LXII Olimpiada Matematyczna II etap.

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: kaszubki »

Wy to macie fajnie...
Ja bym u siebie obstawiał 060002, ale w tym drugim to mogą uciąć punkt za to, że nie rozpatrzyłem przypadku, gdy zamiast \(\displaystyle{ \alpha = \beta}\) trzeba zrobić \(\displaystyle{ 360 - \alpha = 360 - \beta}\) :/
Runwid
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Runwid »

Chrzanić progi i oceny ;D

Szukam gościa, który w związku z czwartkowym zakładem wisi mi batona... Przy czym nie chodzi o batona tylko o zasady...

Ktoś się przyznaje do bycia tym blondynem, który w czwartek wieczorem w Bielsku szukał Damiana i nie wierzył, że był gdzie był? ;D

Btw. żeby nie było offtopu, liczę na 600660, ewentualnie 600550. I na próg koło 16, co może być dla Was obrazą, ale dla mnie nadzieją ;p
wally
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: wally »

A ja już wyszedłem z wprawy robienia geo... 1,3,5,6 łącznie zajęło mi 14 minut A geo... nie będę się pogrążał... Mimo że na pierwszy rzut oka można powiedzieć próg 34 (dopuszczalne błędy w opisie rozwiązań) to przypomnijmy sobie co było rok temu. 3 maturalne zadania, a i tak próg 18
Idę zjeść śniadanie

Edit:
Na kacu się lepiej robi geometrie... wcześniej 4 mi nie chciało pyknąć, teraz 4 minuty.... <trollface>
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: XMaS11 »

wally pisze:A ja już wyszedłem z wprawy robienia geo... 1,3,5,6 łącznie zajęło mi 14 minut A geo... nie będę się pogrążał... Mimo że na pierwszy rzut oka można powiedzieć próg 34 (dopuszczalne błędy w opisie rozwiązań) to przypomnijmy sobie co było rok temu. 3 maturalne zadania, a i tak próg 18
Idę zjeść śniadanie

Edit:
Na kacu się lepiej robi geometrie... wcześniej 4 mi nie chciało pyknąć, teraz 4 minuty.... <trollface>
To jakas prowokacja.-- 20 lutego 2011, 13:22 --Ja obstawiam próg 36, niestety w tym roku się nie załapię.
wally
Użytkownik
Użytkownik

Filipie, przepraszam, ale uwielbiam trollować, poza tym to co napisałem jest prawdą i uważam że zadania na prawdę były nie trudne, a nawet powiedziałbym że nie było trudnego zadania... Tak się tylko zastanawiam, jak to było że kiedyś były takie same progi, trudniejsze zadania, a i tak tyle samo osób w finale?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, o 13:42 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Lepiej znajdź sobie jakieś inne forum do trollowania, na razie to życzliwe zwrócenie uwagi.
Awatar użytkownika
XMaS11
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: XMaS11 »

Trudno jest zrobić 4 zadania, zawsze to łatwiej te 3, nawet gdy są ciut trudniejsze. Dużo ludzi zlewa geometrię i akurat lekkie przesuwanie poziomu zadań w tej płaszczyźnie nie ma jak zbytnio odbić się na progu.. ale może jednak to ludziom słabiej idzie ;p
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: Panda »

Heh...z tego co piszecie i ja widziałem może wynikać pewien wniosek - ostatnie olimpiady (inny organizator) są bardziej równe, nie ma hardych zadań, wszystkie są średnie i na średnim poziomie - średnim względem tego, co było wcześniej. Może więc próg nie będzie ogromny, bo "wszystko było do zrobienia", tylko raczej przeciętny, np. 18, lub nawet walnę 16 (gdyż 3 i 5 to opisówki, u niektórych bugorodne, 2 jest bugorodne (tak jak w przypadku Kaszubskiego, ale w większości rozwiązań ponoć podobnie))?

Żeby nie było, że się nadzieją kieruję - mnie taki próg nie uratuje

I jeszcze jedno - zawsze na II etapie były tak opisowe zadania? Mnie się wydawało, że tutaj bardziej pomysł się liczy, a rozwiązywania starają się nie przeciągać, żeby najważniejsza była pomysłowość a nie doświadczenie w "zawodzie", a jak to jest w praktyce? A może tylko ja mam wrażenie, że tegoroczne - przynajmniej niektóre - były takie dłużące się?

Czółko.
wally
Użytkownik
Użytkownik

Trzeciego nie nazwałbym opisówką, można naprawdę zwięźle napisać.
Piąte, najlepiej rysunkowo, też krótko można w sumie.
Pomysł to jedno, a umiejętność przekazania go to drugie. Olimpiada kształtuje bardzo dobrze umiejętność pisania rozwiązań, co się bardzo później przydaje na studiach (na kolosach i egzaminach widać, że olimpijczycy mniej tracą za opis).
Opisówki to są kombi raczej (chociaż nie zawsze).
Awatar użytkownika
me123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

Post autor: me123 »

ja chociaż zanadto wybitnie nie podeszłam do OM w tym roku (poszłam na luzie bez oczekiwań) to zrobiłam prawie 4 zadania... spodziewałam się stanowczo trudniejszych, ale i tak nie ogarnęłam tej geo w 4 co jest kompletną porażką
wydaje mi się, że próg będzie całkiem wysoki, a na nieszczęście wyższy niż 18, sporo moich znajomych ogarnęło 3 zadania, ciekawa jestem jak bardzo potną punkty;/ się zobaczy:)
moja najlepsza wersja 665060 hah marzenia
najgorsza 552020 to by było wredne:)

a w ogóle Swistak, nie podobało Cię się przewidywanie zadań, a moje było bezbłędne
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: tkrass »

Panda pisze:Heh...z tego co piszecie i ja widziałem może wynikać pewien wniosek - ostatnie olimpiady (inny organizator) są bardziej równe, nie ma hardych zadań, wszystkie są średnie i na średnim poziomie - średnim względem tego, co było wcześniej.
Bzdura, w zeszłym roku trzecie zrobiły chyba 2 osoby. 2 lata temu też bardzo niewiele pocisnęło trzecie z tego co wiem.
Awatar użytkownika
me123
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

Post autor: me123 »

czy na wyniki naprawdę trzeba czekać aż do dwudziestego któregoś tam marca?
wally
Użytkownik
Użytkownik

Nie. Nikt Ci nie karze czekać.
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 26 razy

Post autor: Panda »

W sumie tak, masz rację z tym trzecim (lecz to było 9 osób na 6p i 2 osoby na 5p)...pominąłem je, bo chociaż wiedziałem jak wyglądały statystyki, to nie wydawało się wcale takie harde - "wystarczył" pomysł na kierunek rozważań, a potem szło gładko. W tym roku nie było żadnego takiego zadania, stąd pomysł. Oczywiście nie jest to coś czego się trzymam i uważam za słuszne, po prostu podrzuciłem taką teorię, żeby ktoś zaprzeczył, albo przypadkiem się zgodził :p
Trzeciego nie nazwałbym opisówką, można naprawdę zwięźle napisać.
Piąte, najlepiej rysunkowo, też krótko można w sumie.
Pomysł to jedno, a umiejętność przekazania go to drugie. Olimpiada kształtuje bardzo dobrze umiejętność pisania rozwiązań, co się bardzo później przydaje na studiach (na kolosach i egzaminach
widać, że olimpijczycy mniej tracą za opis).
Opisówki to są kombi raczej (chociaż nie zawsze).
Nom, to wychodzi dopiero na II etapie, jeśli przed nim zadania robi się częściej w pamięci, bo przecież napisanie to drobiazg jest ^^
A piątego wolałem nie rysunkowo, bo ja jestem trochę pedantyczny we względzie poprawności, rozwiązanie staram się pisać tak, żeby na żadnym kroku nie było cienia wątpliwości o co mi chodzi, ale muszę chyba to zmienić ;d
A trzecie też robiłem opisowo, co było bezmyślnością z mojej strony ^^

Czółko.

@me - a jeśli jednak chcesz czekać to tak, wstępne chyba w połowie marca (Katowicki, czy tam Wrocławski okręg to wyjątek), a ranking jakoś później.
Awatar użytkownika
mariolawiki1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 14 razy

Post autor: mariolawiki1 »

Heh, jak na mój debiut i kilka miesięcy intensywnego kminienia zadań typu olimpijskiego, powinnam być z siebie zadowolona, a nie jestem Taki mam już rogaty charakter. Najbardziej wkurza mnie zadanie 3, które było wręcz banalne w swej prostocie, a którego nie zrobiłam, gdyż byłam po prostu zmęczona. Jedyny plus to taki, że obracanie długopisu w palcach opanowałam do perfekcji (coś trzeba było robić, aby nie zasnąć a tak o tym marzyłam)
Realnie liczę na 6/6/0/6/2/0, w wersji optymistycznej na 6/6/0/6/5/0, zaś pesymistycznej - 6/6/0/6/0/0.
Finał mi przemknie najprawdopodobniej tuż koło nosa.
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 6 razy

Post autor: kaszubki »

Panda pisze:2 jest bugorodne (tak jak w przypadku Kaszubskiego, ale w większości rozwiązań ponoć podobnie))?
KASZUBKA, nie kaszubskiego!!!!111oneoneeleven
To jest niesamowicie zabawna historia z tym drugim zadaniem. Otóż przypadek, w którym moje rozwiązanie by się psuło... nie istnieje. Ale ja nie wspominam o tym w swoim rozwiązaniu. Uważam, że do 2 nie mają prawa za to ściąć, skoro wystarczy 1 dodatkowa linijka w rozwiązaniu "Gdyby punkt B' wypadł po innej stronie prostej AQ, to należy zamiast \(\displaystyle{ \alpha = \beta}\) zrobić równość \(\displaystyle{ 360 - \alpha = 360 - \beta}\), która jest tożsama z pierwszą."
ODPOWIEDZ