Mechanika i Budowa maszyn

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Sano
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 30 razy

Post autor: Sano »

Hmm, właśnie przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz.
Podczas rekrutacji, wszędzie było pełno głosów dotyczących zamawianych kierunków, i wśród nich widniał kierunek MiBM. Ale z tego co ostatnio mi mówiła Pani w dziekanacie(AGH), to jeszcze nie do końca jest wiadome czy ten kierunek będzie zamawiany... Za dużo na ten temat nie wiem. Bardzo prawdopodobne jest również to iż owa Pani nie wiedziała zbyt wiele na ten temat.
Ja do tej pory myślałem, że ludzie pisząc na forum chcą przekazać/dowiedzieć się jakiś informacji, a nie piszą sobie ot tak, w zrozumiały tylko dla siebie sposób :]
No wiesz, jakbyś przeczytał na spokojnie, to byś bez większego problemu zrozumiał o co mi chodziło... To że nie napisałem "początkowej liczby studentów" - to jest jakaś masakryczna pomyłka? Idzie się w 10sekund domyśleć o co chodzi... kolega escargot pomyślał inaczej, a ja w następnym poście ustosunkowałem się do tego. Więc po kiego wtrącałeś swoje 3 grosze? Kiedy wszystko już było jasne...

[edit]
Przecież to czy MiBM jest zamawiana czy nie na danej uczelni, to nie OT... (temat dotyczy MiBM, tak dla przypomnienia:P)
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2009, o 20:40 przez Sano, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mat-fiz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: mat-fiz »

A tak z ciekawości spytam, na kierunku MiBM na PWr jest coś o silnikach (projektowaniu, naprawach, diagnostyce), bo nie słyszałem żeby takie coś było. Wasze zdania powyżej widzę, że też są podzielone, więc może ktoś to sprostuje ostatecznie. Jeżeli nie to w takim razie na jakim wydziale? W sumie na maszynach CNC i projektowaniu CAD trochę się już znam, ale mechanika samochodowa by mnie bardziej zadowoliła.
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Post autor: sesese »

na pw jest wydzial samochodowy na pwr tez cos jest ale nie wiem co
TurekPolski
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: TurekPolski »

Witam!

Wybaczcie, że odkopuję temat dość stary, jednak w tym roku będę starał się wejść na studia na tym (MiBM) kierunku. Jednak cały czas nurtuje mnie pytanie: Gdzie lepiej studiować? Kraków (AGH) czy Gliwice (Politechnika Śląska). Czy ktoś może ma jakieś porównanie? Znajomych? Nie interesuje mnie to, gdzie się "lepiej" studiuje jako "imprezuje etc" bo nie jestem typem imprezowym. Chodzi mi tylko i zwyczajnie o poziom, możliwości, specjalizacje i jakość wykładania i realizacji kierunku na tych dwóch uczelniach.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi
jackovsky
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jackovsky »

Witam!

Wybaczcie, że odkopuję temat dość stary, jednak w tym roku będę starał się wejść na studia na tym (MiBM) kierunku. Jednak cały czas nurtuje mnie pytanie: Gdzie lepiej studiować? Kraków (AGH) czy Gliwice (Politechnika Śląska). Czy ktoś może ma jakieś porównanie? Znajomych? Nie interesuje mnie to, gdzie się "lepiej" studiuje jako "imprezuje etc" bo nie jestem typem imprezowym. Chodzi mi tylko i zwyczajnie o poziom, możliwości, specjalizacje i jakość wykładania i realizacji kierunku na tych dwóch uczelniach.

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi
Ja studiuję drugi semestr kierunek MiBM na wydziale MT (dla wtajemniczonych: Muzyka i Taniec;)) w Politechnice Śląskiej. Kierunek jest dobry chociaż niełatwy, a na samym wydziale otwierają się kolejne nowe kierunki studiów.
Sam miałem (i do tej pory mam) podobne dylematy co Ty, ale realną odp. dostaniesz, jak sam porównasz ;] Od siebie mogę dodać, że osobiście jestem lekko rozczarowany doborem specjalizacji na moim kierunku. Np. średnio związane z budową maszyn technologie spawalnicze, odlewnictwo, a same maszyny to wyłącznie obrabiarki. Jak już ktoś nadmienił, na MiBM nie uczysz się tylko o autach, ale także o szeroko pojętych maszynach, projektowaniu i procesach technologicznych. Jednak pod względem doboru specjalizacji na ten kierunek w polsl jest mały rozgardiasz. Zależy, czego oczekujesz. Rozejrzyj się za wydziałem Mechanicznym Technologicznym oraz Inżynierii Środowiska i Energetyki. I tu i tam masz kierunek MiBM. Na innych uczelniach technicznych to wszystko jest jakoś bardziej jednolite. Zresztą obejrzyj sobie charakterystykę kierunku w Pol. Śl. ( ... arakt.html) oraz w AGH ( ... R_2009.pdf - specjalności: patrz s. 17) i zadecyduj. I jeszcze pewien szkopuł: na AGH jest raczej ciężej się dostać.
Pozdro i życzę samych udanych decyzji!
Awatar użytkownika
Stoppie
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Stoppie »

Witam !

Wydział której politechniki ma największą siłę naukową, najlepszą bazę dydaktyczną i najnowocześniejsze metody nauczania, jeśli chodzi o kierunek mechanika i budowa maszyn ? Interesują mnie zarówno wasze subiektywne opinie jak i obiektywne dane.

Za odpowiedzi dziękuję.
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik

SIMR PW no może jeszcze MEIL
Awatar użytkownika
Stoppie
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: Stoppie »

A Wydział Mechaniczny na Politechnice Wrocławskiej ?
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik

Kod: Zaznacz cały

http://www.formulastudent.pl/
- Wydział Simr i wydział politechniki Wrocławskiej.
Widziałem jeszcze program w CNBC biznes o mechatronice to pokazali że najlepsza jest Politechnika warszawska i wrocławska.

także ten ranking jest raczej prawdziwy
Laurearel

Post autor: Laurearel »

Moim zdaniem kierunek dla ludzi którzy wiedzą po co na niego chcą iść, podobnie Mechatronika. Pasjonat motoryzacji, który chciałbym w przyszłości zajmować się bawieniem nie powinien się zawieść : )
A iść żeby iść sensu żadnego nie ma imo.

Z tego co słyszałem niezłe jazdy są z wydymką i pkm-ami, prawda to ? ; p
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik

Tak z tymi przedmiotami są jazdy ale nie tylko.
Mechanika płynów, Termodynamika, Mechanika ogólna ( umnie w grupie w sesji czerwcowej nikt nie zaliczył ogólnej)
ale i drobne przedmioty są upierdliwe Rysowanie rapidografem częśći (PZK)
Geometria wykreślna łeeeeeeeee

Ja trafiłem przypadkiem na ten wydział Mechaniczny. chciałem na Informatyke. Teraz odkryłem nową pasje własnie w konstruowaniu maszyn Czuje sie jak bym oglądał discovery (no przesadzam bywa cięzko) Ale stwierdziłem że siedzenie przed kompem 24/h będąc informatykiem to nie to.
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: steal »

sesese pisze:ale i drobne przedmioty są upierdliwe Rysowanie rapidografem częśći (PZK)
Jesteś na SiMRze? Przecież to jest kompletnie bez sensu. U mnie również jest rysowanie ręczne, ale bez przesady z tym rapidografem...
Ale stwierdziłem że siedzenie przed kompem 24/h będąc informatykiem to nie to.
Obawiam się, że jednak Cię to nie ominie.
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik

Ale o co ci chodzi ja nie lubie rapidografem nic rysować.

Wydaje mi sie że komputer jest niezastąpiony konstruktorowi ale jednak jeśli chodzi o informatyka to on jest już z nim jedną maszyną
Laurearel

Post autor: Laurearel »

Ale stwierdziłem że siedzenie przed kompem 24/h będąc informatykiem to nie to.
Pół biedy czas jaki spędza się na informatyce przed kompem, gorzej że zajmujesz się często takimi głupotami i tracisz na to czas, że brak słów na to...

Ja dlatego myślałem o Automatyce i Robotyce, ale fizyka by mnie na niej z miejsca udupiła matma pewnie też dała po kości, stąd poszedłem na informatykę i już nie raz pisałem co o tym chłamie który nam fundują uczelnie sądzę. Informatyka to nauka przede wszystkim dla samouków i tak pewnie zostanie, dlatego inwestować w nią czas na uczelni jest bezsensu.
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: steal »

sesese pisze:Ale o co ci chodzi ja nie lubie rapidografem nic rysować.
Przecież nigdzie nie wspomniałem o Tobie. Jestem po prostu zdziwiony, że gdzieś, a tym bardziej, że na PW, używa się rapidografu...
ODPOWIEDZ