Matura z matematyki 2012 - poziom podstawowy
mi wyszło w ostrosłupie \(\displaystyle{ \frac{32 \sqrt{3} }{3}}\)
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Mi tak samo, ogólnie matura bardzo prosta, oby było tak jutro
Moim zadaniem matura była łatwa. Czy mógłby mi ktoś przypomnieć ile punktów była za zadanie z prawdopodobieństwem? Trochę jestem zły na siebie, bo nie wiem jak ja to liczyłem, ale wyszło mi 16 zdarzeń spełniających, a powinno być 17 teraz jeszcze raz to sobie zrobiłem i wyszło 17/49.
Nie wiedziałem jak zrobić zadanie z dowodem, z tymi literkami a,b,c. Nie wiedziałem też jak z tymi dwusiecznymi i głupi błąd w prawdopodobieństwie. Może chociaż za obliczenie omegi dostanę 1 punkt. Zrobiłem tabelke, zaznaczyłem w kółko zdarzenia sprzyjające, było ich 17, a ja policzyłem dwa jako jedno i napisałem 16. Zatem podsumowując liczę na wynik 90%, ewentualnie jak dostanę punkty za narysowanie dwusiecznych to 92%.
Teraz czas na rozszerzoną, zatem 90/2=45, przydałoby się przynajmniej 23pkt z rozszerzonej. Liczę na wynik >70%.
PS. Ostrosłup był banalnie prosty. Wysokość obliczyłem z bodajże tangensta podanego kąta. A pole podstawy to kwadrat o przekątnej długości 4.
Nie wiedziałem jak zrobić zadanie z dowodem, z tymi literkami a,b,c. Nie wiedziałem też jak z tymi dwusiecznymi i głupi błąd w prawdopodobieństwie. Może chociaż za obliczenie omegi dostanę 1 punkt. Zrobiłem tabelke, zaznaczyłem w kółko zdarzenia sprzyjające, było ich 17, a ja policzyłem dwa jako jedno i napisałem 16. Zatem podsumowując liczę na wynik 90%, ewentualnie jak dostanę punkty za narysowanie dwusiecznych to 92%.
Teraz czas na rozszerzoną, zatem 90/2=45, przydałoby się przynajmniej 23pkt z rozszerzonej. Liczę na wynik >70%.
PS. Ostrosłup był banalnie prosty. Wysokość obliczyłem z bodajże tangensta podanego kąta. A pole podstawy to kwadrat o przekątnej długości 4.
-
mirkaluk
- Użytkownik

Matura była prosta Mam nadzieję na 100%, zobaczymy jak jutro.
Mam tylko jedno pytanie.. zamknięte, o ciągu, trzeba było policzyć a5. I tam wychodziło 3/25. Nie wiecie, czy to była odp A czy C ? Bo pamiętam wizualnie, że zaznaczyłam C, ale nie jestem pewna, czy mi się nie pomyliło z "-".
Mam tylko jedno pytanie.. zamknięte, o ciągu, trzeba było policzyć a5. I tam wychodziło 3/25. Nie wiecie, czy to była odp A czy C ? Bo pamiętam wizualnie, że zaznaczyłam C, ale nie jestem pewna, czy mi się nie pomyliło z "-".
Za zadanie z prawdopodobieństwem były chyba 4 punkty. Myślę, że za taką pomyłkę dostaniesz 2 punkty.
Też jutro piszę rozszerzenie, ale nic nie umiem, chce dzisiaj jeszcze coś porobić, ale myślę, że będę miał tak 20% :/
Też jutro piszę rozszerzenie, ale nic nie umiem, chce dzisiaj jeszcze coś porobić, ale myślę, że będę miał tak 20% :/
-
mario54
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Są różne zestawy odpowiedzi ja miałem C ktoś inny mógł mieć to na A... ale tak \(\displaystyle{ \frac{3}{25}}\)
Prawdopodobieństwo nie było na 2 czasem?
Prawdopodobieństwo nie było na 2 czasem?
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 12:51 przez mario54, łącznie zmieniany 1 raz.
mirkaluk, chyba C [albo D], wiem że jak to powiedziałas 'wizualnie' było po prawej stronie, czyli A i B odpada 
-
MagusDrDee
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
-
Patron
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
Za prawdopodobieństwo były 2 pkt.
A mi te 3/25 kojarzy się że B
A mi te 3/25 kojarzy się że B
-
Tmkk
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
Przecież były grupy, więc odpowiedz \(\displaystyle{ A}\) lub \(\displaystyle{ C}\) niewiele daje.
Wychodziło \(\displaystyle{ \frac{3}{25}}\).
Wychodziło \(\displaystyle{ \frac{3}{25}}\).
-
Piog
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ile mogą mi odjąć punktów, jeżeli policzyłem objętość graniastosłupa \(\displaystyle{ V = 32 \sqrt{3}}\), a powinienem obliczyć objętość ostrosłupa \(\displaystyle{ V = \frac{32 \sqrt{3}}{3}}\) oraz w 29 obliczyłem \(\displaystyle{ y = 2x + 6}\)
Ogólnie matura prosta..
Ogólnie matura prosta..
-
Patron
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
@MagusDrDee
Ja oznaczyłem że kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\) ma \(\displaystyle{ 2 \alpha}\)
Natomiast kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ B}\) ma \(\displaystyle{ 2 \beta}\)
\(\displaystyle{ ABC}\) jest trójkątem zatem:
\(\displaystyle{ 2 \alpha + 2 \beta < 180}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \beta <90}\)
Szukany kąt to \(\displaystyle{ APB}\)
\(\displaystyle{ APB = 180 - \alpha - \beta}\) (bo dwusieczna dzieli kąty przy wiechołkach \(\displaystyle{ A, B}\) na połowę)
\(\displaystyle{ APB = 180 - ( \alpha + \beta )}\)
a skoro \(\displaystyle{ \alpha + \beta <90}\)
zatem:
\(\displaystyle{ APB > 90}\)
Ja oznaczyłem że kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ A}\) ma \(\displaystyle{ 2 \alpha}\)
Natomiast kąt przy wierzchołku \(\displaystyle{ B}\) ma \(\displaystyle{ 2 \beta}\)
\(\displaystyle{ ABC}\) jest trójkątem zatem:
\(\displaystyle{ 2 \alpha + 2 \beta < 180}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \beta <90}\)
Szukany kąt to \(\displaystyle{ APB}\)
\(\displaystyle{ APB = 180 - \alpha - \beta}\) (bo dwusieczna dzieli kąty przy wiechołkach \(\displaystyle{ A, B}\) na połowę)
\(\displaystyle{ APB = 180 - ( \alpha + \beta )}\)
a skoro \(\displaystyle{ \alpha + \beta <90}\)
zatem:
\(\displaystyle{ APB > 90}\)
mam pytanie czy w zadaniu z objetoscia ostroslupa \(\displaystyle{ V = \frac{32 \sqrt{3} }{3}}\) jest równe odpowiedzi \(\displaystyle{ V = 10 \frac{2}{3} \sqrt{3}}\) ???? czy to jakas roznica?
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 13:04 przez jelit, łącznie zmieniany 5 razy.
-
mario54
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Ja zrobiłem tak:
Z własności trójkąta i kąta półpełnego
\(\displaystyle{ \frac{a}{2} + \frac{c}{2}+b=180^o \\
b+d=180}\)
z tego wychodzi że \(\displaystyle{ \frac{a}{2} + \frac{c}{2}=d}\) czyli \(\displaystyle{ a+b=2d}\)
z drugiej nierówności trójkata wiemy że \(\displaystyle{ 0<a+b<180}\) czyli \(\displaystyle{ 0<2d<180}\) czyli \(\displaystyle{ 0<d<90}\)
czyli jak mielismy że \(\displaystyle{ b+d=180}\)to \(\displaystyle{ 90<b<180}\).
\(\displaystyle{ \frac{a}{2} + \frac{c}{2}+b=180^o \\
b+d=180}\)
z tego wychodzi że \(\displaystyle{ \frac{a}{2} + \frac{c}{2}=d}\) czyli \(\displaystyle{ a+b=2d}\)
z drugiej nierówności trójkata wiemy że \(\displaystyle{ 0<a+b<180}\) czyli \(\displaystyle{ 0<2d<180}\) czyli \(\displaystyle{ 0<d<90}\)
czyli jak mielismy że \(\displaystyle{ b+d=180}\)to \(\displaystyle{ 90<b<180}\).
Ostatnio zmieniony 8 maja 2012, o 13:00 przez mario54, łącznie zmieniany 1 raz.