zawieranie zbiorów
-
acerr90
- Użytkownik

- Podziękował: 25 razy
zawieranie zbiorów
To otrymam
\(\displaystyle{ (B_{1} \setminus B_{1}) \cap (A_{2} \setminus B_{2}) \subset (B_{1} \cap A_{2}) \setminus (B_{1} \cap B_{2})}\) ?
jakie można podać przykłady, że nie zachodzi zawieranie w drugą stronę?
\(\displaystyle{ (B_{1} \setminus B_{1}) \cap (A_{2} \setminus B_{2}) \subset (B_{1} \cap A_{2}) \setminus (B_{1} \cap B_{2})}\) ?
jakie można podać przykłady, że nie zachodzi zawieranie w drugą stronę?
- waliant
- Użytkownik

- Podziękował: 275 razy
zawieranie zbiorów
wystarczy skorzystać z tego, że:
- \(\displaystyle{ x \in (A \setminus B) \Leftrightarrow x \in A \wedge \neg x \in B}\) oraz
- \(\displaystyle{ x \in A \cap B \Leftrightarrow x \in A \wedge x \in B}\)
- \(\displaystyle{ x \in (A \setminus B) \Leftrightarrow x \in A \wedge \neg x \in B}\) oraz
-
acerr90
- Użytkownik

zawieranie zbiorów
To chyba zbiór pusty.a4karo pisze:CO to jest \(\displaystyle{ B_1\setminus B_1}\)?
To otrzymam
\(\displaystyle{ (A_{2} \setminus B_{2}) \subset (B_{1} \cap A_{2}) \setminus (B_{1} \cap B_{2})}\) ?
Co dalej?
Nie wiem jak tu to wykorzystać.waliant pisze:wystarczy skorzystać z tego, że:
-
a4karo
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
zawieranie zbiorów
Zamiast pytać weź i porysuj sobie parę zbiorów. Bez tego nigdy nie załapiesz o co chodzi w rachunku zbiorów.
Mam wrażenie, ze spoza zapisów nie widzisz jakie jest ich intuicyjne/fizyczne znaczenie.
Mam wrażenie, ze spoza zapisów nie widzisz jakie jest ich intuicyjne/fizyczne znaczenie.
-
acerr90
- Użytkownik

zawieranie zbiorów
Wiem. Potrafię rysować diagramy Venna, ale nie wiem jaki można podać tu przykład...
- Seth Briars
- Użytkownik

zawieranie zbiorów
\(\displaystyle{ A_1=\left\{ 1,2\right\},A_2=\left\{ 1,2\right\},B_1=\left\{ 1,2\right\},B_2=\left\{ 1\right\}}\)
-
milenka90
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
zawieranie zbiorów
Jak wykazać, że zawieranie w drugą stronę nie zachodzi:
\(\displaystyle{ (A_{1} \setminus B_{1}) \cap (A_{2} \setminus B_{2}) \subset (A_{1} \cap A_{2})(B_{1} \cap B_{2})}\) ?
Seth Briars podał przykład zbiorów. Czy wystarczy tylko do powyższego zapisu to wstawić. Nie wiem o co chodzi "w drugą stronę" .
\(\displaystyle{ (A_{1} \setminus B_{1}) \cap (A_{2} \setminus B_{2}) \subset (A_{1} \cap A_{2})(B_{1} \cap B_{2})}\) ?
Seth Briars podał przykład zbiorów. Czy wystarczy tylko do powyższego zapisu to wstawić. Nie wiem o co chodzi "w drugą stronę" .
-
a4karo
- Użytkownik

zawieranie zbiorów
W drugą strone znaczy, że zachodzi (a w tym przypadku nie zachodzi) zawieranie przeciwne.-- 15 cze 2014, o 17:23 --
Co to jest \(\displaystyle{ \emptyset \cap cokolwiek}\) ?
acerr90 pisze:To chyba zbiór pusty.a4karo pisze:CO to jest \(\displaystyle{ B_1\setminus B_1}\)?
To otrzymam
\(\displaystyle{ (A_{2} \setminus B_{2}) \subset (B_{1} \cap A_{2}) \setminus (B_{1} \cap B_{2})}\) ?
Co dalej?
Nie wiem jak tu to wykorzystać.waliant pisze:wystarczy skorzystać z tego, że:
Co to jest \(\displaystyle{ \emptyset \cap cokolwiek}\) ?
-
a4karo
- Użytkownik

zawieranie zbiorów
Seth Briars nic nie wykazał: dał Ci przykład czterech zbiorów. Wstaw je do wzoru, który masz pokazać i sprawdź, czy zachodzi w nim równość.
Nawiasem mówiąc, jeżeli nie wiesz czym jest przekrój zbioru pustego z jakimkolwiek innym zbiorem, to może powinnaś wrócić do najprostszych definicji.
Nawiasem mówiąc, jeżeli nie wiesz czym jest przekrój zbioru pustego z jakimkolwiek innym zbiorem, to może powinnaś wrócić do najprostszych definicji.