Informatyka na Wydziale MiI oraz FAiIS na UJ

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 51 razy

Post autor: argv »

te70 - swietna stronka
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

argv pisze:te70 - swietna stronka
Posiadająca kilka błędów I to takich istotnych błędów
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 51 razy

Post autor: argv »

miodzio1988 pisze:
argv pisze:te70 - swietna stronka
Posiadająca kilka błędów I to takich istotnych błędów
Błędów jeszcze nie widzialem, bo zajme sie stronka blizej wieczorem ale zauwazylem ze sa metody numeryczne z rozwiazaniami i to raczej przez wykladowcow bo jest w pdf calosc razem z ezg wiec akurat to co mnie interesuje mam nadzieje ze jest dobrze
Wojciech S?omczy?ski
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Wojciech S?omczy?ski »

owen1011 pisze: a I na MiI ma jakis nowy obiekt ale na strasznym "zadupiu"
Nie jest to w żadnym razie prawdą, bo:

- nie jest to "jakiś" nowy obiekt, a jeden z najnowocześniejszych obiektów naukowo-dydaktycznych w całej Polsce z doskonałymi warunkami do studiowania;
- nie mieści się na niczym strasznym, tylko na Kampusie 600-lecia Odnowienia UJ, zwanym też III Kampusem;
- tam też niedługo trafi WFAiIS, który będzie miał budynek dokładnie naprzeciw naszego, tam też znajdą się wszystkie wydziały "ścisłe" UJ, a także niektóre "humanistyczne". Obok powstaje Krakowski Park Technologiczny, Jagiellońskie Centrum Innowacji, budynki PAT itd.

Każdy może się przekonać łatwo, jak tam jest oglądając aktualne zdjęcia i wizualizacje przyszłości:

... 5%84skiego

http://www.im.uj.edu.pl/JerzySzczepansk ... index.html

Obok są wspaniałe tereny przyrodnicze, bo całość leży tuż obok granicy Bielańsko-Tynieckiego Parku Krajobrazowego, z drugiej strony do Wawelu jest tylko 3 km. Jest tam naprawdę pięknie.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 230 razy

Post autor: owen1011 »

sunnus ja ide na Infe na FiIS na AGH... a TY?

btw. horrendalnie wysokie w tym roku progi na EAIE, co nie? bez blisko 100% z matmy i swietnie zdanego rozszerzonego ang nie ma szans sie dostac
Awatar użytkownika
maszyn
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: maszyn »

Ja wiem o jednym koledze, który planowal Infę. Miał 100% z matmy i 100% z anglika R (CAE zdał bardzo dawno temu). Masakra... Pomijam fakt, ze na resztę wydziałow miał diamentowy indeks... W tym roku były b. wysokie progi, ciekawe kiedy je opublikują.
sunnus
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: sunnus »

ja się dostałem na UJ na FAiIS i MiI, i na AGH na Informatykę stosowaną na Wydział Inżynierii Metali i Informatyki Przemysłowej. więc jak dla mnie agh raczej odpada - agh fajna uczelnia no ale raczej nie ten wydzial. :/

wybieram się na FAiIS, jutro jade papiery złożyć.
ola123
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ola123 »

te70 napisał: Na są rankingi rekrutacyjne z tamtego i tego roku.
i to była lista z wydziału FAiIS

A czy ktoś wie, gdzie w necie są listy z Informatyki na wydziale Matematyki i Informatyki???
Kefas
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Kefas »

Witam. Chciałbym się spytać, jak wygląda sprawa z informatyką na WMiI UJ? Czy lepiej wybrać infe właśnie na tym Wydziale czy może jednak FAIS?
Z tego co wiem na MiI jest dużo wyższy poziom matematyki oraz algorytmiki - prawdopodobnie najwyższy z uczelni w Krakowie jak nie w Polsce (w konkursach algorytmicznych wygrywa często albo UW albo UJ) jeśli chodzi o informatykę. No i ten kompletny brak fizyki kusi
Jak wygląda sprawa z programowaniem? Czy jeśli ktoś zna w stopniu podstawowym Pascala i np. Object Pascala będzie w stanie się zaaklimatyzować na pierwszym roku?
Bo nie zamierzam zdawać infy na maturze ze względu na niesamowicie wysoki poziom tej matury jak i fakt, że ciężko wyrobić się z czasem (wolę zdecydowanie roz. matematykę).

PS. A co jeśli chodzi o dodatkowe terminy zaliczeń? Jak to w końcu jest Jedni twierdzą, że ma się tylko jeden termin i poprawkę (nie zdasz to papa), drudzy zaś mówią, że jest mniej więcej tak samo jak na AGieHu

Jeśli ktoś akurat studiuje na MiI lub FAIS, to bardzo proszę o opinie. Z góry dzięki.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

jestem na matematyce komputerowej wiec troche przedmiotów informatycznych też mam, więc co do programowania to w I semestrze jest C++, C# i Java + tyciu tyciu asemblera (na szczęście już nie ma wymierającego pascala) ale jeżeli miałeś jakąkolwiek styczność z programowaniem to ten przedmiot w I semestrze możesz sobie odpuścić.

sam może nie moge sie po kilku tygodniach studiowania wypowiadać na ten temat, ale ogólnie panuje opinia że na MiI I semestr jest dosyć lajtowy a od II robi się ciekawiej, czy to prawda na razie nie napisze.
sunnus
Użytkownik
Użytkownik

jestem na pierwszym roku na informatyce na FAiIS, co do programowania to napewno wystarczy Ci znajomość Pascala, w ogóle ćwiczeniowcy bardzo często pytają czy ktoś czegoś nie rozumie, starają się wyjaśniać niejasności - wystarczy ich o to poprosić. U Nas wiele osób, nawet wykładowcy powtarzają iż na pierwszym semestrze najgorsze (czyt. najtrudniejsze) są przedmioty matematyczne, jak "Logika i teoria mnogości" (za pierwszym razem ponoć zdaje góra 50% osób).

Co do poprawek nie jestem w stanie Ci o tym dokładnie powiedzieć bo jeszcze nie miałem żadnego egzaminu, kolokwium.

Świetny jest natomiast klimat na FAiSie, ludzie przyjaźni, idzie pogadać, poznać fajne osoby.
Kefas
Użytkownik
Użytkownik

Dzięki za info, a mam jeszcze takie pytanie do Ciebie sunnus, bo miałeś kiedyś taki sam dylemat jak ja teraz (co sugeruje pierwszy Twój post w tym temacie).
Jestem ciekawy, dlaczego wybrałeś infe akurat na FAiIS a nie MiI?
sunnus
Użytkownik
Użytkownik

cieżko było się zorientować, krążyła opinia że na MiI jest więcej maty (i tak było) no więc poszedłem na FAiIS (oczywiście najpierw popatrzyłem na listy przedmiotów, itp ale ciężko się było zdecydować). Wiesz jak to jest, kogo się spyta to zawsze (no przeważnie) zachwala swój wydział, kierunek. Najlepiej to popatrz na plany listę przedmiotów na poszczególnych informatykach, porównaj, powiedz sobie czego chcesz i wybieraj jeśli masz jeszcze jakieś pytanie to "wal" śmiało. ;]
Kefas
Użytkownik
Użytkownik

Rozumiem.
Pewnie wybiorę matematykę komputerową Najbezpieczniejszy wybór, bo można studiować i infę i matmę.
Tu już pytanie do studentów i MiI i FAIS.
Ciekawi mnie jak tam wygląda sprawa z systemem operacyjnym? Używacie Xp (jak się domyślam) czy Vista (co raczej skreślam na 99,9 %)?
Czy będziecie mieli kiedyś przesiadkę na Siódemkę? (zwłaszcza po tym, jak świetnie wypada w najnowszych testach) - oczywiście chodzi mi tu, co na ten temat sądzą osoby odpowiedzialne w Wydziale za tego typu kwestie (może były już jakieś wstępne rozmowy itd).
sunnus
Użytkownik
Użytkownik

hm wiesz, u mnie narazie wszystko robimy na Linux'ie, jeszcze ani razu nie odpalałem Windowsa (ale wiem że taka opcja jest - zdaje się XP).
ODPOWIEDZ