zawieranie zbiorów

Algebra zbiorów. Relacje, funkcje, iloczyny kartezjańskie... Nieskończoność, liczby kardynalne... Aksjomatyka.
acerr90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 9 lis 2013, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: acerr90 »

Wykazać, że zachodzi zawieranie zbiorów:
\(\displaystyle{ (A_{1} \setminus B_{1}) \cap (A_{2} \setminus B_{2}) \subset (A_{1} \cap A_{2})(B_{1} \cap B_{2})}\)
oraz podać przykłady, że nie zachodzi zawieranie w drugą stronę.
Ostatnio zmieniony 8 cze 2014, o 17:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Różnica zbiorów to \setminus.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

A co to jest \(\displaystyle{ (A_{1} \cap A_{2})(B_{1} \cap B_{2})}\) ?

JK
acerr90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 9 lis 2013, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: acerr90 »

Nie wiem ;/ Jak to zrobić?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

No to wyrażę się jaśniej: nie ma czegoś takiego, jak \(\displaystyle{ (A_{1} \cap A_{2})(B_{1} \cap B_{2})}\). Dopóki nie poprawisz treści zadania, nic nie da się zrobić.

Może chodzi o

\(\displaystyle{ (A_{1} \setminus B_{1}) \cap (A_{2} \setminus B_{2}) \subset (A_{1} \cap A_{2}) \setminus (B_{1} \cap B_{2})}\) ?

JK
acerr90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 9 lis 2013, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: acerr90 »

Dokładnie tak. Jak to rozwiązać?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

Normalnie, z definicji zawierania. Ustalasz dowolny element należący do strony lewej i starasz się pokazać, że jest on elementem strony prawej.

JK
acerr90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 9 lis 2013, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: acerr90 »

Nie wiem jak to zrobić...
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: waliant »

a co oznacza, że \(\displaystyle{ x \in (A_{1} \setminus B_{1})}\) ?
acerr90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 9 lis 2013, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: acerr90 »

x należy do zbioru \(\displaystyle{ A_{1}}\) pomniejszonego o zbiór \(\displaystyle{ B_{1}}\).
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: waliant »

no to teraz jak to rozpiszesz matematycznie? (używając symboli matematycznych)
acerr90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 9 lis 2013, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: acerr90 »

Nie mam pomysłu...
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

A znasz formalną (symboliczną) definicję różnicy zbiorów? Jak nie, to znajdź - zrób coś, a nie czekaj na gotowca.

JK
acerr90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 9 lis 2013, o 10:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: acerr90 »

\(\displaystyle{ A\setminus B=\{ x:x \in A \wedge \not\in B \}}\)
Ostatnio zmieniony 9 cze 2014, o 15:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a.
Awatar użytkownika
Seth Briars
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 20 lis 2013, o 00:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Coot's Chapel
Pomógł: 55 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: Seth Briars »

Wobec \(\displaystyle{ A \subset B \Rightarrow C \setminus B \subset C \setminus A,D \cap E \subset D \cup E}\) otrzymujesz \(\displaystyle{ (A_1 \cap A_2) \setminus (B_1 \cup B_2) \subset (A_{1} \cap A_{2}) \setminus (B_{1} \cap B_{2})}\), a wobec \(\displaystyle{ (G \cap H) \setminus (I \cup J)=(G \setminus I) \cap (H \setminus J)}\) dostajesz swoją tezę.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36198
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5348 razy

zawieranie zbiorów

Post autor: Jan Kraszewski »

Seth Briars pisze:Wobec \(\displaystyle{ A \subset B \Rightarrow C \setminus B \subset C \setminus A,D \cap E \subset D \cup E}\) otrzymujesz \(\displaystyle{ (A_1 \cap A_2) \setminus (B_1 \cup B_2) \subset (A_{1} \cap A_{2}) \setminus (B_{1} \cap B_{2})}\), a wobec \(\displaystyle{ (G \cap H) \setminus (I \cup J)=(G \setminus I) \cap (H \setminus J)}\) dostajesz swoją tezę.
Rozwiązanie jest raczej niewystarczające (chociaż poprawne), bo powołujesz się na fakty, których siła jest taka sama, jak dowodzone twierdzenie. Jeżeli fakty, na które się powołujesz, były wcześniej dowiedzione, to jest OK, ale jeśli nie, to te fakty też wymagają dowodów.

JK
ODPOWIEDZ