Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
-
sledczy
- Użytkownik

Lightbringer Ja nie oczekuje od Ciebie tego, że napiszesz "tak, wszystkie roczniki maturzystów w mojej szkole brały w tym udział i ma to miejsce od czasu wprowadzenia nowej matury".
Pretensje można mieć przede wszystkim do CKE. Zadania do matury powinny być układane tydzień przed nią. A tutaj mają miejsce jakieś matury sprawdzające czy czasami zadania nie będą za trudne. Pracują tam pewnie w większości idioci, którzy nie potrafią dopilnować nawet tego by w arkuszach nie pojawiły się błędy. Nie można od nich wymagać tego co sami postawili sobie za cel, tzn. równość szans wszystkich podchodzących do matury. Niezależnie od tego czy jest to szkoła zaoczna dla dorosłych czy renomowane LO wszyscy powinni mieć równe szanse.
Pozostaje udać się do siedziby CKE i splunąć pod główne wejście.
Pozdrawiam
Pretensje można mieć przede wszystkim do CKE. Zadania do matury powinny być układane tydzień przed nią. A tutaj mają miejsce jakieś matury sprawdzające czy czasami zadania nie będą za trudne. Pracują tam pewnie w większości idioci, którzy nie potrafią dopilnować nawet tego by w arkuszach nie pojawiły się błędy. Nie można od nich wymagać tego co sami postawili sobie za cel, tzn. równość szans wszystkich podchodzących do matury. Niezależnie od tego czy jest to szkoła zaoczna dla dorosłych czy renomowane LO wszyscy powinni mieć równe szanse.
Pozostaje udać się do siedziby CKE i splunąć pod główne wejście.
Pozdrawiam
-
Lightbringer
- Użytkownik

Ja wrzuciłem na grono maturzystów 2010, ale teraz tam jest tyle postów, że nie chce mi się przekopywać, w kilku innych miejscach też były, ale jako skany, a nie tekst, więc google może ich nie wyłapywać.
Faktem jest, że nikt nie wrzucił tego tutaj, albo na zadania.info, ale przecież chyba nie przylatujesz z każdym zadaniem jakie znajdziesz, tutaj. Myśmy o tym po prostu nie myśleli, bo się cieszyliśmy, że matury mamy za sobą.
Faktem jest, że nikt nie wrzucił tego tutaj, albo na zadania.info, ale przecież chyba nie przylatujesz z każdym zadaniem jakie znajdziesz, tutaj. Myśmy o tym po prostu nie myśleli, bo się cieszyliśmy, że matury mamy za sobą.
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Jeśli to do mnie - myślałem o ich dostępności przed maturą, nie po niej.
Pokazanie się zadań sygnowanych CKE w jakiejś szkole powinno skutkować ich ,,spaleniem" co do ich wykorzystania na maturze - chyba (o czym już pisałem) będzie to setki zadań z każdego działu.
Pokazanie się zadań sygnowanych CKE w jakiejś szkole powinno skutkować ich ,,spaleniem" co do ich wykorzystania na maturze - chyba (o czym już pisałem) będzie to setki zadań z każdego działu.
-
Lightbringer
- Użytkownik

My nie chcemy, żeby sprawa została zamieciona pod dywan, dlatego po konsultacjach z dyrekcją i nauczycielką, podejmiemy odpowiednie kroki, aby jako absolwenci oczyścić dobre imię szkoły. Nawet jeśli doprowadzi to do powtórki z matury, chcemy, żeby ktoś z CKE wziął na siebie odpowiedzialność i zreformował standaryzację.
nie ma co tutaj obwiniac uczniow i innych ludzi. winne jest prawdopodbnie TYLKO cke, taka sytuacja nie powinna miec miejsca zeby uczniowie mieli dostep do zadan idnetycznych jak na maturze. jednak bez sensu jest dla mnie pisanie ze przeciez byly ogolnodostepne, bo na stronie cke ich nie ma, a to oni sa ich autorem i nie wiem czy mozna tak sobie to rozsylac. mysle tez ze nie ma sensu szukanie teorii spiskowych, np. ze Ci uczniowe wiedzieli ze to bedzie na maturze i nie wrzucili na fora:D
E/ lightbringer, podoba mi sie Twoje stanowisko w tej sprawie
E/ lightbringer, podoba mi sie Twoje stanowisko w tej sprawie
-
Lightbringer
- Użytkownik

Szczególnie, że uczniom 2010 raczej zwisa, co będzie w 2011 xD Chociaż, gdyby ktoś poprawiał maturę... Nie, nie widzę racjonalnych powodów, dla których mielibyśmy się nie dzielić z następnym rocznikiem, bo przecież nie konkurujemy z nimi o miejsce na studia.
Całość winy leży po stronie CKE, przed tym zajściem nawet nie pomyślałem, że matury mogą być standaryzowane, po co to w ogóle? A nawet jeśli to ktoś musi być naprawde debilem, aby dać identyczne zadanie, co to za problem zmienić położenie okręgu czy stosunek boków. Wtedy standaryzacja miała by większy sens bo sprawdza rozumienie zadania niekoniecznie dokładnego.
Co do powtórki matury to z mojej strony albo pisze cała Polska albo nikt. To jest wina cke nie szkół i uczniów gdzie była przeprowadzana standaryzacja. Oczywiście musiałaby zostać przeprowadzona w pierwszym tygodniu czerwca, tak aby wyniki były w wyznaczonym wcześniej terminie.
Co do powtórki matury to z mojej strony albo pisze cała Polska albo nikt. To jest wina cke nie szkół i uczniów gdzie była przeprowadzana standaryzacja. Oczywiście musiałaby zostać przeprowadzona w pierwszym tygodniu czerwca, tak aby wyniki były w wyznaczonym wcześniej terminie.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Zgadzam się, ale jest to niewykonalne.Co do powtórki matury to z mojej strony albo pisze cała Polska albo nikt. To jest wina cke nie szkół i uczniów gdzie była przeprowadzana standaryzacja.
1. Finansowo.
2. Czasowo (brak odpowiedniego czasu na przeprowadzenie właściwej (sic!) standaryzacji, wydrukowanie zadań itd.).
3. Organizacyjnie (sprawdzanie matury).
4. uczelnie musiałyby przesunąć terminy rekrutacji.
No to tak na szybko te powody, pewnie jest ich jeszcze sporo. Wymieniłem chyba najważniejsze
Poza tym, skoro (jak już ustaliliśmy i według mnie jest to prawdą) wina leży w standaryzacji, to uczniowie, którzy mieliby pisać matury ponownie dostaliby albo niezestandaryzowane zadania, albo te zestandaryzowane, które pamiętają. Pewnie te osoby, które miałyby powtarzać maturę napisałyby ją na tym samym poziomie (plus minus 2%), ale ukarane by były dodatkowym stresem i ewentualnym brakiem możliwości rekrutacji na studia. Więc albo zostaną ukarani (wg mnie niesprawiedliwe uczniowie), albo CKE. Drugą możliwość odrzucam, bo CKE już się popisało i za swoje błędy nasyłają na nauczycielkę i uczniów prokuraturę, więc do żadnej winy się nie przyznają. Jedyną możliwością (i niestety chyba realną) jest to, że uczniowie zostaną pokrzywdzeni.
smigol, istnieje coś takiego jak czerwcowa sesja maturalna więc zadania i tak są przygotowane co to za problem wydrukować ich więcej mając 3 tygodnie na to. Matury są sprawdzane również przez jakieś 3 weekendy więc sądze, że nie było by problemu. A co do punktu 1. to niewielki koszt w porówaniu do kasy którą wydaje cke w ciągu roku. To tak jak matura próbna w listopadzie tylko dla dużo mniejszej ilości uczniów.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
I jednocześnie mają mieć wysoki poziom merytoryczny?sledczy pisze: Zadania do matury powinny być układane tydzień przed nią.
Co do samej standaryzacji, ja jestem jej przeciwnikiem. Jaki jest sens utrzymywania stałego współczynnika zdawalności matury? Ja nie widzę. Natomiast sprawdzenie czy zadania nie zawierają błędów, moim zdaniem może odbywać się bez testowania tych zadań na żywych organizmach.
-
skupcio
- Użytkownik

No dokładnie, ktoś już tutaj napisał, że to jest egzamin dojrzałości. Standaryzacja to bezsens. Gdyby matura byłaby trudniejsza to w końcu można byłoby poznać prawdziwą moc obliczeniową maturzystów, a nie jakieś fałszywe dane umożliwiające dostanie się na studia(skoro to dzieje się co roku?).norwimaj pisze:Co do samej standaryzacji, ja jestem jej przeciwnikiem. Jaki jest sens utrzymywania stałego współczynnika zdawalności matury? Ja nie widzę.
A na tym wszystkim nikt nie ucierpi zapewne, nic przez prokuraturę nie zostanie udowodnione, bo [chyba?] żadne procedury nie zostały złamane. CKE dało ciała i tyle.
-
kaja92
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ale co, powtórka z matury tylko dla szkół, o których wiadomo, że były przerabiane zadania, czy dla wszystkich?maciej92 pisze:smigol, istnieje coś takiego jak czerwcowa sesja maturalna więc zadania i tak są przygotowane co to za problem wydrukować ich więcej mając 3 tygodnie na to. Matury są sprawdzane również przez jakieś 3 weekendy więc sądze, że nie było by problemu. A co do punktu 1. to niewielki koszt w porówaniu do kasy którą wydaje cke w ciągu roku. To tak jak matura próbna w listopadzie tylko dla dużo mniejszej ilości uczniów.
Bo jeśli to drugie, to jak wyobrażasz sobie powiadomienie takiej liczby maturzystów o konieczności pojawienia się w szkole danego dnia o danej godzinie?
Część osób wyjeżdża za granicę na wakacje, część nie ma dostępu do internetu. Nauczyciele z danej szkoły będą dzwonić do wszystkich albo próbować powiadamiać uczniów w inny sposób? Nie przejdzie.
-
skupcio
- Użytkownik

I tak fundusze by nie pozwoliły na to.kaja92 pisze: Bo jeśli to drugie, to jak wyobrażasz sobie powiadomienie takiej liczby maturzystów o konieczności pojawienia się w szkole danego dnia o danej godzinie?
Część osób wyjeżdża za granicę na wakacje, część nie ma dostępu do internetu. Nauczyciele z danej szkoły będą dzwonić do wszystkich albo próbować powiadamiać uczniów w inny sposób? Nie przejdzie.
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
ale najpierw by musiały być standaryzowanescyth pisze:Wygląda na to, że najlepszym wyjściem byłoby przywrócenie egzaminów wstępnych na studia