rocznik 96. Jakie wyniki z probnych matur ?
-
Jakuss
- Użytkownik

Nam polonistka mówiła, że za każdy błąd kardynalny (np. napisanie, że ks. Robak i Jacek Soplica to rózne osoby) zeruje się pracę.
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
Bodajże w ten piątek zahaczyłem o ten temat na lekcji i tak zostało mi to wytłumaczone. Nie wiem kiedy grono nauczycieli z języka polskiego miało szkolenie i może tam została przekazana ta informacja, ale dopytam się jeszcze jutro.
- Lyzka
- Użytkownik

- Podziękował: 168 razy
Z tym polakiem to jest tak, że jak za tezę będzie się miało 0 pkt. (z 3 chyba) to cała praca jest zerowana. Drugi przypadek zerowania jest właśnie z błędem kardynalnym, ale są też błędy rzeczowe za które chyba 1 pkt. jest odejmowany. Jeżeli praca cała nie trzyma się ładu, jest po prostu zmyślana, ewidentnie widać, że dana osoba nie zna lektury wtedy jest zerowana. Te błędy kardynalne to rzadkość, przeważnie błędy są uznawane za rzeczowe. Do Albercikkk, : nie wiem jak wyglądała twoja praca, ale jeżeli miałeś punkty za tezę i była na temat (mniej więcej ) to jak dla mnie twoja nauczycielka powinna jeszcze raz iść na szkolenie. Ja sama miałam 3 rzeczowe .
Do Premislav, zadania robię cały czas, różnie z tym wychodzi. Mam książkę z nowej ery (taki zbiór zadań z zestawami), ale porównując z maturą to te zadania w ogóle nie były podobne. Mam problemy z udowadnianiem (a raczej z tym, że muszę nad nimi długo siedzieć, nie potrafię od razu wpaść na pomysł). Fakt jestem roztargniona, bo niestety przy jednym zadaniu na udowodnienie, że dwa kąty są takie same udało mi się do tego dojść, ale nie zapisałam, że robię to na podstawie podobieństwa trójkątów (sam zapis, że trójkąt np. ABC jest podobny do DEF)... i całe zadanie zerowane . Nie ma innego wyjścia trzeba się spiąć i robić zadanka
Do Premislav, zadania robię cały czas, różnie z tym wychodzi. Mam książkę z nowej ery (taki zbiór zadań z zestawami), ale porównując z maturą to te zadania w ogóle nie były podobne. Mam problemy z udowadnianiem (a raczej z tym, że muszę nad nimi długo siedzieć, nie potrafię od razu wpaść na pomysł). Fakt jestem roztargniona, bo niestety przy jednym zadaniu na udowodnienie, że dwa kąty są takie same udało mi się do tego dojść, ale nie zapisałam, że robię to na podstawie podobieństwa trójkątów (sam zapis, że trójkąt np. ABC jest podobny do DEF)... i całe zadanie zerowane . Nie ma innego wyjścia trzeba się spiąć i robić zadanka
-
Zahion
- Moderator

- Podziękował: 139 razy
Ja właśnie słyszałem, że kardynalny nie wpływa na tezę, zeruje pozostałą część pracy i są to słowa mojej nauczycielki. Niedawno było szkolenie, więc może coś się zmieniło.
- Lyzka
- Użytkownik

taaa.. ta matura nowa to jedna wielka niewiadoma. Nauczyciele nawet nie wiedzą jak nas przygotowywać, sami nie wiedzą co może być, gdy wchodziły podręczniki nie było jeszcze ustalone co będzie w zakresie... to jest chore
-
Albercikkk
- Użytkownik

- Podziękował: 18 razy
Lyzka, nie miałem punktów. Za nic. Na marginesie nauczycielka postawiła mi plusa odnośnie A, czyli cośtam zostało spełnione, ale praca wyzerowana z racji błędu kardynalnego; osobiście do mnie podeszła(co najlepsze - tylko do mnie w tej sprawie, mimo że z 10 osób oblało tę rozprawkę ) Z zawodem i, chyba, lekkim zdenerwowaniem, powiedziała mi, że nie znam Pana Tadeusza i, że błąd kardynalny zeruje moją pracę. Chyba najgorzej nie piszę, skoro zwykle mam powyżej 40 punktów za wypracowanie, więc dostałbym choć ten jeden punkt, jeżeli owy błąd nie zerowałby mi pracy. Nie będę mówił czy ma rację, czy nie - w końcu to ona jest nauczycielką i wie lepiej ode mnie, mam tylko nadzieję, że na prawdziwej maturze będą patrzyli na to inaczej, bardziej pobłażliwie, inaczej się nieźle zdenerwuję jak mi matematyka pójdzie dobrze, a zawalę polski...
- Lyzka
- Użytkownik

Jeżeli wybierasz się na politechnikę czy coś z matmą związanego to polski sugerują traktować jako: "Aby zdać" . Ja do tego tak podchodzę, trochę sobie poprzypominam, a biorę się za matmę i angola
-
gorgo15
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Moja nauczycielka mówi, że nas gnębi, bo gnębić musi, żebyśmy się za dobrze nie czuli przed maturą, wypracowania będzie zerować, a na właściwej maturze, żeby "wywalczyć" sobie błąd kardynalny trzeba naprawdę się postarać, nie znać wgl lektur i pisać od rzeczy. Podobno na szkoleniu oglądali filmik jak uczeń na symulacji matury ustnej mówił 37 sekund! I zdał, bo "podjął akt komunikacji".
Zasady co do polskiego tak bardzo się nie zmieniły w stosunku do starej matury i jak dobrze sobie przypominam to znam tylko jedną osobę, która polskiego nie zdała.
Będzie dobrze, poradzimy sobie!
Zasady co do polskiego tak bardzo się nie zmieniły w stosunku do starej matury i jak dobrze sobie przypominam to znam tylko jedną osobę, która polskiego nie zdała.
Będzie dobrze, poradzimy sobie!
-
durendal96
- Użytkownik

Moja polonistka mówiła tak:
0 za tezę- całe wypracowanie na 0
0 za argumenty, nawet przy tezie na 6 punktów- cała praca na zero
1 albo 2 (nie pamiętam dokładnie) kardynalne błędy zerują pracę, pytanie tylko brzmi co jest błędem kardynalnym . Czy przekręcenie nazwiska to błąd kardynalny czy tylko rzeczowy ? Kwestia interpretacji. Nie ma klucza, więc nauczyciel ze słabego liceum uzna to za rzeczowy, albo nawet to pominie, a nauczyciel z dobrego liceum od razu będzie chciał dać kardynalny ;p. Błędy rzeczowe obniżają natomiast punkty tylko w jednej kategorii w której maksimum to 3. Zamiast zajmować się sposobem oceniania najlepiej nie zrobić błędu kardynalnego i po problemie.
Żeby nie robić offtopa moje wyniki z matur to:
polski podstawowy- 67%- Operon, 75%- CKE
matematyka podstawowa- nie wiem, bo u mnie w szkole nie przerobiliśmy jeszcze brył, a że zrobiłem z nimi zadania to miałem 112% . Ale w granicach 95%(jakieś błędy się jednak zdarzyły) z operonu, z CKE- 98%, ale na podobnej zasadzie jak wyżej. Więc z matury byłoby jakieś 80-85%. (U mnie w szkole są oceny procentowe i oceny z matur są wpisywane do dziennika dlatego tak to liczono.)
matematyka rozszerzenie- 78% z Operonu(Przy ostatnim zadaniu z optymalizacji na samym początku zrobiłem jakiś błąd w dodawaniu czy odejmowaniu i całe zadanie poleciało na 0. Nie wiem czy tak by było na maturze... bo sposób wykonania był dobry), z CKE nie wiem. Nauczycielka powiedziała, ze poszły tak tragicznie, że nie ma sensu ich omawiać, tylko skupić się na tym co się pojawi na maturze(3 godziny rozszerzenia z matmy robią swoje...). Ale prawda jest taka, że mnie tez nie poszło najlepiej.
angielski podstawowy-90% z jakiegoś innego wydawnictwa, rozszerzenie pisałem z CKE na 52% ;/.
rozszerzony angielski pisałem zaraz po matematyce, chce wierzyć, że taki wynik wziął się ze zmęczenia, bo raczej mnie nie zadowala.
Powiedzmy sobie szczerze, że najbardziej interesuje mnie matma, potem gdzieś daleko, daleko angielski i polski, ale jednak chciałoby się, żeby było jak najwyżej .
0 za tezę- całe wypracowanie na 0
0 za argumenty, nawet przy tezie na 6 punktów- cała praca na zero
1 albo 2 (nie pamiętam dokładnie) kardynalne błędy zerują pracę, pytanie tylko brzmi co jest błędem kardynalnym . Czy przekręcenie nazwiska to błąd kardynalny czy tylko rzeczowy ? Kwestia interpretacji. Nie ma klucza, więc nauczyciel ze słabego liceum uzna to za rzeczowy, albo nawet to pominie, a nauczyciel z dobrego liceum od razu będzie chciał dać kardynalny ;p. Błędy rzeczowe obniżają natomiast punkty tylko w jednej kategorii w której maksimum to 3. Zamiast zajmować się sposobem oceniania najlepiej nie zrobić błędu kardynalnego i po problemie.
Żeby nie robić offtopa moje wyniki z matur to:
polski podstawowy- 67%- Operon, 75%- CKE
matematyka podstawowa- nie wiem, bo u mnie w szkole nie przerobiliśmy jeszcze brył, a że zrobiłem z nimi zadania to miałem 112% . Ale w granicach 95%(jakieś błędy się jednak zdarzyły) z operonu, z CKE- 98%, ale na podobnej zasadzie jak wyżej. Więc z matury byłoby jakieś 80-85%. (U mnie w szkole są oceny procentowe i oceny z matur są wpisywane do dziennika dlatego tak to liczono.)
matematyka rozszerzenie- 78% z Operonu(Przy ostatnim zadaniu z optymalizacji na samym początku zrobiłem jakiś błąd w dodawaniu czy odejmowaniu i całe zadanie poleciało na 0. Nie wiem czy tak by było na maturze... bo sposób wykonania był dobry), z CKE nie wiem. Nauczycielka powiedziała, ze poszły tak tragicznie, że nie ma sensu ich omawiać, tylko skupić się na tym co się pojawi na maturze(3 godziny rozszerzenia z matmy robią swoje...). Ale prawda jest taka, że mnie tez nie poszło najlepiej.
angielski podstawowy-90% z jakiegoś innego wydawnictwa, rozszerzenie pisałem z CKE na 52% ;/.
rozszerzony angielski pisałem zaraz po matematyce, chce wierzyć, że taki wynik wziął się ze zmęczenia, bo raczej mnie nie zadowala.
Powiedzmy sobie szczerze, że najbardziej interesuje mnie matma, potem gdzieś daleko, daleko angielski i polski, ale jednak chciałoby się, żeby było jak najwyżej .
- Lyzka
- Użytkownik

durendal96, Twoje wyniki to i tak marzenie niejednego . Gdybyś tak miał na normalnej maturze to dostałby się bez problemu na jakąs politechnikę.
gorgo15, "Podobno na szkoleniu oglądali filmik jak uczeń na symulacji matury ustnej mówił 37 sekund!" Jakoś mi się nie chce wierzyć, że na tej maturze by zdał . Mamy 10 minut chyba więc trzeba chociaż te 4-5 minut coś pobełtać. Żeby nie było że sie nie podejmuje zadania
gorgo15, "Podobno na szkoleniu oglądali filmik jak uczeń na symulacji matury ustnej mówił 37 sekund!" Jakoś mi się nie chce wierzyć, że na tej maturze by zdał . Mamy 10 minut chyba więc trzeba chociaż te 4-5 minut coś pobełtać. Żeby nie było że sie nie podejmuje zadania
-
gorgo15
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Lyzka , Zważywszy na moją wiedzę z języka polskiego nie pozostaje mi nic innego jak wierzyć w to, że będzie łatwo, że wszyscy zdamy, a za kilka lat będziemy się śmiać wspominając nasze lęki przed tą maturką. A cenny czas poświęcać na przyjemne zadanka
-
Albercikkk
- Użytkownik

liczy mi się polski, bo chcę na uw, ale jeśli mi się nie uda, to pójdę do Leona Koźmińskiego, innego wyboru na finanse/inwestycje/rachunkowość nie widzęLyzka pisze:Jeżeli wybierasz się na politechnikę czy coś z matmą związanego to polski sugerują traktować jako: "Aby zdać" . Ja do tego tak podchodzę, trochę sobie poprzypominam, a biorę się za matmę i angola
polski to tylko 5 punktów, angielski to 15, a matematyka 80. boję się, że nie dam rady - muszę mieć około 90% z angielskiego i matematyki; o ile angielski raczej będzie bez problemu, to z matematyką mogę mieć problem - jestem totalnym debilem jeśli chodzi o planimetrię i stereometrię
ps podpisywaliście ostateczne deklaracje maturalne? ja głupi zagadałem się na lekcji z kolegą, a wychowawczyni mi podrzuciła pod nos kartkę, podpisałem bez sprawdzenia. nic tam nie było trzeba zaznaczac?
-
durendal96
- Użytkownik

Wydaje mi się, że jeśli się nic nie zmieniało to wstępna staje się ostateczną i nie trzeba nic podpisywać. Przynajmniej ja nie podpisywałem. Ja też się wybieram na UW, 80% matematyka i po 10% angielski i polski.
-
Albercikkk
- Użytkownik

10 czy 100%?durendal96 pisze:Wydaje mi się, że jeśli się nic nie zmieniało to wstępna staje się ostateczną i nie trzeba nic podpisywać. Przynajmniej ja nie podpisywałem. Ja też się wybieram na UW, 80% matematyka i po 10% angielski i polski.
na jaki kierunek? według mnie na WNE ciężko będzie się dostać z 80% rozszerzonej matmy, chyba, że w drugiej turze. w tamtym roku mimo trudnej matury próg i tak był na tyle wysoki, że 80% ledwo starczało, przyjmując, że miałbyś 100% z angielskiego(rozsz) i 100% z polskiego.
edit: rozumiem, chodziło ci o przeliczniki punktów
- Lyzka
- Użytkownik

Albercikkk, Na tej deklaracji mogłeś jedynie zaznaczyć czy coś zmieniasz i się podpisać, albo że nic nie zmieniasz
Masakra wy tu mówicie o 80%, 100% :O. Ja to się martwię, żeby na te 60-70% napisać ( mówię o matmie i angolu rozsz.)
Masakra wy tu mówicie o 80%, 100% :O. Ja to się martwię, żeby na te 60-70% napisać ( mówię o matmie i angolu rozsz.)