IX PODKARPACKI KONKURS MATEMATYCZNY im. Franciszka Lei
dzięki przyda się a co do daty to w kompie kalendarz coś mi tydzięń przeskoczył ale i tak te naście dni to troche mało tym bardziej że oprucz matmy są jeszcze inne przedmioty i wypadało by z nich przejś by nie startować w tym konkursie za rok jako II klasista
- Psycho
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
Hahahahahaha Widzę, że nie tylko ja mam takie problemy
btw jest już lista zakwalifikowanych:
btw jest już lista zakwalifikowanych:
-
Rush
- Użytkownik

Oczywiscie jak widac konkurs dalej slynie z roznego typu pomylek, w tym przypadku przekrecili moja szkole...
-
xanowron
- Użytkownik

- Podziękował: 42 razy
Co do pomyłek to ja jestem szczęściarzem chyba, zaczęło się od drugiego etapu w tamtym roku:
pisaliśmy w szkole na auli i w tym samym czasie były jakieś matury czy coś tam i w sobotę jak był konkurs siedziałem w ostatniej ławce i nie zabrali mojej pracy... dopiero w poniedziałek na maturze zauważyli.
Oczywiście nie mogli zrozumieć jednego dowodu i miałem iść im wytłumaczyć ale w drodze zadzwonili, że wysłali do Rzeszowa żeby tam mi sprawdzili - no to sobie myślę już po finale. Ale okazało się, że zadanie było na 5ptk i jeszcze w innym znaleźli mi 1 ptk
Potem na finale sprawdzili i dostałem 5. miejsce, ale tuż przed rozdaniem nagród sprawdzili chyba jeszcze raz i miałem maxa, fajnie pierwsze miejsce, ale na dyplomie zamiast Samorządowe LO dali Społeczne (a w moim mieście to dwa różne licea), a na dyplomie zamiast Elżbieta dla nauczyciela prowadzącego dali Ewa... teraz pisze wszystkie dane drukowanymi i bez żadnych skrótów
Btw. jestem w finale
pisaliśmy w szkole na auli i w tym samym czasie były jakieś matury czy coś tam i w sobotę jak był konkurs siedziałem w ostatniej ławce i nie zabrali mojej pracy... dopiero w poniedziałek na maturze zauważyli.
Oczywiście nie mogli zrozumieć jednego dowodu i miałem iść im wytłumaczyć ale w drodze zadzwonili, że wysłali do Rzeszowa żeby tam mi sprawdzili - no to sobie myślę już po finale. Ale okazało się, że zadanie było na 5ptk i jeszcze w innym znaleźli mi 1 ptk
Potem na finale sprawdzili i dostałem 5. miejsce, ale tuż przed rozdaniem nagród sprawdzili chyba jeszcze raz i miałem maxa, fajnie pierwsze miejsce, ale na dyplomie zamiast Samorządowe LO dali Społeczne (a w moim mieście to dwa różne licea), a na dyplomie zamiast Elżbieta dla nauczyciela prowadzącego dali Ewa... teraz pisze wszystkie dane drukowanymi i bez żadnych skrótów
Btw. jestem w finale
-
szymek12
- Użytkownik

- Podziękował: 136 razy
Nie ma za bardzo czasu, żeby coś porobić zadań, u mnie strasznie z polskiego (lektury itp.) i w ogóle chyba sobie wszyscy nauczyciele przypomnieli, że trzebaby oceny wystawić.
-
adri
- Użytkownik

Xanowron Stalowa Wola?? Mi wpisali LO KEN a z gimnazjum jeszcze jestem.
Ja ( poziom I ) nie zrobiłem zadania 2... a poza tym raczej wszystko dobrze Jakby ktoś mógł go rozwiązać to proszę bardzo
\(\displaystyle{ 24^{a} \cdot 25^{b} \cdot 27 ^{c} \cdot 30^{d} = 1
a,b,c,d \in C - {0}}\)
\(\displaystyle{ 24^{a} \cdot 25^{b} \cdot 27 ^{c} \cdot 30^{d} = 1
a,b,c,d \in C - {0}}\)
- Psycho
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
Zadania poziom II
1. Wykaż, że ułamek
\(\displaystyle{ \frac{5^{125} - 1}{5^{25}-1}}\)
jest liczbą złożoną.
2. Udowodnij, że jeżeli jeden z pierwiastków równania \(\displaystyle{ ax^{3} + bx + c = 0 ( a \neq 0 )}\) o współczynnikach wymiernych jest iloczynem dwóch pozostałych pierwiastków, to jest on liczbą wymierną.
3. Wykaż, że jeżeli liczby a, b, c, z których żadna nie jest zerem, spełniają równanie: \(\displaystyle{ a^{3}b^{3} + b^{3}c^{3} + c^{3}a^{3} = abc(a^{3} + b^{3} + c^{3} )}\), to można je tak uszeregować, że utworzą ciąg geometryczny.
4. Z wierzchołka kąta rozwartego rombu poprowadzono dwie wysokości. Długość wysokości jest równa h, a odległość pomiędzy spodkami tych wysokości wynosi d. Oblicz pole rombu.
5. Znajdź zbiór wszystkich środków okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 4}\) i jednocześnie stycznych do prostej o równaniu y=-2.
Jak dla mnie też mało czasu, mam mniej więcej tylko 4 zadania.
Nie wiem, jak można taką chałturę robić, żeby dawać drugi raz na konkursie to samo zadanie - chodzi mi tu o 4., które było rok temu na etapie rejonowym..
Zadania poziom II
1. Wykaż, że ułamek
\(\displaystyle{ \frac{5^{125} - 1}{5^{25}-1}}\)
jest liczbą złożoną.
2. Udowodnij, że jeżeli jeden z pierwiastków równania \(\displaystyle{ ax^{3} + bx + c = 0 ( a \neq 0 )}\) o współczynnikach wymiernych jest iloczynem dwóch pozostałych pierwiastków, to jest on liczbą wymierną.
3. Wykaż, że jeżeli liczby a, b, c, z których żadna nie jest zerem, spełniają równanie: \(\displaystyle{ a^{3}b^{3} + b^{3}c^{3} + c^{3}a^{3} = abc(a^{3} + b^{3} + c^{3} )}\), to można je tak uszeregować, że utworzą ciąg geometryczny.
4. Z wierzchołka kąta rozwartego rombu poprowadzono dwie wysokości. Długość wysokości jest równa h, a odległość pomiędzy spodkami tych wysokości wynosi d. Oblicz pole rombu.
5. Znajdź zbiór wszystkich środków okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} = 4}\) i jednocześnie stycznych do prostej o równaniu y=-2.
Jak dla mnie też mało czasu, mam mniej więcej tylko 4 zadania.
Nie wiem, jak można taką chałturę robić, żeby dawać drugi raz na konkursie to samo zadanie - chodzi mi tu o 4., które było rok temu na etapie rejonowym..