Twierdzenie Fermata - prosty dowód
Ta równość oznacza, że dla liczby:
\(\displaystyle{ M_{1}=1}\)
liczba X wynosi:
\(\displaystyle{ X= 2^{2} \sum_{0}^{v}v}\)
\(\displaystyle{ Z=X+M_{1}}\)
\(\displaystyle{ Y= 2t+1}\)
oraz
\(\displaystyle{ t=v}\)
liczba X wynosi:
oraz
\(\displaystyle{ t=v}\)
- leg14
- Użytkownik

- Podziękował: 154 razy
z kotekstu wywnioskowalem,ze
\(\displaystyle{ \sum_{0}^{t}t=0+1+...+t}\)?
Zatem w cytowanym przeze mnie fragmencie:
\(\displaystyle{ 1+...+t=v \Rightarrow v=1+...+v}\)
tzw. maslo maslane
tzw. maslo maslane
Przepraszam, maluję kuchnię. Poprawiłem już post.leg14 pisze:z kotekstu wywnioskowalem,ze
tzw. maslo maslane
Jeszcze tylko wyjaśnię przebieg dowodu:
1. Dowód, że istnieją rozwiązania dla n=2 dla różnicy liczb nieparzystych
2. Dowód, że nie istnieją rozwiązania dla n=2 dla sumy liczb nieparzystych
3. Wyprowadzenie trójek pierwotnych
4. Mój dowód na nie istnienie rozwiązań dla potęg parzystych oraz dla:
\(\displaystyle{ Z^{2}=X^{4}+Y^{4}}\)
5. Dowód na nie istnienie rozwiązań dla potęg 2n+1.
Za chwilę będę obecny w pełni.-- 2 kwi 2016, o 18:56 --Przepraszam za zamieszanie. Myślami byłem gdzie indziej. Dlatego zacznę jeszcze raz.
liczba X wynosi:
oraz
\(\displaystyle{ t=v}\)
Wynika to z tego, że za \(\displaystyle{ M_{1}}\) przyjęliśmy wartość 1 a po redukcji równania o \(\displaystyle{ 2^{2}}\) wartości \(\displaystyle{ t_{2}=t}\) były równe v.
Czyli ogólnie nasz wzór na trójki będzie wyglądał następująco:
\(\displaystyle{ X=2 m^{2}+2m}\)
\(\displaystyle{ Y=2m+1}\)
\(\displaystyle{ Z=2m^{2}+2m+1}\)
Ww. wzory są banalne ale zaznaczę jeszcze raz, że w pierwszym kroku pokazuję istnienie rozwiązań(nie wszystkich) dla n=2 i różnicy liczb nieparzystych w tej potędze. Oczywiście mogłem zacząć od wyprowadzonych równań Diofantosa, ale chciałem zaznajomić czytelnika z sumami dla kwadratów liczb nieparzystych. W kolejnym kroku dowód na nie istnienie rozwiązań dla n=2 i sumy liczb nieparzystych w tej potędze jest łatwiej przyswoić i nie trzeba się wysilać na opisówkę w stylu"Kwadrat nieparzystej liczby naturalnej przy dzieleniu przez 8 daje resztę 1. Zatem suma kwadratów dwóch dowolnych liczb nieparzystych daje resztę 2 z dzielenia przez 8. Z drugiej strony, kwadrat dowolnej liczby naturalnej daje przy dzieleniu przez 8 jedną z reszt 0, 1, 4. Zatem suma dwóch kwadratów nieparzystych liczb naturalnych nigdy nie jest kwadratem."
1. Dowód, że istnieją rozwiązania dla n=2 dla różnicy liczb nieparzystych
2. Dowód, że nie istnieją rozwiązania dla n=2 dla sumy liczb nieparzystych
3. Wyprowadzenie trójek pierwotnych
4. Mój dowód na nie istnienie rozwiązań dla potęg parzystych oraz dla:
\(\displaystyle{ Z^{2}=X^{4}+Y^{4}}\)
5. Dowód na nie istnienie rozwiązań dla potęg 2n+1.
Za chwilę będę obecny w pełni.-- 2 kwi 2016, o 18:56 --Przepraszam za zamieszanie. Myślami byłem gdzie indziej. Dlatego zacznę jeszcze raz.
Poprawna odpowiedź:leg14 pisze:W sensie tresc dowodu?
liczba X wynosi:
oraz
\(\displaystyle{ t=v}\)
Wynika to z tego, że za \(\displaystyle{ M_{1}}\) przyjęliśmy wartość 1 a po redukcji równania o \(\displaystyle{ 2^{2}}\) wartości \(\displaystyle{ t_{2}=t}\) były równe v.
Czyli ogólnie nasz wzór na trójki będzie wyglądał następująco:
\(\displaystyle{ X=2 m^{2}+2m}\)
\(\displaystyle{ Y=2m+1}\)
\(\displaystyle{ Z=2m^{2}+2m+1}\)
Ww. wzory są banalne ale zaznaczę jeszcze raz, że w pierwszym kroku pokazuję istnienie rozwiązań(nie wszystkich) dla n=2 i różnicy liczb nieparzystych w tej potędze. Oczywiście mogłem zacząć od wyprowadzonych równań Diofantosa, ale chciałem zaznajomić czytelnika z sumami dla kwadratów liczb nieparzystych. W kolejnym kroku dowód na nie istnienie rozwiązań dla n=2 i sumy liczb nieparzystych w tej potędze jest łatwiej przyswoić i nie trzeba się wysilać na opisówkę w stylu"Kwadrat nieparzystej liczby naturalnej przy dzieleniu przez 8 daje resztę 1. Zatem suma kwadratów dwóch dowolnych liczb nieparzystych daje resztę 2 z dzielenia przez 8. Z drugiej strony, kwadrat dowolnej liczby naturalnej daje przy dzieleniu przez 8 jedną z reszt 0, 1, 4. Zatem suma dwóch kwadratów nieparzystych liczb naturalnych nigdy nie jest kwadratem."
- leg14
- Użytkownik

A mozesz czytlenika zaznajomic z tym co sie dzieje w tym jednym konkretnym fragmencie:
\(\displaystyle{ \frac{\sum_{0}^{t} t-0}{1}=v \Rightarrow v= \sum_{0}^{v} v}\)
Na poziomie algebry,a nie idei dowodu.
OK.leg14 pisze:A mozesz czytlenika zaznajomic z tym co sie dzieje w tym jednym konkretnym fragmencie:
\(\displaystyle{ \sum_{0}^{t} t}\) to wcześniejsza suma\(\displaystyle{ \sum_{0}^{t _{2} } t}\). Z powodu, że nie istnieje więcej zmiennych związanych z liczbami nieparzystymi zamieniłem \(\displaystyle{ t_{2}}\) na t. Ponieważ \(\displaystyle{ M_{1}}\) przyjęło wartość 1 to jego suma\(\displaystyle{ \sum_{0}^{ t_{1}}t}\) przyjęła wartość 0. \(\displaystyle{ M_{1}=1}\) jak pisałem wcześniej i stąd 1 w mianowniku.Czyli można napisać, że:
\(\displaystyle{ \frac{\sum_{0}^{t} t-0}{1}=\sum_{0}^{t} t=v}\). Jednak wcześniej założyliśmy ogólnie, że v=1,2,...,v. Są to wartości liczbowe. Jednak okazuje się, że w takim układzie liczbowym nie jest to prawdą i v przyjmuje wartości \(\displaystyle{ v=1,3,6,10,...,\sum_{0}^{v} v}\). Chyba, że chodzi Ci o sam symbol strzałki.
- leg14
- Użytkownik

Zrozum,ze cos takiego
Albo to
Dopoki nie poprawisz takich rzeczy to nikt na powaznie nie zabierze sie za sprawdzemie tego.
\(\displaystyle{ \sum_{0}^{t} t}\)
\(\displaystyle{ v=1,2,...,v}\)
to jest belkot.Z formalnego punktu widzenia kompletnie bez sensu.\(\displaystyle{ \frac{\sum_{0}^{t} t-0}{1}=v \Rightarrow v= \sum_{0}^{v} v}\)
Albo to
Po co ta zamiana?Z powodu, że nie istnieje więcej zmiennych związanych z liczbami nieparzystymi zamieniłem \(\displaystyle{ t_{2}}\) na t
Dopoki nie poprawisz takich rzeczy to nikt na powaznie nie zabierze sie za sprawdzemie tego.
-
Jakub Gurak
- Użytkownik

- Podziękował: 76 razy
Fibik pisze: znaczy że nie istnieją takie: \(\displaystyle{ a,b,c}\) całkowite dla \(\displaystyle{ n > 2}\).
co jest chyba dość proste... nie?
Ja nie widzę tu dowodu. Widzę tylko parę rachunków, które nie wiele mi mówią odnośnie dowodu. Aby mieć dowód trzeba przedstawić rozumowanie.Premislav pisze:Fajny dowód, jednak sądzę, że można go trochę uprościć.
Ja bym się tak nie cieszył.Nie no bomba, popatrzmy: \(\displaystyle{ ( \sqrt{2})^{2}}\) jest całkowite, więc \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) też musi być całkowite, a zatem mamy liczbę całkowitą większą od \(\displaystyle{ 1}\) i mniejszą od \(\displaystyle{ 2}\). Prowadź na Kijów, Wodzu.
Trzeba przedstawić rozumowanie. Nie widzę tu innej drogi jak przyjąć że jest rozwiązanie i doprowadzić do sprzeczności (dowód nie wprost)
mamy \(\displaystyle{ a,b,c \in \NN}\) \(\displaystyle{ n \ge 3}\) że
\(\displaystyle{ a^n + b^n = c^n}\)
\(\displaystyle{ a,b,c}\) są całkowite, \(\displaystyle{ n \ge 3}\) i czym się tu ekscytować
Dla \(\displaystyle{ n=2}\) mogą być rozwiązania, wiec uzyskanie ich nie będzie tą sprzecznością Trzeba inaczej
Próbujta
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Ja też nie uważam, że tak wygląda dowód, to była ironia... niemniej jednak nie powinienem był się wypowiadać, nie mając nic wartościowego do napisania.
Witam,
za bardzo nie mam czasu na poprawianie części związanej z n parzystymi. Z racji tej, że rozwiązanie dla n=4 istnieje i zostało podane już przez Fermata, jak również istnieją metody wyprowadzania trójek pitagorejskich na podstawie wzorów Diofantosa nie jest istotne prezentowanie innych podejść. Kwestią otwartą jest dowód dla wszystkich potęg nieparzystych a właściwie dla potęg równych nieparzystym liczbom pierwszym. Poprawioną wersję związaną z n parzystymi, wyprowadzanie wszystkich względnie pierwszych trójek pitagorejskich jak i ich związek z liczbami pierwszymi podam później.
Link do dowodu dla n nieparzystych:
za bardzo nie mam czasu na poprawianie części związanej z n parzystymi. Z racji tej, że rozwiązanie dla n=4 istnieje i zostało podane już przez Fermata, jak również istnieją metody wyprowadzania trójek pitagorejskich na podstawie wzorów Diofantosa nie jest istotne prezentowanie innych podejść. Kwestią otwartą jest dowód dla wszystkich potęg nieparzystych a właściwie dla potęg równych nieparzystym liczbom pierwszym. Poprawioną wersję związaną z n parzystymi, wyprowadzanie wszystkich względnie pierwszych trójek pitagorejskich jak i ich związek z liczbami pierwszymi podam później.
Link do dowodu dla n nieparzystych:
Kod: Zaznacz cały
https://onedrive.live.com/redir?resid=C77CF55729DE7EC1!1299&authkey=!AHzjptV_6hbpOdg&ithint=file%2CpdfTwierdzenie Fermata - prosty dowód
Skoro \(\displaystyle{ Z^{2n+1}}\) da się podzielić bez reszty przez \(\displaystyle{ X+Y}\) a \(\displaystyle{ X+Y}\) składa się z iloczynu liczb pierwszych p to również \(\displaystyle{ Z^{2n+1}\) zawiera co najmniej taki iloczyn tyle tylko, że w ilości \(\displaystyle{ 2n+1}\)leg14 pisze:Co tu sie stalo?Na tej podstawie musi być prawdziwe równanie:
-- 3 kwi 2016, o 12:21 --
Ok. Widzę to. Wystarczy, że:
\(\displaystyle{ X+Y=( p_{i})^( l_{i}+1)}\) i wszystko można wrzucić do kosza.
Chyba sam udowodniłem to, że nie można skorzystać z podzielności.
-- 3 kwi 2016, o 13:02 --
Jednym słowem będzie się zgadzać, jeżeli \(\displaystyle{ X+Y =\prod_{h=1}^{h} p^{k}_{h}, k \in N}\)