Rajmil pisze:Jeśli pokażesz mi wiarygodne źródło wiedzy na ten temat ale w internecie, bo teraz nie mam jak sprawdzić tego w konkretnej książce...
Proszę bardzo, wiarygodne źródło: dr Jan Kraszewski, wykładowca na Wydziale Matematyki i Informatyki na Uniwersytecie Wrocławskim. Zgodnie z tym co napisane jest na jego stronie:
oraz w USOSie, wykładał takie przedmioty jak Logika, Wstęp do matematyki, Wprowadzenie do teorii zbiorów. Fakt bycia wykładowcą na dobrej polskiej uczelni, oraz posiadanie magicznych literek 'dr' przed nazwiskiem sprawia, że można go uznać za osobę wystarczająco kompetentną.
Jego opinię na poruszony przez ciebie problem możesz znaleźć w dwóch postach umieszczonych w tym temacie. Jeśli takie źródło ciebie nie satysfakcjonuje, to niestety ale już twój problem

Ja nie mam zamiaru tracić czasu na szukanie wystarczająco wiarygodnych źródeł internetowych bo Jaśnie Pan Królewicz Rajmil i tak pewnie wszystkie uzna za niegodne jego mądrości i przylepi im łatkę niewiarygodnych. A wikipedia tak polska, jak i angielska bazują na źródłach, które są zawsze jawnie podane. Ale to trzeba umieć czytać, i chcieć je zobaczyć.
Ja pisałem o uogólnieniu pierwiastka... więc jedyne co można mi tutaj zarzucić to brak precyzji.
I ślepotę/nieumiejętność czytania ze zrozumieniem, bo ewidentnie i wyraźnie wszyscy piją do pierwiastka arytmetycznego i nazwa ta pojawia się non stop.