Matura z matematyki 2014 - poziom rozszerzony
Wiem, że to może głupie pytanie ale czy ktokolwiek z was miał w arkuszu w zadaniu 8, że to punkt E leżał na osi OX a nie punkt C? Zastanawiam się czy źle spojrzałam czy naprawdę tam był punkt E (dopóki nie zobaczyłam arkusza ze strony CKE byłam przekonana, że punkt E)
-
miodzio1988
364045,25.htmTytułem wstępu chciałbym powiedzieć, że chociaż zrobiłem wszystkie zadania, to stwierdzenia typu "9 zadań można z automatu rozwiązać" są zdecydowanie przesadzone. Fakt, że trzeba było się dużo naliczyć, to jedno, ale poza 1., 3. i 11. zadaniem (wartości bezwzględne, nierówność i kombinatoryka, te drugie właściwie było najłatwiejsze, o ile rozwiązywało się poprzednie matury) każde wymagało przynajmniej odrobiny pomysłowości.
rozwiązania.
Pierwsze \(\displaystyle{ 4}\) zadania nie wymagały żadnego pomysłu tylko standardowe klepanie/liczenie, więc gdzie ta pomysłowość jest?
czekamy na dalsze rozwiązania zatem.
Dalej twierdz, że \(\displaystyle{ 9}\) zadan to jest automat. Duzo obliczen, to fakt, ale dalej automat.
-
vander_msc
- Użytkownik

Matura trudniejsza niż w poprzednich 3 latach z tym nie ma się co sprzeczać. Co to CKE to BARDZO DOBRZE że nakierunkowali się podwyższanie stopni trudności. Popieram.
Co do samego odczucia to średnio, głupie błedy, stać na pewno na więcej mnie jak i Was, pozdrawiam, miłych wakacji.
Co do samego odczucia to średnio, głupie błedy, stać na pewno na więcej mnie jak i Was, pozdrawiam, miłych wakacji.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 18:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Błąd ortograficzny: na pewno.
Powód: Błąd ortograficzny: na pewno.
- Premislav
- Użytkownik

- Podziękował: 195 razy
Jaka beka, siedziałem 2 godziny nad zadaniem siódmym, bo przeczytałem "arytmetyczny" zamiast "geometryczny", dobrze, że maturę miałem za sobą i tak sobie pisałem dla rozrywki w domu.
Zadania trochę trudniejsze niż w 2011 czy 2012, innych arkuszy nie pamiętam.
Zadania trochę trudniejsze niż w 2011 czy 2012, innych arkuszy nie pamiętam.
-
Xeo
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Jeśli w zadaniu 1. zamiast \(\displaystyle{ \ge 0}\) pisałem \(\displaystyle{ > 0}\) przy opuszczaniu modułów, a wynik wyszedł mi ostatecznie dobry, to dostanę chociaż jakieś punkty za dobre rozumowanie? Czy takim błędem na początku skasowałem sobie od razu wszystkie punty?
PS. w stosunku trójkąt KLM do ABC wyszło mi 0,2, ktoś tak ma?
PS. w stosunku trójkąt KLM do ABC wyszło mi 0,2, ktoś tak ma?
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 18:13 przez Xeo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Burkat
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Liczyłem na 100%, będzie tylko 86%. Jak dla mnie fajnie że zrobili trudniejsze, ale liczenie tego wszystkiego to był jakiś dramat, nie wyrobiłem się z czasem. Nawet miałem wrażenie, że jest więcej kartek do pisania niż zwykle. To już lepiej abstrakcyjna treść i rozwiązanie na 3 linijki.
- edward1337
- Użytkownik

- Podziękował: 14 razy
szału nie ma [ciach] nie urywa, ale coś tam napisałem. Lubię planimetrię i cieszę się, że było jej trochę
Ostatnio zmieniony 9 maja 2014, o 18:14 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie używamy wulgaryzmów.
Powód: Nie używamy wulgaryzmów.
-
schleswig
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
yorgin, mam wrażenie, że chyba za niewymierność w mianowniku w końcowym rozwiązaniu odejmowane są punkty. Jasne, że żaden to błąd, ja też tak często zostawiam, ale - dla przyszłych licealistów czytających Twoje rozwiązania - proponuję wymnożyć licznik i mianownik współczynnika kierunkowego przez \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) w zadaniu 8.
W zadaniu 9. wystarczy zauważyć, że spodek wysokości jest środkiem okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa. Wtedy tylko liczymy promień \(\displaystyle{ R = 25}\) i z Pitagorasa wysokość.
I w zadaniu 7. zamiast "Suma wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych jest sto razy większa od sumy wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych" powinno być "Suma wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych jest sto razy większa od sumy wszystkich wyrazów o numerach parzystych".
Tyle mojego czepiania się.
Matura prosta. Przynajmniej dla mnie. Byłem przygotowany, dzięki swojemu nauczycielowi, na trochę trudniejsze zadania. Nie mam pojęcia, skąd on brał arkusze maturalne, na których pracowaliśmy, ale wyglądają jak o wiele trudniejsze wersje matur. Może sprzed reformy...
W zadaniu 9. wystarczy zauważyć, że spodek wysokości jest środkiem okręgu opisanego na podstawie ostrosłupa. Wtedy tylko liczymy promień \(\displaystyle{ R = 25}\) i z Pitagorasa wysokość.
I w zadaniu 7. zamiast "Suma wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych jest sto razy większa od sumy wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych" powinno być "Suma wszystkich wyrazów o numerach nieparzystych jest sto razy większa od sumy wszystkich wyrazów o numerach parzystych".
Tyle mojego czepiania się.
Matura prosta. Przynajmniej dla mnie. Byłem przygotowany, dzięki swojemu nauczycielowi, na trochę trudniejsze zadania. Nie mam pojęcia, skąd on brał arkusze maturalne, na których pracowaliśmy, ale wyglądają jak o wiele trudniejsze wersje matur. Może sprzed reformy...
-
jackblack
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Z tego, co ja widze, to ja też sobie postudiowałem.. Pewnie mnie zaraz pojedziecie, ale ktoś, kto układał tę maturę, powinien się zastanowić, czy ma dobrze pod sufitem. Dlaczego przez 4 lata (od 2010) były takie łatwe matury, a teraz dowalili coś takiego?! Jaki system sprawiedliwości to uzasadnia? Nie rozumiem. Tyle czasu poświęciłem na tę matematykę, tyle arkuszy przerobiłem. Rano szedłem z przekonaniem, że nic mnie nie zaskoczy. i co? I jeden egzamin (albo raczej jakiś kretyn z CKE) zadecyduje o mojej przyszłości. Porażka!
-
schleswig
- Użytkownik

- Podziękował: 48 razy
jackblack, dlaczego? Nawet, jeśli matura faktycznie była trudniejsza od poprzednich (też mam wrażenie, że może trochę była), to dotyczy to wszystkich zdających. Laureaci i finaliści OM, a także osoby, które zapisują się na studia z pominięciem rekrutacji dzięki innym olimpiadom i tak mają te 100%. Reszta musiała pisać maturę, więc jeśli była trudniejsza, to duża grupa piszących napisała ją gorzej, ergo progi na uczelniach będą niższe.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Zapominasz, że maturę na tym samym poziomie pisali wszyscy. Więc jeżeli matura istotnie była trudna, to odczują to wszyscy a co za tym idzie może spaść średnia w kraju. Zatem żaden "kretyn" niczego nie przekreśla, gdyż wszyscy pisali to samo i na bazie tego samego egzaminu potem będą rekrutowani.jackblack pisze:Z tego, co ja widze, to ja też sobie postudiowałem.. Pewnie mnie zaraz pojedziecie, ale ktoś, kto układał tę maturę, powinien się zastanowić, czy ma dobrze pod sufitem. Dlaczego przez 4 lata (od 2010) były takie łatwe matury, a teraz dowalili coś takiego?! Jaki system sprawiedliwości to uzasadnia? Nie rozumiem. Tyle czasu poświęciłem na tę matematykę, tyle arkuszy przerobiłem. Rano szedłem z przekonaniem, że nic mnie nie zaskoczy. i co? I jeden egzamin (albo raczej jakiś kretyn z CKE) zadecyduje o mojej przyszłości. Porażka!
Dlaczego matury były łatwe, a teraz jest trudniejsza? Może właśnie dlatego, że były za łatwe. Mając doświadczenie akademickie widzę, że studenci pierwszego roku matematyki są czasem koszmarnie słabi, nie potrafią abstrakcyjnie myśleć oraz z czasem są strasznie leniwi.
-
bismarck_14
- Użytkownik

Też na to liczę. Niby najgorzej mi nie poszło (ok. 60%), ale balansuje na progu rekrutacyjnym z zeszłego roku. 10 % więcej załatwiłoby sprawę...yorgin pisze:Zapominasz, że maturę na tym samym poziomie pisali wszyscy. Więc jeżeli matura istotnie była trudna, to odczują to wszyscy a co za tym idzie może spaść średnia w kraju. Zatem żaden "kretyn" niczego nie przekreśla, gdyż wszyscy pisali to samo i na bazie tego samego egzaminu potem będą rekrutowani.jackblack pisze:Z tego, co ja widze, to ja też sobie postudiowałem.. Pewnie mnie zaraz pojedziecie, ale ktoś, kto układał tę maturę, powinien się zastanowić, czy ma dobrze pod sufitem. Dlaczego przez 4 lata (od 2010) były takie łatwe matury, a teraz dowalili coś takiego?! Jaki system sprawiedliwości to uzasadnia? Nie rozumiem. Tyle czasu poświęciłem na tę matematykę, tyle arkuszy przerobiłem. Rano szedłem z przekonaniem, że nic mnie nie zaskoczy. i co? I jeden egzamin (albo raczej jakiś kretyn z CKE) zadecyduje o mojej przyszłości. Porażka!
Mature pisałem 2 lata temu. Zrobiłem wówczas mnóstwo prostych błędów rachunkowych do tego doszedł stres, bo był to mój najważniejszy egzamin maturalny i efekcie uzyskałem marne 50%. Będąc na studiach myślałem, że już mi się ta matura do niczego nie przyda. Dziś po raz drugi pisałem maturę (przydałoby się więcej punktów, gdyż zamierzam robić drugi kierunek). Jak dla mnie to ta matura była trudna. Dużo trudniejsza od tej sprzed roku, dwóch, trzech lat. Za dużo geometrii, za mało czasu, nawet w głupim zadaniu z parametrem wtrącona była geometria analityczna, chociaż to akurat nie było trudne.