Zbadaj istnienie granicy
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Podziękował: 1019 razy
Zbadaj istnienie granicy
Lider_M, czy aby pokazać, że potęga nad nawiasem kwadratowym dąży do \(\displaystyle{ 0}\) mogę po prostu policzyć granicę z niej?
- PiotrowskiW
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Zbadaj istnienie granicy
Lider_M,
Czy mógłbyś powiedzieć jak "poprawić" to co ja napisałem?
Z tymi przypadkami.
Czy mógłbyś powiedzieć jak "poprawić" to co ja napisałem?
Z tymi przypadkami.
- Lider_M
- Użytkownik

Zbadaj istnienie granicy
Tutaj jest błąd merytoryczny - przeszedłeś do granicy w nawiasie, ale nie w wykładniku, a jak przechodzimy, to w całym wyrażeniu (niekiedy nie trzeba, ale tutaj tak, bo otrzymujemy symbol nieoznaczony), bo o ile ten krok byłby prawdziwy, to przecież \(\displaystyle{ 1^a=1}\) więc i również \(\displaystyle{ 1^{\frac{1}{r^2}}=1}\) i nie trzeba w ogóle ograniczać, ale błąd jest już wcześniej.PiotrowskiW pisze: \(\displaystyle{ \lim_{ r \to 0}\left( 1+ r^{8}\cos^{4} \alpha \sin^{4} \alpha \right)^{ \frac{1}{r^{2}}}=
\lim_{ r \to 0} 1^{ \frac{1}{r^{2}}}}\)
Tutaj o ile chce się stosować współrzędne biegunowe, można zrobić analogicznie do tego co napisałem w poprzednim poście:
\(\displaystyle{ \left[(1+r^8\cos^4\varphi\sin^4\varphi)^{\frac{1}{r^8\cos^4\varphi\sin^4\varphi}}\right]^{r^6\cos^4\varphi\sin^4\varphi}\to e^0=1}\)
- Poszukujaca
- Użytkownik

- Podziękował: 1019 razy
Zbadaj istnienie granicy
Wykorzystując współrzędne biegunowe mam:
\(\displaystyle{ \lim_{r \rightarrow 0} \frac{r^{4}\cos^{4}\varphi r^{4}\sin^{4}\varphi}{r^{2}(cos^{2}\varphi +\sin^{2}\varphi)}=\lim_{r \rightarrow 0} r^{6} \cos^{4}\varphi \sin^{4}\varphi =0}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ \lim_{r \rightarrow 0} \frac{r^{4}\cos^{4}\varphi r^{4}\sin^{4}\varphi}{r^{2}(cos^{2}\varphi +\sin^{2}\varphi)}=\lim_{r \rightarrow 0} r^{6} \cos^{4}\varphi \sin^{4}\varphi =0}\)
Dobrze?
- PiotrowskiW
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Zbadaj istnienie granicy
Lider_M, gdybym umiał odnaleźć "e" to nie potrzebowałbym biegunowych.
Dzięki.
Dzięki.
- kerajs
- Użytkownik

- Podziękował: 338 razy
Zbadaj istnienie granicy
Do Lider_M.
Początkowo czekałem na kontrprzykład o którym pisałeś, a potem zupełnie zapomniałem o odpowiedzi na Twoje pytania w tym temacie. Przepraszam.
Jeśli jeszcze jesteś tym zainteresowany to:
Początkowo czekałem na kontrprzykład o którym pisałeś, a potem zupełnie zapomniałem o odpowiedzi na Twoje pytania w tym temacie. Przepraszam.
Jeśli jeszcze jesteś tym zainteresowany to:
Ukryta treść:
-
matmatmm
- Użytkownik

- Podziękował: 91 razy
Zbadaj istnienie granicy
Nieprawda to jest. Weź ciąg \(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{2^n}}\).kerajs pisze: II. Zakładam, że dowolny ciąg w którym \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }c _{n } \rightarrow 0}\) można , dla dużych n , ograniczyć tak:
\(\displaystyle{ \frac{a}{n ^{ \alpha } } \le c_{n} \le \frac{a ^{'} }{n ^{ \alpha } }}\) (ewentualnie tak \(\displaystyle{ \frac{a}{n ^{ \alpha+1 } } \le \left| c_{n}\right| \le \frac{a ^{'} }{n ^{ \alpha } }}\)
- kerajs
- Użytkownik

- Podziękował: 338 razy
Zbadaj istnienie granicy
Zależność: \(\displaystyle{ \frac{0}{n^2} \le \frac{1}{2 ^{n} } \le \frac{1}{n^2}}\) jest spełniona już od n=4, a \(\displaystyle{ \frac{0}{n^4} \le \frac{1}{2 ^{n} } \le \frac{1}{n^4}}\) od n=16 .
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Zbadaj istnienie granicy
kerajs, nie masz racji:kerajs pisze:Może doprecyzuję:
Podane podstwienia są REPREZANTAMI czterech możliwych klas podstawień. Skoro dowolny z danej klasy daje daną granice to każde podstawienie z danej klasy da tę samą granicę.
Twój przykład jest reprezentowany przez czwarte podstawienie.
Oczywiscie można komplikować podstawienie, ale zawsze można je uprościć lub ograniczyć łatwiejszym które można przypisać do danej klasy.
Niech \(\displaystyle{ f(x)=exp(-1/x^2)}\) i określny \(\displaystyle{ F}\) tak
\(\displaystyle{ F(x,y)=\begin{cases}1 & x>0 \text{ i } 0<y<f(x)\\ 0 & \text{ poza tym}\end{cases}}\)
Ta funkcja ma granicę 0 wzdłuż każdego z Twoich ciągów , a jednak granica nie istnieje.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
Zbadaj istnienie granicy
kerajs, twoje heurystyki sa dobre, jeśli na ich podstawie chcesz postawić hipotezę odnosnie tego, czy granica istnieje. Są natomiast zupełnie błędne jeśli traktujesz je jako "dowód" istnienia.
@up, fajny przykład
@up, fajny przykład
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
Zbadaj istnienie granicy
Akurat w tym przykładzie nie ma się co męczyć:
\(\displaystyle{ \left|\frac{x^3}{x^2+y^2}\right|\leq \left|\frac{x^3}{x^2}\right|=|x|\to 0}\)
\(\displaystyle{ \left|\frac{x^3}{x^2+y^2}\right|\leq \left|\frac{x^3}{x^2}\right|=|x|\to 0}\)