Matura czego się uczyć ?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
marek_k_1992
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Matura czego się uczyć ?

Post autor: marek_k_1992 »

Nie ma takich zadań, ale są inne które nie wymagają niczego innego niż podstawienia do wzoru. Tobie mogą być nie potrzebne, ale np. ja cały czas mam je otwartę z czystego lenistwa (nie chcę mi się pamiętać wzorów) i piszę ponad 90%. I wg. mnie żeby zdać nie robiąc nic trzeba znać dobrze kartę wzorów.
Wojtolino
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 17 razy

Matura czego się uczyć ?

Post autor: Wojtolino »

Dokładnie, taka prawda. Niektórym są niepotrzebne, ale do ZDANIA matury na te 30% tablice to aż nadto.
muchacita
Użytkownik
Użytkownik

Matura czego się uczyć ?

Post autor: muchacita »

marek_k_1992 pisze:do autora: żeby zdać na styk trzeba mieć mózg

może to brutalne ale jeśli ktoś nie napiszę na 30% z 20 stronnicową ściągą nazywającą się ładnie wzorami no to wg. mnie źle wybrał szkołę. i jeśli masz takie dylematy to może matura nie jest Ci potrzebna.
ale wiesz nie każdy wiąże przyszłość z matematyką i wybiera się na studia wcale nie związane z matmą

stres może człowieka zjeść że zapomni podstawowych pojęć i też banalne błędy minusy i pomyłka w obliczeniach ja mam tak często
widzę zadanie radość że wiem jak je rozwiązać a potem się okazuje że po drodze zrobiłam dużo banalnych błędów
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matura czego się uczyć ?

Post autor: piasek101 »

Tak zwane ,,głupie błędy" wynikają z braku treningu czaszki - potrzeba kilkanaście (kilkadziesiąt) minut dziennie (ale codziennie) aby to nieco poprawić.
marek_k_1992
Użytkownik
Użytkownik

Matura czego się uczyć ?

nie wiem co trzeba mieć w głowię żeby tej matematyki nie zdać.
muchacita
Użytkownik
Użytkownik

Matura czego się uczyć ?

wybaczcie nie każdy rodzi się ze ścisłym umysłem
ja ćwiczę w domu to mi wszytko wychodzi przychodzi test i jest masakra nic nie wiem
marek_k_1992
Użytkownik
Użytkownik

Matura czego się uczyć ?

do napisania na 50-70% tej matematyki nie trzeba być żadnym umysłem. zrobić kilka arkuszy w domu. przerobić kilka typów zadań i gotowe.
muchacita
Użytkownik
Użytkownik

Matura czego się uczyć ?

no to zazdroszczę ja nie wiem czy dam rade matura przede mną i bardzo się boję nie wiem już jakie zadania mam robić utrwalać bo to mi nie idzie
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Matura czego się uczyć ?

Post autor: Inkwizytor »

muchacita pisze:wybaczcie nie każdy rodzi się ze ścisłym umysłem
ja ćwiczę w domu to mi wszytko wychodzi przychodzi test i jest masakra nic nie wiem
Dlatego wymyślono tak banalna maturę podstawową dla tych, którzy nie mają umysłu ścisłego. Niezdanie TEJ matury jest oznaką lenistwa i braku rozgarnięcia.
W przypadku "huhu...humanistycznych" umysłów wychodzi totalny brak zorganizowania sobie czasu i życia. D... w troki i zasuwasz! Za parę lat zderzysz się z brutalną rzeczywistością i dopiero wtedy zapłaczesz nad niesprawiedliwością świata.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, o 23:41 przez Inkwizytor, łącznie zmieniany 1 raz.
marek_k_1992
Użytkownik
Użytkownik

Matura czego się uczyć ?

moja opinia jest taka: jeśli ktoś martwi się zdaniem matury, a nie zdaniem jej na tyle dobrze żeby otwierała mu ona kolejne możliwośći to źle wybrał szkołę bo powinien pomyśleć o szkolę zawodowej. A co do "humanistów" - z nimi jest tak że na matematyce są polonistami, na polskim matematykami itd.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 114 razy

Matura czego się uczyć ?

Post autor: Disnejx86 »

no po gimnazjum już sie da zdać tą "maturę"
_radek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Matura czego się uczyć ?

Post autor: _radek »

Proponowałbym się zająć geometrią analityczną, wydaje mi się że zawsze jest, całkiem dobrze punktowana, a wydaje mi się że nie jest zbyt trudna. Najlepiej porób sobie trochę arkuszy, bez koncentrowania się na konkretnych działach, matura zwłaszcza podstawowa ma sporo schematów które się powtarzają.

Tablice są bardzo pomocne, ale tak jak ktoś tu wcześniej napisał, dla kogoś kto wie jak ich użyć i czego w nich szuka.
Rubensowa
Użytkownik
Użytkownik

Matura czego się uczyć ?

Post autor: Rubensowa »

Na każdej maturze jest zadanie z treścią z wyrażeń wymiernych(pompowanie wody,oblicznie czasu itd.).Jest ono wysoko punktowane,bo zwykle można otrzymać za nie 5 punktów.
Ciągi są praktycznie na każdej maturze.
Hmm..myślę że warto przyłożyć się do równań i nierówności
ODPOWIEDZ