Wrażenia po maturze 13 maja 2009.
Zadanie z tym ciagmiem zrobilem w troche inny sposob. Nie stosowalem wzoru na sume tylko dalem pierwszy wyraz do pierwszy wyraz razy q i tak dalej wyciagnalem pierwszy wyraz i skrocilem. I wyszlo mi q^173/q^167 (okolo bo nie pamietam) ladnie odjalem potegi i wyszlo mi ze 1/q^6<1/q^1
1/4 = 1/q^1
1/4 = 1/q^1
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 14:59 przez tequila51, łącznie zmieniany 1 raz.
-
loonatic
- Użytkownik

- Podziękował: 38 razy
A ja kurczę napisałem tylko 8 nie wiedzieć dlaczego. A tak sobie myślałem, że przecież tutaj są 2 rozwiązania i nie wiem czemu tylko to bliższe tej liczbie co wyszła napisałem. Jakoś ta treść mi nie pasowała... No cóż. Trudno...czeslaw pisze:krzych07: hm, wyszło 4 lub 8.
Edit: Na CKE już pojawiły się miejsca gdzie będą linki do pytań. Same linki póki co nie aktywne.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 15:04 przez loonatic, łącznie zmieniany 1 raz.
- lofi
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
pisałem arkusz rozszerzony ( ... yka_PR.pdf)
Jak myślicie? Ile mi mogą za to obciąć punktów?:
W 1 zadaniu w podpunkcie b) zaznaczyłem w układzie tylko wierzchołki powstałego wielokąta (wcześniej je rachunkowo policzyłem)
Jak myślicie? Ile mi mogą za to obciąć punktów?:
W 1 zadaniu w podpunkcie b) zaznaczyłem w układzie tylko wierzchołki powstałego wielokąta (wcześniej je rachunkowo policzyłem)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 15:06 przez lofi, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
ja bede mial tylko 98% blad rachunkowy na samym koncu zad. 11. (wyszlo mi pole \(\displaystyle{ \frac{a^2}{4}}\)). liczyl ktos to w ogole tak jak ja tj wyznaczając wysokość?
szkoda ze nie bylo ani jednego zadania wymagajacego jakiegokolwiek pomyslu wszystko szablonowe do kwadratu.
a cos mi sie zdaje ze to zadanie z okregami bylo w tym roku na kangurze
szkoda ze nie bylo ani jednego zadania wymagajacego jakiegokolwiek pomyslu wszystko szablonowe do kwadratu.
a cos mi sie zdaje ze to zadanie z okregami bylo w tym roku na kangurze
-
loonatic
- Użytkownik

- Podziękował: 38 razy
W razie gdyby któryś z serwerów padł, to wrzuciłem matmę rozszerzoną na rapidshare: ... R.pdf.html .
Nie no, to na prawdę straszne ;P. Ja mogę sobie pomarzyć o takim wyniku...Dumel pisze:ja bede mial tylko 98%
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 15:09 przez loonatic, łącznie zmieniany 1 raz.
Tez liczyłam, że się nigdzie nie pomylę ;p I w sumie się nie pomyliłam, ale moje rozumowanie może zostać uznane za niepoprawne -.-'. Taki wynik i tak otwiera drzwi na prawie wszystkie uczelnie ;p
A co do opinii o maturze ludzi "normalnych" (którzy nie spędzają na matmie wolnego czasu ;p), to przynajmniej u mnie uznali ją za dość "dziwną". Były zadania banalne, bardzo schematyczne, ale czasem trzeba było też pomyśleć ^^
A co do opinii o maturze ludzi "normalnych" (którzy nie spędzają na matmie wolnego czasu ;p), to przynajmniej u mnie uznali ją za dość "dziwną". Były zadania banalne, bardzo schematyczne, ale czasem trzeba było też pomyśleć ^^
Ja wyznaczyłam wysokość tego trójkąta, wyznaczając najpierw jego ramię z twierdzenia cosinusów w trójkącie, który zawierał się w ścianie bocznej tego ostrosłupa. (namieszałam ;p)liczyl ktos to w ogole tak jak ja tj wyznaczając wysokość?
-
abc666
Dumel, to i tak lepsze niż napisanie \(\displaystyle{ 2 \cdot 4=16}\) xd, też będzie 98 u mnie
-
Dumel
- Użytkownik

- Podziękował: 60 razy
zgadzam się z Tobą całkowicie. tylko ze na polska mlodziez nawet toczeslaw pisze:jeśli tak jest to cisną się na usta ostre słowa - to co do cholery oni sprawdzają? maturę z matmy czy umiejętność zwięzłego pisania?[...]było 180 minut na zadania, które dało się zrobić w połowę czasu (lepiej niech rzeczywiście będzie więcej czasu, niż miałoby go być za mało)
jest zdecydowanie za dużo. pare komentow z perspektyw:
Temat: "TO BYŁO CHAMSKIE~~~~~~~~~Rozszerzenie"
albo:Bez porównania poziom duzo wyzszy niż w tamtym roku!!! z reszta nawet o nebowyzszy niz na próbnych!!!ta matura była straszna poprostu bede miał tylko ok 70 % a potrzebowałęm 90!!
O co chodziło z tymi monetami? Masakryczna ta matura
i jeszcze strasznie duzo osob wkreca ze bylo malo czasu.Matura była dziwna. Niby zadania nie takie trudne, ale wymagające dużo myślenia i zastanawiania się. Ja nie zdążyłam wszystkiego. ALe opinie moich znajomych są takie, że była bardzo trudna.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 15:20 przez Dumel, łącznie zmieniany 1 raz.
no bylo a ja jakiegos zacmienia dostalem i tworzylem cuda i nie wiem czy dobrze mam ;/ jak to na maturach na geo bryze pomylilem i jakies proste rzeczy co 100 razy robilem w domu.. normalnie fatum ;flina2002 pisze: Zadanie udowodnij, że \(\displaystyle{ 9 \sqrt{A}=B}\)
- miki999
- Użytkownik

- Podziękował: 36 razy
Życie- "humana humane ferenda" jak głosi cytat z mojej prezentacji.
Będę miał prawdopodobnie >70% może nawet nie. Czy wyglądam na zmartwionego?- nie.
Chyba naprawdę biegliście do domu po maturze, bo po przyjściu ze szkoły zastałem 5 stron waszych wypocin
Pozdrawiam.
Będę miał prawdopodobnie >70% może nawet nie. Czy wyglądam na zmartwionego?- nie.
Chyba naprawdę biegliście do domu po maturze, bo po przyjściu ze szkoły zastałem 5 stron waszych wypocin
Pozdrawiam.
- czeslaw
- Użytkownik

- Podziękował: 44 razy
tal rash: no jak już w tym zadaniu tworzyłeś cuda, to naprawdę musiałeś mieć kosmicznego pecha Jak masz powyżej 2 z matmy (a jak się pisze rozszerzoną to się zazwyczaj jednak ma - wiem, że nie zawsze, mam żywe przykłady, ale powinno się mieć ), to nie powinieneś mieć problemów żeby to wykazać...
Dumel: tłumaczenie, że mało czasu to jeszcze jakoś tam mnie przekonuje. Jestem w stanie uszanować to, że ktoś nie mógł zdążyć bo pracuje wolno, jest mniej zdolny. Znam masę flegmatyków, którzy są świetni w tym co robią. Chociaż robią to długo. Ale jak ktoś uważa, że to było trudne, to po prostu się słabo przygotował chyba. Zobaczymy wyniki ogólnopolskie.
Dumel: tłumaczenie, że mało czasu to jeszcze jakoś tam mnie przekonuje. Jestem w stanie uszanować to, że ktoś nie mógł zdążyć bo pracuje wolno, jest mniej zdolny. Znam masę flegmatyków, którzy są świetni w tym co robią. Chociaż robią to długo. Ale jak ktoś uważa, że to było trudne, to po prostu się słabo przygotował chyba. Zobaczymy wyniki ogólnopolskie.
Ma ktoś pomysł za co są przyznawane punkty w zadaniach: 7,8, 10 i 11?
Bo jakieś tam wyniki z onetu czy od was to mnie nie satysfakcjonują.
Bo jakieś tam wyniki z onetu czy od was to mnie nie satysfakcjonują.