LXII Olimpiada Matematyczna II etap.

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 10 razy

Post autor: tkrass »

Hm, ja doskonale rozumiem post Swistaka, mimo że z polskiego mam 2 na semestr. Jest logiczne, zawiera orzeczenia, nawet interpunkcja jest w miarę w porządku.
KPR
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: KPR »

Ja sądzę, że dla większości były zadania 1,2,4,5, a 3 to tak trochę gorzej. Próg obstawiam na 20.
Mruczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 23 razy

Post autor: Mruczek »

Próg: 18.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

Btw w zadaniach 2, 3, 4 rozwiązanie kwitowałem skrótem c.K.u.z.s. ale co do 6, to nie byłem pewien, czy moje rozw. nie jest blefem, dlatego dla bezpieczeństwa napisałem c.b.d.u. .
ElusiveN
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: ElusiveN »

A 1 wcale nie zrobiłeś
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: adamm »

Tutaj były bzdury
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

Zadania 1 i 5 były tak sformułowane, że nie kończyło się ich żadnym skrótem w stylu c.b.d.u. ;p. Jak ktoś chciał, to mógł na początku sobie postawić tezę: "Takie pary (x, y), to:", albo "Odpowiedź to:" i to dowodzić, ale ja tak nie zrobiłem ;p.
Awatar użytkownika
SaxoN
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: SaxoN »

Swistak pisze:Btw w zadaniach 2, 3, 4 rozwiązanie kwitowałem skrótem c.K.u.z.s. ale co do 6, to nie byłem pewien, czy moje rozw. nie jest blefem, dlatego dla bezpieczeństwa napisałem c.b.d.u. .
Jestem z Ciebie dumny xD Kaszubki też tak pisał - mam nadzieję, że parę innych osób też załapało jak kończy się prawidłowe rozwiązania. ^^
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 60 razy

Post autor: Dumel »

Swistak pisze:co do 6, to nie byłem pewien, czy moje rozw. nie jest blefem, dlatego dla bezpieczeństwa napisałem c.b.d.u. .
"hmm nie jestem pewien czy on to widział czy ściemnia... oho! napisał c.b.d.u. więc dam mu 6 pkt"

trochę Swistaku Twojej argumentacji za hardkorowością zad. 6. nie rozumiem, piszesz coś w stylu: "to zadanie było trudne, bo w treści pojawiło się coś o podobieństwie trójkątów, a nie wiem co to są trójkąty podobne."
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik

Nie, nie nie, to właśnie idzie w inną stronę . W innych zadaniach pisałem c.K.u.z.s., a pisanie tego przy moim rozwiązania zad. 6 byłoby sporym ryzykiem, dlatego poprzestałem na skromnym c.b.d.u. To własnie c.K.u.z.s. mogłoby wywoływać taki efekt, o jakim wspomniałeś, a c.b.d.u. już nie ma takiego wydźwięku.
Swoją drogą jednak wielomian chyba napisałem tak, że nie można się przyczepić do żadnego przecinka, ale jak mówię, dość długo sam nie wiedziałem, czy on jest dobrze .
Zaznaczyłem, że to jedynie dla mnie wyższy poziom hardkoru. Tak jakby ja w ogóle nie czaję intuicyjnie co się tam tak naprawdę dzieje, czego najlepszym dowodem jest chyba to, co napisałem kilka postów wyżej, że dopiero dzisiaj o 21 się skapłem, że \(\displaystyle{ P(Q(x))=Q(P(x)) \Rightarrow P(Q(S(x)))=Q(P(S(x)))}\) jest prawdą, a wcześniej byłem przekonany, że to nieprawda . Choć w zasadzie teraz jest to dla mnie oczywiste, a wiele rzeczy związanych ze składaniem wielomianów nadal nie jest .-- 19 lutego 2011, 23:47 --Lol, no to chyba poleciał mi właśnie trzeci z kolei punkt, bo to, co oni w firmówce zad. 4 robili z jakichś Pitagorasów, to ja skwitowałem zdaniem "Skoro te cięciwy są sobie równe, to wszystko jest fajnie symetryczne." xp.
ElusiveN
Użytkownik
Użytkownik

Oj Świstak, bo jeszcze nie przejdziesz.
Emce1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Emce1 »

Moją pracę ujmę tak: przez wakacje trzeba przyskillować planimetrię. Zadanie 1 było banalne, darmowe, durne i imo nienadające się na om. Drugie - planimetria - poza moim zasięgiem. Trzecie - przyzwoite, długo się męczyłem z nim, a konkretnie byłem przekonany, że moje rozwiązanie jest złe i szukałem luk. Jak się okazało - 99% jak firmówka. Zadanie 4 dziękujemy. Zadanie 5 było ok, ale nie byłem pewien mojego opisu, dlatego coś nagmatwałem, wyszedł mi jakiś dziwny ciąg niespełniający warunków zadania, o czym przekonałem się 15 minut przed końcem. Próbowałem naprawić, ale nie dałem rady, nie zdając sobie sprawy, że mój pierwszy, "poprawiony" pomysł jest dobry . Zadanie 6 bez historii, mogą mi uciąc troche za zapis, ale nie powinni.
Wersja "sprawdzajacy ma dobry dzien" 606026
Wersja "ja bym się tak ocenił" 606005
Wersja "are u f*cking kidding me?" 605002
Zadania od najłatwiejszego (subiektywne mocno - nie kombie sie z planimetria) 1,5,3,6,4,2
Generalnie nie liczę, że przejdę, IMO próg 19 pktów.
Leszczu21
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Leszczu21 »

Hmm, ja niby zrobiłem 5 zadań, ale za dwa mi potną. Spodziewam się 620665, ale jak będzie - zobaczymy. Jak za wielomian mi potną do 2, to będę się próbował odwołać. Tymniemniej, spore szanse na finał są. Ale poczekajmy

BTW co to c.K.u.z.s.?
ElusiveN
Użytkownik
Użytkownik

Widać, że jest rozrzut. Rok temu osoby, które zrobiły zad 3 można było policzyć na palcach jednej ręki, a te, które zrobiły zad 6 na palcach paru rąk. Teraz raczej wszystkie zadania były robialne. Poza plani, bo jej nie umiem, ale to subiektywnie już
Awatar użytkownika
jerzozwierz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 8 razy

Post autor: jerzozwierz »

U mnie kiepski drugi dzień. W najgorszym przypadku 666600, w najlepszym 666652.

@leszczu

"co Kocium uważa za słuszne"
ODPOWIEDZ