egzamin gimnazjalny...
-
wilk
- Użytkownik

- Posty: 429
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
egzamin gimnazjalny...
mam takie pytanie pisałem właśnie egzamin gimnazjalny no i według odpowiedzi mam źle zadanie 34 ( ) jest tam napisane "wybudowano domy różniące się kształtem dachów" w odpowiedziach jest napisane że przy 2 domku trzeba było obliczyć pola powierzchni tylko prostokątów bez trójkątów ( nie wiem czy jasno się wyraziłem) . Uważam że te trójkąty też można policzyć jako dach biorąc pod uwagę wyżej zacytowany zwrot. Moje pytanie jest takie czy jest sens odwoływać się od tego ??
- mat3j86
- Użytkownik

- Posty: 204
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 40 razy
egzamin gimnazjalny...
Raczej nie ma szans. Wyraźnie jest zaznaczone na drugim rysunku, że dach to tylko dwa prostokąty. Tak na chłopski rozum to: jeżeli masz dach pokryć np. blachą, to ten drugi domek dach ma tylko z dwóch prostokątów, bo te dwa trójkąty o których mówisz są z cegły (zakładając że ściany są z cegły).
-
wilk
- Użytkownik

- Posty: 429
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
egzamin gimnazjalny...
nie neguje oczywiście tego że ich odpowiedź jest poprawna ale chodzi mi o sam fakt że w polecenie jest nie ścisłe ( można nawet powiedzieć błędne ) a to już wystarczający argument by się odwoływać...
- mat3j86
- Użytkownik

- Posty: 204
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 40 razy
egzamin gimnazjalny...
Kolego nie ma tu nic nieścisłego, gdyż jak napisałem wcześniej, ewidentnie widać, że te trójkąty które ty zakwalifikowałeś do dachu należą do ścian, a nie do dachu.
polecenieo sam fakt że w polecenie jest nie ścisłe ( można nawet powiedzieć błędne ) a to już wystarczający argument by się odwoływać...
jak dla mnie nie ma tu nic nieścisłego, rysunek pokazuje jasno, że to nie jest dach, tylko ściana, i mimo Twych starań nic tu nie wskórasz niestety.Na sąsiednich działkach wybudowano domy różniące się kształtem dachów (patrz
rysunki). Który dach ma większą powierzchnię? Zapisz obliczenia.
-
6hokage
- Użytkownik

- Posty: 238
- Rejestracja: 24 mar 2009, o 13:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 35 razy
egzamin gimnazjalny...
Hm-- 23 kwi 2009, o 19:27 --Myślę, że jest taka uniwersalna reguła dotycząca odwoływania się od decyzji egzaminatorów. Czy masz rację czy nie, gówno wskurasz. Zwłaszcza, że ty nie masz racji.
-
patryk0402
- Użytkownik

- Posty: 26
- Rejestracja: 4 kwie 2009, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szarlejka/Częstochowa
- Podziękował: 8 razy
egzamin gimnazjalny...
Ale nie wiem czy ktoś zauważył ze jak oblicz I domek to wychdodzi
\(\displaystyle{ 64\sqrt{3} m^{3}}\)
a w drugim jak policzymy z trójkątami to wychodzi:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 8 \cdot 4 \sqrt{2} + P\Delta}\)
\(\displaystyle{ 64 \sqrt{2} + 2 \cdot 16}\)
\(\displaystyle{ 64 \sqrt{2} +32}\)
Więc jak porównamy oby dwa wyniki, jeśli nie mamy w treści zadania przyblizonych cyfr z pierwiastów ? To jest na chłopski rozum, już po rozwiazaniu zadania.
Na marginesie: Zapomniałem porównać z jednostkami, ciekawe cyz odejmą mi pkt
A uważacie że do tego ! domku trzeba było liczyć wysokosć trójkąta ? Ja wziąłem odrazu na pole trójkąta.
\(\displaystyle{ 64\sqrt{3} m^{3}}\)
a w drugim jak policzymy z trójkątami to wychodzi:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 8 \cdot 4 \sqrt{2} + P\Delta}\)
\(\displaystyle{ 64 \sqrt{2} + 2 \cdot 16}\)
\(\displaystyle{ 64 \sqrt{2} +32}\)
Więc jak porównamy oby dwa wyniki, jeśli nie mamy w treści zadania przyblizonych cyfr z pierwiastów ? To jest na chłopski rozum, już po rozwiazaniu zadania.
Na marginesie: Zapomniałem porównać z jednostkami, ciekawe cyz odejmą mi pkt
A uważacie że do tego ! domku trzeba było liczyć wysokosć trójkąta ? Ja wziąłem odrazu na pole trójkąta.
- Frey
- Użytkownik

- Posty: 3110
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
egzamin gimnazjalny...
w tym przypadku nie macie szans, policzenie tych "trójkątów" było błędem, na pewno odejmą za to punkty. Ewidentnie widać, że tych elementów nie można zaliczyć do dachu budynku.
Niestety odwołania nic nie dadzą.
Niestety odwołania nic nie dadzą.
-
adri
- Użytkownik

- Posty: 84
- Rejestracja: 7 mar 2009, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Stalowa Wola
- Pomógł: 1 raz
egzamin gimnazjalny...
troche po czasie ,ale mogli zacieniowac te dachy to by bylo jasne, ja policzylam bez trojkatow, ale odwolania mysle ze mozna skladac, zwlaszcz ze duzo osob policzylo z trojkatami, dla mnie ten rysunek i polecenie nie jest jednoznaczne, zreszta jak ktos chce to nie widze powodu, dlaczego ma nie obkladac sobie scian dachowka lub blacha
- Frey
- Użytkownik

- Posty: 3110
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
egzamin gimnazjalny...
Polecenie jest jednoznaczne. A jeśli ktoś je sobie jakoś inaczej zinterpretował to jego sprawa.
Odwołania pisze się, jak ma się szanse ugrać w takim wypadku nie ma szans.
Odwołania pisze się, jak ma się szanse ugrać w takim wypadku nie ma szans.
- emator2
- Użytkownik

- Posty: 127
- Rejestracja: 4 lis 2008, o 19:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 51° 08'N 22° 50'E
- Podziękował: 10 razy
egzamin gimnazjalny...
Moja pani od polskiego (jest egzaminatorem lub kimś innym- w gruncie rzeczy sprawdza prace ) powiedziała wczoraj, że prawdopodobnie jeśli ktoś policzył również pola tych trójkątów po bokach, to otrzyma za to punkty. Będzie to uzależnione od liczby osób z takim rozwiązaniem.
Idąc logiką OKE - błąd powielony wiele razy staje się dopuszczalny.
Idąc logiką OKE - błąd powielony wiele razy staje się dopuszczalny.
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
egzamin gimnazjalny...
Fajnie. Jednak komukolwiek pokażesz to zadanie, kto choć przez chwilę się zastanowi, jak te dachy wyglądają w rzeczywistości, to w życiu nie pomyśli, by dodawać tam te trójkąty, bo taki dach po prostu nie istnieje.
Tutaj jednak wychodzi, że gruba część piętnastolatków nie myśli, tylko szuka pod jaki schemat wpasować problem. To akurat nie pierwszy egzamin, który to udowodnił, gorzej tylko, że jakoś nikt temu nie próbuje przeciwdziałać.
Swoją drogą wstyd, żeby w przeciągu piętnastu lat życia nie wiedzieć, jak może a jak na pewno nie może wyglądać dach na budynku...
Tutaj jednak wychodzi, że gruba część piętnastolatków nie myśli, tylko szuka pod jaki schemat wpasować problem. To akurat nie pierwszy egzamin, który to udowodnił, gorzej tylko, że jakoś nikt temu nie próbuje przeciwdziałać.
Swoją drogą wstyd, żeby w przeciągu piętnastu lat życia nie wiedzieć, jak może a jak na pewno nie może wyglądać dach na budynku...
- RzeqA
- Użytkownik

- Posty: 64
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Wawy
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 7 razy
egzamin gimnazjalny...
Dach – górna (najwyższa) część budynku, mająca za zadanie przekrycia i osłanianie go przed wpływami atmosferycznymi. Składa się z konstrukcji nośnej, i pokrycia.
z Wikipedii.
A jak ktos uzna, że ta ściana była konstrukcją nosna dla dachu, czyli jego częścią? Zadanie niecprecyzowane. Powinno być porównaj powierzchnie połaci dachowych:P Poza tym, gdy liczymy ile ciepła oddaje dach domu(to sie jakos nazywa fachowo) to liczymy powierzchnię jakąśtam[tu ta fachowa nazwa] dachu włącznie z tymi trójkątami, bo to część odgradzająca strych od wolnego powietrza. Choć jakbym się zastanowił, to na bank bym nie liczył tych walonych trójkątów. Stres, wszystkie zadania bez zastanowienia robione, głupota, zauważenie nieistniejącej linii(chyba mam dysleksję:/):P
-
Rogal
- Użytkownik

- Posty: 4992
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
egzamin gimnazjalny...
Konstrukcja nośna to są belki i krokwie, nie fajermury. Jak już się powołujesz na mądre rzeczy, to pisz o nich mądrze - ściana nie jest częścią dachu i żadna interpretacja tego nie zmieni.