czeslaw pisze:Nero: dokładnie tak samo mi wyszło! może siedziałeś za mną i spisywałeś? Jestes może ładną blondynką w krótkiej czarnej sukience? Dało mi to \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{22}}{8}}\) w sumie. Ale liczyłem trochę inaczej. Jak rozkminię co masz źle to napiszę.
tequila51: 7 na pewno, skoro to wszystko zrobiłeś
8 - ale którego kąta? tam nie było nic o kątach
10 - 1 punkt, pisałem wyżej dlaczego
11 - jakieś punkty na pewno, a ile to trudno powiedzieć, pewnie koło 3
w 8 chodziło mi o to, że wyznaczyłem kąt 45 stopni i skorzystałem z własności funkcji trygonometrycznych. sin45= R/2r+R
i tutaj popełniłem błąd bo nie odjałem \(\displaystyle{ 2\sqrt{} 2}\) czy tam ilu, niestety dalej tego nie rozumiem
\(\displaystyle{ \frac{a(b-c}{cb}<0}\)
skoro \(\displaystyle{ b<c}\), to \(\displaystyle{ b-c<0}\), więc całe wyrażenie musi być mniejsze od 0, zaliczą mi to?
Ja też nie rozumiem w jaki sposób Ty to robisz. Tam nie trzeba było tak rozumować - oczywiście można, ale to do niczego nie prowadzi i pewnie dlatego nie rozumiesz czemu tak...
\(\displaystyle{ R \sqrt{2} = r \sqrt{2} + r + R}\)
Po obu stronach tego równania masz odległość punktu B od początku układu współrzędnych, i rozwiązujesz ze względu na R/r
mam pytanko co do jednego zadania:
trzeba bylo wykazac ze B=3pierwiastkow z A - cos takiego
zalozylam ze A,B >0 (bo takie sa)
a ja wykazalam ze B^2=9A
i na koncu napisalam ze jezeli to jest spelnione (B^2=9A) to tym bardziej prawda jest: B=3pierwiastkow z A
Zadania były dużo trudniejsze niż na próbnej.
Nie zrobiłem najłatwiejszego z poziomu rozszerzonego, czyli zad. 8
Reszta zadań też różnie mi poszła i ostatecznie przewiduje 88%, no chyba że jeszcze niżej.
Ale i tak jestem zadowolony.
Ktos sie orientuje moze, czy studiujac matme na MiNi, po roku, poprawiwszy mature, mozna startowac na infe na tym samym wydziale i czesc przedmiotow sobie przepisac?
Rogal: znaczy jak podobają? że sexy i w ogóle?
owen1011: podobnie zrobiłem, ale napisałem że można potraktować pierwiastkiem obie strony bo są dodatnie
Natasha: gratulacje, tylko mi teraz wytłumacz jaki jest sens zdawać podstawową skoro się ją zdaje na 100%... Jesteś w klasie bez rozszerzonej matmy?
czeslaw pisze:Rogal: znaczy jak podobają? że sexy i w ogóle?
owen1011: podobnie zrobiłem, ale napisałem że można potraktować pierwiastkiem obie strony bo są dodatnie
Witam !
Czy zadanie z podstawy : \(\displaystyle{ sin \alpha - tg \alpha <0}\)
Można było zrobić w taki sposób tj czy ten sposób ma sens:
Narysowałem sobie trójkąt i oznaczyłem boki x,y,z i z boku zrobiłem założenie ze\(\displaystyle{ x=5}\) itp
I potem z funkcji trygonometrycznych obliczyłem tg i sin i podstawiłem do nierówności i mi wyszła liczb mniejsza od 0
Tak, dokładnie, jestem w klasie jezykowej i balam sie trochę zdawać rozsz. A nóż by była trudna i co? sierpien czeka a tak spokojnie sobie zdałam bez problemów.
tzn może mi odpaść 1 punkt, bo nie napisalam bc>0, ale moze tego nie zauważa
są odp z podstawy. Albo na gazeta.edukacja.pl tez są, ale tylko rozsz.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 16:31 przez Natasha, łącznie zmieniany 1 raz.