Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony
-
pawliszak
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
W zadaniu dziesiątym popełniłem dwa bledy. Pierwszy polegał na tym, ze odliczając pierwiastki równania kwadratowego zapomniałem o minusie przed B przez co powychodzily mi zgoła inne wyniki. Następnie na samym koncu nie zauważyłem, ze wartości maja byc całkowite i zostawiłem w odpowiedzi rownież te w postaci wymiernej. Myślę, że stracę za to dwa punkty, jeden za zgubienie minusa, drugi za niewykluczenie całkowitych wartości, ale sądzę, że pozostałe działania, nawet operując na uprzednio blednie wyliczonych danych beda u mnie punktowane. Czy myślę dobrze?
Ostatnio zmieniony 12 maja 2014, o 13:05 przez pawliszak, łącznie zmieniany 1 raz.
ponawiam:
w tym zadaniu z prosta dluzej liczylem . znalazlem srodek okregu opisanego i promien = 4 i potem przeksztalcilem prosta przechodzaca przez punkt E i ktorej odleglosc od tej prostej jest rowna 4 a ja jakos szybko to zrobilem i przez przypadek wstawilem 2 i dalej juz ta prosta z tym bledem dobrze obliczylem. slyszalem ze za taki blad, jak reszte robisz dobrze to zabiora mi punkt ,ale nie wiem czy to prawda. a jak z tym okregiem? myslicie ,ze na uczelnie typu UEK czy jak wspomnialem ekonomia na uw progi poleca troche w dół? Chcialem jak najwyzec zdac ta matme ,bo zdawalem podst polaka i angola co juz w automatycznie w rekrutacji trace sporo punktow.
w tym zadaniu z prosta dluzej liczylem . znalazlem srodek okregu opisanego i promien = 4 i potem przeksztalcilem prosta przechodzaca przez punkt E i ktorej odleglosc od tej prostej jest rowna 4 a ja jakos szybko to zrobilem i przez przypadek wstawilem 2 i dalej juz ta prosta z tym bledem dobrze obliczylem. slyszalem ze za taki blad, jak reszte robisz dobrze to zabiora mi punkt ,ale nie wiem czy to prawda. a jak z tym okregiem? myslicie ,ze na uczelnie typu UEK czy jak wspomnialem ekonomia na uw progi poleca troche w dół? Chcialem jak najwyzec zdac ta matme ,bo zdawalem podst polaka i angola co juz w automatycznie w rekrutacji trace sporo punktow.
-
romek88
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
A więc zapisuję całe rozwiązanie, żeby łatwiej było ocenic:Jan Kraszewski pisze:Ciężko powiedzieć, nie widząc rozwiązania. Może dostaniesz 3 pkt?romek88 pisze:Zad. 10 (5 pkt) - na końcu zadania wyszło mi \(\displaystyle{ m= -3, m= -\frac32}\) (odrzuciłem) i \(\displaystyle{ \frac{m}{2}=m}\), co uznałem za sprzecznośc (nie wiem czemu, spieszyłem się). Jako odpowiedź podałem tylko \(\displaystyle{ m= -3}\).
JK
\(\displaystyle{ (x^3+2x^2+2x+1)[x^2-(2m+1)x+m^2+m]=0}\)
Na początku zająłem się pierwszym równaniem. Wyszło mi, że jego jedynym pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ x= -1}\)
Potem w drugim nawiasie obliczyłem, że \(\displaystyle{ \Delta=1}\), więc równanie ma dwa pierwiastki. Obliczyłem te pierwiastki
\(\displaystyle{ x_1=\frac{2m+1-1}{1}=m, \qquad x_2=\frac{2m+1+1}{2}=m+1}\)
No i na koniec rozpatrzyłem trzy przypadki.
\(\displaystyle{ \frac{m+1-1 }{2}=m}\), \(\displaystyle{ \frac{m+m+1}{2} =-1}\) i \(\displaystyle{ \frac{m-1}{2}=m+1}\)
W pierwszym przypadku właśnie popełniłem błąd, bo uznałem to równanie za sprzeczne. Z drugiego wyszło mi \(\displaystyle{ m=-\frac{3}{2}}\), które odrzuciłem, bo nie jest to liczba całkowita, oraz z trzeciego \(\displaystyle{ m=-3}\), co uznałem za jedyną wartośc spełniającą warunki zadania.
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Jakie to są pomyłki?Jan Kraszewski pisze:Tak, pojedyncze zadania mają "dyslektyczną" wersję klucza, która nie karze za "dyslektyczne" pomyłki.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
O ile pamiętam to np. rozwiązując nierówność kwadratową dobrze policzy miejsca zerowe, ale w odpowiedzi zapisze je w złej kolejności czy coś w tym stylu.
Ale ogólnie nie są to duże różnice w stosunku do podstawowego klucza.
JK
Ale ogólnie nie są to duże różnice w stosunku do podstawowego klucza.
JK
O, a ja myślałam, że na matmie dyslekstwo jest po prostu zbędnym świstkiem...
Właśnie dowiedziałam się, że więcej osób z klasy zapisało wynik w pierwszym zad. przedziałami (dla x...Y=...). Czy taka postać wyniku zostanie nam zaliczona? Czy jest to jednak błąd, za który zostanie odjęty punkt? Jeśli ktoś się orientuje to bardzo proszę o odpowiedź
Właśnie dowiedziałam się, że więcej osób z klasy zapisało wynik w pierwszym zad. przedziałami (dla x...Y=...). Czy taka postać wyniku zostanie nam zaliczona? Czy jest to jednak błąd, za który zostanie odjęty punkt? Jeśli ktoś się orientuje to bardzo proszę o odpowiedź
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ciężko powiedzieć. Z matematycznego punktu widzenia odpowiedź jest niepoprawna (bo czymże jest \(\displaystyle{ Y}\)?), ale na maturze różnie bywa z takimi rzeczami. Zobaczymy, jak tym razem ustalą klucz. Ponieważ jednak jest to matura rozszerzona, więc jest możliwość straty jednego punktu za zapisanie poprawnej odpowiedzi.Funkcja pisze:Właśnie dowiedziałam się, że więcej osób z klasy zapisało wynik w pierwszym zad. przedziałami (dla x...Y=...). Czy taka postać wyniku zostanie nam zaliczona? Czy jest to jednak błąd, za który zostanie odjęty punkt?
JK
Mam pewne pytanie, jeśli w zadaniu z stereometrii, gdzie trzeba było policzyć objętość ostrosłupa zrobiłem wszystko dobrze oprócz tego, że napisałem, iż tożsamość środka okręgu opisanego i spodka wysokości wynika z przystających ścian bocznych, zamiast z identycznych krawędzi bocznych, to będą odjęte jakieś punkty?
-
polishmalchik
- Użytkownik

Jako, że jest to temat ogólnie o maturce z matmy to podzielę się swoimi refleksami.
Jeśli chodzi o poziom to nie była najgorsza. Coś pomiędzy CKE, a Aksjomatowym zestawem. Nie było jakichś strasznie trudnych zadań, które zabierały by 30 minut czasu. Stereometria i geometria bazowała na dobrym rysunku i znajomości kilku podstawowych zależności i "tricków". Największą trudnością według mnie była obszerność obliczeń, szczególnie w zadaniach z parametrami. Tak jakby CKE nie chciało nas złapać na tym, że czegoś nie umiemy, ale na tym, że się walniemy w obliczeniach co mnie też spotkało. Z resztą na fizyce było podobnie, ale w gorszym stopniu.
W moim przypadku porazka polegala na prostych błędach. W jednym zadaniu wszystko dobrze oprócz odczytania wykresu, w innym brak założenia \(\displaystyle{ \cos x>0}\), zamiast kwadrat sumy to suma kwadratu, zakończenie doboru kul w ostatnim zadaniu na 5. Trójki z kulami: 3,2,1: 4,3,1 tajemniczo zniknęły... Źle narysowany wpisany trojkąt w zadaniu na 3 pkt, 25minut udowadniania i wypisywania, że w zadaniu jest błąd i podano sprzeczność i % leciały. Zamiast planowanego 70-80%, bedzie 50%. W sumie nie ma co zwalać na CKE, bo gdyby człowiek robił więcej zadań to glupich błędów by nie popełniał. Teraz pozostaje nadzieja na niższe progi
Jeśli chodzi o poziom to nie była najgorsza. Coś pomiędzy CKE, a Aksjomatowym zestawem. Nie było jakichś strasznie trudnych zadań, które zabierały by 30 minut czasu. Stereometria i geometria bazowała na dobrym rysunku i znajomości kilku podstawowych zależności i "tricków". Największą trudnością według mnie była obszerność obliczeń, szczególnie w zadaniach z parametrami. Tak jakby CKE nie chciało nas złapać na tym, że czegoś nie umiemy, ale na tym, że się walniemy w obliczeniach co mnie też spotkało. Z resztą na fizyce było podobnie, ale w gorszym stopniu.
W moim przypadku porazka polegala na prostych błędach. W jednym zadaniu wszystko dobrze oprócz odczytania wykresu, w innym brak założenia \(\displaystyle{ \cos x>0}\), zamiast kwadrat sumy to suma kwadratu, zakończenie doboru kul w ostatnim zadaniu na 5. Trójki z kulami: 3,2,1: 4,3,1 tajemniczo zniknęły... Źle narysowany wpisany trojkąt w zadaniu na 3 pkt, 25minut udowadniania i wypisywania, że w zadaniu jest błąd i podano sprzeczność i % leciały. Zamiast planowanego 70-80%, bedzie 50%. W sumie nie ma co zwalać na CKE, bo gdyby człowiek robił więcej zadań to glupich błędów by nie popełniał. Teraz pozostaje nadzieja na niższe progi
Ostatnio zmieniony 17 maja 2014, o 22:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
pawliszak
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Myślę, źe nie będądwumian pisze:Mam pewne pytanie, jeśli w zadaniu z stereometrii, gdzie trzeba było policzyć objętość ostrosłupa zrobiłem wszystko dobrze oprócz tego, że napisałem, iż tożsamość środka okręgu opisanego i spodka wysokości wynika z przystających ścian bocznych, zamiast z identycznych krawędzi bocznych, to będą odjęte jakieś punkty?
Generalnie matura z matematyki była w tym roku wyjątkowo trudna. Ta obiektywnie patrząc. Uważam, że sporo osób tego nie zda. Wyniki 27 czerca, więc wtedy się wszystko okaże, ale moim zdaniem nie ma co liczyć na jakieś sukcesy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Chyba pomyliłeś tematy. Matury rozszerzonej nie można nie zdać.KateMon pisze:Generalnie matura z matematyki była w tym roku wyjątkowo trudna. Ta obiektywnie patrząc. Uważam, że sporo osób tego nie zda.
JK
mam pytanie. jak w tym zadaniu o katach wpisanych srodkowych musi wyjsc: \(\displaystyle{ 6\alpha, 4\alpha, 2\alpha}\) i wykazac że to jest ciąg arytmetyczny. Ja przez nie uwagę nie pomnożyłem katow przez \(\displaystyle{ 2}\) i wyszło mi: \(\displaystyle{ 3\alpha,2\alpha,\alpha}\) i wyszedl mi że jest to ciąg arytmetyczny. Myślicie ,że dostanę za to 1/2 czy 0/2.
A jak w prawdopodobienstwie :wyliczylem omege dobrze , i mam prawie wszystie przypadki wypisane oprocz jednego ,o ktorym zapomnialem to ile dostanę punktow za to zadanie : 2/4 czy 3/4 ?
Proszę odpowiedzieć ,bo od tego czekania można już totalnie zgłupieć.
A jak w prawdopodobienstwie :wyliczylem omege dobrze , i mam prawie wszystie przypadki wypisane oprocz jednego ,o ktorym zapomnialem to ile dostanę punktow za to zadanie : 2/4 czy 3/4 ?
Proszę odpowiedzieć ,bo od tego czekania można już totalnie zgłupieć.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pisz staranniej.
Powód: Poprawa wiadomości. Pisz staranniej.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ciężko stwierdzić, trzeba by zobaczyć Twoje rozwiązanie. Jeżeli to pomyłka nieuwagi i wynika to z rozwiązania, to może być 1/2, ale może to być tak napisane, że zostanie uznane, że nie rozumiesz, o co chodzi i będzie 0/2.michauuek pisze:mam pytanie. jak w tym zadaniu o katach wpisanych srodkowych musi wyjsc: \(\displaystyle{ 6\alpha, 4\alpha, 2\alpha}\) i wykazac że to jest ciąg arytmetyczny. Ja przez nie uwagę nie pomnożyłem katow przez \(\displaystyle{ 2}\) i wyszło mi: \(\displaystyle{ 3\alpha,2\alpha,\alpha}\) i wyszedl mi że jest to ciąg arytmetyczny. Myślicie ,że dostanę za to 1/2 czy 0/2.
To jeszcze zależy, czy wypisywałeś zgodnie z przyjętym modelem. Jeżeli tak, to 3/4.michauuek pisze:A jak w prawdopodobienstwie :wyliczylem omege dobrze , i mam prawie wszystie przypadki wypisane oprocz jednego ,o ktorym zapomnialem to ile dostanę punktow za to zadanie : 2/4 czy 3/4 ?
JK