Wrażenia po maturze 13 maja 2009.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: saba90 »

ja bede mial tylko 98% :-( blad rachunkowy na samym koncu zad. 11. (wyszlo mi pole \frac{a^2}{4}). liczyl ktos to w ogole tak jak ja tj wyznaczając wysokość?
szkoda ze nie bylo ani jednego zadania wymagajacego jakiegokolwiek pomyslu wszystko szablonowe do kwadratu.
a cos mi sie zdaje ze to zadanie z okregami bylo w tym roku na kangurze :-)
Nie rozumiem takich ludzi, naprawde. Podniecasz sie tym, ze jestes dobry z matmy? Moglbys byc troche bardziej wyrozumialy i zrozumiec, ze nie wszyscy sa tacy 'estra' jak Ty. :/

Dabro90
Nawet nie wiesz jak mi poprawiles humor :D
Zrobilem dokladnie to samo co Ty, nie policzylem x i zapisalem cala stronke obliczen :D no coz, modlmy sie, zeby nam cos dali. Ja uwazam, ze czasu bylo troszke za malo, slabo mi poszlo. Stres mnie zzarl troche. Po polowie czasu mialem tylko kilka zadan rozgrzebanych :/
Ktos sie orientuje moze, czy studiujac matme na MiNi, po roku, poprawiwszy mature, mozna startowac na infe na tym samym wydziale i czesc przedmiotow sobie przepisac?
Kurde, czy Ty jestes mna ?:D
zrobilem te same bledy, rowniez licze na 60 %(optymistycznie, a do tego chodzilo mi dokladnie to samo pytanie po glowie :)
kasidelvar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: kasidelvar »

1 - zadanie z P(2009, 2009^2)
a) należy
b) wychodził taki równoległobok z zarysowanymi konturami

2 - zadanie z wykresem funkcji wykładniczej
a) a = pierw(3)
b) m <2,+niesk) u {0}

3 - zadanie z wielomianem
x = 1/2 x = -3/2 x=3/2

4 - zadanie z logarytmem
x(-Pi/2,-Pi/3) u (-Pi/3,Pi/3) u (Pi/3, Pi/2)

5 - zadanie z królem

k + [2*25 + (n-1)2]n/2 - 50n >= 1
z tego wyliczamy wyrażenie, i liczymy delte uzależnioną od k, delta musi być mniejsza lub równa 0 aby nierówność była zawsze prawdziwa.
k=170, dzień 13.

6 - zadanie z ciągiem
q = 4, przekształcenie nierówności do 4>1

7 - te promienie okręgu banalne, najpierw przekątna małego kwadratu, (potem odjąć od niej 2 promienie małego okręgu i podzielić na 2)*
i R = 2r - (*) i z tego wyliczyć

8 - zadanie z tym 9Pierw(A), też łatwe. wyciągnąć przed nawias 2 w wykładniku potęgi, zdjąć pierwiastek, wymnożyć przez te 9=3^2 i wychodziło B.

9 - prosta styczna do okręgu
wzór na najkrótszy odcinek między punktem S(środek okręgu) a prostą y=ax-1
ostatecznie: y=(-3/4)x - 1

10 - kulki
4 kulki albo 8 kulek
rozwiązanie nierówności
3n^2/ 2n(4n-1) > 9/22
wychodził przedział n(0,3)
n=1 lub n=2 bo naturalne
dla n=1 mamy 4 kulki
dla n=2 mamy 8 kulek

11 - ostrosłup
a) cos = 1/4
b) pierw(5)a^2/4

nie wszystko po kolei, ale kto pisał ten wie jakie zadania.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 44 razy

Post autor: czeslaw »

dabro90: Ale pisałeś rozszerzenie, z tego co zdążyłem się zorientować. Dla mnie to jedyny logiczny wybór... Wszystkie uczelnie mnożą rozszerzenie przez minimum 2 (mój pwr przez 2.5) , więc skoro ktoś jest w stanie mieć 100% z podstawy to może mieć przynajmniej 80% z rozszerzenia, chyba jasne co się opłaca... Poza tym zwykła ludzka ambicja, podstawowy poziom to takie pływanie w wodzie po kolana.

Z rozszerzenia odpowiedzi nie ma, chyba sam napiszę na podstawie naszych wyników
Teraz by się trzeba fizy pouczyć, to przyjdzie znaaacznie gorzej, mam do ogarnięcia jeszcze chyba z 5 działów do jutra.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Narysowałem sobie trójkąt i oznaczyłem boki x,y,z i z boku zrobiłem założenie ze\(\displaystyle{ x=5}\) itp
Nie, to nie jest dobry sposób, ale lepiej, że zrobiłeś to w ten sposób niż byś miał oddać pustą kartkę.

kasidelvar, polecam poczytać o \(\displaystyle{ \LaTeX - u}\).
Awatar użytkownika
jarzabek89
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: jarzabek89 »

Ma ktoś skany z matury z matmy, głównie rozszerzona mnie interesuje. Chcę sobie popatrzeć co ciekawego i jakie błędy były w tym roku:)
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 69 razy

Post autor: Przemas O'Black »

Właśnie - jak to jest z pisaniem w brudnopisie?
Napisałem w 10, że cd. w brudnopisie, przy 4 zadaniu nawet że całość w brudnopisie (bo się męczyłem z wyznaczeniem ogólnego wzoru na ilość monet w skarbcu w zależności od dnia), ale nie skreśliłem słowa "brudnopis" tam z tyłu...

zad. 7 udowodniłem nie wprost.

zad. 10 Tu jest sprawa dyskusyjna, dlatego że jest wyraźnie napisane KULE BIAŁE (a nie kula biała), KUL BIAŁYCH (a nie kuli białej). Ja napisałem w odpowiedzi 4 lub 8 ale w sumie samo 8 też powinni zaliczyć...

zad. 11 wysokość trójkąta będącego przekrojem z Pitagorasa mi wyszła (wprawdzie na 3 rysunkach pomocniczych, ale i tak nie korzystałem z tw. cos.)
saba90
Użytkownik
Użytkownik

czeslaw, o jakim kierunku na pwr myslisz?
abc666

Post autor: abc666 »

saba90 pisze: Nie rozumiem takich ludzi, naprawde. Podniecasz sie tym, ze jestes dobry z matmy? Moglbys byc troche bardziej wyrozumialy i zrozumiec, ze nie wszyscy sa tacy 'estra' jak Ty. :/
Wszyscy, piszą jak ich zdaniem jest matura to kolega napisał, co ma się wstydzić tego że tak napisał? Naprawdę nie rozumiem takich ludzi jak ty.
tequila51
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tequila51 »

czeslaw pisze:dabro90: Ale pisałeś rozszerzenie, z tego co zdążyłem się zorientować. Dla mnie to jedyny logiczny wybór... Wszystkie uczelnie mnożą rozszerzenie przez minimum 2 (mój pwr przez 2.5) , więc skoro ktoś jest w stanie mieć 100% z podstawy to może mieć przynajmniej 80% z rozszerzenia, chyba jasne co się opłaca... Poza tym zwykła ludzka ambicja, podstawowy poziom to takie pływanie w wodzie po kolana.

Z rozszerzenia odpowiedzi nie ma, chyba sam napiszę na podstawie naszych wyników
Teraz by się trzeba fizy pouczyć, to przyjdzie znaaacznie gorzej, mam do ogarnięcia jeszcze chyba z 5 działów do jutra.
Nieprawda, szczeciński ZUT mnoży 1,3. Żart nie?
xpenguin
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: xpenguin »

To z królem mnie zaskoczyło, nie spodziewałam się zadania z treścią, i właśnie ta treść mnie zabiła Może chociaż 1pkt dadzą za tzw. próby "zauważenia"...

Poza tym to wszystko dobrze, mam tylko pytanie

\(\displaystyle{ a^{2} = 3}\) - oczywiście powszechnie wiadomo że w przypadku funkcji to będzie \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\), tylko... czy uznają mi jeżeli bez sensu sobie utrudniłam i zrobiłam to logarytmem? Tzn. z definicji to by było \(\displaystyle{ \log_a 3 = 2}\)
Teraz \(\displaystyle{ \log_a 3}\) zamieniam np. na podstawę 2: \(\displaystyle{ \log_a 3 = \frac{\log_2 3}{\log_2 a}}\), czyli \(\displaystyle{ \frac{\log_2 3}{\log_2 a} = 2}\) stąd \(\displaystyle{ \log_2 a = \frac{\log_2 3}{2}}\), zatem \(\displaystyle{ a = 2^{\frac{\log_2 3} {2}}}\)...

Pewnie to jest to samo co ten \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) (o ile nie zrobiłam błędu), a \(\displaystyle{ 2^{\frac{\log_2 3} {2}}}\) to przecież też liczba, tylko czy sprawdzający będą mieli takie samo zdanie?

(Wieeem, wiem, wyliczenie tego było oczywiste, ale miałam chwilowe zaćmienie... kobiety wszystko sobie muszą skomplikować )
LoGaN9916
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: LoGaN9916 »

miki999 pisze:
Narysowałem sobie trójkąt i oznaczyłem boki x,y,z i z boku zrobiłem założenie ze\(\displaystyle{ x=5}\) itp
Nie, to nie jest dobry sposób, ale lepiej, że zrobiłeś to w ten sposób niż byś miał oddać pustą kartkę.
Ale myślisz ze nie ma szans ze to przejdzie ?
Kapol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

Post autor: Kapol »

Dobra jest. Wydze że podobne wyniki k=17 dzień 13 (dokładnie po południu, po tym jak król sobie zakosił 50). Z kulkami to wyszło 4 lub 8. Przedział to oczywiście \(\displaystyle{ m \in \{ 1 \} \cup <2, \infty )}\).
prosta \(\displaystyle{ y= - \frac{3}{4}x-1}\). \(\displaystyle{ cos( \alpha )= \frac{1}{4}}\), pole przekroju \(\displaystyle{ \frac{a ^{2} \sqrt{5} }{4}}\)
saba90
Użytkownik
Użytkownik

Wszyscy, piszą jak ich zdaniem jest matura to kolega napisał, co ma się wstydzić tego że tak napisał? Naprawdę nie rozumiem takich ludzi jak ty.
No sorry jak ktos jest zalamany, ze ma 98%, to dla mnie to juz jest granie :/
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Rogal »

Logan, - najmniejszych. Tak jakbyś udowodnił twierdzenie Pitagorasa rysując trójkąt o bokach 3,4,5 i pisząc, że on spełnia.
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Post autor: sesese »

... /808097719

link do odpowiedzi z jakies strony Pp i Pr
ODPOWIEDZ