W takim razie muszę czekać. Odwołanie, odwołaniem, ale zanim je rozpatrzą, to pewnie będzie dawno po rekrutacji.Jan Kraszewski pisze: To nieco komplikuje sytuację, ale myślę, że przy takim opisie, jaki dałeś, dalej byłaby szansa na maks. Tak czy inaczej, pamiętaj o odwołaniu.
Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
W kluczu nie ma... Jak dla mnie możesz dostać trzy punkty.Prefix pisze:Tak się składa, że mam taki sam problem jak "bbbccc" na poprzedniej stronie. W kluczu nie jest napisane, czy za zadanie 9 można dostać 2 punkty, jeżeli poprawnie wyliczyłem liczbę dwójek (\(\displaystyle{ 28}\)) oraz trzech liczb innych niż 2 i 3 (\(\displaystyle{ 7^{3}}\)), a źle (\(\displaystyle{ 60}\)) liczbę ustawień trójek.
JK
A jak np ktoś w 1 zadaniu doprowadził dobrze do postaci. A następnie napisał że wśród tych liczb na pewno jest jedna podzielna przez 2 i na pewno jest jedna podzielna przez 3... to można liczyć na 3 punkty??
- pyzol
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Liczyć możesz zawsze, a jakie jest prawdopodobieństwo tego to Ci nie powiem. Wkrótce się dowiesz.
W sumie to wam współczuję trochę, bo jak ja miałem maturę to się o wynikach dowiedziałem po niecałym
tygodniu...
W sumie to wam współczuję trochę, bo jak ja miałem maturę to się o wynikach dowiedziałem po niecałym
tygodniu...
Myślicie że ile dostanę punktów jak mam w zadaniu 9 wersję, gdzie nie zauważyłem, że jeśli wylosujemy takie same cyfry to liczba jest taka sama?
Mam wersję
\(\displaystyle{ 8 ! \cdot 7^{3}}\)
poprawna jest \(\displaystyle{ \frac{8 ! \cdot 7^{3}}{2! \cdot 3! \cdot 3!}}\)
Mam nawet wytłumaczone co i jak. Po prostu zapomniałem o tym że jak się przestawi cyfry 2 i 2, 3 i 3 itp. to taka sama liczba.
Więc czy dostanę 1 punkt tylko ?
Mam wersję
Mam nawet wytłumaczone co i jak. Po prostu zapomniałem o tym że jak się przestawi cyfry 2 i 2, 3 i 3 itp. to taka sama liczba.
-
kaja92
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ja mam jeszcze lepiej. Bo kompletnie nie wiem ile punktów mi przyznają. Zadania zrobiłam dobrze, ale w ostatniej linijce stwierdziłam, że trzeba przez coś podzielić i podzieliłam :/Anatema pisze:Myślicie że ile dostanę punktów jak mam w zadaniu 9 wersję, gdzie nie zauważyłem, że jeśli wylosujemy takie same cyfry to liczba jest taka sama?
Mam wersję
-
maturzysta234
- Użytkownik

Mam pytanie do zadania pierwszego. W kluczu CKE nie znalazłem odpowiedzi.
Ze stresu źle rozpisałem wyrażenie. Wyszło mi coś takiego
\(\displaystyle{ (k-1)k(k+1)(k^{2}+1)}\)
Uzasadniłem, to co trzeba i jak trzeba, że \(\displaystyle{ (k-1)k(k+1)}\) jest podzielne przez 6. Nie wiedziałem co zrobić z pozostałym, jakoś naciągnąłem że to jest też podzielne przez 6 - wiem, nie prawda.
Na ile pkt mogę liczyć?
Klucz nie uwzględnia takiej sytuacji. Czy od krzywdzącego w tym przypadku wyniku można się odwołać? Jakby nie patrzeć, wykazałem, że \(\displaystyle{ (k-1)k(k+1)}\) jest podzielne przez 6, co jest głównym problemem tego zadania.
Ze stresu źle rozpisałem wyrażenie. Wyszło mi coś takiego
\(\displaystyle{ (k-1)k(k+1)(k^{2}+1)}\)
Uzasadniłem, to co trzeba i jak trzeba, że \(\displaystyle{ (k-1)k(k+1)}\) jest podzielne przez 6. Nie wiedziałem co zrobić z pozostałym, jakoś naciągnąłem że to jest też podzielne przez 6 - wiem, nie prawda.
Na ile pkt mogę liczyć?
Klucz nie uwzględnia takiej sytuacji. Czy od krzywdzącego w tym przypadku wyniku można się odwołać? Jakby nie patrzeć, wykazałem, że \(\displaystyle{ (k-1)k(k+1)}\) jest podzielne przez 6, co jest głównym problemem tego zadania.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Masz pewne szanse na dwa punkty. A odwołać się zawsze można - stracić punktów już się nie da.
JK
JK
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
powaga? strasznie ekspresowe tempo, pozazdrościćpyzol pisze:Liczyć możesz zawsze, a jakie jest prawdopodobieństwo tego to Ci nie powiem. Wkrótce się dowiesz.
tygodniu...
tyle czekania, teraz zarzucili dopiero kluczami.. nawet nie chce mi się sprawdzać, co ma być to będzie, niby wszystko dobrze, ale nie wiem czy będzie 100%.. pamiętajcie że moja matura była sprawdzona pierwsza w kolejności jeszcze przed 18 maja
-
Prefix
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
a skąd o tym wiesz?adambak pisze:pamiętajcie że moja matura była sprawdzona pierwsza w kolejności jeszcze przed 18 maja
-
Prefix
- Użytkownik

adambak - tak się składa, że przeczytanie całego tego wątku kilka tygodni temu w zetknięciu z pamięcią dziewięćdziesięciolatka zrobiło swoje
edit: okej, już kumam; pamiętam, że wtedy dyrektor CKE mówił w TV, że prace w IX LO są lepsze niż średnia polska i gorsze niż rok temu
edit: okej, już kumam; pamiętam, że wtedy dyrektor CKE mówił w TV, że prace w IX LO są lepsze niż średnia polska i gorsze niż rok temu
-
Prefix
- Użytkownik

Niektórzy (a może nikt?) z szansy "krążących" zadań nie skorzystali. Np. mój kolega z klasy ma brata z Hoff, który rok temu pisał maturę i okazało się (po 5 maja oczywiście), że kartkę z "klasówką" trzymał od roku w biurku. I pomyśleć, że chłopak przez tyle czasu spał w jednym domu z własną maturą i nic o tym nie wiedział.