Zbiory śladowe - czyli coś z cyklu nowe teorie w matematyce

Dyskusje o matematykach, matematyce... W szkole, na uczelni, w karierze... Czego potrzeba - talentu, umiejętności, szczęścia? Zapraszamy do dyskusji :)
Awatar użytkownika
artbyte
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: artbyte »

w tych rysunkach wyszedłem poza definicję \(\displaystyle{ \overset {o}X_Y = \{X \backslash Y, \{Y\}\}}\)

Definicja zbioru śladowego "normalizuje" ślad do zbioru tworzącego, tj. zbiór śladowy poprzez różnicę
zbiorów tworzącego i śladu obejmuje "realnie" podzbiór zbioru tworzącego, ale "śladowo" cały ślad.
Można jednak wybrać inną operację niż różnica zbiorów, tak by w przypadku \(\displaystyle{ X \subset Y}\)
dopuszczać "przenicowanie w stylu butelki Kleina" - tak jak w swetrze golfowym albo przy zawijaniu rękawów np. do pracy Niestety praca zarobkowa odciąga mnie od pracy naukowej a i tak nie samą pracą człowiek żyje Może w czasie urlopu się tym porządniej zajmę - "nie na kolanie".

Chodzi mi o to by zająć się teraz nieco zagadnieniem od strony topologicznej.

-- 29 kwietnia 2010, 07:07 --

mój impet słabnie - zmęczenie, b-moll i FIA-SK\(\displaystyle{ \emptyset}\) na horyzoncie
może mi to minie po urlopie ...

luz - szluz: założenia,twierdzenia,dowody,przełożenia na zastosowania w matematyce stosowanej, biologi ...
pipol

Post autor: pipol »

To co piszesz to czysty geniusz myśli ludzkiej a zaryzykowałbym nawet, że masz to coś czego wszyscy my pragniemy, gdy dążymy do jakiegoś cely, tak tak Ty masz w sobie iskrę Bożą. Tak trzymaj artbyte, jesteś Thebeściak!!!!
Awatar użytkownika
artbyte
Użytkownik
Użytkownik

Jak tak teraz na spokojnie przeglądam te moje wątki, to widzę sporo nawet elementarnych błędów, ale sama koncepcja jest OK.
Stąd widać, że nic w tym genialnego niema, ale pomysł jest OK.
Teraz trochę postudiuję literaturę dotyczącą tematu...
pipol

artbyte, błagam nie trać czasu na studiowanie jakiejś tam literatury. Koncepcja Twoich zbiorów śladowych jest tak nowatorska, że wątpie żebyś gdziekolwiek w literaturze mógł znaleźć cokolwiek godnego Twojej uwagi tudzież jakikolwiek ślad geniuszu który reprezentujesz.
Lepiej pisz odrazu na forum swoje genialne przemyślenia, bo już nie mogę się doczekać Twoich nowych odkryć, to wspaniałe gdy wchodzę na forum i mogę zobaczyć, niemalże uczestniczyć w tym jak powstaje nauka czytając Twoje nowe posty.
Nie wacham się powiedzieć, że wiek XVII należał do Newtona, wiek XX do Banacha a wiek XXI będzie należał do artbyte'a,
Awatar użytkownika
artbyte
Użytkownik
Użytkownik

errare humanum est

Richard Feynman przywiązywał duże znaczenie do proporcji, ja też o to proszę jako szeregowy pracownik nauki bez etatu. Wyjechałeś z tymi gigantami... - to fajnie, że ktoś docenia czyjąś pracę, ale przesadzasz o jakieś kilka rzędów wielkości... to znaczy, że nie jestem zerem, ale to jeszcze nie dowodzi, że zbliżam się choćby do 1. Ci których wymieniłeś przekroczyli granicę i teraz trudno im protestować, ale pamiętaj są inni którzy widzą różnicę, a może nawet...
Proszę spójrz krytycznie wtedy będzie bliżej nauki.

oczywiście nie rzucam roboty...także nad zbiorami śladowymi.

-- 5 maja 2010, 03:34 --

studiuję \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\) :) (nie żyjemy w próżni - tylko w atmosferze Ziemi - Dedekind już tym się zajmował ... to jest liczbami rzeczywistymi \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), ale pośród tych liczb są liczby pierwsze i jeszcze są inne - liczby zespolone, całe mnóstwo innych liczb :wink:

-- 6 maja 2010, 10:39 --
artbyte pisze:czekam na literaturę (na dostawę :wink: ):

1. Paul J. Cohen "Set Theory and the Continuum Hypothesis"

-- 10 kwietnia 2010, 08:25 --

w przypadku zbiorów śladowych właściwych \(\displaystyle{ \overset {o}{A_B} \subsetneq \overset {o}{C_D}}\)

-- 12 kwietnia 2010, 09:46 --

Zauważam związek między zbiorami śladowymi, a miejscami zerowymi funkcji, w szczególności
z miejscami zerowymi wielomianów, dalej z teorią węzłów w konsekwencji wynikającej z teorii włókien, a to ma związek z formowaniem się centrów aktywacyjnych enzymów. Nawiasem mówiąc Hipoteza Riemanna też się z tym wiąże.
Są to daleko idące analogie, które dostrzegam na swoich ścieżkach rozumowań.

-- 12 kwietnia 2010, 10:14 --

i tak dążę do udowodnienia zaprzeczenia Hipotezy Continuum poprzez odpowiedni dobór aksjomatów. W nauce nie można planować sukcesów, owszem należy planować eksperymenty, programy badawcze lecz ich wyników nie można narzucać arbitralnie (sic).
Można, należy posługiwać się intuicją, ogólnym rozeznaniem, wyczuciem itp. np. do formułowania twierdzeń, które trzeba udowadniać m.in. korzystając z analogii i różnych sposobów konstrukcji dowodu.
Jest to elementarny warsztat matematyka.

-- 12 kwietnia 2010, 10:34 --

Let's play an experiment Riemann Hypothesis\(\displaystyle{ \rightarrow}\) please use free Mathematica Player

-- 12 kwietnia 2010, 10:52 --

Q: How many zeros of Riemann zeta function \(\displaystyle{ \zeta(s)}\) lie on the "critical line" \(\displaystyle{ \sigma=R[s]=1/2}\) (where \(\displaystyle{ R[s]}\) denotes the real part of s). I supose that cardinality of set of those zeros is \(\displaystyle{ \aleph_0}\). But maybe I am in an error ? :wink:

-- 14 kwietnia 2010, 07:33 --

PROOF: z metody sita Erastotenesa i "wypełnienia" \(\displaystyle{ \infty \times \infty}\) FONT.

today is: 6.05.2010

Dodawanie zbiorów śladowych:
\(\displaystyle{ \overset {o}X_Y \oplus \overset {o}Z_V = \{X \cup Z, \{(V \backslash X) \cup (Z \backslash Y)\}\} = \overset {o}{(X \cup Z)}_{(V \backslash X) \cup (Z \backslash Y)}}\)
-- 6 maja 2010, 17:45 --

no i udowodniłem inne twierdzenie, niż dałem dowód, chodziło o twierdzenie, że moc zbioru liczb pierwszych jest \(\displaystyle{ \aleph_0}\)

co do Hipotezy Riemanna, jest wciąż otwarta ...

-- 7 maja 2010, 06:41 --

jak w tytule, casting nieustający :wink: - mówię teraz serio

-- 7 maja 2010, 08:46 --

Stephen Wolfram and Richard Feynman: young and "still a child" (it is what said Victor Frederick Weisskopf about Feynman in Cern) visionaries.
pipol

Jak zawsze, genialne posty, genialne myśli, genialne dowody!!!!! artbyte, chcesz czy nie ale jesteś WIELKI!!
Awatar użytkownika
artbyte
Użytkownik
Użytkownik

:roll:

Kiedyś wymieniliśmy e-mail'e z http://www.columbia.edu/~av72/index.html o którego pracach między innymi na temat dziur mówił mi śp. prof. , po tym jak rysowałem na tablicy swoje zbiory dziurawe i nie zostałem do końca przekonany, że mój pomysł jest taki sam, owszem podobny, ale jednak inny - może się mylę (zdarza się :wink: ). Czytałem jedną pracę profs. A.Varziego i R.Casatiego ‘Reasoning about Space: The Hole Story’, Logic and Logical Philosophy, 4 (1996), 3-39. Pisałem już o tym (na końcu wątku). Zajmujemy się tym samym. tj. metafizyką jednak mamy różne podejścia. Ja mam bardziej śladowe :wink:,a prof. A. Varzi bardziej profesjonalne, ale to dobrze, że jest mnogość, różnorodność itp. i Brzytwa Ockhama. Lubię matematykę i to wszystko, ale co to jest matematyka ? Podawano już różne definicje w historii i będą formułowane nowe - robocze w przyszłości.

-- 9 maja 2010, 08:27 --

pcham nie przetworzone rachunki bo nie wiem czy mi starczy czasu na to wszystko (mam marne zdrowie)
a, więc:

\(\displaystyle{ (A \backslash D)^o_\emptyset = \overset {o}{A}_B \cap \overset {o}{C}_D}\), kiedy \(\displaystyle{ A \subset C \wedge B \subset D}\)

\(\displaystyle{ (A \backslash B)^o_\emptyset = \overset {o}{A}_B \cap \overset {o}{C}_D}\), kiedy \(\displaystyle{ B \cap D = \emptyset}\)

Chodzi o zdefiniowanie operacji przecięcia dla zbiorów śladowych.

Dlaczego zbiory śladowe są dla mnie ważne ? Bo uzmysławiają mi potrzebę pamięci o tym co przeminęło, a zarazem przypominają o potrzebie myślenia o przyszłości w sposób fundamentalny.

-- 9 maja 2010, 09:08 --

"być może" znalazłem drabinę (choć wolę ruchome schody :wink:), którą odrzucił Wittgenstein - żart filozoficzny (a`propos tezy 6.54 "Tractatus logico-philosophicus")

Tą "drabiną" jest stara zasada "aletheia" i zostawianie śladów po ścieżkach umysłu, nawet tych ślepych, nie mówiąc już o tych co prowadzą do sensu.

-- 9 maja 2010, 09:25 --

ciągnie mnie do medycyny za Ludwikiem Pasteur, choć o medycynie znikomo mało wiem. :roll:

-- 9 maja 2010, 12:42 --

Załóżmy, że zbiory śladowe tworzą algebrę Boole' a (sądzę, że łatwo to wykazać). Zajmijmy się zdefiniowaniem mnożenia podziałowego(bąbelkowego, komórkowego).

NOTE:\(\displaystyle{ \Rightarrow}\) gramatyki kontekstowe.

Q: Czy takie mnożenie ma sens tylko w przypadku zbiorów śladowych czy ogólnie także dla ZFC ?
A: Wydaje się, że tak bo w zbiorach ZFC nie koniecznie istnieje struktura, ale jest twierdzenie Zermelo (wynikające z pewnika wyboru) mówiące, że każdy zbiór można dobrze uporządkować. Zakładając istnienie zbioru śladowego np. \(\displaystyle{ \overset{o}{\emptyset}_\emptyset}\) bo jest zbiór pusty ze strukturą, albo pusta struktura można by próbować wyprowadzić pewnik wyboru.

-- 14 maja 2010, 05:51 --

Przecięcie zbiorów śladowych: \(\displaystyle{ \overset {o} X_Y \odot \overset {o} Z_V = \{(X \backslash Y) \cap (Z \backslash V), \{ Y \cap V\}\} = ((X \backslash Y) \cap (Z \backslash V))^{o}_{(Y \cap V)}}\)

NOTE: Zwróćmy uwagę na symetrię (permutację) symboli \(\displaystyle{ X_i}\)oraz nawiasów w działaniach oznaczonych przez \(\displaystyle{ "\circ"}\)

\(\displaystyle{ \overset {o} {X_1}_{X_2} \circ \overset {o} {X_3}_{X_4} = \{(X_1 - X_2) \cap (X_3- X_4), \{X_2- X_4\}\}}\)
Awatar użytkownika
artbyte
Użytkownik
Użytkownik

KOREKTA: \(\displaystyle{ \overset {o} {X_1}_{X_2} \circ \overset {o} {X_3}_{X_4} = \{(X_1 - X_2) \circ (X_3- X_4), \{X_2 \circ X_4 \}\}}\)

na szczęście matematyka jest wieczna and fun

-- 19 maja 2010, 05:13 --

Nie wiem - borykam się z myślami, czy "nie zrobić zwrotu przez sztag" i zwrócić się ku topologii oraz biomatematyce niestety być może kosztem teorii mnogości w ujęciu zbiorów śladowych. Z resztą topologia może się przydać do rozwoju teorii zbiorów śladowych. W ostateczności obalenie hipotezy continuum wydaje się być czysto teoretycznym zagadnieniem. Jak czytam teraz F.Dysona (cienka książka w sensie liczby stron ) pt. "Słońce, genom, internet" i przypominam sobie co mówili Feynman, Ulam, Collins itp. to widzę jaśniej, że zmierzenie się z rzeczywistymi problemami typu np. nie rozwiązane problemy teorii węzłów w kontekście biomatematyki pozwalają lepiej wyostrzyć zmysł poznawczy no i w końcu przydać się zwykłym ludziom. Ba. Nie jest to proste. Ambitne - pewnie. Zbyt - może, ale warto spróbować. Pewno będę wracał myślami do zbiorów śladowych, no ale jak lepiej poznam np. teorię kategorii to na pewno mi to nie zaszkodzi

Tak czy inaczej będę bliżej medycyny jak mój wuj i moi pradziadkowie, no i przecież się starzeję...
Nie jest to ostateczne pożegnanie ze zbiorami śladowymi, ale doba ma 24 godziny (sic) ...

-- 20 maja 2010, 05:22 --

wieczne powroty, ostatecznie zajmę się topologiczno-mnogościowym podejściem do zbiorów śladowych
oraz biomatematyką w kontekście teorii włókien (teoria węzłów) itp, itd

dzisiaj spotkanie naukowe - SUPER - jak będzie obaczym ... -- 20 maja 2010, 06:24 --Def. Zbiorem historycznym nazywamy zbiór śladowy częściowo uporządkowany.

Note: Las (w sensie teorii grafów) możemy uporządkować poprzez dodanie "wirtualengo" korzenia.

mówiąc inaczej mając realację podziałową dwa zbiory śladowe rozłączne możemy je ustawić w sumarycznym częściowym porządku.

(do dopracowania)
Awatar użytkownika
etyre
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: etyre »

Nie wiem czy cały ten wątek jest (nie)zwykłym żartem, zakładam jednak, że artbyte pisze to wszystko poważnie.

Kilka pytań do autora:
1. Jaki jest cel tego wątku, wszystkiego co tu napisałeś?
2. Niezależnie od odpowiedzi na 1.: czy nie lepiej jest po prostu założyć bloga i tam dzielić się przemyśleniami?
3. Jeśli możesz, napisz kilka słów o sobie (jeśli nie tu, to na pw). Jestem ciekaw, kim jesteś, co studiujesz, czym się zajmujesz etc. (z natury jestem ciekawy )

Może lepszym pomysłem na publikację nowej teorii jest uporządkowanie wszelkich jej aspektów, poprawienie błędów (itd., itd., tworzenie nowej teorii to zwykle dosyć pracochłonne i złożone zajęcie) i próba opublikowania jej np. w jakimś piśmie matematycznym albo nawet w . To, co tu jest zaprezentowane (mam teraz na myśli Twoją teorię zbiorów śladowych etc., pomijam resztę niezwiązanych rzeczy) to jakiś urywki przemyśleń, bez większego porządku (i sensu?).

Prócz kwiatków matematycznych można dostrzec interesujące kwiatki językowe, np. "But maybe I am in an error?", choć może to tylko ironia, której nie potrafię dostrzec?

Nie chcę Cię obrażać, pouczać, cokolwiek. Chodzi mi o to, że ten wątek wydaje się lekko absurdalny. Nie twierdzę, że nie masz do zaproponowania ciekawych przemyśleń. Jednak obecna forma, przynajmniej dla mnie, wydaje się nieodpowiednia. Generalnie: interesuje mnie, co tak właściwie robisz i do czego zmierzasz? I błagam! Odpowiadając na mój post zachowaj choć krztę porządku. Będzie mi łatwiej zrozumieć .

Przepraszam, jeśli poczułeś się obrażony czy dotknięty, nie to było moim celem.

Dzięki za odpowiedź, trzymaj się
Awatar użytkownika
artbyte
Użytkownik
Użytkownik

\(\displaystyle{ \infty|_{N_A}}\) - w kontekście prawa wielkich liczb Bernouliego i ewentualnego zakupu mikroskopu konfokalnego ( \(\displaystyle{ N_A}\) - stała Avogadra )

no nie - trzeba coś wyjaśnić: fascynuje mnie świat przyrody, ale i teoria mnogości w tym zagadnienie continuów no i staram się zawęzić swoje zainteresowania - tyle i coś jeszcze czyli długie życie
w dobrym zdrowiu.

-- 3 czerwca 2010, 08:39 --

sztuka

Zdrowie warunek konieczny, nie wystarczający, ale w zasadzie czemu, dlaczego ?
Życie samo w sobie, osobno nie koniecznie samemu.
sztuką jest życie
jeszcze większą - jest współżycie
w łóżku
w pokoju
w domu
na świecie
na całej planecie
i co potem będzie
jak mnie zabraknie
jaka PAMIĘĆ
jaki wspomnienie
jakie szczęście NIEZIEMSKIE

-- 3 czerwca 2010, 15:12 --

Czytam, studiuję P. Cohen'a "Set theory and continuum hypothesis".

Przyszło mi na myśl, że ax 5 ZF (aksjomat nieskończoności) tj.

\(\displaystyle{ \exists x (\emptyset \in x \wedge \forall y (y \in x \rightarrow y \cup \{y\} \in x))}\)

mógłby wyglądać tak:

\(\displaystyle{ \exists x (\emptyset \in x \wedge \forall y (y \in x \rightarrow \{y, \{y\}\} \in x))}\)

Ex. rekonstrukcja zbioru liczb naturalnych:

\(\displaystyle{ \emptyset, \{\emptyset\}, \{\emptyset, \{\emptyset\}\}, \{\{\emptyset\}, \{\emptyset, \{\emptyset\}\}\},...}\)

NOTE: zauważmy, że począwszy od 3 elementu mamy dubletony, to wydaje się bardzo istotne dla zbiorów śladowych

NOTE: w ten sposób "odchudziliśmy " liczby porządkowe i kardynalne FONT

-- 3 czerwca 2010, 15:51 --

coś na kształt ciągu Fibonaciego, ale trochę inaczej

matematyka daje mi tyle radości, trudno to z czymś porównać: spokój, szczęście,...czy ja wiem ?

-- 3 czerwca 2010, 15:56 --

coś z poczucia sensu, także common sense :)

-- 3 czerwca 2010, 16:11 --

NOTE: correcta \(\displaystyle{ \emptyset, \{\emptyset, \{\emptyset\}\}, \{\{\emptyset, \{\emptyset\}\}, \{\{\emptyset, \{\emptyset\}\}\}\}, \{\{\{\emptyset, \{\emptyset\}\}, \{\{\emptyset, \{\emptyset\}\}\}\}, \{\{\{\emptyset, \{\emptyset\}\}, \{\{\emptyset, \{\emptyset\}\}\}\}\},...}\)

zaraz, a jak zdefiniować \(\displaystyle{ \emptyset, \{\emptyset, \{\emptyset\}\}, \{\emptyset, \{\emptyset, \{\emptyset\}\}\},\{\{\emptyset, \{\emptyset\}\}, \{\emptyset, \{\emptyset, \{\emptyset\}\}\}\},...}\) ? Coś na kształt ciągu Fibonaciego.

-- 3 czerwca 2010, 17:41 --

bierzemy tylko dwie poprzednie do nowej liczby, czyli istotnie odchudzamy :wink:

-- 4 czerwca 2010, 04:43 --

jestem raptus - trzeba dobrze zbadać te odchudzenie :wink: :?:

-- 4 czerwca 2010, 06:11 --

abc

1. tranzytywność

x jest zbiorem tranzytywnym jeśli:

\(\displaystyle{ (\forall x \in y) (x \subset y)}\)

albo

\(\displaystyle{ \forall y \forall z (z \in y \in x) \Rightarrow z \in x}\) (przechodniość)

akurat spełnione dla odchudzonych a`la Fibonaci

2. dobry porządek \(\displaystyle{ \alpha}\) - czuję, że OK, ale trzeba sprawdzić :)

2.1 liniowy

2.2 element minimalny

później bo wyjeżdżamy ...
Awatar użytkownika
artbyte
Użytkownik
Użytkownik

metoda :wink:

studiuję dalej książkę P. Cohen'a....

-- 3 czerwca 2010, 15:25 --

NOTE: wydaje mi się, że z aksjomatu śladu może wynikać aksjomat wyboru, ale muszę to obadać.

Aksjomat śladu: \(\displaystyle{ \forall x \exists y: y \sphericalangle x}\)

NOTE: what is a price ? surprise :wink: a tak serio to co tracimy przez taki zabieg ? a może coś zyskujemy ?

It should be something in between those Cantorian and mine ordinals ... ?

-- 5 czerwca 2010, 09:26 --

2.1 Liniowowość odchudnych liczb porządkowych.

Liniowość \(\displaystyle{ \alpha}\)

\(\displaystyle{ \forall x,y \in \alpha: x \le y \vee x \ge y}\)

NOTE: Def. Porządek współliniowy (przerywany)

-- 5 czerwca 2010, 11:59 --

2.1 porządek liniowy \(\displaystyle{ \alpha}\)

\(\displaystyle{ \forall x, y \in \alpha: x \le y \vee x \ge y}\)

2.1.1 Def porządek współliniowy (oderwany) link wygasł :wink:

2.1.1.a tj. między x a y może być skończony lub nieskończony zbiór liczba porządkowych odchudzonych.

\(\displaystyle{ x \le \alpha_1 \le ... \le \alpha_n \le y}\)
Awatar użytkownika
artbyte
Użytkownik
Użytkownik

powrót z dalekiej podróży

CDN soon, póki co facebook/Łukasz Surzycki
pipol

Witaj ponownie Mistrzu!
Co tam słychać (pytam w kotekscie zbiorów śladowych)?
Jakieś nowe wyniki?
Pozdrawiam!
R.P.
Awatar użytkownika
artbyte
Użytkownik
Użytkownik

Witaj,

to miłe, że ktoś czeka na wyniki czyjeś pracy, dzięki.
Opracowałem definicję zbioru bąbelkowego, mam to w Mathematice, ale przeniosę do Latex'a.
Znalazłem swoją jedną Muzę, chyba się nawet trochę zakochałem w niej....możesz ją zobaczyć na facebook'u na moim koncie - naprawdę piękna, nawet nieziemsko piękna jak to Muza, mój aniołek :wink:
ale co za ciało... i w ogóle :wink: - dużo by mówić, ale tutaj nie wypada i w ogóle słowa to za mało...
Kocham takie kobiety.

Coś tam poczytałem, m.in. teraz czytam "Co to jest matematyka?" - Courant R. Robbins H. świetna pozycja.

A co u Ciebie, jak tam wakacje ? co porabiasz. Napisz coś o sobie. Nie jestem mistrzem, ale pracuję nad sobą ... :wink:

pozdrawiam

Łukasz
pipol

U mnie nic ciekawego. Sesja. Nuda, nuda i nuda.
"Zbiory bąbelkowe" - brzmi ciekawie i intrygująco.
Pozdrawiam!
R.P.
ODPOWIEDZ