elementarny problem z potęgowaniem
-
Logan123
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
elementarny problem z potęgowaniem
\(\displaystyle{ \sqrt{-1} = (-1)^{ \frac{1}{2} } = (-1)^{ \frac{2}{4} } = ((-1) ^{2} ) ^{ \frac{1}{4} } = 1^{ \frac{1}{4} } = 1}\)
Nurtował mnie kiedyś ten problem. Dlaczego rozumowanie jest błędne?
Nurtował mnie kiedyś ten problem. Dlaczego rozumowanie jest błędne?
- musialmi
- Użytkownik

- Posty: 3446
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
elementarny problem z potęgowaniem
Ze względu na dziedzinę funkcji pierwiastek kwadratowy (lub, jak kto woli, \(\displaystyle{ x^{ \frac{1}{2} }}\)).
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
elementarny problem z potęgowaniem
Przeto można identycznie bez pierwiastka !
\(\displaystyle{ (-1)=(-1)^{2\cdot \frac{1}{2}}=((-1)^{2})^{ \frac{1}{2}}=1^{ \frac{1}{2}}=1}\)
Oczywiście problem jest w cyfrach a rozwiązanie kryje się w literkach !
Otóż niech \(\displaystyle{ -1=a}\) wtedy z przejścia \(\displaystyle{ (-1)=(-1)^{2\cdot \frac{1}{2}}=((-1)^{2})^{ \frac{1}{2}}= \sqrt{a^{2}}=|a|=1 !!!}\)
A co pierwszego postu
\(\displaystyle{ ((-1) ^{2} ) ^{ \frac{1}{4} } = \sqrt[4]{a^{2}}= ???}\)
Gdzie jest błąd można się domyślić.
\(\displaystyle{ (-1)=(-1)^{2\cdot \frac{1}{2}}=((-1)^{2})^{ \frac{1}{2}}=1^{ \frac{1}{2}}=1}\)
Oczywiście problem jest w cyfrach a rozwiązanie kryje się w literkach !
Otóż niech \(\displaystyle{ -1=a}\) wtedy z przejścia \(\displaystyle{ (-1)=(-1)^{2\cdot \frac{1}{2}}=((-1)^{2})^{ \frac{1}{2}}= \sqrt{a^{2}}=|a|=1 !!!}\)
A co pierwszego postu
\(\displaystyle{ ((-1) ^{2} ) ^{ \frac{1}{4} } = \sqrt[4]{a^{2}}= ???}\)
Gdzie jest błąd można się domyślić.
-
Logan123
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
elementarny problem z potęgowaniem
Albo coś mi umknęło albo po prostu troszeczkę uogólniłeś mój problem dochodząc do \(\displaystyle{ a=|a|}\), co dalej nie daje odpowiedzi na moje pytanie. Gdzie jest błąd (i na czym polega)?
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Posty: 972
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
elementarny problem z potęgowaniem
Chodzi o to, że na początku masz pewną liczbę \(\displaystyle{ a=-1}\), a w przejściu \(\displaystyle{ (-1)^{ \frac{2}{4} } = ((-1) ^{2} ) ^{ \frac{1}{4} }= \sqrt[4]{(-1)^2}=|-1|}\) zamieniasz ją na \(\displaystyle{ |a|=|-1|=1}\). Oczywistym jest, że \(\displaystyle{ a \neq |a|}\) dla \(\displaystyle{ a <0}\), zatem nie jest to przejście równoważne, bo wartość całego wyrażenia się zmienia.
-
matmatmm
- Użytkownik

- Posty: 2344
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 370 razy
elementarny problem z potęgowaniem
Skupmy się na
\(\displaystyle{ -1=(-1)^{2\cdot\frac{1}{2}}=\left( (-1)^{2}\right)^{\frac{1}{2}}=1^{\frac{1}{2}}=1}\)
Błąd kryje się w drugiej równości. Dlaczego? Zastanówmy się w ogóle jakie liczby można podnieść do jakich potęg. Otóż liczby ujemne można podnosić tylko i wyłącznie do potęg całkowitych! Nawet mimo faktu, że na przykład można brać z nich pierwiastki nieparzystego stopnia.
Niedopuszczalne jest napisanie, że \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1}=(-1)^{\frac{1}{3}}}\).
Aby to uzasadnić, należy spojrzeć do definicji funkcji wykładniczej. Dopuszcza ona jedynie podstawę potęgi większą od zera.
\(\displaystyle{ -1=(-1)^{2\cdot\frac{1}{2}}=\left( (-1)^{2}\right)^{\frac{1}{2}}=1^{\frac{1}{2}}=1}\)
Błąd kryje się w drugiej równości. Dlaczego? Zastanówmy się w ogóle jakie liczby można podnieść do jakich potęg. Otóż liczby ujemne można podnosić tylko i wyłącznie do potęg całkowitych! Nawet mimo faktu, że na przykład można brać z nich pierwiastki nieparzystego stopnia.
Niedopuszczalne jest napisanie, że \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-1}=(-1)^{\frac{1}{3}}}\).
Aby to uzasadnić, należy spojrzeć do definicji funkcji wykładniczej. Dopuszcza ona jedynie podstawę potęgi większą od zera.
-
Logan123
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
elementarny problem z potęgowaniem
Zatem nie mogę swobodnie bawić się wykładnikami licząc jakieś zadanka np:
\(\displaystyle{ (-2)^x \Leftrightarrow (-2)^{yz}}\), gdzie \(\displaystyle{ x=yz}\), bo konieczne jest dodatkowe założenie, że y i z są całkowite. Tyle przeliczonych zadań bez świadomości, że trzeba na to uważać.
A co jeśli założymy, że poruszamy się w liczbach zespolonych? Z tego co wiem to tam nie ma takich ograniczeń, wszystkie przejścia stają się poprawne, a mimo to otrzymujemy oczywistą sprzeczność.
Poza tym nie interesuje mnie czy to co rozważam nazywamy funkcją wykładniczą czy nie, więc odwoływanie się do definicji i jej ograniczeń nie ma sensu. Ograniczeniem były jedynie liczby rzeczywiste.
\(\displaystyle{ (-2)^x \Leftrightarrow (-2)^{yz}}\), gdzie \(\displaystyle{ x=yz}\), bo konieczne jest dodatkowe założenie, że y i z są całkowite. Tyle przeliczonych zadań bez świadomości, że trzeba na to uważać.
A co jeśli założymy, że poruszamy się w liczbach zespolonych? Z tego co wiem to tam nie ma takich ograniczeń, wszystkie przejścia stają się poprawne, a mimo to otrzymujemy oczywistą sprzeczność.
Poza tym nie interesuje mnie czy to co rozważam nazywamy funkcją wykładniczą czy nie, więc odwoływanie się do definicji i jej ograniczeń nie ma sensu. Ograniczeniem były jedynie liczby rzeczywiste.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36051
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5341 razy
elementarny problem z potęgowaniem
W liczbach zespolonych operacja pierwiastkowania nie jest jednoznaczna, w związku z tym pisanie w liczbach zespolonych \(\displaystyle{ \sqrt{-1}}\) jest nadużyciem (o ile nie masz świadomości tego, co piszesz).Logan123 pisze:A co jeśli założymy, że poruszamy się w liczbach zespolonych? Z tego co wiem to tam nie ma takich ograniczeń, wszystkie przejścia stają się poprawne, a mimo to otrzymujemy oczywistą sprzeczność.
JK
- AiDi
- Moderator

- Posty: 3797
- Rejestracja: 25 maja 2009, o 22:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 707 razy
elementarny problem z potęgowaniem
Odwoływanie się do definicji tego co rozważasz nie ma sensu? No trochę niedobre podejście.Logan123 pisze: Poza tym nie interesuje mnie czy to co rozważam nazywamy funkcją wykładniczą czy nie, więc odwoływanie się do definicji i jej ograniczeń nie ma sensu.
-
Logan123
- Użytkownik

- Posty: 50
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
elementarny problem z potęgowaniem
Wydaje mi się, że zrozumiałem - dziękuję i temat można zamknąć.Jan Kraszewski pisze: W liczbach zespolonych operacja pierwiastkowania nie jest jednoznaczna, w związku z tym pisanie w liczbach zespolonych \(\displaystyle{ \sqrt{-1}}\) jest nadużyciem (o ile nie masz świadomości tego, co piszesz).
JK
Ma, ale funkcja wykładnicza nie jest czymś co rozważam. Według definicji \(\displaystyle{ f(x)=(-1)^x}\) nią nie jest.AiDi pisze:Odwoływanie się do definicji tego co rozważasz nie ma sensu? No trochę niedobre podejście.Logan123 pisze: Poza tym nie interesuje mnie czy to co rozważam nazywamy funkcją wykładniczą czy nie, więc odwoływanie się do definicji i jej ograniczeń nie ma sensu.
elementarny problem z potęgowaniem
\(\displaystyle{ \sqrt{-1} = (-1)^{ \frac{1}{2} } = (-1)^{ \frac{2}{4} } = ((-1) ^{2} ) ^{ \frac{1}{4} } = 1^{ \frac{1}{4} } = 1}\)
Problem w tym że pierwiastkowanie w ogólności jest funkcją wielowartościową, to znaczy że jeśli mamy pierwiastek ntego stopnia to rozwiązań(wartości funkcji) jest n, np mając pierwiastek kwadratowy z jedynki mamy dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ \sqrt{1} = \left\{ 1, -1\right\}}\)
Ogólnie można przedstawiać pierwiastkowanie jako:
\(\displaystyle{ a^n=b}\)
Czyli chodzi o wszystkie a dla których wyrażenie jest równe b. Weźmy:
\(\displaystyle{ \sqrt{b}=a}\)
Z "definicji":
\(\displaystyle{ a^2=b}\)
dla b=1, widać od razu że a to 1 albo -1
Druga sprawa to taka że pierwiastek stopnia parzystego z liczby ujemnej nie da nam rozwiązania rzeczywistego. Mówiąc inaczej, punktu wyliczonego z liczby ujemnej nie zaznaczymy w układzie liczb rzeczywistych. Mój sposób na radzenie sobie z takimi "paradoksami" to takie podstawienie:
\(\displaystyle{ i^2=-1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{i^2} = (i^2)^{ \frac{1}{2} } = (i^2)^{ \frac{2}{4} } = ((i^2) ^{2} ) ^{ \frac{1}{4} } = (i^4)^{ \frac{1}{4} } = i}\)
Ale to nie wszystko, skoro mamy pierwiastek kwadratowy to musi istnieć również drugie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a^2=-1}\)
Teraz zastanawiam się dla jakiego a dostaniemy -1... jest to -i, sprawdźmy:
\(\displaystyle{ (-i)^2=(-1)^2*i^2=(i^2)^2*i^2=i^6=(-1)(-1)(-1)=-1}\) tak więc rozwiązanie :
\(\displaystyle{ \sqrt{-1} =\left\{ i.-i\right\}}\)
Istnieje ogólny wzór do liczenia tych pierwiastków dla wyższych stopni. Możesz sobie go znaleźć np na wiki, jakbyś miał problem ze wzorem, czy nie mógł go znaleźć to mogę go tutaj napisać i krótko omówić.
Ogólnie można zapisać że pierwiastek kwadratowy z liczby rzeczywistej a>0 to:
\(\displaystyle{ \sqrt{a} =\left\{ \sqrt{a}, -\sqrt{a}\right\}}\)
A dla rzeczywistych a<0:
\(\displaystyle{ \sqrt{a} =\left\{ i\sqrt{a}, -i\sqrt{a}\right\}}\)
Co wynika ze wzoru o którym wspominałem.
Z tego też powodu przy liczeniu pierwiastków w równaniu kwadratowym mamy x1 i x2, gdzie jedyna różnica, we wzorach na te pierwiastki, to inne znaki przy pierwiastku z delty.
Jeśli delta jest ujemna to nie oznacza że równanie nie ma pierwiastków w ogóle, nie ma jedynie tych rzeczywistych, to znaczy punktów przecięcia z osią ox, dla y=0 w układzie liczb rzeczywistych. Za to takie równanie ma pierwiastki urojone, również dwa, które liczymy analogicznie co do tych rzeczywistych.
Problem w tym że pierwiastkowanie w ogólności jest funkcją wielowartościową, to znaczy że jeśli mamy pierwiastek ntego stopnia to rozwiązań(wartości funkcji) jest n, np mając pierwiastek kwadratowy z jedynki mamy dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ \sqrt{1} = \left\{ 1, -1\right\}}\)
Ogólnie można przedstawiać pierwiastkowanie jako:
\(\displaystyle{ a^n=b}\)
Czyli chodzi o wszystkie a dla których wyrażenie jest równe b. Weźmy:
\(\displaystyle{ \sqrt{b}=a}\)
Z "definicji":
\(\displaystyle{ a^2=b}\)
dla b=1, widać od razu że a to 1 albo -1
Druga sprawa to taka że pierwiastek stopnia parzystego z liczby ujemnej nie da nam rozwiązania rzeczywistego. Mówiąc inaczej, punktu wyliczonego z liczby ujemnej nie zaznaczymy w układzie liczb rzeczywistych. Mój sposób na radzenie sobie z takimi "paradoksami" to takie podstawienie:
\(\displaystyle{ i^2=-1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{i^2} = (i^2)^{ \frac{1}{2} } = (i^2)^{ \frac{2}{4} } = ((i^2) ^{2} ) ^{ \frac{1}{4} } = (i^4)^{ \frac{1}{4} } = i}\)
Ale to nie wszystko, skoro mamy pierwiastek kwadratowy to musi istnieć również drugie rozwiązanie:
\(\displaystyle{ a^2=-1}\)
Teraz zastanawiam się dla jakiego a dostaniemy -1... jest to -i, sprawdźmy:
\(\displaystyle{ (-i)^2=(-1)^2*i^2=(i^2)^2*i^2=i^6=(-1)(-1)(-1)=-1}\) tak więc rozwiązanie :
\(\displaystyle{ \sqrt{-1} =\left\{ i.-i\right\}}\)
Istnieje ogólny wzór do liczenia tych pierwiastków dla wyższych stopni. Możesz sobie go znaleźć np na wiki, jakbyś miał problem ze wzorem, czy nie mógł go znaleźć to mogę go tutaj napisać i krótko omówić.
Ogólnie można zapisać że pierwiastek kwadratowy z liczby rzeczywistej a>0 to:
\(\displaystyle{ \sqrt{a} =\left\{ \sqrt{a}, -\sqrt{a}\right\}}\)
A dla rzeczywistych a<0:
\(\displaystyle{ \sqrt{a} =\left\{ i\sqrt{a}, -i\sqrt{a}\right\}}\)
Co wynika ze wzoru o którym wspominałem.
Z tego też powodu przy liczeniu pierwiastków w równaniu kwadratowym mamy x1 i x2, gdzie jedyna różnica, we wzorach na te pierwiastki, to inne znaki przy pierwiastku z delty.
Jeśli delta jest ujemna to nie oznacza że równanie nie ma pierwiastków w ogóle, nie ma jedynie tych rzeczywistych, to znaczy punktów przecięcia z osią ox, dla y=0 w układzie liczb rzeczywistych. Za to takie równanie ma pierwiastki urojone, również dwa, które liczymy analogicznie co do tych rzeczywistych.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2014, o 08:15 przez Rajmil, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Zahion
- Moderator

- Posty: 2090
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
elementarny problem z potęgowaniem
\(\displaystyle{ \sqrt{1}=1}\)Problem w tym że pierwiastkowanie w ogólności jest funkcją wielowartościową, to znaczy że jeśli mamy pierwiastek ntego stopnia to rozwiązań(wartości funkcji) jest n, np mając pierwiastek kwadratowy z jedynki mamy dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ \sqrt{1} = \left\{ 1, -1\right\}}\)
to oczywiście dalej jest blefem.\(\displaystyle{ \sqrt{-1} = (-1)^{ \frac{1}{2} } = (-1)^{ \frac{2}{4} } = ((-1) ^{2} ) ^{ \frac{1}{4} } = 1^{ \frac{1}{4} } = 1}\)
-
AndrzejK
- Użytkownik

- Posty: 972
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
elementarny problem z potęgowaniem
Bzdura, dziedzina funkcji pierwiastkowej jest określona na liczbach nieujemnych.Rajmil pisze:Problem w tym że pierwiastkowanie w ogólności jest funkcją wielowartościową
Musisz rozróżnić:
a) pierwiastek arytmetyczny- który zwykło się oznaczać właśnie tym znakiem \(\displaystyle{ \sqrt{}}\):
\(\displaystyle{ \sqrt{1}=1}\) i ogólnie \(\displaystyle{ \sqrt[n]{x}}\)
b) pierwiastek algebraiczny - czyli rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ 1=x^2= 1 \vee -1}\) i ogólnie \(\displaystyle{ a^n=x}\)
elementarny problem z potęgowaniem
AndrzejK w wikipedii to wyczytałeś ? Piszesz bez sensu, najpierw piszesz bzdury, potem rozróżniasz dwa "rodzaje" pierwiastka, z których jeden w istocie miałby naturę wielowartościową. Gdzie ta bzdura ? Pokaż mi jakieś źródło. No w szkole uczyli nas tylko o jednym rozwiązaniu pierwiastka kwadratowego z liczby rzeczywistej dodatniej, a rozwiązania są dwa, co pokazuje się właśnie przy liczeniu choćby miejsc zerowych funkcji kwadratowej, przy pierwiastku z delty mamy przypadek - i +. To właśnie wynika z tego że pierwiastek kwadratowy z liczby rzeczywistej dodatniej ma dwa rozwiązania. To zabawne, korzystaliśmy z tego od gimnazjum przez szkołę średnią, a nikt nie wyjaśnił dlaczego tak jest. Moim zdaniem taka nauka matematyki jest idiotyzmem, kiedy pokazuje się wzory do których zrozumienia potrzebna jest szersza wiedza, która z kolei nie jest przedstawiana. A potem ludzie robią takie oczy.
-- 1 wrz 2014, o 08:33 --
AndrzejK powtórzę jeszcze raz, uogólniając pojęcie pierwiastka, okazuje się być funkcją wielowartościową. Twój "pierwiastek arytmetyczny" jest jednym z rozwiązań Twojego "pierwiastka algebraicznego". To oznacza że ten drugi jest uogólnieniem pierwszego. Używaj rozsądniej słów.
Zahion piszesz jakbyś albo nie czytał tego co napisałem, albo tego nie zrozumiał.
Jeśli natykacie się na coś czego jak dotąd nie mieliście przyjemności czytać, to proszę najpierw o uważne przeczytanie, a potem ewentualnie obrzucanie uwagami.
-- 1 wrz 2014, o 09:02 --
-- 1 wrz 2014, o 08:33 --
AndrzejK powtórzę jeszcze raz, uogólniając pojęcie pierwiastka, okazuje się być funkcją wielowartościową. Twój "pierwiastek arytmetyczny" jest jednym z rozwiązań Twojego "pierwiastka algebraicznego". To oznacza że ten drugi jest uogólnieniem pierwszego. Używaj rozsądniej słów.
Zahion piszesz jakbyś albo nie czytał tego co napisałem, albo tego nie zrozumiał.
Jeśli natykacie się na coś czego jak dotąd nie mieliście przyjemności czytać, to proszę najpierw o uważne przeczytanie, a potem ewentualnie obrzucanie uwagami.
-- 1 wrz 2014, o 09:02 --
Ja pisze Ci o funkcji wielowartościowej a Ty piszesz mi o dziedzinie funkcji, nie rozumiesz że określenie funkcja wielowartościowa dotyczy wartości funkcji, a nie jej dziedziny ? Twierdzisz że pierwiastek istnieje tylko dla liczb rzeczywistych dodatnich ?Bzdura, dziedzina funkcji pierwiastkowej jest określona na liczbach nieujemnych.
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2014, o 02:37 przez Rajmil, łącznie zmieniany 2 razy.
