VII edycja Olimpiady o Diamentowy Indeks AGH
- mortan517
- Użytkownik

- Podziękował: 112 razy
Kod: Zaznacz cały
http://www.diament.agh.edu.pl/index.php/matematykaarchiwalneZadania archiwalne z ubiegłych lat.
- mortan517
- Użytkownik

Na pewno można się spodziewać: zbadaj liczbę rozwiązań w zależności od parametru, trochę trygonometrii, prawdopodobieństwa, często także pojawia się geometria analityczna, stereometria, dziedzina, parzystość/nieparzystość funkcji, podstawowa algebra.
Jeżeli chodzi o rozwiązania to nie spotkałem się z oficjalnymi.
Jeżeli chodzi o rozwiązania to nie spotkałem się z oficjalnymi.
-
bakala12
- Użytkownik

- Podziękował: 24 razy
Ja też nie znam żadnych oficjalnych rozwiązań.Jeżeli chodzi o rozwiązania to nie spotkałem się z oficjalnymi.
Piszę, bo uważam, że warto położyć nacisk szczególnie na kombinatorykę i prawdopodobieństwo, bo to jest bankowo jedno z zadań za 20, a może nie być łatwe, szczególnie jak ktoś nie trenował. To będzie jak co roku jedno z selektywnych zadań i jego zrobienie może mieć kluczowe znaczenie. Także polecam przemyśleć zadania z poprzednich edycji. To + potrenowanie rachunków na geometrię analityczną (drugi pewniak) i powinno być dobrze.
-
gabrysb1995
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Co do geometrii analitycznej, w tamtym roku dla przykładu nie było jej na żadnym etapie, więc możliwe, że odeszli od niej.
-
gogo_2
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Była na drugim. I warto też zauważyć, że w tamtym roku był chyba pierwszy dowód do zrobienia, możliwe, że pójdą dalej w tym kierunku.gabrysb1995 pisze:Co do geometrii analitycznej, w tamtym roku dla przykładu nie było jej na żadnym etapie, więc możliwe, że odeszli od niej.
No i schemat Bernoulliego, bez którego rok temu było ciężko.
-
gabrysb1995
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Masz rację, umknęło mi to zadanie.
Co do schematu, to zauważyłem, że jest to największa przeszkoda dla klas I i II ( z mojego otoczenia) więc radziłbym bardzo się do niego przyłożyć
Co do schematu, to zauważyłem, że jest to największa przeszkoda dla klas I i II ( z mojego otoczenia) więc radziłbym bardzo się do niego przyłożyć
-
dominikas14
- Użytkownik

Czy orientuje się ktoś może kiedy będą wyniki? I czy będą ogłoszone na stronie agh czy gdzie?
- mortan517
- Użytkownik

Już są wyniki
Kod: Zaznacz cały
http://www.diament.agh.edu.pl/index.php/component/content/article/1-aktualnosci/29-wyniki-i-etapu-olimpiady-20132014- Michalinho
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Wyniki były już ogłoszone w święta Też nie dostałem listu żadnego.
Może ktoś powiedzieć jak wygląda drugi i trzeci etap od strony formalnej ? W którym rogu się podpisać czy na wszystkich kartkach, co należy tam napisać, ile kartek dostaje się na te 7 zadań, a jak komuś braknie czy można dostać więcej. W przypadku gdy jestem pełnoletni a mam tylko ważną legitymacje szkolną czy muszę znać pesel, albo czy muszę znać adres szkoły itp z góry dzięki