egzamin gimnazjalny...
- Frey
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
egzamin gimnazjalny...
Dokładnie Rogal ma rację.
Popełniliście bląd i tyle. Po za tym definicje z wikipedii też mógł napisać jakiś 15 latek, dlatego jak dla mnie jest ona g... warta.
Popełniliście bląd i tyle. Po za tym definicje z wikipedii też mógł napisać jakiś 15 latek, dlatego jak dla mnie jest ona g... warta.
- RzeqA
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
egzamin gimnazjalny...
Oczywiście widać z rysunku, że dom posiada belki i krokwie... Może dach trzyma sie na samej ścianie? Moze jest z włókna węglowego?Rogal pisze:Konstrukcja nośna to są belki i krokwie, nie fajermury. Jak już się powołujesz na mądre rzeczy, to pisz o nich mądrze - ściana nie jest częścią dachu i żadna interpretacja tego nie zmieni.
Wiem, ze popełniłem błąd i tyle. Pisałem dlaczego. Nie mam zamiaru pisać żadnego owołania, bo wiem, ze nie mam szans. I wiecie, co nawet powiem? Nie powinni mi policzyć za to nawet jednego punkta, bo skopałem zad. od podstaw. Jednak nadal uważam, ze zadania tego typu moga podlegać różnym interpretacjom. Może ktoś uzna, że to dom modernistyczny i jest postawiony bokiem? Może ktos pokrył sobie dachówką ściany szczytowe, bo mieszka w miejscu, w którym jak pada, to wieje wiatr i wali po ścianie? Moze w niewidocznej cześci rysunku jest jeszcze jakieś fikuśne zadaszenie? Masa opcji.
- Frey
- Użytkownik

egzamin gimnazjalny...
masa opcji, która nie wchodzą w grę.
Jeśli zadanie jest niedoprecyzowane (akurat tutaj jest zadanie precyzyjne) to zawsze wybieramy najłatwiejszą alternatywę!
Jeśli zadanie jest niedoprecyzowane (akurat tutaj jest zadanie precyzyjne) to zawsze wybieramy najłatwiejszą alternatywę!
- emator2
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
egzamin gimnazjalny...
Radziłbym napisać. Polska to jest dziwny kraj.RzeqA pisze:
Nie mam zamiaru pisać żadnego owołania, bo wiem, ze nie mam szans.
- Frey
- Użytkownik

egzamin gimnazjalny...
Ja bym radził nie robić z siebie albo z komisji idoty:Demator2 pisze:Radziłbym napisać. Polska to jest dziwny kraj.RzeqA pisze:
Nie mam zamiaru pisać żadnego owołania, bo wiem, ze nie mam szans.
-
wilk
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
egzamin gimnazjalny...
emator2 pisze:Moja pani od polskiego (jest egzaminatorem lub kimś innym- w gruncie rzeczy sprawdza prace ) powiedziała wczoraj, że prawdopodobnie jeśli ktoś policzył również pola tych trójkątów po bokach, to otrzyma za to punkty. Będzie to uzależnione od liczby osób z takim rozwiązaniem.
Idąc logiką OKE - błąd powielony wiele razy staje się dopuszczalny.
no ale jak widać może to dać szanse.......
- Frey
- Użytkownik

egzamin gimnazjalny...
chociaż we wszystkich pracach na teście gimnazjalnym 2+2=5 to i tak nie będzie to uznane za prawdę. A nauczycielka nie jest wyrocznią, zwłaszcza że nie wie co mówi.
- emator2
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
egzamin gimnazjalny...
Żebyście się nie zdziwili, jak wszystkim zaliczą punkty. Pozdrawiam krakowską OKE
btw. mnie ten problem nie dotyczy- byłem zwolniony z egzaminu.
btw. mnie ten problem nie dotyczy- byłem zwolniony z egzaminu.
-
Rogal
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
egzamin gimnazjalny...
Problem jest taki, że kilka znanych mi osób potwierdziło fakt zaliczania "innej wersji" nawet absurdalnej.
Niestety, żyjemy w najtragiczniejszym systemie ostatnich czasów. Co nie zmienia faktu, że mamy się z tym godzić. Chociaż mówmy o tym.
Z drugiej strony zauważmy pewien paradoks - jak są zadania "normalne" matematycznie, czyli z pewną dozą abstrakcji, to źle, bo "po co zajmować się czymś, czego nie ma w świecie?". Jak z kolei jest typowo praktyczne zadanie na poziomie Starożytnych Greków, to źle, bo "za dużo możliwości interpretacji".
To co ma być w tych zadaniach?
Masz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3 m, 4 m, oblicz z tw. Pitagorasa przeciwprostokątną (a^2 + b^2 = c^2), następnie oblicz pole kwadratu o boku c (P = c^2), oblicz pole tamtego trójkąta (P = ab/2), zsumuj wyniki (+) i zapisz odpowiedź: Dach ma pole równe ... m^2.
Czy naprawdę musimy się na każdym kroku obrażać, uważając ludzi za głupków?
Niestety, żyjemy w najtragiczniejszym systemie ostatnich czasów. Co nie zmienia faktu, że mamy się z tym godzić. Chociaż mówmy o tym.
Z drugiej strony zauważmy pewien paradoks - jak są zadania "normalne" matematycznie, czyli z pewną dozą abstrakcji, to źle, bo "po co zajmować się czymś, czego nie ma w świecie?". Jak z kolei jest typowo praktyczne zadanie na poziomie Starożytnych Greków, to źle, bo "za dużo możliwości interpretacji".
To co ma być w tych zadaniach?
Masz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3 m, 4 m, oblicz z tw. Pitagorasa przeciwprostokątną (a^2 + b^2 = c^2), następnie oblicz pole kwadratu o boku c (P = c^2), oblicz pole tamtego trójkąta (P = ab/2), zsumuj wyniki (+) i zapisz odpowiedź: Dach ma pole równe ... m^2.
Czy naprawdę musimy się na każdym kroku obrażać, uważając ludzi za głupków?
-
wilk
- Użytkownik

- Podziękował: 50 razy
egzamin gimnazjalny...
kwestia jest chyba jeszcze taka na co było to zadanie, czy tylko na wykonanie poprawnych rachunków matematycznych i porównaniu pierwiastków, czy może także na tak zwaną "znajomość świata". Uważam że jeśli tylko należało poprawnie policzyć i porównać pierwiastki to powinni uznać policzenie tych trójkątów, ale to tylko moje zdanie ...
-
snm
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
egzamin gimnazjalny...
Wiedza "co to jest dach" jest rzeczywiście niezwykle ezoteryczna.
Niestety, zadanie nie brzmiało "policz powierzchnie jakichkolwiek dwóch bytów i porównaj je".
Niestety, zadanie nie brzmiało "policz powierzchnie jakichkolwiek dwóch bytów i porównaj je".
egzamin gimnazjalny...
LOL?!emator2 pisze:Moja pani od polskiego (jest egzaminatorem lub kimś innym- w gruncie rzeczy sprawdza prace ) powiedziała wczoraj, że prawdopodobnie jeśli ktoś policzył również pola tych trójkątów po bokach, to otrzyma za to punkty. Będzie to uzależnione od liczby osób z takim rozwiązaniem.
Zacytuję może Jean Cocteau: Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Co ta demokracja robi z ludźmi, naukę ścisłą (jaką - przypomnę - jest matematyka) poddawać Woli Ludu...