Mechanika i Budowa maszyn

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o studiowaniu: co wybrać? jakie są warunki przyjęć? życie studenckie? Zajrzyjcie tutaj!
Dejv_M
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Dejv_M »

Dobrze wnioskujesz z fizyką, taka specyfika mojej szkoły. Na PG dowiedziałem się, że I rok to właśnie dużo matmy, fizy, a mało jest rzeczy związanych z mechaniką i tu widzę swoją szansę na nadrobienie zaległości.

Tak naprawdę interesują mnie głównie cztery miasta: Gdańsk, Poznań, Wrocław i Kraków. Według Was w którymś z tych miast jest większa szansa na dostanie pracy po MiBM?

Jeśli ktoś z autopsji wie, jak wygląda studiowanie na wydziale mechanicznym Politechnik z tych miasto, albo ma dobre info, to proszę o wskazówki;)

Droższe, tańsze, hm... a jak to ma się właśnie do cen pokojów w tych miastach? To chyba główna różnica.
Awatar użytkownika
VillagerMTV
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 65 razy

Post autor: VillagerMTV »

Dejv_M pisze:Droższe, tańsze, hm... a jak to ma się właśnie do cen pokojów w tych miastach? To chyba główna różnica.
To zależy w jakim miejscu miasta chcesz i jaki pokój (jednoosobowy itp) oraz w jakim standardzie.
Ale średnio to Poznań i Warszawa wydaje mi się, że 100 zł drożej
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 382 razy

Post autor: musialmi »

Jeśli nie planujesz się przywiązywać do miasta, to przecież zawsze po studiach możesz wyjechać do miasta, w którym dostaniesz pracę, albo w którym jest na to największa szansa. Ponoć na Śląsku jest największe zapotrzebowanie. We Wrocławiu miejsc pracy nie brakuje.
Byłem na MBM-ie na Wydziale Mechanicznym PWr i jeśli chodzi o fizykę, to w pierwszym semestrze jest jeden fizyczny przedmiot: fizyka 1. W większości powtórka z liceum. Ale jeśli liczysz na to, że nauczysz się fizyki na studiach, bo będą super nauczyciele, to przestań tak myśleć - też tak myślałem, ale dobrych fizyków nie ma po prostu nigdzie. Tzn. wiem, że na PWr oni istnieją, ale porównując do ilości ich wszystkich, szansa na trafienie na takich nie jest wielka. Znam czterech fizyków z PWr, troje beznadziejnych, jeden rewelacyjny. W drugim semestrze jest już niemało kierunkowych przedmiotów. Warto zaznaczyć, że nie może być ci obca chemia oraz, z czym wielu ma problem, wyobraźnia przestrzenna.
mechatronik300
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Post autor: mechatronik300 »

Nie studiuję na mechanicznym ale jeśli chcesz cokolwiek nadrabiać to z autopsji powiem, że to najlepszy czas i miejsce, jedyne wymagania to spora determinacja. Potwierdzam warto podjąć takie wyzwanie.
grom1717
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: grom1717 »

Witam wszystkich,

Zacznę od tego, iż jestem tegorocznym maturzystą. W przyszłości chciałbym pracować jako mechanik samochodowy, a właściwie mieć swój warsztat. Zajmowałbym się naprawą samochodów ciężarowych, koparek, ciągników.

Jak wiecie, już jakiś czas temu, maszyny te zaczęły wkraczać w erę komputeryzacji. Chciałbym się dowiedzieć czy po simr mibm będę przygotowany do napraw z wykorzystaniem komputera? Do wyboru jest jeszcze mechatronika i może to byłaby lepsza opcja, ale czy jest tam równie dużo zajęć z mechaniki samochodowej co na mibm?

Rozum podpowiada mi, że naprawa samochodów z użyciem komputerów powinna być na mibm, gdyż komputery w pojazdach nie są dziś niczym nowym, ale im więcej czytam tym mam więcej wątpliwości. Zdaje mi się również, iż mechatronika wkracza bardziej w sferę urządzeń a mechanika samochodowa jest w niej małą częścią.

Chciałbym aby ktoś opowiedział mi różnice w ewentualnych zawodach po mibm i po mechatronice.

Proszę o odpowiedź. Zostały tylko 3 dni

Dodam, że wybieram pw, wat, sggw. Dostać dostanę się bez problemów.
Awatar użytkownika
MichalPWr
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 7 razy

Post autor: MichalPWr »

Fajnym wyborem do czegoś takiego jest Automatyka i Robotyka na wydziale mechanicznym na Politechnice Wrocławskiej. Są tam wszystkie ważniejsze przedmioty mechaniczne, które znajdziesz na MBM, a do tego trochę elektroniki i programowania.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

grom1717, lepiej poczytaj programy studiów, które Cię interesują... i to przeczytaj je bardzo uważnie przyglądając się zwłaszcza przedmiotom, które tam są, bo możesz się zdziwić i przez całe studia nawet nie dotkniesz żadnej części samochodowej.
Nie znam się, ale wydaje mi się, że obecnie nie kończy się studiów, żeby mieć wiedzę mechanika samochodowego - do tego studia nie służą. Pytanie czy w ogóle iść na studia, czy zdobyć wiedzę i umiejętności w inny sposób?

I jako laik się spytam: co to za filozofia "naprawiać przez komputer"? Podłączasz samochód pod komputer, czytasz błędy, naprawiasz, usuwasz błędy (jeśli się da) i tyle.
lol2000k
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: lol2000k »

Witam, dostałem się na MiBM na Politechnikę Białostocką, jestem po LO, profil matematyczno-geograficzny, matematyka ogarnięta nie najgorzej ale fizyka ledwo ruszona i w sumie olana w szkole. Czy będę miał trudności w ogarnięciu fizycznych przedmiotów ze słabą znajomością podstaw? Czy warto byłoby kupić książki od kolegów z rozszerzonej fizyki i jej się wyuczyć? Czy jest tu ktoś kto miał styczność z tą uczelnią i czy ciężko się utrzymać, trzeba być orłem czy średniaki też dadzą radę (w stosunku do wyników maturalnych/ocen w szkole)?
grom1717
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: grom1717 »

Cześć,
na wstępie przeproszę, że odgrzewam kotleta, ale myślę że komuś może się przydać to co tutaj napisze.
Jestem po pierwszym roku na mechanice i budowie maszyn na wydziale simr politechniki warszawskiej. Jeśli komuś się wydaje, że sobie te studia przeleci na luzie bo próg jaki jest taki jest, to się grubo myli. Dużo osób mówi o zmianie wydziału, bo tutaj sobie nie dają rady. To wszystko prawda, ale jeśli weźmiecie się do roboty to powinno jakoś przejść. Zajęcie jakim w przyszłości będziecie się trudnić jak dla mnie zależy od tego jakie praktyki będziecie odbywać. Możliwości jest multum.
Mówi się, że jest to jeden z trzech najtrudniejszych kierunków na PW, ale jest to też jeden z najbardziej pożądanych kierunków przez pracodawców.
Więc, jeśli rozważacie ten kierunek/wydział to serdecznie go polecam. Należy jednak pamiętać że tutaj należy się uczyć, a nie "studiować". A to czym się zajmiecie w przyszłości zależy w wielkim stopniu od praktyk.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
sesese
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Post autor: sesese »

W 2009 roku na simr mialem grupe 30 osob.

W 2015 stym jak sie ostatnio kontaktowalem to tylko 1 osoba z tej grupy do tej pory dostala inzyniera i to po terminie.
Kilka sie jeszcze wznawia i kombinuje.
ODPOWIEDZ