LXIV (64) OM - finał
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
LXIV (64) OM - finał
Mam trzy pytania: 1. Czy to nie dziś był finał? 2. Dlaczego więc nie pojawiły się tu jeszcze zadania? 3. Czy jeśli to możliwe, mógłby się ktoś podzielić treścią owych zadań?
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
LXIV (64) OM - II etap
Zadanka już lecą. Nikt nie wrzucił, bo jest ponoć bardzo słabo z netem. Takie dostałem smsem:
Zadanie 1.
Rozwiązać w całkowitych równanie \(\displaystyle{ x^4 + y = x^3 + y^2}\).
Zadanie 2.
Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b}\) takie, że \(\displaystyle{ a \neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ 6a|3+a+b^2}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ a<0}\).
Zadanie 3.
W czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) da się wpisać okrąg. Odcinki \(\displaystyle{ AB,BC,CD,DA}\) są średnicami odpowiednio okręgów \(\displaystyle{ o_1,o_2,o_3,o_4}\). Udowodnić, że istnieje okrąg styczny do każdego z okręgów \(\displaystyle{ o_1,o_2,o_3,o_4}\).
Zadanie 1.
Rozwiązać w całkowitych równanie \(\displaystyle{ x^4 + y = x^3 + y^2}\).
Zadanie 2.
Dane są liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b}\) takie, że \(\displaystyle{ a \neq 0}\) oraz \(\displaystyle{ 6a|3+a+b^2}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ a<0}\).
Zadanie 3.
W czworokąt \(\displaystyle{ ABCD}\) da się wpisać okrąg. Odcinki \(\displaystyle{ AB,BC,CD,DA}\) są średnicami odpowiednio okręgów \(\displaystyle{ o_1,o_2,o_3,o_4}\). Udowodnić, że istnieje okrąg styczny do każdego z okręgów \(\displaystyle{ o_1,o_2,o_3,o_4}\).
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
LXIV (64) OM - II etap
[hide="ARCYPrzedziwne rozwiązanie zadania 2., trąci moim haniebnym błędem]Otóż udowodnię, że takie liczby nie istnieją. Załóżmy, że istnieją takie, że taka podzielność zachodzi, a zatem istnieje takie całkowite \(\displaystyle{ k}\), że \(\displaystyle{ a+b^{2}+3=6ka \Leftrightarrow b^{2}+3=\left( 6k-1\right)a}\)
Udowodnimy, że \(\displaystyle{ 6k-1}\), ma dzielnik pierwszy postaci \(\displaystyle{ 6l-1}\). Załóżmy, że nie ma. Ponieważ jest to liczba nieparzysta, niepodzielna przez \(\displaystyle{ 3}\), to ma dzielniki pierwsze postaci \(\displaystyle{ 6l+1}\), a jak będziemy mnożyć tą jedynkę w kongruencji to nijak nie wyjdzie \(\displaystyle{ 6k-1}\). Jest więc liczba pierwsza \(\displaystyle{ p=6l-1}\), która dzieli \(\displaystyle{ 6k-1}\), więc dzieli i \(\displaystyle{ b^{2}+3}\). Zachodzi więc \(\displaystyle{ b^{2} \equiv -3 \pmod{p}}\), a ponieważ \(\displaystyle{ p \equiv 2 \pmod{3}}\), to sprzeczność na mocy lematu. Skoro więc poprzednik implikacji jest fałszywy, to implikacja jest prawdziwa.[/hide]
Udowodnimy, że \(\displaystyle{ 6k-1}\), ma dzielnik pierwszy postaci \(\displaystyle{ 6l-1}\). Załóżmy, że nie ma. Ponieważ jest to liczba nieparzysta, niepodzielna przez \(\displaystyle{ 3}\), to ma dzielniki pierwsze postaci \(\displaystyle{ 6l+1}\), a jak będziemy mnożyć tą jedynkę w kongruencji to nijak nie wyjdzie \(\displaystyle{ 6k-1}\). Jest więc liczba pierwsza \(\displaystyle{ p=6l-1}\), która dzieli \(\displaystyle{ 6k-1}\), więc dzieli i \(\displaystyle{ b^{2}+3}\). Zachodzi więc \(\displaystyle{ b^{2} \equiv -3 \pmod{p}}\), a ponieważ \(\displaystyle{ p \equiv 2 \pmod{3}}\), to sprzeczność na mocy lematu. Skoro więc poprzednik implikacji jest fałszywy, to implikacja jest prawdziwa.[/hide]
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2013, o 22:29 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post przeniesiony z innego tematu, stąd dziwnie może wyglądać następny post Świstaka.
Powód: Post przeniesiony z innego tematu, stąd dziwnie może wyglądać następny post Świstaka.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
LXIV (64) OM - II etap
Hm, nie rozumiem, czemu ma być niby takie ARCYMADAFAKAPRZEDZIWNE, przecież jest absolutnie normalne. Zamieściłem identyczne w drugim temacie, bo nie spodziewałem się, że alternatywne rozwiązanie może być w temacie o II etapie .
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2013, o 22:38 przez Ponewor, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ktoś z nienacka przeniósł niektóre posty. Mam nadzieję, że już wszystko naprawiłem.
Powód: Ktoś z nienacka przeniósł niektóre posty. Mam nadzieję, że już wszystko naprawiłem.
-
Panda
- Użytkownik

- Posty: 334
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 28 razy
LXIV (64) OM - finał
Dokładnie - pierwsze zadanie z OMa o jakim mi wiadomo, że jakaś hardsza teoria tak bardzo różnicuje wyniki (nikt nie zrobił 2. inaczej, niż to rozwiązanie podane przez Ponewora, wzorcówka jest oczywiście "normalna"). Ale teraz wiem, że z podobną teorią z finału 61OM było podobnie...
Trzecie z parę osób ma, być może tylko jedna. Dość nietypowa geometria.
Chyba tylko jeden komplet.
Trzecie z parę osób ma, być może tylko jedna. Dość nietypowa geometria.
Chyba tylko jeden komplet.
-
Panda
- Użytkownik

- Posty: 334
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 28 razy
LXIV (64) OM - finał
Wzorcowe do drugiego faktycznie jest ładne (ale trudne do wpadnięcia), więc pan Kuczma mówił, że zadanie jest jak najbardziej zgodne z ideą. Ale problem leży głównie w tym, że znajomość Leżandra różnicuje wyniki.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
LXIV (64) OM - finał
No świetnie, nie da się ukryć, że prawo wzajemności reszt kwadratowych jest ładne i można je elementarnie ładnie dowieść, ale no plis . Nawet jeżeli można jakoś bez niego dowieść ten główny lemat, no to co z tego ; d?
A co do 61-3-5, to tam też istniało rozw. z wykorzystaniem tego samego lematu, ale tutaj to było jak na dłoni, a tam dojście do tego wcale nie było proste, a wzorcówka z Fermata wcale nie była "z kapelusza".
A co do 61-3-5, to tam też istniało rozw. z wykorzystaniem tego samego lematu, ale tutaj to było jak na dłoni, a tam dojście do tego wcale nie było proste, a wzorcówka z Fermata wcale nie była "z kapelusza".
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
LXIV (64) OM - finał
Nawiasem mówiąc pierwsze zadanie też nietrudne, tylko wzorcówkowe przekształcenia "z nikąd" należy zastąpić obliczeniem delty i tyle.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
LXIV (64) OM - finał
No pierwsze wyjątkowo na zachętę. Z drugim moje zmagania były trochę nieregulaminowe, bo zanim poznałem treść, już słyszałem plotki, że idzie z prawa wzajemności reszt kwadratowych, więc kminienia za bardzo nie było. Nie wiem, czy wpadłbym na to w trakcie zawodów. No a trzecie to typowe zadanie na rozkminę (sprzeczałbym się, czy robialne przy ograniczeniu się do 5h), którego oczywiście nie rozkminiłem
Mimo wszystko czytając wzorcówki, ma się wrażenie "jakie to proste i piękne", więc finał chyba na odpowiednim poziomie. I warto trochę obronić drugie, bo jednak finał jest finałem i jakąś szerszą wiedzę z matmy już wypada mieć.
Mimo wszystko czytając wzorcówki, ma się wrażenie "jakie to proste i piękne", więc finał chyba na odpowiednim poziomie. I warto trochę obronić drugie, bo jednak finał jest finałem i jakąś szerszą wiedzę z matmy już wypada mieć.
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
LXIV (64) OM - finał
Z ostatnim się zgadzam. Jak ktoś chce być laureatem, to wypada takie rzeczy znać.
A odnośnie ostatniego: dowód, że tak skonstruowany okrąg spełnia warunki zadania to trywiał, ale wymyślić tą konstrukcję...-- 18 kwi 2013, o 09:25 --Oczywiście nie muszę chyba pisać, że będę rad jak wstawicie zadania z dnia drugiego, gdy tylko będzie się dało.
A odnośnie ostatniego: dowód, że tak skonstruowany okrąg spełnia warunki zadania to trywiał, ale wymyślić tą konstrukcję...-- 18 kwi 2013, o 09:25 --Oczywiście nie muszę chyba pisać, że będę rad jak wstawicie zadania z dnia drugiego, gdy tylko będzie się dało.
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
