Matura czego się uczyć ?
-
marek_k_1992
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Matura czego się uczyć ?
Nie ma takich zadań, ale są inne które nie wymagają niczego innego niż podstawienia do wzoru. Tobie mogą być nie potrzebne, ale np. ja cały czas mam je otwartę z czystego lenistwa (nie chcę mi się pamiętać wzorów) i piszę ponad 90%. I wg. mnie żeby zdać nie robiąc nic trzeba znać dobrze kartę wzorów.
Matura czego się uczyć ?
ale wiesz nie każdy wiąże przyszłość z matematyką i wybiera się na studia wcale nie związane z matmąmarek_k_1992 pisze:do autora: żeby zdać na styk trzeba mieć mózg
może to brutalne ale jeśli ktoś nie napiszę na 30% z 20 stronnicową ściągą nazywającą się ładnie wzorami no to wg. mnie źle wybrał szkołę. i jeśli masz takie dylematy to może matura nie jest Ci potrzebna.
stres może człowieka zjeść że zapomni podstawowych pojęć i też banalne błędy minusy i pomyłka w obliczeniach ja mam tak często
widzę zadanie radość że wiem jak je rozwiązać a potem się okazuje że po drodze zrobiłam dużo banalnych błędów
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Matura czego się uczyć ?
Tak zwane ,,głupie błędy" wynikają z braku treningu czaszki - potrzeba kilkanaście (kilkadziesiąt) minut dziennie (ale codziennie) aby to nieco poprawić.
-
marek_k_1992
- Użytkownik

Matura czego się uczyć ?
wybaczcie nie każdy rodzi się ze ścisłym umysłem
ja ćwiczę w domu to mi wszytko wychodzi przychodzi test i jest masakra nic nie wiem
ja ćwiczę w domu to mi wszytko wychodzi przychodzi test i jest masakra nic nie wiem
-
marek_k_1992
- Użytkownik

Matura czego się uczyć ?
do napisania na 50-70% tej matematyki nie trzeba być żadnym umysłem. zrobić kilka arkuszy w domu. przerobić kilka typów zadań i gotowe.
Matura czego się uczyć ?
no to zazdroszczę ja nie wiem czy dam rade matura przede mną i bardzo się boję nie wiem już jakie zadania mam robić utrwalać bo to mi nie idzie
- Inkwizytor
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Matura czego się uczyć ?
Dlatego wymyślono tak banalna maturę podstawową dla tych, którzy nie mają umysłu ścisłego. Niezdanie TEJ matury jest oznaką lenistwa i braku rozgarnięcia.muchacita pisze:wybaczcie nie każdy rodzi się ze ścisłym umysłem
W przypadku "huhu...humanistycznych" umysłów wychodzi totalny brak zorganizowania sobie czasu i życia. D... w troki i zasuwasz! Za parę lat zderzysz się z brutalną rzeczywistością i dopiero wtedy zapłaczesz nad niesprawiedliwością świata.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, o 23:41 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marek_k_1992
- Użytkownik

Matura czego się uczyć ?
moja opinia jest taka: jeśli ktoś martwi się zdaniem matury, a nie zdaniem jej na tyle dobrze żeby otwierała mu ona kolejne możliwośći to źle wybrał szkołę bo powinien pomyśleć o szkolę zawodowej. A co do "humanistów" - z nimi jest tak że na matematyce są polonistami, na polskim matematykami itd.
-
_radek
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Matura czego się uczyć ?
Proponowałbym się zająć geometrią analityczną, wydaje mi się że zawsze jest, całkiem dobrze punktowana, a wydaje mi się że nie jest zbyt trudna. Najlepiej porób sobie trochę arkuszy, bez koncentrowania się na konkretnych działach, matura zwłaszcza podstawowa ma sporo schematów które się powtarzają.
Tablice są bardzo pomocne, ale tak jak ktoś tu wcześniej napisał, dla kogoś kto wie jak ich użyć i czego w nich szuka.
Tablice są bardzo pomocne, ale tak jak ktoś tu wcześniej napisał, dla kogoś kto wie jak ich użyć i czego w nich szuka.
Matura czego się uczyć ?
Na każdej maturze jest zadanie z treścią z wyrażeń wymiernych(pompowanie wody,oblicznie czasu itd.).Jest ono wysoko punktowane,bo zwykle można otrzymać za nie 5 punktów.
Ciągi są praktycznie na każdej maturze.
Hmm..myślę że warto przyłożyć się do równań i nierówności
Ciągi są praktycznie na każdej maturze.
Hmm..myślę że warto przyłożyć się do równań i nierówności