Uniwersytet Warszawski MIM

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Laurearel

Post autor: Laurearel »

Zapytam tak z ciekawości, Laurearel skończyłeś informatykę na MIMUW czy tylko tak gadasz co gdzieś usłyszałeś?
Pytaj ; )
Zakres materiału na każdej państwowe uczelni jest podobny, więc nie wiem jakie to ma znaczenie ; )
Przy czym ten "prestiż" to przede wszystkim :
- studenci (im lepsi tym większy)
- kadra (im lepsza tym większy)
- wymagana wiedza (im bardziej wymagają, tym ponoć jest wyższy, choć tu akurat mam wątpliwości)
A wiedza, przynajmniej teoretycznie, powinna być przekazywana wszędzie taka sama, bo kadra musi się z tego rozliczyć ; )
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 82 razy

Post autor: Arst »

Ostatnio też pomyślałem o uniwersytecie i teraz już sam nie wiem, czy iść na PW czy na UW. Na MIM prawie na pewno się nie dostanę bo nie będę miał ~100% tylko ~80+%, a na PW czuję trochę lęk przed przedmiotami technicznymi (nie mam w tym wprawy). W takiej sytuacji lepiej wybrać coś na UW czy PW? Aktualny mój cel to Fizyka Techniczna na PW (ale fizyka na UW też jest zachęcająca )
Laurearel

Post autor: Laurearel »

W takiej sytuacji lepiej wybrać coś na UW czy PW?
przedmioty podstawowe wszędzie są takie same, a różnica dotyczy tego, że na politechnikach są dodatkowo przedmioty techniczne (i fizyka), natomiast na uniwersytecie może być co innego. Przykładowo spójrz na rozkład tutaj :

Wszystko zależy od tego co Cię interesuje, tutaj nikt Ci nie pomoże ; )
kash
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: kash »

Na MIM prawie na pewno się nie dostanę bo nie będę miał ~100% tylko ~80+%
Jeżeli chodzi o kierunek matematyka to moim zdaniem to nie jest wykluczone, choć pewnie zależy jaki ten + przy 80
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 22 razy

Post autor: Piotr Rutkowski »

Jako student m. in. JSEM-u (czyli MSEMat-u) mogę zainteresowanym przybliżyć strukturę tychże studiów. Jeżeli macie jakieś pytania to walcie śmiało.
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

Czy idąc na JSEM stracę dużo jeżeli chodzi o wiedzę z matematyki? Tzn. chyba na normalnej matmie jest jest po prostu więcej matematyki, a na JSEM-ie zapewne na rzecz niektórych przedmiotów matematycznych wskakują te ekonomiczne - wiem, że nie studiujesz matematyki, ale może wiesz co nieco na ten temat. Po prostu przede wszystkim chcę studiować matematykę, a jeśli przy okazji będę mógł nauczyć się czegoś z ekonomii co może mi się potem przydać to byłaby to świetna okazja.
Nie mogłem znaleźć siatki przedmiotów jeżeli chodzi o JSEM, prawdopodobnie jestem po prostu ślepy, ale jeżeli ją posiadasz to mógłbyś tu zarzucić?

Myślę, że pytań będzie więcej, ale teraz nie mam już czasu wymyślać
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik

Po pierwsze studiuję matematykę. Kierunek jest jednoczesny ze względu na to, że w zasadzie nic się nie pomija. Jeśli chodzi o przedmioty obowiązkowe, to na matematyce jest niewiele więcej (na pierwszym roku na JSEM-ie nie ma np. Podstaw matematyki), ale zauważ, że sam dobierasz sobie przedmioty. Możesz bez żadnych problemów wcisnąć do planu dwa razy więcej przedmiotów niż będą mieli Twoi koledzy na matematyce. Ja np. na matmie w tym semestrze mam obowiązkowe Analizę I.2, GAL I.2, a dobrałem oba przedmioty jako gwiazdkowe i RP*. Z pewnością nic nie stracisz jeśli tylko będziesz miał chęci. Jeśli chodzi o ekonomię, to WNE jest najlepszą opcją z dostępnych szczególnie dla osób, które nie znają się na ekonomii. Jeżeli w czasie studiów postanowisz np. przenieść się na samą matmę, to nie będzie ku temu większych problemów. Ja będąc na JSEM-ie nie czuję bym cokolwiek tracił z matmy. Ba, czuję sie mocno przygnieciony przedmiotami, które sobie wybrałem.
Co do siatki godzin tak jak mówiłem, zależy tylko od Ciebie, ale mogę wrzucić listę przedmiotów obowiązkowych:
I rok:
AM I.1 i I.2
GAL I.1 i I.2
Mikroekonomia I i II
Wstęp do ekonomii
Wstęp do informatyki
Makroekonomia I
Przedmiot z rozszerzenia ekonomii (ja wziąłem Historię ekonomii)
II rok:
AM II.1 i II.2
Algebra I
Finanse I
MGO
Mikroekonomia III
Makroekonomia II
Prawo
Matematyka ubezpieczeniowa
RP I
Topologia I
Równania różniczkowe zwyczajne
III rok:
Ekonometria
Matematyka obliczeniowa
Optymalizacja I
Projektowanie systemów informatycznych
RP II
Rachunkowość
Statystyka I
Teoria wymiany międzynarodowej
Zarządzanie

I to jest wszystko co jest obowiązkowe... Niektóre przedmioty są fajne, niektóre beznadziejne, ale i tak studia szczerze polecam. Mój kierunek może się pochwalić najniższym stosunkiem studentów kończących do rozpoczynających studia. Na początku tego roku mieliśmy prawie 60 osób, już teraz jest koło 20.
Pozdrawiam
xanowron
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 42 razy

Post autor: xanowron »

A jaki był orientacyjnie próg? Ci którzy odpadli to całkiem zrezygnowali ze studiowania czy przenieśli się?
Ciężkie są te przedmioty ekonomiczne? Właściwie to jak one wyglądają? Jest to taka teoria do zapamiętania czy bardziej jak matematyka i trzeba wszystko dobrze zrozumieć itp.?
Studia są między wydziałowe - nie ma problemów z przemieszczaniem się pomiędzy zajęciami?
Chyba trochę się przestraszyłem tego odpadania, ale myślę, że się skuszę i zaryzykuje
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik

Progu nie znam, ponieważ miałem zapewniony indeks na wejściu. Na JSEM idą z reguły osoby, które chcą studiować z myślą o wykształceniu ekonomicznym, dla których pierwsze kolokwium z analizy matematycznej stanowiło przeszkodę nie do przebrnięcia i przenoszą się z reguły na ekonomię. Co do przedmiotów ekonomicznych to ciężko mi stwierdzić obiektywnie, ponieważ na uczelnię przyszedłem z pokaźnym bagażem wiedzy ekonomicznej. Z pewnością jednak przedmioty te są jednocześnie trudniejsze niż jakiekolwiek inne na pozostałych uczelniach ekonomicznych, ale wg mnie mniej wymagające od przedmiotów matematycznych (choć z drugiej strony różnica w metodologii może fałszować to porównanie). Wg mnie jeśli twierdzisz, że poradzisz sobie z częścią matematyczną i zostanie Ci trochę czasu, to zaliczysz przedmioty na WNE (z tego co pisałeś chyba wynika, że na przedmiotach ekonomicznych bardziej będzie Ci zależało na zaliczeniu niż na wysokiej ocenie), a jeśli będziesz miał problemy, cóż, udzielam korepetycji studentom w takiej sytuacji Co do przemieszczania się między wydziałami... Mi się udaje przemieszczać między 3 uczelniami, to tobie się uda ograniczyć do 2
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: etyre »

Ja również mam do Ciebie pytanie, Piotrze. Otóż zainteresowała mnie perspektywa studiowania na MISMaP-ie (matematyka i informatyka). Zdawałem rozszerzoną matematykę, informatykę i geografię, wydaje mi się, że wyniki nie powinny być najgorsze (aczkolwiek nie będą raczej takie, o jakich marzyłem . W każdym razie będą względnie dobre). W związku z MISMaP-em mam głównie pytania:

1. Jak dużo osób stara się o miejsce na kierunku matematyka i informatyka? Na ich stronie przeczytałem że jest tylko 10 miejsc, to (wg mnie) naprawdę niewiele. Problem jest taki, że nie uwzględniają wyników z informatyki, będą patrzeć na zestaw matematyka+geografia, a drugi przedmiot nie poszedł mi jakoś fenomenalnie. Czy wyniki są rzędu 90%-100%? Generalnie - jak trudno się jest dam dostać? I - jeśli się orientujesz - byłbym wdzięczny za napisanie, jak to wygląda w kolejnych etapach rekrutacyjnych.

2. Czy w ogóle warto wybierać MISMaP? Nie zależy mi tak bardzo na tytułach, interesuje mnie wiedza, jaką mogę zdobyć. Od razu zaznaczam, iż świadomy jestem, że mogę się wielu (jeśli nie wszystkich) rzeczy nauczy sam. Jednak często bywa tak, że pomoc kogoś, kto przeszedł już daną drogą, pozwala oszczędzić czas i wyłapać mniej zauważalne aspekty. Jeśli pójdę np. na informatykę, jak wiele "stracę" matematyki na studiach? Bardzo zależy mi na możliwości połączenia rozwoju w obu wspomnianych dziedzinach, jeśli masz jakieś rady (wszelkie sugestie mile widziane ), będę wdzięczny.

3. Pytam o MISMaP, bo mam wrażenie, że niemal zerowe mam szanse dostania się na JSIM. Jak to jest? Jak dobre wyniki muszę mieć, aby dostać się tam bez olimpiady? Czytałem, że takie rzeczy się zdarzają, ale nigdzie nie było szczegółowych informacji na ten temat.

4. Generalnie, czy polecasz UW? Mając już to doświadczenie, które masz, uważasz, że warto wybrać uniwersytet, czy może lepszym wyborem jest politechnika? Rozumiem, że jest to w dużej mierze indywidualna ocena, ale taką jestem zainteresowany .

5. Jeśli masz jeszcze jakieś rady dla człowieka, którego interesuje matematyka, informatyka, filozofia i w ogóle nauka, który nie wie, czy chce zostać naukowcem, czy założyć własny biznes (albo cokolwiek innego), będę niezwykle wdzięczny. Wiem, że można się przenosić etc., jednak zależy mi na w miarę rzetelnym (czyli przemyślanym i takim, który będzie najbardziej odpowiadał moim preferencjom) wyborem już teraz. Możesz napisać, jakie są perspektywy zatrudnienia itp., ale szczerze przyznaję, że nieszczególnie mnie to teraz interesuje. Wychodzę z założenia, że będę robił to, co będzie dla mnie fajne i interesujące.

OK, może trochę nazbyt rozwlekle napisany jest ten post, ale cóż... Będzie mi miło, jeśli odpowiesz na przynajmniej część moich pytań. W ogóle - jeśli ktoś ma pojęcie w danej kwestii, będzie fajnie, jak cokolwiek o tym napisze.

Dzięki
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: Wasilewski »

Po pierwsze, na MISMaPie nie możesz studiować tylko matematyki i informatyki, bo to przedmioty z tego samego wydziału, a trzeba realizować ileś przedmiotów z innego wydziału, niż podstawowy.
Nie wiem, jak jest z informatyką, ale matematyka chyba nie jest zbytnio oblegana, bo sam w tym semestrze zmieniałem kierunek podstawowy na matematykę i zdaje się, że limit miejsc jeszcze nie był wyczerpany.
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik

Po pierwsze, na MISMaPie nie możesz studiować tylko matematyki i informatyki, bo to przedmioty z tego samego wydziału, a trzeba realizować ileś przedmiotów z innego wydziału, niż podstawowy.
Nie wiem, jak jest z informatyką, ale matematyka chyba nie jest zbytnio oblegana, bo sam w tym semestrze zmieniałem kierunek podstawowy na matematykę i zdaje się, że limit miejsc jeszcze nie był wyczerpany.
To, co piszesz jest sprzeczne z informacjami podawanymi na stronie :
Studenci wraz ze swymi opiekunami ustalają swe własne, w pełni indywidualne programy studiów, złożone przede wszystkim z przedmiotów prowadzonych na wydziałach uczestniczących w Kolegium MISMaP oraz przedmiotów dodatkowych z innych wydziałów Uniwersytetu. Indywidualny program studiów studenta Kolegium MISMaP powinien zawierać przedmioty prowadzone przynajmniej na dwóch kierunkach studiów dostępnych na wydziałach uczestniczących w Kolegium MISMaP. Nie ma obowiązku wybierania przedmiotów ze wszystkich wydziałów wchodzących w skład MISMaP.
Owszem, muszę program uzupełnić o zajęcia ogólnouniwersyteckie czy wf, ale mogę studiować matematykę z informatyką, jeśli dobrze rozumiem tekst z oficjalnej strony.

Edycja:
UW wypuszcza w świat sprzeczne informacje. W opozycji do tego, co zacytowałem z oficjalnej strony MISMaP-u jest dokument (również zawarty na tej stronie) , w którym czytamy:
(...) Program studiów studenta powinien zawierać przedmioty prowadzone przynajmniej na dwóch kierunkach studiów odrębnych wydziałów uczestniczących w Kolegium MISMaP.
I teraz już nie wiem, co mam myśleć
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: Wasilewski »

Zdaje się, że kiedyś było tak, jakbyś chciał i można było realizować dwa kierunki na jednym wydziale, ale to zostało zmienione i teraz trzeba jednak bywać na różnych wydziałach. Z tego, co pamiętam, to na rozpoczęciu roku 2009/2010 dyrektor MISMaPu nawet o tym wspominał.
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik

Wasilewski pisze:Zdaje się, że kiedyś było tak, jakbyś chciał i można było realizować dwa kierunki na jednym wydziale, ale to zostało zmienione i teraz trzeba jednak bywać na różnych wydziałach. Z tego, co pamiętam, to na rozpoczęciu roku 2009/2010 dyrektor MISMaPu nawet o tym wspominał.
Mam więc problem. Jak już wspominałem, interesuje mnie jednoczesne poznawanie wyższej matematyki i zaawansowanej informatyki. Na pewno mógłbym się jakoś sam tym zajmować, ale to jednak nie to samo... Teoretycznie możliwy jest "zestaw" matematyka+informatyka+fizyka, ale to raczej niemożliwe, aby móc to wszystko jakoś ciągnąć... Na wstępnie odrzucam JSIM, raczej nie mam szans się dostać. Ciekawi mnie jednak, jak wygląda kwestia rozpoczęcia drugiego kierunku (np. matematyki), kiedy będę na drugim roku innego (np. informatyki)? Trudno jest coś takiego załatwić?
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 51 razy

Post autor: argv »

Ciekawi mnie jednak, jak wygląda kwestia rozpoczęcia drugiego kierunku (np. matematyki), kiedy będę na drugim roku innego (np. informatyki)? Trudno jest coś takiego załatwić?

Punkt studia równoległe.
ODPOWIEDZ