LXIV (64) OM - II etap
-
porfirion
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXIV (64) OM - II etap
W wawie nikt (z tego co wiem) nie zaproponował takiego rozwiązania 1 (które imo jest poprawne i dość szybkie...):
Podzielności \(\displaystyle{ n| k_{x} ^{2}+ bk_{x}+c}\) zapisujemy jako: \(\displaystyle{ k_{x} ^{2} \equiv -b k_{x}-c}\)
Wymnażamy \(\displaystyle{ \left( k_{1}- k_{2} \right) \left( k_{2}- k_{3} \right) \left( k_{3}- k_{1} \right)}\), Pod kwadraty \(\displaystyle{ k_{x}}\) podstawiamy to co wyżej (operacja ta niezmienia nic mod \(\displaystyle{ n}\)) i dostajemy okragłe zero.
2. Lol. Kąty wpisane i środkowe - lekka przesada...
3. Nie mam.
Próg 30? Bez przesady. Rok temu było łatwiej. I to sporo. Próg w granicach \(\displaystyle{ \left\langle 19, 24 \right\rangle}\) (raczej dół imo).
Podzielności \(\displaystyle{ n| k_{x} ^{2}+ bk_{x}+c}\) zapisujemy jako: \(\displaystyle{ k_{x} ^{2} \equiv -b k_{x}-c}\)
Wymnażamy \(\displaystyle{ \left( k_{1}- k_{2} \right) \left( k_{2}- k_{3} \right) \left( k_{3}- k_{1} \right)}\), Pod kwadraty \(\displaystyle{ k_{x}}\) podstawiamy to co wyżej (operacja ta niezmienia nic mod \(\displaystyle{ n}\)) i dostajemy okragłe zero.
2. Lol. Kąty wpisane i środkowe - lekka przesada...
3. Nie mam.
Próg 30? Bez przesady. Rok temu było łatwiej. I to sporo. Próg w granicach \(\displaystyle{ \left\langle 19, 24 \right\rangle}\) (raczej dół imo).
Ostatnio zmieniony 23 lut 2013, o 00:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
Powód: Poprawa wiadomości: \langle, \rangle.
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
LXIV (64) OM - II etap
rzeczywiście ten dzień był bardzo łatwy. jaki obstawiacie próg? 24 raczej nie przekroczy.
-
HuBson
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
LXIV (64) OM - II etap
trzecie świetne ... pól godziny kminiłem jak ułożyć jakikolwiek kwadrat.
Suma sumarum jedno zadanie zrobiłem w dodatku nie wiem czy dobrze
Suma sumarum jedno zadanie zrobiłem w dodatku nie wiem czy dobrze
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap
wrzucam mocne hinty do 3, było na omawianiu (też nie ruszyłem, bo chciałem ustalić minimum tych potrójnych):
Ukryta treść:
Ukryta treść:
Ukryta treść:
- Vax
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
LXIV (64) OM - II etap
1:
2:
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap
w warszawskim większość osób na omawianiu miała 2. 3 miało chyba co najwyżej 10 osób.
-
ElEski
- Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap
jakub_jabulko,
Też chciałem ustalić minimum tych potrójnych i jakimś cudem mi się udało zrobić to zadanie -.-
Też chciałem ustalić minimum tych potrójnych i jakimś cudem mi się udało zrobić to zadanie -.-
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap
Eleski - pewnie da się to rozwiązać na dużo sposobów. weź wrzuć swoje rozwiązanie.
-
ElEski
- Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap
jakub_jabulko,
Nie różni się ono od tego, które prezentowała Basia Mroczek.
Ona w kroku indukcyjnym pokazywała ile dodaje klocków, ale jednocześnie dodawała 4 potrójne.
No i tak się pokazuje, że można dla tablicy \(\displaystyle{ 2n+1 \times 2n+1}\) dać \(\displaystyle{ 2(2n+1)+1}\) potrójnych, a że się mniej nie da, to zwaliłem, bo się dało prosciej. Ale pokolorowałem tak jak na omówieniu, tylko dokładnie odwrotnie, czyli czarne były białe a białe były czarne. Założyłem nie wprost i wyszła głupota po paru prostych przekształceniach.
Nie różni się ono od tego, które prezentowała Basia Mroczek.
Ona w kroku indukcyjnym pokazywała ile dodaje klocków, ale jednocześnie dodawała 4 potrójne.
No i tak się pokazuje, że można dla tablicy \(\displaystyle{ 2n+1 \times 2n+1}\) dać \(\displaystyle{ 2(2n+1)+1}\) potrójnych, a że się mniej nie da, to zwaliłem, bo się dało prosciej. Ale pokolorowałem tak jak na omówieniu, tylko dokładnie odwrotnie, czyli czarne były białe a białe były czarne. Założyłem nie wprost i wyszła głupota po paru prostych przekształceniach.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 17:38 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a.
-
jakub_jabulko
- Użytkownik

LXIV (64) OM - II etap
czy jutro tez trzeba byc na 8:40? bo w liscie mam, ze tylko w piatek na 8:40, a o sobocie nic nie pisza.