OMG 2009/2010 a
-
karoll21
- Użytkownik

OMG 2009/2010 a
ja szóste inaczej robiłem i wyszło ale w drugim nie rozpatrzyłem 2 przypadku tego z równoległobokiem
ale zobaczymy może przejde w końcu wszystkie zadania zrobiłem
ale zobaczymy może przejde w końcu wszystkie zadania zrobiłem
- tim
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
OMG 2009/2010 a
Jak już większość wcześniej pisała:
próg - 70% - wszyscy co tyle uzyskają przechodzą dalej
+ osoby z kolejnymi najlepszymi wynikami wg uznania Komisji.
próg - 70% - wszyscy co tyle uzyskają przechodzą dalej
+ osoby z kolejnymi najlepszymi wynikami wg uznania Komisji.
OMG 2009/2010 a
moglby ktos wrzucic rysunek 18 kata z oznaczoymi punktami moze? ja rozwiazania tak samo jak wy,tyle ze z 18 katem skorzystalem z twierdznia pitagorasa,jeden bok czworokatu ma dlugosc podstawy trapezu powstalego przez polaczenie dwoch punktow osiemnastokata ( C ),a drugi bok ma dlugosc ( A ),wystarczy dwa odcinki dorysowac i wychodzi ze A do kwadrat + B do kwadratu = C do kwadratu wiec A < C czyli A jest rozne od C i to nie jest kwadrat,niewiele z tego da sie zrozumiec bez rysunku^^,ale raczej jestem pewien ze to jest dobrze
OMG 2009/2010 a
porzadny rysuneczek^^,dzieki,wedlug mnie moze byc w ten sposob:
Polacz punkty A11 i A7 oraz punkty A10 i A7. Otrzymujemy trojkat prostokatny,ktorego przeciwprostokatna jest rowna odcinkowi A3A6 czyli boku TS.Natomiast bok RT jest tej samej dlugosci co przyprostokatna tego samego trojkatu,z czego wynika ze te boki nie sa rowne i to nie jset kwadrat.Co o tym sadzicie?
Polacz punkty A11 i A7 oraz punkty A10 i A7. Otrzymujemy trojkat prostokatny,ktorego przeciwprostokatna jest rowna odcinkowi A3A6 czyli boku TS.Natomiast bok RT jest tej samej dlugosci co przyprostokatna tego samego trojkatu,z czego wynika ze te boki nie sa rowne i to nie jset kwadrat.Co o tym sadzicie?
-
Mruczek
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
OMG 2009/2010 a
Tnę czworościan, rozkładam go na płaszczyźnie jego podstawy - otrzymuję jego siatkę - równoległobok.tim pisze: Mruczek, z tym czworościanem - dobre :p - tylko czy można przedstawić płaszczyznę na płasko? Hmm..
- tim
- Użytkownik

OMG 2009/2010 a
Benek1994, A11 A7 oraz A10 A7 ??
Mruczek, ale rysując przekrój na płasko, to nie wiesz czy jak złożysz czworościan "przekrój" będzie przekrojem...
Mruczek, ale rysując przekrój na płasko, to nie wiesz czy jak złożysz czworościan "przekrój" będzie przekrojem...
-
Mruczek
- Użytkownik

- Podziękował: 23 razy
OMG 2009/2010 a
Tim, nie spieraj się. Będzie - jeżeli \(\displaystyle{ A _{1}}\) i \(\displaystyle{ A_{2}}\) to wierzchołki równoległoboku i \(\displaystyle{ A_{1}=A_{2}=A}\) w przestrzeni, gdzie A to wierzchołek czworościanu, a punkty \(\displaystyle{ N_{1}}\) i \(\displaystyle{ N_{2}}\) leżą na jego krótszych krawędziach to gdy \(\displaystyle{ A _{1} N_{1}= A_{2} N_{2}}\) to w przestrzeni są one jednym punktem \(\displaystyle{ N _{1}= N_{2}=N}\) N - należącym do krawędzi czworościanu i będącym wierzchołkiem przekroju czworościanu.
Potrzebny rysunek...
-- 27 października 2009, 15:54 --
Potrzebny rysunek...
Bardzo dobrze. Mam tak samo.-- 27 października 2009, 16:25 --Nowa informacja na stronie . Wynik będą najpóźniej 7 grudnia.Benek1994 pisze: Polacz punkty A11 i A7 oraz punkty A10 i A7. Otrzymujemy trojkat prostokatny,ktorego przeciwprostokatna jest rowna odcinkowi A3A6 czyli boku TS.Natomiast bok RT jest tej samej dlugosci co przyprostokatna tego samego trojkatu,z czego wynika ze te boki nie sa rowne i to nie jset kwadrat.Co o tym sadzicie?
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
OMG 2009/2010 a
Nie rozumiem Cię...tim pisze:4. Udowodnienie równoległości prostych (10 stron) [kąty], udowodnienie, że NIE jest kwadratem (8 stron) [ma boki długości r, oraz r cos 10].
- tim
- Użytkownik

OMG 2009/2010 a
Nie spieram sie ;pMruczek pisze:Tim, nie spieraj się. Będzie - jeżeli \(\displaystyle{ A _{1}}\) i \(\displaystyle{ A_{2}}\) to wierzchołki równoległoboku i \(\displaystyle{ A_{1}=A_{2}=A}\) w przestrzeni, gdzie A to wierzchołek czworościanu, a punkty \(\displaystyle{ N_{1}}\) i \(\displaystyle{ N_{2}}\) leżą na jego krótszych krawędziach to gdy \(\displaystyle{ A _{1} N_{1}= A_{2} N_{2}}\) to w przestrzeni są one jednym punktem \(\displaystyle{ N _{1}= N_{2}=N}\) N - należącym do krawędzi czworościanu i będącym wierzchołkiem przekroju czworościanu.
Potrzebny rysunek...
Bardzo dobrze. Mam tak samo.Benek1994 pisze: Polacz punkty A11 i A7 oraz punkty A10 i A7. Otrzymujemy trojkat prostokatny,ktorego przeciwprostokatna jest rowna odcinkowi A3A6 czyli boku TS.Natomiast bok RT jest tej samej dlugosci co przyprostokatna tego samego trojkatu,z czego wynika ze te boki nie sa rowne i to nie jset kwadrat.Co o tym sadzicie?
-- 27 października 2009, 16:25 --
Nowa informacja na stronie . Wynik będą najpóźniej 7 grudnia.
Może na Mikołajki znowu dadzą.
Aż taki trudny do zrozumienia jestem?Swistak pisze:Nie rozumiem Cię...tim pisze:4. Udowodnienie równoległości prostych (10 stron) [kąty], udowodnienie, że NIE jest kwadratem (8 stron) [ma boki długości r, oraz r cos 10].
OMG 2009/2010 a
moglibyscie podac tytul i autora jakiejs dobrej ksiazki z zadaniami i najlepiej rozwiazaniami?
- tim
- Użytkownik

OMG 2009/2010 a
Bo tyle wyszło, zamiast napisać że proste są równoległe na podstawie czegoś tam liczyłem z kątów - chcecie zobaczcie oryginalne moje rozwiązanie.