Olimpiada Lingwistyczna 2013/2014

Kangur, Alfik, Mistrzostwa w Grach Logicznych, Sejmik, Konkurs PW... Słowem - konkursy ogólnopolskie, ale nie OM.
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: nobuddy »

Mefistocattus pisze:O ile dobrze pamiętam, trzecie było za 24, ale czwarte za 5+23. Nie wiem, jak pozostałe.
Nie musicie pamiętać
pppiiittt
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pppiiittt »

Dobra, znalazłem notatki z tego zadania
A co z końcówką hAtAtlAn?

Całkiem szybko te rozwiązania Szkoda tylko, że na wyniki trzeba tyle czekać...
Awatar użytkownika
Mefistocattus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Mefistocattus »

O, już są?

Dzięki!
A co z końcówką hAtAtlAn?
Z tego co pamiętam, brałem pod uwagę dwie możliwości — potencjalność i stronę bierną, ale zdecydowałem się na to drugie.
Edit: Rozumowałem, że np. "nieszkodliwy" to "ten, który nie szkodzi / nie może zaszkodzić" (czynny), a np. "niezrozumiały" to "ten, którego nikt nie może zrozumieć" (bierny). Stąd też moje tłumaczenia: súlyatlan, ale oszthatatlan.
pppiiittt
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pppiiittt »

Trochę to nie pasuje do "niezalesiony" z końcówką -tlen. Z drugiej strony, "niezalesiony" został utworzony od rzeczownika, a wszystkie słowa pochodne z -hAtAtlAn od czasownika.

nobuddy, dzięki Zwróciłeś może uwagę, kiedy wstawili te zadania?
nobuddy
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: nobuddy »

pppiiittt pisze:nobuddy, dzięki :) Zwróciłeś może uwagę, kiedy wstawili te zadania?
Dawno, nie wrzucałem bo myślałem że każdy zainteresowany sprawdził stronke :) Były wczoraj przez cały dzień, chyba w piątek już też.

-- 17 paź 2013, o 20:20 --

Jak tam, nauczyciele pooceniali wam prace? Ja mam 82 punkty.

Widziałem klucz i jeśli chodzi o ostatnie zadanie to sufiks miał być -uet, jak większość przewidziała, a w ostatnim zdaniu przyimek T'i... Jedna rzecz która mnie bardzo zdziwiła jest taka, że wg rozkminy prowadzonej na temat Ua i Ia nie otrzymałem żadnej zasady uwzględniającej płeć, tylko osobe, nawet Ia było używane w zadaniu w jednym ze zdań dla 'mu' a w innym dla 'jej'. Jednakże w kluczu dla przetłumaczenia bodajże drugiego zdania akceptowano tylko 'jej'...
Aandree12
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Aandree12 »

I jak wrażenia po drugim etapie? Czy ktoś zrobił to chore trzecie zadanie? Jak myślicie, jaki może być próg? I ostatnie pytanie: nie ma ujemnych punktów za błędną odpowiedź?

Jeśli chodzi o mnie to w pierwszym miałem dużo szczęścia, bo system dwudziestkowy był pierwszym, który postanowiłem sprawdzić. Drugie łatwe, w trzecim nic nie wykombinowałem, a w czwartym jedynie nie mogłem wymyślić żadnego sensownego tłumaczenia dla tych hieroglifów w ostatnim podpunkcie
Awatar użytkownika
Rakieta77
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Rakieta77 »

Zrobiłem drugie i czwarte bez ostatniego podpunktu, czyli to, co było całkiem proste, a pozostały czas bezowocnie spędziłem nad pierwszym i trzecim. Aandree12, myślę, że Twój wynik (65%) to naprawdę poważny kandydat do przedostania się.
airam
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: airam »

Hej :)
Ja zrobiłam pierwsze, drugie i czwarte (bez większości ostatniego podpunktu). Słyszeliście, żeby ktokolwiek zrobił 3? Rozmawiałam z parunastoma osobami i tylko jedna powiedziała, że zrobiła (ale nie zrobiła 4).
Ah, mam nadzieję, że z pośpiechu nie zrobiłam błędów w 1, a i w 3 choć z para punktów za losowe odpowiedzi wpadnie.
Aandree12 nie ma punktów ujemnych.
Aandree12
Użytkownik
Użytkownik

kogo się nie zapytam, to odpowiada, że zrobił pierwsze, drugie i czwarte bez ostatniego podpunktu ciekawe jak to rozwiążą organizatorzy, jak np okaże się, że 1/4 uczestników ma taki sam wynik
airam
Użytkownik
Użytkownik

Myślę, że to raczej się rozstrzygnie w niedopatrzeniach w 1 i 4, czy w szczęściu, ile kto trafił w trzecim.
W drugim trudno było zrobić choć jeden błąd... To zadanie chyba było za proste nawet na pierwszy etap
Adami07
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Adami07 »

Ja zrobiłem trzecie. Dość dużo czasu zajęło uporządkowanie i rozpisanie wszystkiego, ale ostatecznie wystarczyło sprawdzić kilka możliwości i dochodziło się do wniosku, że bodajże przedrostek "-man" musi oznaczać bezokolicznik, "-mi(s)" bezokolicznik z "się" itd. Niestety było jeszcze kilka szczegółowych zasad z dodawaniem końcówek do przedrostków. Nie zdążyłem wszystkich ustalić, więc tłumaczenie z polskiego zrobiłem trochę na wyczucie.
Aandree12
Użytkownik
Użytkownik

No i ja się pytam: gdzie są te wyniki?!
airam
Użytkownik
Użytkownik

Wszyscy się pytają Ale pojawiła się nowa zakładka - "finał", więc może łaskawie w końcu będą... Ależ oni są okrutni, ja tu się denerwuję!-- 3 mar 2014, o 21:00 --Yeeeeeeeeeeeeeeeeeeey!
Jestem
Aandree12
Użytkownik
Użytkownik

Gratulacje i do zobaczenia na finale
Barcym
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: Barcym »

Do zobaczonka;)

Przygotowujecie się jakoś specjalnie na tę Olimpiadę?
ODPOWIEDZ