LXIV (64) OM - finał
-
Utumno
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
LXIV (64) OM - finał
Ciezkie zadania. Trzecie bardzo trudne, drugie jak kto nie zna Legrende'a - tez trudne, pierwsze tez nie do konca trywialne. Bedzie masakra.
- timon92
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
LXIV (64) OM - finał
jak dojść do tego, co powinno być środkiem szukanego okręgu w zadaniu trzecimNie lubię zadań, w których istnieje tylko jedno rozwiązanie (tzn. każde rozumowanie przechodzi przez podobne rzeczy do tych z rozwiązań wzorcowych). Jednak to zadanie mi się podobało, ze względu na swoją niestandardowość (i dość wysoki poziom trudności).
szkic:
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
LXIV (64) OM - finał
Zadanie 4.
Dany jest czworościan \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ \angle BAD+ \angle BCD = \pi}\) oraz \(\displaystyle{ AB=CD}\). Pokazać, że wówczas \(\displaystyle{ \angle BAD > \angle ADC}\).
Zadanie 5.
Liczby \(\displaystyle{ k,m,n}\) są całkowite i spełniają \(\displaystyle{ 0<k<m<n}\). Udowodnić, że
\(\displaystyle{ \left( k-\frac{1}{k} \right) \left( m-\frac{1}{m} \right) \left( n-\frac{1}{n} \right) \le kmn - (k+m+n)}\).
Ostatnie było kombi, ale nikt nie chce mi podyktować, więc pewnie długa treść.
Dany jest czworościan \(\displaystyle{ ABCD}\), w którym \(\displaystyle{ \angle BAD+ \angle BCD = \pi}\) oraz \(\displaystyle{ AB=CD}\). Pokazać, że wówczas \(\displaystyle{ \angle BAD > \angle ADC}\).
Zadanie 5.
Liczby \(\displaystyle{ k,m,n}\) są całkowite i spełniają \(\displaystyle{ 0<k<m<n}\). Udowodnić, że
\(\displaystyle{ \left( k-\frac{1}{k} \right) \left( m-\frac{1}{m} \right) \left( n-\frac{1}{n} \right) \le kmn - (k+m+n)}\).
Ostatnie było kombi, ale nikt nie chce mi podyktować, więc pewnie długa treść.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Podziękował: 73 razy
LXIV (64) OM - finał
Zadanie 6.
Dla każdej liczby całkowitej \(\displaystyle{ n \ge 1}\) wyznaczyć największą możliwą liczbę punktów w przestrzeni tworzących zbiór \(\displaystyle{ A}\) o następujących własnościach:
a) współrzędne dowolnego punktu \(\displaystyle{ A}\) są z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle 0 , n \right\rangle}\).
b) dla każdej pary różnych punktów \(\displaystyle{ ( x_1, x_2, x_3 ),}\) \(\displaystyle{ ( y_1, y_2, y_3)}\) ze zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest spełniona co najmniej jedna z nierówności \(\displaystyle{ x_i < y_i}\) dla \(\displaystyle{ i =1,2,3}\) oraz co najmniej jedna z nierówności \(\displaystyle{ x_j > y_j}\) dla \(\displaystyle{ j =1,2,3}\) oraz \(\displaystyle{ j \neq i}\).
Dla każdej liczby całkowitej \(\displaystyle{ n \ge 1}\) wyznaczyć największą możliwą liczbę punktów w przestrzeni tworzących zbiór \(\displaystyle{ A}\) o następujących własnościach:
a) współrzędne dowolnego punktu \(\displaystyle{ A}\) są z przedziału \(\displaystyle{ \left\langle 0 , n \right\rangle}\).
b) dla każdej pary różnych punktów \(\displaystyle{ ( x_1, x_2, x_3 ),}\) \(\displaystyle{ ( y_1, y_2, y_3)}\) ze zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest spełniona co najmniej jedna z nierówności \(\displaystyle{ x_i < y_i}\) dla \(\displaystyle{ i =1,2,3}\) oraz co najmniej jedna z nierówności \(\displaystyle{ x_j > y_j}\) dla \(\displaystyle{ j =1,2,3}\) oraz \(\displaystyle{ j \neq i}\).
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
LXIV (64) OM - finał
Jak żyję nie przypominam sobie żebym widział na II lub III etapie 2 teorie liczb + nierówności... Teraz to rozpieszczają licealistów
- Ponewor
- Moderator

- Podziękował: 70 razy
LXIV (64) OM - finał
Będzie niski próg. Darmowe pierwsze zadanie, drugie zależne od poziomu wiedzy, trzecie kosmos, darmowe dnia drugiego do stereo (nie żebym zrobił, i w tym sęk - co z tego zestawu jest do zrobienia, skoro stereo najłatwiejsza), blefopodatna nierówność i trudna kombi.
Też się wczoraj zdziwiłem, jak zobaczyłem dwie teorie liczb, a na dzisiejszą nierówność uśmiech od razu pojawił się na ustach (choć jakaś piękna to ona nie jest).Piotr Rutkowski pisze:Jak żyję nie przypominam sobie żebym widział na II lub III etapie 2 teorie liczb + nierówności... Teraz to rozpieszczają licealistów
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
- humanistyczna dusza
- Użytkownik

- Sylwek
- Użytkownik

- Podziękował: 160 razy
LXIV (64) OM - finał
Ja słyszałem tylko tyle, że wygrał Rychlewicz, drugi był Paluszek, Vax jedzie na MEMO, a Kaszuba na rozdanie nagród konkursu Politechniki Warszawskiej.