LXII Olimpiada Matematyczna II etap.
- tkrass
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
Hm, ja doskonale rozumiem post Swistaka, mimo że z polskiego mam 2 na semestr. Jest logiczne, zawiera orzeczenia, nawet interpunkcja jest w miarę w porządku.
- Swistak
- Użytkownik

- Podziękował: 99 razy
Btw w zadaniach 2, 3, 4 rozwiązanie kwitowałem skrótem c.K.u.z.s. ale co do 6, to nie byłem pewien, czy moje rozw. nie jest blefem, dlatego dla bezpieczeństwa napisałem c.b.d.u. .
- Swistak
- Użytkownik

Zadania 1 i 5 były tak sformułowane, że nie kończyło się ich żadnym skrótem w stylu c.b.d.u. ;p. Jak ktoś chciał, to mógł na początku sobie postawić tezę: "Takie pary (x, y), to:", albo "Odpowiedź to:" i to dowodzić, ale ja tak nie zrobiłem ;p.
- SaxoN
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Jestem z Ciebie dumny xD Kaszubki też tak pisał - mam nadzieję, że parę innych osób też załapało jak kończy się prawidłowe rozwiązania. ^^Swistak pisze:Btw w zadaniach 2, 3, 4 rozwiązanie kwitowałem skrótem c.K.u.z.s. ale co do 6, to nie byłem pewien, czy moje rozw. nie jest blefem, dlatego dla bezpieczeństwa napisałem c.b.d.u. .
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
"hmm nie jestem pewien czy on to widział czy ściemnia... oho! napisał c.b.d.u. więc dam mu 6 pkt"Swistak pisze:co do 6, to nie byłem pewien, czy moje rozw. nie jest blefem, dlatego dla bezpieczeństwa napisałem c.b.d.u. .
trochę Swistaku Twojej argumentacji za hardkorowością zad. 6. nie rozumiem, piszesz coś w stylu: "to zadanie było trudne, bo w treści pojawiło się coś o podobieństwie trójkątów, a nie wiem co to są trójkąty podobne."
- Swistak
- Użytkownik

Nie, nie nie, to właśnie idzie w inną stronę . W innych zadaniach pisałem c.K.u.z.s., a pisanie tego przy moim rozwiązania zad. 6 byłoby sporym ryzykiem, dlatego poprzestałem na skromnym c.b.d.u. To własnie c.K.u.z.s. mogłoby wywoływać taki efekt, o jakim wspomniałeś, a c.b.d.u. już nie ma takiego wydźwięku.
Swoją drogą jednak wielomian chyba napisałem tak, że nie można się przyczepić do żadnego przecinka, ale jak mówię, dość długo sam nie wiedziałem, czy on jest dobrze .
Zaznaczyłem, że to jedynie dla mnie wyższy poziom hardkoru. Tak jakby ja w ogóle nie czaję intuicyjnie co się tam tak naprawdę dzieje, czego najlepszym dowodem jest chyba to, co napisałem kilka postów wyżej, że dopiero dzisiaj o 21 się skapłem, że \(\displaystyle{ P(Q(x))=Q(P(x)) \Rightarrow P(Q(S(x)))=Q(P(S(x)))}\) jest prawdą, a wcześniej byłem przekonany, że to nieprawda . Choć w zasadzie teraz jest to dla mnie oczywiste, a wiele rzeczy związanych ze składaniem wielomianów nadal nie jest .-- 19 lutego 2011, 23:47 --Lol, no to chyba poleciał mi właśnie trzeci z kolei punkt, bo to, co oni w firmówce zad. 4 robili z jakichś Pitagorasów, to ja skwitowałem zdaniem "Skoro te cięciwy są sobie równe, to wszystko jest fajnie symetryczne." xp.
Swoją drogą jednak wielomian chyba napisałem tak, że nie można się przyczepić do żadnego przecinka, ale jak mówię, dość długo sam nie wiedziałem, czy on jest dobrze .
Zaznaczyłem, że to jedynie dla mnie wyższy poziom hardkoru. Tak jakby ja w ogóle nie czaję intuicyjnie co się tam tak naprawdę dzieje, czego najlepszym dowodem jest chyba to, co napisałem kilka postów wyżej, że dopiero dzisiaj o 21 się skapłem, że \(\displaystyle{ P(Q(x))=Q(P(x)) \Rightarrow P(Q(S(x)))=Q(P(S(x)))}\) jest prawdą, a wcześniej byłem przekonany, że to nieprawda . Choć w zasadzie teraz jest to dla mnie oczywiste, a wiele rzeczy związanych ze składaniem wielomianów nadal nie jest .-- 19 lutego 2011, 23:47 --Lol, no to chyba poleciał mi właśnie trzeci z kolei punkt, bo to, co oni w firmówce zad. 4 robili z jakichś Pitagorasów, to ja skwitowałem zdaniem "Skoro te cięciwy są sobie równe, to wszystko jest fajnie symetryczne." xp.
-
Emce1
- Użytkownik

Moją pracę ujmę tak: przez wakacje trzeba przyskillować planimetrię. Zadanie 1 było banalne, darmowe, durne i imo nienadające się na om. Drugie - planimetria - poza moim zasięgiem. Trzecie - przyzwoite, długo się męczyłem z nim, a konkretnie byłem przekonany, że moje rozwiązanie jest złe i szukałem luk. Jak się okazało - 99% jak firmówka. Zadanie 4 dziękujemy. Zadanie 5 było ok, ale nie byłem pewien mojego opisu, dlatego coś nagmatwałem, wyszedł mi jakiś dziwny ciąg niespełniający warunków zadania, o czym przekonałem się 15 minut przed końcem. Próbowałem naprawić, ale nie dałem rady, nie zdając sobie sprawy, że mój pierwszy, "poprawiony" pomysł jest dobry . Zadanie 6 bez historii, mogą mi uciąc troche za zapis, ale nie powinni.
Wersja "sprawdzajacy ma dobry dzien" 606026
Wersja "ja bym się tak ocenił" 606005
Wersja "are u f*cking kidding me?" 605002
Zadania od najłatwiejszego (subiektywne mocno - nie kombie sie z planimetria) 1,5,3,6,4,2
Generalnie nie liczę, że przejdę, IMO próg 19 pktów.
Wersja "sprawdzajacy ma dobry dzien" 606026
Wersja "ja bym się tak ocenił" 606005
Wersja "are u f*cking kidding me?" 605002
Zadania od najłatwiejszego (subiektywne mocno - nie kombie sie z planimetria) 1,5,3,6,4,2
Generalnie nie liczę, że przejdę, IMO próg 19 pktów.
-
Leszczu21
- Użytkownik

Hmm, ja niby zrobiłem 5 zadań, ale za dwa mi potną. Spodziewam się 620665, ale jak będzie - zobaczymy. Jak za wielomian mi potną do 2, to będę się próbował odwołać. Tymniemniej, spore szanse na finał są. Ale poczekajmy
BTW co to c.K.u.z.s.?
BTW co to c.K.u.z.s.?
Widać, że jest rozrzut. Rok temu osoby, które zrobiły zad 3 można było policzyć na palcach jednej ręki, a te, które zrobiły zad 6 na palcach paru rąk. Teraz raczej wszystkie zadania były robialne. Poza plani, bo jej nie umiem, ale to subiektywnie już
- jerzozwierz
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
U mnie kiepski drugi dzień. W najgorszym przypadku 666600, w najlepszym 666652.
@leszczu
"co Kocium uważa za słuszne"
@leszczu
"co Kocium uważa za słuszne"