[studia] Uniwersytet Wrocławski
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
A ja mam jakieś problemy z zapisanie się na kierunek. Otóż przy wybieraniu warunków mam oto coś takiego:
Warunek 4:
Nie można dwa razy zdawać tego samego egazaminu.
szczegóły: pokaż
Konieczny jest wybór 0..5 egzaminów:Nazwa egzaminu Nie wybieram Wybieram
Problem w tym, że tutaj nic nie wybrałem, nawet nic wybrać nie mogę.
Warunek 4:
Nie można dwa razy zdawać tego samego egazaminu.
szczegóły: pokaż
Konieczny jest wybór 0..5 egzaminów:Nazwa egzaminu Nie wybieram Wybieram
Problem w tym, że tutaj nic nie wybrałem, nawet nic wybrać nie mogę.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Niestety, nie jestem IRKOekspertem, ale można spróbować tutaj: ... techniczna
Nasz sekretarz komisji rekrutacyjnej twierdzi, że problemy często wynikają (nie twierdzę, że w tym przypadku) z nieuważnego przeczytania wytycznych. Choć mogę sobie wyobrazić także, że IRKA nie działa jeszcze w pełni sprawnie.
JK
Nasz sekretarz komisji rekrutacyjnej twierdzi, że problemy często wynikają (nie twierdzę, że w tym przypadku) z nieuważnego przeczytania wytycznych. Choć mogę sobie wyobrazić także, że IRKA nie działa jeszcze w pełni sprawnie.
JK
- smigol
- Użytkownik

Jeszcze dużo czasu, ale mama przeżywa bardzo tę rekrutację i dzisiaj musiałem to porobić. Pewnie początkowe problemy, tym bardziej, że przedmioty do wyboru z tego warunku są zablokowane.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Może to jest związane z tym, że wybór przedmiotu dodatkowego na naszym Wydziale to nowa opcja od tego roku i system może mieć z tym problem.
JK
JK
- smigol
- Użytkownik

Cierpliwość popłaca. Teraz nie muszę wybierać tych "Warunków". Pojawiła się informacja:
Pewnie system dopiero się dociera
.Studia: Matematyka, stacjonarne (dzienne) I stopnia
Dostępna ścieżka rekrutacji: nowa matura
pokaż zasady kwalifikacji
Punkty rekrutacyjne zostaną przeliczone z przedmiotów maturalnych -na poziomie podstawowym i rozszerzonym: matematyki, informatyki, fizyki i języka obcego. Brak oceny z informatyki lub fizyki nie dyskwalifikuje kandydata z postępowania rekrutacyjnego
Pewnie system dopiero się dociera
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Dokładnie tak, dziś rozmawiałem o tej sprawie z naszym sekretarzem Komisji Rekrutacyjnej, który poinformował mnie o tej korekcie w systemie: nie trzeba nic wybierać, tylko zaznacza się, co się zdawało, a system sam wybierze najlepszą dla kandydata wersję.smigol pisze:Pewnie system dopiero się dociera
JK
-
michal17
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
W zasadzie jestem zdecydowany na informatykę na UWr na 100%, tylko zastanawia mnie trochę tak niski próg. Zawsze uważałem UWr za dobrą uczelnię i prawdę mówiąc dziwi mnie, że tak łatwo można się dostać. Czy mimo tak dużej rozbieżności w wynikach poziom nauczania pozostaje wysoki?
-
informatyk_wroc
- Użytkownik

Proszę się nie obawiać. Już od dawna prawie wszystkie przedmioty obowiązkowe na UWr prowadzone są na dwóch poziomach trudności lub posiadają grupę zaawansowaną. Mamy sporo wybitnych studentów (m.in. co roku kilkunastu olimpijczyków, ostatnio zwyciężczynię Olimpiady Informatycznej Krajów Europy Środkowej), absolwenci zakładają znane firmy (np. nk.pl), znajdują dobrą pracę (np. Google, Microsoft) czy robią doktoraty (ostatnio np. Oxford, MIT).Czy mimo tak dużej rozbieżności w wynikach poziom nauczania pozostaje wysoki?
Oczywiście to prawda, że projekt studiów zamawianych wymaga zwiększania liczby przyjętych i próg jest dość niski.
Radzimy sobie z tym w ten sposób, że w ofercie dydaktycznej pojawiają się nowe przedmioty prowadzone oprócz dotychczasowych np. osoby, które nigdy nie programowały są zachęcane do wyboru przedmiotu, na którym podstaw uczy się na przykładzie języka Python (zamiast kursu c/c++), we wrześniu są dodatkowe zajęcia z matematyki (ale jest tam też grupa zaawansowana (
Kod: Zaznacz cały
http://zamawiane.ii.uni.wroc.pl/zajecia.phpDla osób, które chcą się szybko nauczyć zawodu i zarabiać pieniądze mamy też opcję inżynierską (decyzja licencjat/inżynier w 5 semestrze studiów) i mnóstwo przedmiotów o profilu inżynierskim - m.in. programowanie Androida (są HTC Desire), architektury procesorów - konsole Playstation, procesory graficzne CUDA, Akademia Cisco, programowanie gier i inne.
Osoba, która sobie świetnie radzi ma więc dzięki tej sytuacji znacznie większy wybór przedmiotów praktycznych, które pewnie nie mogłyby być prowadzone w takiej liczbie gdyby przyjętych na studia było mniej. Dodatkową miłą konsekwencją jest też 1000 zł miesięcznie stypendium.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Na matematyce podstawowe wykłady obowiązkowe na pierwszym roku kończą się egzaminami pisemnymi, więc można nie mieć żadnego egzaminu ustnego. Choć jeśli ktoś chodzi np. na mój wykład do wyboru, to ma egzamin ustny.
JK
JK
-
maciek_iks
- Użytkownik

Jeżeli chodzi o informatykę, to na przedmiotach obowiązkowych nie ma egzaminów ustnych.
Przedmioty wybieralne też przeważnie są pisemne.
Osobiście polecam mamy tam duże archiwum najróżniejszych pytań.
Przedmioty wybieralne też przeważnie są pisemne.
Osobiście polecam
Kod: Zaznacz cały
http://ii.yebood.com/viewforum.php?f=105-
Annie16
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
No to mnie uspokoiliście, dziękuję:* choć wcale nie uważam, że egzaminy pisemne są łatwe.
A ja mam pytanie dotyczące tego egzaminu wstępnego na matematyce. To działa na zasadzie jakiegoś pułapu, który możesz przekroczyć i łapiesz się do grupy zaawansowanej czy to działa na troszkę innej zasadzie? Przeglądałem te testy i jakoś nie wydają się straszne, stąd to pytanie. Wiem, że to tylko sugestia co wybrać, ale nurtuje mnie to pytanie. Pozdrawiam.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Chodzi Ci zapewne nie o egzamin wstępny, tylko test kwalifikacyjny.Andrea pisze:A ja mam pytanie dotyczące tego egzaminu wstępnego na matematyce.
Test ma kilka celów:Andrea pisze:To działa na zasadzie jakiegoś pułapu, który możesz przekroczyć i łapiesz się do grupy zaawansowanej czy to działa na troszkę innej zasadzie? Przeglądałem te testy i jakoś nie wydają się straszne, stąd to pytanie. Wiem, że to tylko sugestia co wybrać, ale nurtuje mnie to pytanie.
1. Pokazać studentowi, jak przedstawia się jego wiedza z nieco innego niż szkolny punktu widzenia oraz jak wygląda na tle grupy.
2. Pokazać, kto będzie musiał zaliczać Matematykę Elementarną, a kto będzie zwolniony z tego obowiązku.
3. Pokazać, kogo zachęcić do wybrania wykładów na nurcie B, a komu zasugerować, że jednak nurt A jest dla niego bardziej odpowiedni. Jak słusznie zauważyłaś, jest to tylko sugestia, ale jak pokazuje nasze doświadczenie - sugestia rozsądna. Osoby, które wybierają inaczej, prawie zawsze zmieniają B na A (na niektórych bądź wszystkich wykładach).
Próg zaliczenia testu to ok. 2/3 punktów (zdarzają się niewielkie fluktuacje). Warto tez pamiętać, ze jest to "test sapera" - punkt za zadanie dostajesz tylko wtedy, gdy wszystkie cztery odpowiedzi są poprawne.
JK