Zarobki po matematyce

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Shaq93
Użytkownik
Użytkownik

Zarobki po matematyce

Post autor: Shaq93 »

To jest ten, który wykształcił więcej inżynierów niż Politechnika Warszawska. xD
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Zarobki po matematyce

Post autor: VillagerMTV »

To skubany taki;)
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 9 razy

Zarobki po matematyce

Post autor: Spektralny »

Ser Cubus pisze:rachunek prawdopodobieństwa można stosować w wielu rzeczach, np jeżeli zakładasz czujniki na jakimś pojeździe i widać korelacje między grupą czujników, to można zredukować ich ilość. A to z kolei oznacza niższe koszty produkcji
I myślisz, że takie rzeczy robi się w Polsce w montowniach samochodów?
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 107 razy

Zarobki po matematyce

Post autor: Ser Cubus »

wątpię. Podałem tylko przkład, na to że prawodpodobieństwo i statystyka nie są używane wyłącznie w finansach
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Zarobki po matematyce

Post autor: cosinus90 »

Shaq93 pisze: O pracy naukowej możesz też pomyśleć - doktorat itd, bo wiadomo - uczyć w szkole to się nie opłaca.
Ale jest też druga strona medalu - możesz udzielać korepetycji, zarówno uczniom jak i studentom.
Przecież wszyscy pewnie dobrze znamy pewnego Pana na "K", który się na tym niezłej kasiory dorobił.
Korepetycje to coraz bardziej opłacalny biznes, ze względu na postęp technologiczny (łatwość w przekazywaniu informacji do potencjalnych klientów) oraz równie postępujące z technologią wygodnictwo - w dzisiejszych czasach większość ludzi zamiast zrobić coś samodzielnie i zaoszczędzić, woli zapłacić komuś żeby zrobił to za nich. Kiedyś korepetycje to był wstyd i smutna konieczność, a dzisiaj wręcz powód do chwały
Teraz dużo mówi się o tych aktuariuszach ale rynek pracy bardzo dynamicznie się zmienia i kto wie, może za parę lat to właśnie korepetytor będzie najlepiej płatnym zawodem dla absolwentów matematyki? Zgodnie ze znanym żartem :
Po co ludzie uczą się matematyki ? Żeby uczyć matematyki innych!
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik

Zarobki po matematyce

Poza tym coraz niższy poziom jest w liceum, tnie się program, ale nikt nie myśli jaka jest przepaść między studiami a liceum i później wychodzą braki i trzeba korepetycji;)
Shaq93
Użytkownik
Użytkownik

Zarobki po matematyce

VillagerMTV pisze:Poza tym coraz niższy poziom jest w liceum, tnie się program, ale nikt nie myśli jaka jest przepaść między studiami a liceum i później wychodzą braki i trzeba korepetycji;)
Tak naprawdę, to od kiedy wywalili granice i pochodne z programu LO, to mogą sobie tnąć co chcą - różnicy i tak nie będzie.
Matematyka na studiach nie = matematyka w LO.

Chociaż podobno w nowym programie, granice i pochodne powróciły do LO, przynajmniej podstawy.
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Zarobki po matematyce

Post autor: cosinus90 »

VillagerMTV, co racja to racja, osobiście mam kilku uczniów po maturze, którzy zgłosili się do mnie po prostu po to, żeby być dobrze przygotowanym do studiów. To śmieszne i smutne zarazem, że przeciętna szkoła średnia nie jest w stanie tego zrobić.
Shaq93, też coś słyszałem na temat powrotu tych zagadnień do szkół średnich, ale trudno mi w to uwierzyć. Poziom jest obniżany systematycznie z roku na rok, więc dlaczego ministerstwo miałoby go nagle podwyższyć?
acunticus
Użytkownik
Użytkownik

Zarobki po matematyce

Post autor: acunticus »

No właśnie, a jak to jest właściwie z pracą szkole, np. średniej? Opłaca się być nauczycielem? Bo słyszałam, że nie jest to jakiś wyjątkowo opłacalny zawód. No i też chyba trudno o posadę matematyka w szkole. Pozostają też korepetycje.
Zawsze marzyłam o tym być nauczycielką, ale ogarniają mnie obawy o to, że może nie być pracy, kiedy skończę studia, a poza tym obecna młodzież potrafi zachowywać się skandalicznie. Nie wiem, czy mam charakter osoby, która dałaby radę takim uczniom. Nie wiem, co robić, zostać nauczycielką, czy może podjąć inne studia, związane z matematyką, ale nie nauczycielskie...

wiadomo oczywiście, że zarobki nie są najważniejsze, ale nie chciałabym w przyszłości martwić się co miesiąc, jak związać koniec z końcem...
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 107 razy

Zarobki po matematyce

Post autor: Ser Cubus »

cosinus90 pisze:VillagerMTV, co racja to racja, osobiście mam kilku uczniów po maturze, którzy zgłosili się do mnie po prostu po to, żeby być dobrze przygotowanym do studiów. To śmieszne i smutne zarazem, że przeciętna szkoła średnia nie jest w stanie tego zrobić.
Shaq93, też coś słyszałem na temat powrotu tych zagadnień do szkół średnich, ale trudno mi w to uwierzyć. Poziom jest obniżany systematycznie z roku na rok, więc dlaczego ministerstwo miałoby go nagle podwyższyć?
chodziłem do przeciętnego liceum, na własne życzenie przerobiłem (oczywiście nie tak jak na studiach) granice, pochodne i całki. Chodziłem na zajęcia w czerwcu już po maturach. To nie w szkołach leży główny problem (chociaż zgadzam się z tym, że program obejmuje zbyt mało działów), tylko w ludziach. Nauczyciel się za ucznia nie nauczy, on ma tylko wskazać drogę i korygować błędy.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik

Zarobki po matematyce

Ja też na takie zajęcia chodziłem. Ale niektórzy idą do pracy po maturach i nie mają możliwości, a poza tym bat zawsze dobrze działa;)
Shaq93
Użytkownik
Użytkownik

Zarobki po matematyce

Wydaje mi się, że to jednak nie problem.
Można wziąć sobie wiadomy kurs czy tradycyjną literaturę i robić tak po godzinkę-półtorej dziennie i spokojnie się przez wakacje przerobi...nawet całą analizę matematyczną.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik

Zarobki po matematyce

Shaq93 pisze:i spokojnie się przez wakacje przerobi...nawet całą analizę matematyczną.
No chyba raczej nie.
Shaq93
Użytkownik
Użytkownik

Zarobki po matematyce

Spektralny pisze:
Shaq93 pisze:i spokojnie się przez wakacje przerobi...nawet całą analizę matematyczną.
No chyba raczej nie.
No może trochę na wyrost, ale mając tyle czasu - znaczną część można przerobić.
A algebra liniowa to już w ogóle, w tempie ekspresowym.

Chociaż nie mam tu jednak na myśli, studiów stricte matematycznych - a raczej kierunki typu: informatyka.
Na czystą matematykę, to raczej tak nie zadziała - no, ale nadal dużo można przerobić.
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik

Zarobki po matematyce

Zależy na jakim poziomie się tego uczysz: jeżeli mechaniczno-obliczeniowym to tak, ale jeżeli chcesz się tego nauczyć naprawdę, czyli zrozumieć, to nie powiedziałbym, że wszystko takie natychmiastowe.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2013, o 23:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: naprawdę.
ODPOWIEDZ