Najpierw obowiązek, potem przyjemności?Sylwek pisze: Geometrię oraz 9. zostawiam na koniec
Coś straaasznie dużo kombinatoryki w tej edycji zapodali...
Pozdro

Najpierw obowiązek, potem przyjemności?Sylwek pisze: Geometrię oraz 9. zostawiam na koniec

W łódzkim będzie na oko 4/12 zadań dobrze zrobionych, oczywiście dla pewności lepiej wysłać całą dwunastkęNa mój gust trochę za dużo kombi, ale jakoś trzeba przebrnąc. Jaki próg przewidujecie, bo ja pierwszy raz startuję i nie wiem jak to przewidywać

Możesz być pewny, że w żadnym komitecie próg nie będzie wyższy niż 8 zadanek, a prawdopodobnie w większości komitetów będzie się wahał na granicy 5-6 zadanek.chris139 pisze:Na mój gust trochę za dużo kombi, ale jakoś trzeba przebrnąc. Jaki próg przewidujecie, bo ja pierwszy raz startuję i nie wiem jak to przewidywać ?

... piady.htmlPablo09 pisze:A ja jescze wróce to tych progów : orientuje się ktoś jak stoi okręg Torun-Olsztyn ? Czy to jeden ze słabszych, czy moze mocniejszych ?

Już samo określenie "wieża" wskazuje na figurę której tyczą się zasady gry w szachy. Nigdy nie widziałem, żeby w szachy przeskakiwano wieżą przez figury, może to jakieś szachy nowoczesne . Oczywiście, że wieże przez siebie nie przeskakująpolskimisiek pisze:pierwsze jest niedokładnie sformułowane

Nie rozumiem, co to znaczy mieć zadanie "na wykończeniu". Moim zdaniem 10. należy do takich zadań z geometrii, które idą od ręki.Sylwek pisze:Tymczasem mam 10. na wykończeniu, jeszcze zrobię stereo i mam z geometrią spokój

pewnie masz rację- skoro naaaawet ja zrobiłem geo z I serii to musi być żałośnie prostemichaln90 pisze:Ponadto ogólny poziom zadań z geometrii na pierwszym etapie jest bardzo niski.

To znaczy, że wiem, co należy poczynić aby dokończyć rozwiązanie i swoje rozumowanie kieruję w określonym kierunku. Poza tym jak już pisałem, zadanie to rozwiązałemmichaln90 pisze:co to znaczy mieć zadanie "na wykończeniu"
Też tak sądzę, rok temu były bardziej wymagające.michaln90 pisze:Ponadto ogólny poziom zadań z geometrii na pierwszym etapie jest bardzo niski.

Całkowicie się zgadzam. W końcu wszystkie zadania na OM-ie wymagają "tylko" błyskotliwego pomysłu i stają się banalne. Jenak nie zmienia to wcale faktu, iż w tym roku geometria( która w dodatku jest moją słabą stroną) stoi na bardzo niskim poziomie Podobnie rzecz ma się z nierównościami i teorią liczb (zad.2). Za to bardzo ciekawe są zadanka z kombi, a także 7 i 12. Po prostu wymagają choć trochę pomyślenia, a nie są darmowymi 6 punktami.Sylwek pisze:Poza tym wszystko zweryfikuje II etap. Ktoś może zrobić 12 zadań w ciągu paru dni, ale i tak może odpaść na II etapie. Jak to ktoś w zeszłorocznym temacie napisał, można się co najwyżej przekonać, że się nie minęło z powołaniem startując do OM . A co do zadań, to wszystkie są proste, jak już się je rozwiąże samodzielnie po błyskotliwym pomyśle, ciężko oceniać obiektywnie poziom zadań, gdy o każdym zadaniu się twierdzi, że jest "proste".