LXII Olimpiada Matematyczna II etap.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Może obraza dla inteligencji to trochę nietrafione pojęcie. Aby je zrobić moim zdaniem wystarczyło mieć kiedykolwiek do czynienia z nawalaniem modulo małe konkretne liczby typu 3, 4, 5. A takie rzeczy powinno się mieć wyćwiczone najpóźniej w 2 gimnazjum ;p. Podsumowując według mnie wystarczyło mieć do czynienia z maszynką, którą powinno się mieć wcześnie opanowaną, dlatego tu się bardziej liczyło doświadczenie w nawalaniu, a nie inteligencja ;p.
-
darkshit
- Użytkownik

Pierwsze było strasznie proste, ale napisalem tylko jedno rozwiązanie, zastanawiam się ile mogę pkt dostać 2 czy 5? bo kwestia tylko napisania tego drugiego, jedno mi wyszło z równania kwadratowego gdzie zrobiłem x zmienną a to drugie by mi wyszło gdybym tylko y zrobił zmienną. W drugim nie wpadłem na to rozwiązanie a w trzecim się rozpisałem trochę ale zależy jak kto na to spojrzy może dostane 2 albo 5 też nie wiadomo.
- adamm
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
@darkshit
Rozpatrując \(\displaystyle{ W=2x^2+5xy+2y^2}\) raz jako wielomian zmiennej \(\displaystyle{ x}\), a raz jako wielomian zmiennej \(\displaystyle{ y}\) powinieneś dostać 4 rozwiązania, z tym jednak, że będą to dwie identyczne pary, różnica tkwi tylko w tym, że najpierw wyliczysz \(\displaystyle{ x}\), albo \(\displaystyle{ y}\).
BTW ktoś dociągnął do końca, analitycznie zadanie drugie, bo IMO przy obraniu \(\displaystyle{ M}\) jako \(\displaystyle{ (0,0)}\) to powinno pójść z jakiś tam sum tangensów czy coś takiego.
Rozpatrując \(\displaystyle{ W=2x^2+5xy+2y^2}\) raz jako wielomian zmiennej \(\displaystyle{ x}\), a raz jako wielomian zmiennej \(\displaystyle{ y}\) powinieneś dostać 4 rozwiązania, z tym jednak, że będą to dwie identyczne pary, różnica tkwi tylko w tym, że najpierw wyliczysz \(\displaystyle{ x}\), albo \(\displaystyle{ y}\).
BTW ktoś dociągnął do końca, analitycznie zadanie drugie, bo IMO przy obraniu \(\displaystyle{ M}\) jako \(\displaystyle{ (0,0)}\) to powinno pójść z jakiś tam sum tangensów czy coś takiego.
-
darkshit
- Użytkownik

Tzn. mi wyszły dwa rozwiązania gdy wziąłem zmienną x ale z jednego wychodziła sprzeczność i w ten sposób mam tylko jedno rozwiązanie, dlatego nie wiem czy 2 czy 5 bo jeszcze należało wziąć wielomian ze zmienną y. Jak myślisz @adamm ?
- adamm
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Tak, ale potem wrzucasz to co nie jest sprzeczne (\(\displaystyle{ x=-2y}\) lub jak kto woli \(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x}\)) do wyjściowego równania, dostajesz parę x'ów/y'ków i z \(\displaystyle{ x=-2y}\)/\(\displaystyle{ y=-\frac{1}{2}x}\) na koniec kompletujesz rozwiązanie do dwóch odpowiedzi w postaci \(\displaystyle{ (x,y)}\). Zajrzyj zresztą do firmówki. W nawiązaniu do punktacji; z tego co można wyczytać to: "5 - rozwiązanie posiadające poważniejsze usterki, które jednak nie dyskwalifikują zadania jako rozwiązanego.", sam oceń.
-
Mikos93
- Użytkownik

\(\displaystyle{ y^4=1/3}\)
z tego są 2 rozwiązania, a pewnie tylko jedno wycisnąłeś (tak jak ja początkowo )
z tego są 2 rozwiązania, a pewnie tylko jedno wycisnąłeś (tak jak ja początkowo )
-
darkshit
- Użytkownik

Nie wiem właśnie, ciężko mi oceniać jako osoba, która pierwszy raz bierze udział w olimpiadzie;p myślę, że jakby oceniać tok myślenia to bym sobie przyznał 5, zaś jakby oceniać ilość rozwiązań no to mam połowę więc 2, ale w takim wypadku co trzeba by było zrobić aby dostać 5 nie napisać odpowiedzi? No nic jutro muszę zrobić jak najwięcej to może coś jeszcze z tego wyjdzie.
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Próbowałem na zespolonych, ale coś nie wychodziło :/adamm pisze: BTW ktoś dociągnął do końca, analitycznie zadanie drugie, bo IMO przy obraniu \(\displaystyle{ M}\) jako \(\displaystyle{ (0,0)}\) to powinno pójść z jakiś tam sum tangensów czy coś takiego.
Teraz sobie zrobiłem pierwsze i jest rzeczywiście banalne ;( Ale ja nie wiem, czemu wy tak brzydko to robicie. Przecież to się ładnie zwija do \(\displaystyle{ (\frac{x-y}{x+y})^2 =9}\)...
-
Panda
- Użytkownik

- Podziękował: 26 razy
Hmr, jak zwykle się nie wyspałem i spaprałem ;/
Z 1 mi zeszło aż godzinę, bo nie myślałem za wiele i się zastanawiałem nad czymś tak banalnym jak "co ja właściwie otrzymam odejmując/dodając równania stronami". Tak też zrobiłem, a potem na dokładkę podzieliłem jedno przez drugie (pamiętając o wykazaniu x<>y, może 6 wpadnie) i otrzymałem równanie kwadratowe. Dalej standard, wstyd że się tyle z tym paprałem.
2 nie zdążyłem, nie zrobiłem szczególnie dużo plani w swoim życiu, więc odłożyłem na koniec...
W 3 jak byk było widać, że będzie dowód z resztami - nic innego nie wchodziło w grę, między czynnikami nie było żadnej zależności, więc wiedziałem czym pałować. Niestety, trójkę sprawdziłem tylko pobieżnie i stanęło na tym, że albo nawias przystaje do 2 albo do 0 modulo 3 (nie zwróciłem uwagi, że jeśli przy x będzie tylko jedna trójka). Potem poszedłem do pałowania 4 i 8, co zajęło mi ze 3h. Od dowodu dzieliło mnie tylko to, że \(\displaystyle{ 3 \cdot 5 \cdot 7 \equiv 1 (mod 8)}\). Całe rozumowanie analogiczne do tego z wzorcówki, tylko pod koniec nie ma tak ładnie, bo 8 jest jednak większa od 3 i powstał większy bałagan, więc ostatniego kroku też zabrakło. Jak myślicie, będzie za to 2p?
Potem 2 już nie ruszyłem, bo nie było czasu, poprawiałem błędy w międzyczasie i takie tam...
PS Jak oceniacie trudność względem poprzednich lat i tym samym, jak szacujecie próg? Może być tak, że trudność dnia 1 odbiega od dnia 2?
Czółko.
Z 1 mi zeszło aż godzinę, bo nie myślałem za wiele i się zastanawiałem nad czymś tak banalnym jak "co ja właściwie otrzymam odejmując/dodając równania stronami". Tak też zrobiłem, a potem na dokładkę podzieliłem jedno przez drugie (pamiętając o wykazaniu x<>y, może 6 wpadnie) i otrzymałem równanie kwadratowe. Dalej standard, wstyd że się tyle z tym paprałem.
2 nie zdążyłem, nie zrobiłem szczególnie dużo plani w swoim życiu, więc odłożyłem na koniec...
W 3 jak byk było widać, że będzie dowód z resztami - nic innego nie wchodziło w grę, między czynnikami nie było żadnej zależności, więc wiedziałem czym pałować. Niestety, trójkę sprawdziłem tylko pobieżnie i stanęło na tym, że albo nawias przystaje do 2 albo do 0 modulo 3 (nie zwróciłem uwagi, że jeśli przy x będzie tylko jedna trójka). Potem poszedłem do pałowania 4 i 8, co zajęło mi ze 3h. Od dowodu dzieliło mnie tylko to, że \(\displaystyle{ 3 \cdot 5 \cdot 7 \equiv 1 (mod 8)}\). Całe rozumowanie analogiczne do tego z wzorcówki, tylko pod koniec nie ma tak ładnie, bo 8 jest jednak większa od 3 i powstał większy bałagan, więc ostatniego kroku też zabrakło. Jak myślicie, będzie za to 2p?
Potem 2 już nie ruszyłem, bo nie było czasu, poprawiałem błędy w międzyczasie i takie tam...
PS Jak oceniacie trudność względem poprzednich lat i tym samym, jak szacujecie próg? Może być tak, że trudność dnia 1 odbiega od dnia 2?
Czółko.
-
kaszubki
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Próg zależy od jutrzejszych zadań. Jeżeli organizatorzy się postarali, to próg może sięgnąć rekordowego (24 pkt.), ale pewnie będzie coś koło 18,19 punktów.
W każdym razie będę miał problem z dostaniem się do finału ;/
W każdym razie będę miał problem z dostaniem się do finału ;/
-
michary91
załamka...porażka...cóż mówić...ale jak się nie spało prawie całą noc i ochotę do myślenia zabija pierwsze to cóż... (ale było całkiem fajnie)
a i jeszcze jedno nie wiem jak wam ale mi się normalnie wydaje że jakbym pierwsze już gdzieś dawno temu widział....
Pozdrawiam
a i jeszcze jedno nie wiem jak wam ale mi się normalnie wydaje że jakbym pierwsze już gdzieś dawno temu widział....
Pozdrawiam
- Manolin
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Moim zdaniem zadanka były naprawdę prościutkie , udało mi się zrobić wszystkie trzy i jestem bardzo szęśliwiutki ;D ;D Jeśli chodzi o zad 2 to jestem pewien , że gdzieś kiedyś już takie widziałem
Jeśli jutro zadania będą tak samo trudne jak dziś to próg obstawiam 20 pk.
Noi powodzenia jutro
Jeśli jutro zadania będą tak samo trudne jak dziś to próg obstawiam 20 pk.
Noi powodzenia jutro
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Ja po I dniu na OIu też tak myślałem (były 2 śmieszne proste zadania), więc byłem przekonany, że następnego dnia będzie co najmniej średnie+ i harde zadanie, a się okazało, że jedno było jeszcze prostsze niż te poprzedniego dnia i się na tym przejechałem, bo znalazłem bardzo skomplikowane rozwiązanie i nie starczyło mi 3h na kodzenie+debug ;p.-- 18 lutego 2011, 19:24 --kareth pisze:a jutro polecą kosmosy i walną próg dzisiejsze 18 ;/
Tak. 2 lata temu pierwszego dnia były nieskończenie harde, a drugiego nieskończenie lajtowe.Panda pisze: