Gdzie lepiej studiować matematykę - na UJ czy na AGH?
-
ap_sanczo
- Użytkownik

Witam! Pytanie jak w temacie. Proszę zorientowane osoby o radę, dostałem się na obie uczelnie. Zamierzam wybrać specjalizację 'matematyka stosowana'. Z góry dziękuję za pomoc 
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
U nas! Znaczy, na UJ : )
Jak nie chcesz być inżynierem, który dużo zarabia, to nie idź na AGH. Acz przypuszczam, że byłoby tam łatwiej, to jakoś wiedziony doświadczeniami, jak wygląda matematyka na kierunkach inżynierskich, boję się, że mogliby Cię do niej zniechęcić.
Jak nie chcesz być inżynierem, który dużo zarabia, to nie idź na AGH. Acz przypuszczam, że byłoby tam łatwiej, to jakoś wiedziony doświadczeniami, jak wygląda matematyka na kierunkach inżynierskich, boję się, że mogliby Cię do niej zniechęcić.
-
ap_sanczo
- Użytkownik

Nie przeszkadzałoby mi gdybym dużo zarabiał Dla mnie to istotna sprawa - po jakich studiach znajdę łatwiej pracę, gdzie są lepsze perspektywy? Interesują mnie też ogólne informacje o studiach matematycznych. Podobno bardzo dużo osób szybko odpada, nawet Ci, którzy w liceum byli olimpijczykami. Trochę mnie to przeraża ;p
-
Rogal
- Użytkownik

Eee, to jakieś przesadzone dane. Choćbyś dostał się na studia tak tylko trochu przekraczając próg, możesz się spokojnie utrzymać. Potrzeba tylko systematyczności i pracy. Natomiast co do zarobku, to jak skończysz matematykę stosowaną gdziekolwiek, to godne zatrudnienie znajdziesz, więc nie sądzę, by stanowiło to jakiś problem.
- Emiel Regis
- Użytkownik

- Podziękował: 71 razy
Gwoli ścisłości, po ukończeniu Wydziału Matematyki Stosowanej AGH, kierunku Matematyka ma się tytuł magistra, nie inżyniera ani nic pokrewnego.
Rogal, musiałeś pomylić uczelnie bo innej matematyki na AGH nie ma więc siłą rzeczy inżynierem nie można być w tej dziedzinie.
Chyba że miałeś na myśli matematykę na geodezji, ceramice czy czymś tego pokroju jednak wyraźnie widać z pierwszego postu autora tematu ze o taką nie pyta.
Rogal, musiałeś pomylić uczelnie bo innej matematyki na AGH nie ma więc siłą rzeczy inżynierem nie można być w tej dziedzinie.
Chyba że miałeś na myśli matematykę na geodezji, ceramice czy czymś tego pokroju jednak wyraźnie widać z pierwszego postu autora tematu ze o taką nie pyta.
-
Rogal
- Użytkownik

Nie nie, tego o inżynierze nie pisałem w związku z matematyką. Ot tak, że na AGHa to trza iść, jak się chce być dobrze opłacanym magistrem inżynierem.
Sztuki wyzwolone pozostawić uniwersytetom ; )
Sorry za zamieszanie.
Sztuki wyzwolone pozostawić uniwersytetom ; )
Sorry za zamieszanie.
-
ap_sanczo
- Użytkownik

Czyli Ty Drizzt polecasz AGH? Bo ja właściwie skłaniam się ku tej uczelni i potrzebuje kogoś kto by mnie mocno w tym utwierdził ;d
- Emiel Regis
- Użytkownik

- Podziękował: 71 razy
Ja raczej niczego nie polecam, zarówno AGH jak i UJ ma swoje plusy. Wybrałem matematykę na AGH i jestem z tego bardzo zadowolony, być może gdybym wybrał na UJ to byłbym bardziej bądź mniej zadowolony, tego już się nie dowiemy.
A takiego wyboru dokonałem bo praktycznie patrzę na życie. W gruncie rzeczy to którą z decyzji nie podejmiesz to bedzie dobra, wg mnie nawet one sie wiele nie różnią. Przez pierwsze 5 semestrów matematyka na AGH i UJ (tzn. do wyboru specjalności u nas) jest bardzo podobna. Zwykłe poznawanie teorii na zasadzie: twierdzenie-dowód-definicje i tak cały czas. Ważne co potem wybierzesz, nie wiem kiedy na UJ sie wybiera jakies specjalnosci.
Teraz się dosc mocno zmieniły władze wydziału wiec nie wiem czy tak dalej będzie, ja mówie o swoich magisterskich studiach a jak ułoża licencjat to musisz sobie sam sprawdzić.
A takiego wyboru dokonałem bo praktycznie patrzę na życie. W gruncie rzeczy to którą z decyzji nie podejmiesz to bedzie dobra, wg mnie nawet one sie wiele nie różnią. Przez pierwsze 5 semestrów matematyka na AGH i UJ (tzn. do wyboru specjalności u nas) jest bardzo podobna. Zwykłe poznawanie teorii na zasadzie: twierdzenie-dowód-definicje i tak cały czas. Ważne co potem wybierzesz, nie wiem kiedy na UJ sie wybiera jakies specjalnosci.
Teraz się dosc mocno zmieniły władze wydziału wiec nie wiem czy tak dalej będzie, ja mówie o swoich magisterskich studiach a jak ułoża licencjat to musisz sobie sam sprawdzić.
-
Rogal
- Użytkownik

Jeśli chodzi o specjalności, to od pierwszego semestru można się zapisać na 'matematykę obliczeniową' (komputerową), zaś od drugiego można wybrać sekcję teoretyczną (na której sam się znajduję). Natomiast jeśli nie wybierze się żadnej, to jest się w grupie ogólnej aż do zrobienia licencjatu. Potem przy rekrutowaniu się na magisterskie musimy wybrać specjalność.
-
ap_sanczo
- Użytkownik

Dzięki chłopaki, dochodzę do wniosku, że co bym nie wybrał to będzie dobrze i tego się będę trzymał : )
-
Mała_Czarna
- Użytkownik

Powitała
Jako że matura już w 2010 wypadało by zacząć szukać jakiś studiów żeby nie było na ostatnią chwile. I najbardziej by mi odpowiadała matematyka, tylko teraz gdzie? Politechnika wrocławska czy warszawska, a może UJ?
Bo ja nie mam zamiaru zostać nauczycielką jak to większość przepowiada po takich studiach.
Jako że matura już w 2010 wypadało by zacząć szukać jakiś studiów żeby nie było na ostatnią chwile. I najbardziej by mi odpowiadała matematyka, tylko teraz gdzie? Politechnika wrocławska czy warszawska, a może UJ?
Bo ja nie mam zamiaru zostać nauczycielką jak to większość przepowiada po takich studiach.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Zapraszam na .Mała_Czarna pisze:Jako że matura już w 2010 wypadało by zacząć szukać jakiś studiów żeby nie było na ostatnią chwile. I najbardziej by mi odpowiadała matematyka, tylko teraz gdzie? Politechnika wrocławska czy warszawska, a może UJ?
Z tym zostawaniem nauczycielem to głęboko zakorzeniony, acz nieprawdziwy stereotyp. U nas nauczycielami zostaje 10-15% studentów.
JK
-
L121
- Użytkownik

Czy u Was na UWr już dają stypendia po 1000zł, czy na razie macie tylko listę stypendystów(na mojej uczelni matematyka też jest zamawiana ale nic o stypendiach nikt nie wie)
-
Mała_Czarna
- Użytkownik

A mogła bym się dowiedzieć jak takie studia wyglądają? bo to najważniejsze
-
voldenet
- Użytkownik

Wykładziki (nie trzeba chodzić), tony ćwiczeń i dużo pracy. A jak powinno wyglądać?Mała_Czarna pisze:A mogła bym się dowiedzieć jak takie studia wyglądają?