[LX OM] I etap
- emator1
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
[LX OM] I etap
W moim województwie nawet kuratoryjny w gimnazjum obejmuje całość dawnego rozszerzonego materiału dla gimnazjum, dlatego tym bardziej żadne kombinacje MEN-u nie mają wpływu na poziom OM-a.
- taka_jedna
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
[LX OM] I etap
Ech, a ja zawsze myślałam że poziom OM zależy tylko i wyłącznie od pomysłowości ludzi wymyślających zadania
[LX OM] I etap
A jak wytłumaczyć to, że jeszcze kilka lat temu były np. zadania z granic ciąguów a teraz już takie nie zdarzają?
[LX OM] I etap
to chyba dawno temu, bo ja nie pamiętam takich zadań, a trochę olimpiad z poprzednich lat robiłem
-
michaln90
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Oczywiście że poziom OM jest związany z podstawą programową z matematyki w liceum( właśnie dlatego nie ma liczb zespolonych, analizy), gdyż zgodnie z rozporządzeniami ministra edukacji narodowej konkurs przedmiotowy który zwalnia z matury musi się opierać o podstawę programową. Zresztą podajcie przykład zadania na OM którego nie da się rozwiązać wykorzystując jedynie to co jest w programie liceum.
- taka_jedna
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
[LX OM] I etap
To zależy jak na to spojrzeć Jak dla mnie poziom konkursu a zakres materiału jaki obejmuje to dwie zupełnie różne rzeczy.
PS. Wiem, że nikogo to nie obchodzi ale i tak to napiszę: buuu ja ciągle nie mam zadania 1. Ciekawe czy kiedyś wymyślę jak to zrobić?
PS. Wiem, że nikogo to nie obchodzi ale i tak to napiszę: buuu ja ciągle nie mam zadania 1. Ciekawe czy kiedyś wymyślę jak to zrobić?
-
wiślak
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
[LX OM] I etap
Dzięki temu każde zadanie z teorii liczb czy geometrii jest elementarne- w liceum innych metod nie maOczywiście że poziom OM jest związany z podstawą programową z matematyki w liceum( właśnie dlatego nie ma liczb zespolonych, analizy), gdyż zgodnie z rozporządzeniami ministra edukacji narodowej konkurs przedmiotowy który zwalnia z matury musi się opierać o podstawę programową.
-
michaln90
- Użytkownik

[LX OM] I etap
Przy czym nie oznacza to że zadań olimpijskich nie można rozwiązać wykorzystując analizę, geometrię analityczną czy twierdzenia nie wprowadzane w liceum(np. bardzo przydatne w teorii liczb tw. Wilsona czy male twierdzenie Fermata
[LX OM] I etap
Witam! Jestem tu nowy i troszkę się pogubiłem. Nie chce zakładać nowego tematu więc się podepnę. Mam pytanie: czy Olimpiada Matematyczna o której jest mowa w tym dziale dotyczy również gimnazjum? Bo z tego co patrze tutaj po zadaniach to jeśli to jest dla gim to ja chyba zrezygnuję (oczywiście żart) ale zadania są naprawdę trudne. Proszę o odpowiedź.
-
Einstein ;)
- Użytkownik

[LX OM] I etap
te zadania są z Olimpiady Matematycznej.
jeżeli chodzi Ci o OMG (Olimpiadę Matematyczną Gimnazjalistów) to proszę:
jeżeli chodzi Ci o OMG (Olimpiadę Matematyczną Gimnazjalistów) to proszę:
[LX OM] I etap
Jak uważacie, czy w zadaniu pierwszym wieże mogą przeskakiwać przez siebie przy biciu? Wydaje mi się, że tak, ale nie jestem pewny. Napisałem do KGOM, ale odpowiedzi jeszcze nie mam a chcę opisywać.
[LX OM] I etap
Dzięki.
Aby przypomnieć wszystkim przytaczam:
Aby przypomnieć wszystkim przytaczam:
Kod: Zaznacz cały
UWAGA: W związku z pytaniami o interpretację treści zadania pierwszego wyjaśniamy, że należy ją rozumieć tak:
Wieża A jest w polu rażenia wieży B wtedy i tylko wtedy, gdy są w tym samym wierszu bądź tej samej kolumnie oraz pomiędzy nimi nie ma żadnej innej wieży.