[LX OM] I etap

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
Menda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 12 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Menda »

Sylwek pisze: Geometrię oraz 9. zostawiam na koniec
Najpierw obowiązek, potem przyjemności?
Coś straaasznie dużo kombinatoryki w tej edycji zapodali...

Pozdro
chris139
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

[LX OM] I etap

Post autor: chris139 »

Na mój gust trochę za dużo kombi, ale jakoś trzeba przebrnąc. Jaki próg przewidujecie, bo ja pierwszy raz startuję i nie wiem jak to przewidywać ?
Awatar użytkownika
MatizMac
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 106 razy

[LX OM] I etap

Post autor: MatizMac »

najlepiej rob, a potem bedziesz kalkulowal
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 160 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Sylwek »

Na mój gust trochę za dużo kombi, ale jakoś trzeba przebrnąc. Jaki próg przewidujecie, bo ja pierwszy raz startuję i nie wiem jak to przewidywać
W łódzkim będzie na oko 4/12 zadań dobrze zrobionych, oczywiście dla pewności lepiej wysłać całą dwunastkę

Aktualnie wykryłem u siebie duży błąd w 12., ale za to zrobiłem coś z geometrii: 3. i 6. (to drugie częściowo przeliczyłem ), więc jeszcze mi zostało tylko 8. i 10. z geometrycznych, nawet polubiłem w końcu geometrię . Suma sumarum mam obecnie 2,3,4,6,11.

A kombi rzeczywiście za dużo, mało tego, jeszcze jest dość trudna (dla kogoś nie robiącego takich zadań). Ja bym wolał 12 nierówności .
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Post autor: michaln90 »

Ja z kolei bez większych problemów zrobilem 1,2,3,4,5,6,8,9,10,11,12. Nie były zbyt trudne jak na OM. Nie mogę na razie ogarnąc tylko 7.
chris139 pisze:Na mój gust trochę za dużo kombi, ale jakoś trzeba przebrnąc. Jaki próg przewidujecie, bo ja pierwszy raz startuję i nie wiem jak to przewidywać ?
Możesz być pewny, że w żadnym komitecie próg nie będzie wyższy niż 8 zadanek, a prawdopodobnie w większości komitetów będzie się wahał na granicy 5-6 zadanek.
Awatar użytkownika
limes123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

[LX OM] I etap

Post autor: limes123 »

Mi z geometrii zostało 8 (i nie wiem czy jest rzeczywiście trudne, czy może czegos nie zauwazam;p). Wedlug mnie tez za duzo kombi... (i wlasnie sie wkurzylem, bo nie przeczytalem dokladnie tresc 9 i robilem przez pare godzin inne zadanie... czad;p)
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Piotr Rutkowski »

Taa, u nas w łodzkim to z pewnością znajdziemy ze 30-40 osób \(\displaystyle{ \geq 5}\) zadań
Stawiam na 25 pkt, nie więcej. Mniejsza z tym. Chciałem się zapytać o ważną sprawę odnośnie zadania 1. Nie wziąłem się za nie jeszcze, bo mam pewne wątpliwości. Dokładnie rzecz ujmując jak tu jest zdefiniowane "pole rażenia"? Czy cała kolumna i wiersz, czy też jedna wieża może przesłonić drugą? Do tej pory byłem pewny tego drugiego, ale w szkole 2 kumpli stwierdziło przeciwnie i zasiali u mnie ziarno niepewności Chodzi o to, że jak na mój gust zadanie pierwsze jest niedokładnie sformułowane. Czy ktoś się kontaktował z komitetem w tej sprawie? Może andkom zechciałby wyjaśnić tę sytuację...
Anyway nie narzekajcie tylko róbcie
Pablo09
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Pablo09 »

A ja jescze wróce to tych progów : orientuje się ktoś jak stoi okręg Torun-Olsztyn ? Czy to jeden ze słabszych, czy moze mocniejszych ?
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Piotr Rutkowski »

Pablo09 pisze:A ja jescze wróce to tych progów : orientuje się ktoś jak stoi okręg Torun-Olsztyn ? Czy to jeden ze słabszych, czy moze mocniejszych ?
... piady.html

Sam oceń. Nie chcę być w żadnym razie pesymistą, ale wydaje mi się, że każda osoba mająca szanse na jakiś wymierny rezultat w OM nie powinna się w żadnym razie przejmować I etapem.
Poza tym ktoś mnie już uprzedził:
Najpierw rozwiązywać, potem spekulować na temat progu
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

polskimisiek pisze:pierwsze jest niedokładnie sformułowane
Już samo określenie "wieża" wskazuje na figurę której tyczą się zasady gry w szachy. Nigdy nie widziałem, żeby w szachy przeskakiwano wieżą przez figury, może to jakieś szachy nowoczesne . Oczywiście, że wieże przez siebie nie przeskakują

Progiem to się powinieneś przejmować dopiero po wysłaniu zadań - a lepiej, żeby w ogóle się nie przejmować, bo to jeśli zrobisz około 8-9 zadań to na 100% przejdziesz nawet przy małych pomyłkach.

Tymczasem mam 10. na wykończeniu, jeszcze zrobię stereo i mam z geometrią spokój

Update: połowa zadań za mną
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Sylwek pisze:Tymczasem mam 10. na wykończeniu, jeszcze zrobię stereo i mam z geometrią spokój
Nie rozumiem, co to znaczy mieć zadanie "na wykończeniu". Moim zdaniem 10. należy do takich zadań z geometrii, które idą od ręki.
Ponadto ogólny poziom zadań z geometrii na pierwszym etapie jest bardzo niski.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Dumel »

michaln90 pisze:Ponadto ogólny poziom zadań z geometrii na pierwszym etapie jest bardzo niski.
pewnie masz rację- skoro naaaawet ja zrobiłem geo z I serii to musi być żałośnie proste
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

michaln90 pisze:co to znaczy mieć zadanie "na wykończeniu"
To znaczy, że wiem, co należy poczynić aby dokończyć rozwiązanie i swoje rozumowanie kieruję w określonym kierunku. Poza tym jak już pisałem, zadanie to rozwiązałem
michaln90 pisze:Ponadto ogólny poziom zadań z geometrii na pierwszym etapie jest bardzo niski.
Też tak sądzę, rok temu były bardziej wymagające.

Poza tym wszystko zweryfikuje II etap. Ktoś może zrobić 12 zadań w ciągu paru dni, ale i tak może odpaść na II etapie. Jak to ktoś w zeszłorocznym temacie napisał, można się co najwyżej przekonać, że się nie minęło z powołaniem startując do OM . A co do zadań, to wszystkie są proste, jak już się je rozwiąże samodzielnie po błyskotliwym pomyśle, ciężko oceniać obiektywnie poziom zadań, gdy o każdym zadaniu się twierdzi, że jest "proste".
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

[LX OM] I etap

Post autor: Brzytwa »

Widzę, żeście ostro wzięli się za zadanka. Ja jakoś nie mogę się przez żadne przebić
michaln90
Użytkownik
Użytkownik

[LX OM] I etap

Sylwek pisze:Poza tym wszystko zweryfikuje II etap. Ktoś może zrobić 12 zadań w ciągu paru dni, ale i tak może odpaść na II etapie. Jak to ktoś w zeszłorocznym temacie napisał, można się co najwyżej przekonać, że się nie minęło z powołaniem startując do OM . A co do zadań, to wszystkie są proste, jak już się je rozwiąże samodzielnie po błyskotliwym pomyśle, ciężko oceniać obiektywnie poziom zadań, gdy o każdym zadaniu się twierdzi, że jest "proste".
Całkowicie się zgadzam. W końcu wszystkie zadania na OM-ie wymagają "tylko" błyskotliwego pomysłu i stają się banalne. Jenak nie zmienia to wcale faktu, iż w tym roku geometria( która w dodatku jest moją słabą stroną) stoi na bardzo niskim poziomie Podobnie rzecz ma się z nierównościami i teorią liczb (zad.2). Za to bardzo ciekawe są zadanka z kombi, a także 7 i 12. Po prostu wymagają choć trochę pomyślenia, a nie są darmowymi 6 punktami.
ODPOWIEDZ