Czarne dziury
-
Nostry
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Czarne dziury
z tego co wiem, po przekroczeniu horyzontu zdarzeń czas "spadania" na czarną dziurę wydłuuuuuża się do nieskończoności dla apadającego. Natomiast dla obserwatora po przekroczeniu horyzontu zdarzeń czas spadania obiektu dąży do zera
-
Dave
- Użytkownik

- Podziękował: 16 razy
Czarne dziury
Hmm to nie wiem ale w tej ksiazce na ktorej sie opieralem jest tak napisane zreszta logiczniej by bylo tak jak pisalem ze obserwator widzi jak czas staje natomiast dla astronauty to istna chwila.
Przypominam ze zwolnienie czasu jest spowodowane przesuwaniem sie widma fal w strone czerwinie czyli takze wolniejsze przekazywanie informacji.
Przypominam ze zwolnienie czasu jest spowodowane przesuwaniem sie widma fal w strone czerwinie czyli takze wolniejsze przekazywanie informacji.
Czarne dziury
dave: czytalem ta ksiazke Kitty Fergusson - ciekawa, ale nie tak jak "Krotka historia czasu" Hawkinga
widzialem dowod dylatacji czasu za pomoca jedynie elementarnej matematyki - zostalo wykorzystane ... tw. Pitagorasa i tyle. Niestety nie pamietam linka do strony
widzialem dowod dylatacji czasu za pomoca jedynie elementarnej matematyki - zostalo wykorzystane ... tw. Pitagorasa i tyle. Niestety nie pamietam linka do strony
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
A ja wlasnie cos nie lubie krotkiej historii czasu.
Megus jakbys znalazl link do tej strony byloby super, jestem ciekaw jak to wyglada.
Ech chciales bym napisal cos ciekawego ja sie produkowalem a sie okazalo ze ty czytales ta ksiazke
ech hard knock life
Megus jakbys znalazl link do tej strony byloby super, jestem ciekaw jak to wyglada.
Ech chciales bym napisal cos ciekawego ja sie produkowalem a sie okazalo ze ty czytales ta ksiazke
ech hard knock life
Czarne dziury
Nie przejmuj sie - to jest ciekawe i napewno ktos inny z tego skorzysta i potem bedzie mial radoche
Czarne dziury
no np ja ;]. Przeczytalem temat od poczatku co do joty i nadrobie zaleglosci:
Moze nie dokonca prawda jest (nie wiem), ze czas na horyzoncie spowalnia do zera i ten, kto sie tam znalazl jest uwieziony na wieki. Mozliwe, ze spowalnia do takiego stopnia iz wydaje sie zatrzymanym.
Co do celu egzystencji czarnych dziur, obchodze sie z mozliwosciami, ze materia wpadajaca w czarna dziure staje sie jej czescia lub black dziurka otwiera brame do rownoleglego wszechswiata.
Jesli istnialby rownolegly wszechswiat moglby on istniec jako dodatkowy wymiar okreslajacy materie w naszym swiecie:
- 3 wymiary okreslaja polozenie w przestrzeni
- 1 wymiar okresla polozenie w czasoprzestrzeni
- ostatni wymiar okresla rzeczywistosc (wszechswiat)
Po pierwsze - kazda z tych wartosci jest teorytycznie nieskonczona, co oznacza nieskonczonosc wszechswiatow.
Po drugie - nie mam pojecia jak za pomoca matematyki opisac wszechswiat, nie moze byc on przeciez numerowany i zapisywany w tablicy, gdyz wtedy nie jest on wymiarem..
Po trzecie - w momencie przemieszczenia sie do rownoleglego wszechswiata, cos sie musi zmienic, nie mowiac o zmianie pierwszych 4 wymiarow. Musi istniec jescze jeden, ktory wplywa na poprzednie cztery. Tak samo jak czas wplywa na polozenie materii w przestrzeni.
Jak na fana sci-fi chcialbym sie przeniesc do swiata rownoleglego, a jeszcze bardziej podrozowac w czasie jednak jesli sie myle, czarne dziury praktycznie niczemu nie sluza.
Moze nie dokonca prawda jest (nie wiem), ze czas na horyzoncie spowalnia do zera i ten, kto sie tam znalazl jest uwieziony na wieki. Mozliwe, ze spowalnia do takiego stopnia iz wydaje sie zatrzymanym.
Co do celu egzystencji czarnych dziur, obchodze sie z mozliwosciami, ze materia wpadajaca w czarna dziure staje sie jej czescia lub black dziurka otwiera brame do rownoleglego wszechswiata.
Jesli istnialby rownolegly wszechswiat moglby on istniec jako dodatkowy wymiar okreslajacy materie w naszym swiecie:
- 3 wymiary okreslaja polozenie w przestrzeni
- 1 wymiar okresla polozenie w czasoprzestrzeni
- ostatni wymiar okresla rzeczywistosc (wszechswiat)
Po pierwsze - kazda z tych wartosci jest teorytycznie nieskonczona, co oznacza nieskonczonosc wszechswiatow.
Po drugie - nie mam pojecia jak za pomoca matematyki opisac wszechswiat, nie moze byc on przeciez numerowany i zapisywany w tablicy, gdyz wtedy nie jest on wymiarem..
Po trzecie - w momencie przemieszczenia sie do rownoleglego wszechswiata, cos sie musi zmienic, nie mowiac o zmianie pierwszych 4 wymiarow. Musi istniec jescze jeden, ktory wplywa na poprzednie cztery. Tak samo jak czas wplywa na polozenie materii w przestrzeni.
Jak na fana sci-fi chcialbym sie przeniesc do swiata rownoleglego, a jeszcze bardziej podrozowac w czasie jednak jesli sie myle, czarne dziury praktycznie niczemu nie sluza.
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
Jak juz mowilem, to przejscie do innego wymiaru przez czarna dziure nie bardzo widze. Moze odkryjemy cos innego co bedzie przejsciem do takowego wymiaru. Bardziej prawdopodobna juz dla mnie jest podroz w czasie(w sumie to jest ona juz mozliwa i od zawsze bo chocby paradoks blizniat jest swoista podroza w przyszlosc, innymi slowy czas zawsze zalezy od tego gdzie sie znajdujemy wiec podroz w przestrzeni to takze podroz w czasie jakby na to nie patrzec). Byl taki film "czestotliwosc" ogladal ktos z was go moze? Chodzi o to konkretnie ze dwoch ludzi rozmawialo ze soba przez radio z tym ze jeden z nich ztl w latach 60 a drugi 90, czyli fale wysylane przez kazdego z nich spotykaly sie, ciekawe ni? zastanawiam sie czy nie bylo by to mozliwe?
Czarne dziury
dave ty *&^%@&^% napalilem sie przez ciebie i juz zasysam ten film od kumpla z sieci dam znac jak obejze.
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
Na poczatku jak przegladalem teraz ten topic to przwinalem ekran tak ze bylo widac tylko Dave ty $%^$&4 i przstraszylem sie ze cos przeskrobalerm badz niestosownego napisalem
Moim zdaniem tez film jest konkretny, Jutro jak znajde troche czasu badz nawet moze jeszcze dzis napisze cos ciekawego a dziurach
Moim zdaniem tez film jest konkretny, Jutro jak znajde troche czasu badz nawet moze jeszcze dzis napisze cos ciekawego a dziurach
-
Gość
Czarne dziury
Paradoks blizniat zostal wyjasniony przez Ogolna Teorie Wzglednosci. Paradoks jest tylko pozorny bo mlodszy bedzie ten blizniak, ktory porusza sie z przyspieszeniami. Wg teorii grawitacji Einsteina (OTW) takze obecnosc pola grawitacyjnego (nie odroznialnego od pola sil bezwladnosci) ma wplyw na bieg czasu.dave pisze:Bardziej prawdopodobna juz dla mnie jest podroz w czasie(w sumie to jest ona juz mozliwa i od zawsze bo chocby paradoks blizniat jest swoista podroza w przyszlosc, innymi slowy czas zawsze zalezy od tego gdzie sie znajdujemy wiec podroz w przestrzeni to takze podroz w czasie jakby na to nie patrzec).
Ciekawszym faktem (juz dowiedzionym) jest zaginanie przestrzeni. Daje to fantastyczne mozliwosci podrozy. Odleglosc do najblizszej gwiazdy (Alpha Centauri) rowna okolo 4,3 roku swietlnego jest nie do pokonania w rozsadnym czasie przy obecnym stopniu zaawansowania technicznego.
Co do czarnych dziur to sa to obiekty przewidziane przez Einsteinowskie teorie, choc sam autor nie wierzyl w ich istnienie. W chwili obecnej wiadomo iz sa to obiekty o ogromnej masie, wytwarzajace ogromne pole grawitacyjne i zaginajace przestrzen w niezwyklym stopniu. Wszechswiat jest dziwnym miejscem, ale jakze ciekawym.
A co sadzicie o ciemnej materii oraz ciemnej energii, ktore maja stanowic ponad 70% energii calego Wszechswiata? Czyzby naukowcy nie mieli lepszego pomyslu na wytlumaczenie ekspansji?
Czarne dziury
no problem, rozszezamy piractwoNostry pisze:ta? next miesiąc pewnie bede miał stałke, jakoś mi udostępnisz po FTPie?
Wczoraj nie mialem czasu wiecej napisac nt filmu, to teraz pisze:
Kurde no wzruszylem sie go ogladajac, a to mi sie naprawde zadko zdaza, jesdnak tylko jedno mnie zastanawia. Z kad John wiedzial, ze jego ojciec wybral jedna z dwoch drog wyjscia, skoro zaraz potem zginal? Nikogo z nim nie bylo, ciekawe, nie?
[jesli sa sorka za bledy, jeszcze spie ]
-
Dave
- Użytkownik

Czarne dziury
sa jeszcze inne sposoby zakrzywiania przestrzeni np. fale grawitacyjen ktore w extremalnych przypadkach potrafi wypromieniowac czarna dziura moga zakrzywiac przestrzen dodatnie i ujemnie.