Matura czego się uczyć ?
Matura czego się uczyć ?
Siemka. Mam pytanie. Mógł by mi ktoś opisać czego warto się uczyć z matmy, aby tylko zdać na styk ? Słyszałem że są jakies zadania z jakichś działów które zawsze są na egzaminie. Prosił bym o wpisanie czego najbardziej się opłaca mi uczyć. z góry dzięki;)
-
fuzzgun
Matura czego się uczyć ?
Bywało tak że niektórzy potrafili zdać maturę nie umiejąc geometrii i rachunku prawdopodobieństwa. To zależy od tego na jakie zadania trafisz. Ale przynajmniej to co w starych podręcznikach było pod nazwą algebra powinieneś bardzo dobrze umieć.
-- 18 sty 2012, o 19:16 --
Muszę dodać że moje doświadczenia są ze starej matury na której można było wybierać zadania. Jeśli chodzi o nową maturę to może być trudniej bo zwykle są zadania mniej więcej z całości materiału.-- 18 sty 2012, o 20:39 --Wybierając 3 zadania z pięciu można było ominąć zadania z niektórych działów. Nie znając geometrii i rachunku prawdopodobieństwa ale umiejąc funkcje wykładnicze, potęgowe, logarytmiczne, ciągi, wielomiany, funkcję liniową, kwadratową i umiejąc badać przebieg zmienności można było dostać 4 czy 5 a nawet 6. Z tego względu można powiedzieć że stara matura była łatwiejsza pomimo tego że obejmowała więcej materiału.
-- 18 sty 2012, o 19:16 --
Muszę dodać że moje doświadczenia są ze starej matury na której można było wybierać zadania. Jeśli chodzi o nową maturę to może być trudniej bo zwykle są zadania mniej więcej z całości materiału.-- 18 sty 2012, o 20:39 --Wybierając 3 zadania z pięciu można było ominąć zadania z niektórych działów. Nie znając geometrii i rachunku prawdopodobieństwa ale umiejąc funkcje wykładnicze, potęgowe, logarytmiczne, ciągi, wielomiany, funkcję liniową, kwadratową i umiejąc badać przebieg zmienności można było dostać 4 czy 5 a nawet 6. Z tego względu można powiedzieć że stara matura była łatwiejsza pomimo tego że obejmowała więcej materiału.
-
adri
- Użytkownik

- Posty: 84
- Rejestracja: 7 mar 2009, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Pomógł: 1 raz
Matura czego się uczyć ?
Ja bym zaczęła od nauki posługiwania się tablicami matematycznymi. Jak się tego nauczysz to zdasz i to pewnie całkiem nieźle. Nie radze próbować pisać matury na 30% bo pewnie jak dostaniesz 28% to będzie bardziej bolało, niż jak licząc na 90% będziesz miał 30%.
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Posty: 4591
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Matura czego się uczyć ?
Można sobie przejrzeć kilka matur z zeszłych lat i na tej podstawie można stwierdzić, że w zadaniach otwartych zazwyczaj jest:
- 1 zadanie na równanie wielomianowe, za 2 pkt
- 1 albo 2 krótkie zadania z geometrii
- zadanie z prawdopodobieństwa, za nie jest akurat 4-5 pkt
- zadanie ze stereometrii albo jakieś tekstowe, gdzie trzeba ułożyć układ równań, to też za 5 pkt
Ale nawet jeżeli w 10 maturach znajdziesz takie same zadania, to wcale nie oznacza, że za rok na pewno się takie pojawi. Owszem, większość zadań maturalnych jest schematycznych, ale nie należy się tym sugerować. Wiadomo, jakie działy obowiązują (praktycznie wszystkie), więc też można spodziewać się wszystkiego.
- 1 zadanie na równanie wielomianowe, za 2 pkt
- 1 albo 2 krótkie zadania z geometrii
- zadanie z prawdopodobieństwa, za nie jest akurat 4-5 pkt
- zadanie ze stereometrii albo jakieś tekstowe, gdzie trzeba ułożyć układ równań, to też za 5 pkt
Ale nawet jeżeli w 10 maturach znajdziesz takie same zadania, to wcale nie oznacza, że za rok na pewno się takie pojawi. Owszem, większość zadań maturalnych jest schematycznych, ale nie należy się tym sugerować. Wiadomo, jakie działy obowiązują (praktycznie wszystkie), więc też można spodziewać się wszystkiego.
-
Wojtolino
- Użytkownik

- Posty: 263
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno / Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 17 razy
Matura czego się uczyć ?
Przede wszystkim trzeba umieć otwierać tablice i z nich przepisywać wzory. Tylko trzeba wiedzieć które. Po drugie, czasami trzeba wzór umieć przekształcić. Opanowanie tych umiejętności wystarczy, żeby uzyskać jakieś 50-60%.
-
Lbubsazob
- Użytkownik

- Posty: 4591
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Matura czego się uczyć ?
Wszyscy zawsze gadają o tych tablicach, a ja na maturze nie otworzyłam ich chyba ani razu, bo po prostu większość wzorów pamiętam...
Żeby zdać maturę podstawową na 50%, to wystarczy chodzić na lekcje i trochę na nich uważać. No i niech już będzie, że trzeba umieć korzystać z tablic :]
Żeby zdać maturę podstawową na 50%, to wystarczy chodzić na lekcje i trochę na nich uważać. No i niech już będzie, że trzeba umieć korzystać z tablic :]
-
Wojtolino
- Użytkownik

- Posty: 263
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno / Poznań
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 17 razy
Matura czego się uczyć ?
Ale pytanie brzmiało: co trzeba umieć, żeby zdać. A żeby zdać, wystarczy przepisać tablice. Pytanie nie dotyczyło zdobycia wyższej ilości punktów, więc wykluczyłem konieczność pamiętania i rozumienia czegokolwiek. Bo żeby zdać na 30%, nie trzeba.
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23517
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Matura czego się uczyć ?
Też uważam, że wiele osób zbyt wierzy w moc tablic - wielokrotnie je przed kimś otwierałem i kiszka - trzeba dokładnie wiedzieć czego się szuka (o zastosowaniu tego co tam jest nie wspominając).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
-
aras014
Matura czego się uczyć ?
Radzę policzyć kilka arkuszy z poprzednich lat, i zauważysz że wiele zadań się powtarza, i że jest grupa zadań "pewniaków" na maturze.
Polecam tą stronę: .
Polecam tą stronę: .
-
marek_k_1992
- Użytkownik

- Posty: 110
- Rejestracja: 2 wrz 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Warszawy
- Podziękował: 2 razy
Matura czego się uczyć ?
do autora: żeby zdać na styk trzeba mieć mózg
może to brutalne ale jeśli ktoś nie napiszę na 30% z 20 stronnicową ściągą nazywającą się ładnie wzorami no to wg. mnie źle wybrał szkołę. i jeśli masz takie dylematy to może matura nie jest Ci potrzebna.
może to brutalne ale jeśli ktoś nie napiszę na 30% z 20 stronnicową ściągą nazywającą się ładnie wzorami no to wg. mnie źle wybrał szkołę. i jeśli masz takie dylematy to może matura nie jest Ci potrzebna.
-
Disnejx86
- Użytkownik

- Posty: 523
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Matura czego się uczyć ?
Już tak nie piszcie że tablice dużo dają... niedawno miałem próbną maturę w szkole, wogóle do nich nie zajrzałem a miałem 4x punktów. Bez przesady ...
-
marek_k_1992
- Użytkownik

- Posty: 110
- Rejestracja: 2 wrz 2010, o 19:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Okolice Warszawy
- Podziękował: 2 razy
Matura czego się uczyć ?
ale co to ma do rzeczy? nie zajrzałeś bo umiałeś te wzory. ale jeśli ktoś ich nie pamięta to wszystkie wzory tam właśnie ma.
-
Disnejx86
- Użytkownik

- Posty: 523
- Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 56 razy
Matura czego się uczyć ?
to że na maturze nie ma zadań:
- napisz wzór na różnicę kwadratów
- podaj pole prostokąta o boku a=3cm, b=2 cm, pamiętaj o sprawdzeniu zgodności wzoru z tablicami
- wykaż że pierwiastek z 4 to 2
....
dużo bym tego znalazł, dla mnie w tablicach nie ma nic ciekawego... tak oczywiste rzeczy trzeba wiedzieć . nic nie pomagają, to moje zdanie .
- napisz wzór na różnicę kwadratów
- podaj pole prostokąta o boku a=3cm, b=2 cm, pamiętaj o sprawdzeniu zgodności wzoru z tablicami
- wykaż że pierwiastek z 4 to 2
....
dużo bym tego znalazł, dla mnie w tablicach nie ma nic ciekawego... tak oczywiste rzeczy trzeba wiedzieć . nic nie pomagają, to moje zdanie .
