Gdzie lepiej studiować matematykę - na UJ czy na AGH?

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

L121 pisze:Czy u Was na UWr już dają stypendia po 1000zł, czy na razie macie tylko listę stypendystów(na mojej uczelni matematyka też jest zamawiana ale nic o stypendiach nikt nie wie)
To nie jest kwestia chęci bądź nie uczelni. Mamy listę stypendystów i czekamy, kiedy Ministerstwo podpisze z nami umowę na prowadzenie "studiów zamawianych" (a w tej instytucji jak wiadomo czas liczą inaczej...).
JK
L121
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: L121 »

Mamy listę stypendystów i czekamy, kiedy Ministerstwo podpisze z nami umowę na prowadzenie "studiów zamawianych" (a w tej instytucji jak wiadomo czas liczą inaczej...).
tak właśnie przypuszczałem, choć już się obawiałem, że może jednak naszej uczelni nie dadzą na matematykę(ale jest na liście ministerialnej).

Z punktu widzenia stypendiów, w tym roku bardziej się opłacało iść na AGH niż na UJ.
Wykładziki (nie trzeba chodzić),
lepiej chodzić, chyba, że ktoś jest na tyle bystry i ma tyle czasu, że potrafi wszystkie twierdzenia sam poudowadniać, bo dowód przeczytany ma mniejszą wartość niż taki zobaczony na wykładzie, największą wartość mają dowody zrobione samodzielnie(ale na to naprawdę nie ma czasu, żeby każdy dowód sobie udowadniać (dlatego warto przyjść na wykład wtedy myślisz nad tym co się dzieje na tablicy i częściowo sam udowadniasz), ale warto rozwikływać problemy z wykładów samodzielnie zamiast szukać odpowiedzi w książkach)

Studia z matematyki to świetna sprawa, zupełnie co innego niż w szkole, zupełnie lepiej, ciekawsze rzeczy, ciekawsze podejście do problemów i w ogóle sam miód(póki pierwsza sesja przede mną to tak gadam...)
sierpinski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: sierpinski »

ja mam takie pytanie lekko zahaczające o temat
czy po matematyce stosowanej na AGH ma się uprawnienia do wykonywania zawodu nauczyciela?

swoją drogą, czy coś się zmieniło? UJ jakoś znacznie "powala" AGH? Bo ja osobiście myślę o AGHu, jednak wszyscy mnie na UJ namawiają... :/
Piotr Jucha
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Piotr Jucha »

sierpinski pisze: swoją drogą, czy coś się zmieniło? UJ jakoś znacznie "powala" AGH? Bo ja osobiście myślę o AGHu, jednak wszyscy mnie na UJ namawiają... :/
Każda uczelnia ma swoją specyfikę. Najlepiej chyba przekonać się na własne oczy, która bardziej Ci odpowiada.
Najbliższa okazja to Dzień Wydziału Matematyki i Informatyki na UJ (27.marca 2009).
Szczegóły:

Zapraszam!
Pater92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Pater92 »

Odswieze, bo mam podobny dylemat miedzy matma na Uj i AGH.
Z tego co tu czytam, to sklaniam sie bardziej ku AGH( specjalizacje aktuarialna i finansowa wydaja sie byc ciekawsze od ekonomicznej na Uj).

Jednak patrze ostatnio i matma na Uj bedzie zamawiana, 1000 zl jest pokusa. Pytanie, czy ta kwota bedzie przeznaczona dla wszystkich studentow, czy tylko dla niewielkiej grupy geniuszy najlepszych na roku?
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: adner »

Najlepiej poszukać w odpowiednim dziale :p 258170.htm
lacek
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: lacek »

Pater92 pisze: dla wszystkich studentow, czy tylko dla niewielkiej grupy geniuszy najlepszych na roku?
A tu protestuje, bo obie opcje są fałszywe:

wszystkich = 100%
geniuszy = 2%,

a te stypendia dostaje chyba 30% studentów, czyli więcej niż zwykłe stypendia naukowe.
laser15
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: laser15 »

Jak wyglądają perspektywy po matematyce na AGH. Czy ciężko znaleźć pracę? W jakich rejonach najczęściej można pracować? I jak wygląda opcja studiowania 2 kierunku równocześnie?
ODPOWIEDZ