Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Xoltro pisze:No niestety stres i zmęczenie... No trudno, trzeba będzie jednak bliżej 70% niż 80%, trudno. A co do zadania z uzasadnieniem, że odcinki są równoległe, czy możliwy jest punkt za poprawny rysunek? Bo zauważyłem, że niekiedy w zad. maturalnych za dość trudne rysunki są dawane punkty.
Na podstawie to się zdarza, ale czy w tym przypadku - trudno stwierdzić.
Xoltro pisze:Wnioski wyciągnąlem ze stycznych, policzyłem wzory prostych stycznych, i potem podstawiłem do wzoru z karty wzorów na kąt pomiędzy prostymi.\(\displaystyle{ tg \alpha =1}\) mi wyszedł, co daje 45 stopni i jest nieprawdą.
Gdzieś się zatem pomyliłeś i liczba punktów może zależeć od miejsca, w którym popełniłeś błąd.

JK
skupcio
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: skupcio »

A klucz maturalny w zeszłym roku kiedy został opublikowany? Dopiero po ogłoszeniu wyników czy jakoś wcześniej?
Xoltro
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Xoltro »

W sumie to chyba skończe dyskusje, bo jednak gorzej ona na mnie wpływa niż lepiej. Chociażbyśmy tutaj napisali po 4 referaty o błędach pomyłki, analizie i kluczach to to i tak KOMPLETNIE nic nie zmieni przy ocenianiu, więc po prostu WILL SEE . Mam nadzieje, że nie będę musiał żegnać się z planami na Pwr po tej maturze ; ).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: piasek101 »

Już ktoś wcześniej o tym pisał - klucz po (sprawdzeniu).
JasiekTNG
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: JasiekTNG »

Witam!
Mam pytanie...jeśli na maturze rozszerzonej z maty 2011 w zadaniu z ostrosłupem obliczyłem sinus kąta nachylenia ściany bocznej (co trzeba było zrobić) ale dalej obliczyłem w przybliżeniu ile ten kąt wynosi i napisałem w odpowiedzi że kąt wynosi ileś zamiast napisać że sinus kąta wynosi ileś to czy zdyskfalifikują mi całe zadanie?czy urwą trochę punktów za odpowiedź?

Proszę o odpowiedź na moje pytanie i z góry dziękuje
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

Jeżeli napisałeś wprost "kąt wynosi ..." to, o ile sprawdzający zwróci na to uwagę, powinieneś mieć obcięte trochę- choć pewnie niedużo (1 pkt.?).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Jeżeli policzyłeś sinus, to możesz dostać maksa, w tej sytuacji egzaminator może nie czytać tego, co napisałeś później.

JK
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: miki999 »

A nie ma na maturze 1 pkt. za sformułowanie odp.?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator

Skoro policzył sinus, to jest on policzony, to odpowiedź jest podana... Wiem, co mówię, miki. Oczywiście, mówię na podstawie swoich doświadczeń, a jak by się nie starać ujednolicić ocenianie, to w skali kraju doświadczenia mogą być różne, ale nie wziąłem tego z powietrza. Choć nie jest wykluczone, że w przypadku rozszerzenia będzie większy rygor, niż na podstawie, którą ostatnimi czasy sprawdzałem.

Jednym słowem, max może być.

JK
JasiekTNG
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: JasiekTNG »

Wielkie dzięki za opinie, trochę się uspokoiłem .
jax1992
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: jax1992 »

Panie Janie, czy mógłby Pan spojrzeć na mój problem i wyrazić swoje zdanie?

Po pierwsze w pierwszym zadaniu przekształciłem tylko prawdopodobnie napisałem zły wniosek gdyż napisałem, że iloczyn kwadratów 3 kolejnych liczb jest podzielny przez 36. Ile mogę za to policzyć sobie punktów? Ile zostanie odjętych?
Po drugie w drugim zadaniu przekształciłem podaną tezę do postaci 0=0 z wnioskiem, że podane równanie zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej. Czy to zostanie uznane? Jeśli nie to czy to bedzie 0 czy jednak jakies punkty mi przyznają?
Proszę o odpowiedź:)
Traumatic
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Traumatic »

kachna pisze:
Traumatic pisze:
kachna pisze:Witam!
Jak sądzicie, czy to, że w drugim zadaniu wychodząc od lewej strony dowodu i po przekształceniach dochodząc na koniec do liczby 2 - prawej strony dowodu, bez zapisania L=P będzie skutkować stratą punktów? Nie wiem co mi odbiło, nawet nie jestem pewna czy zapisałam jakikolwiek komentarz, tylko o takie właśnie przekształcenia...
Ach, maturalny stres, okropność.
jasne że max będzie. spokojnie. Przecież przeprowadziłeś normalny dowód... doszedłeś do 2. czyli tego co powinno wyjść.
Przeprowadziłaś ))
Dziękuję bardzo za uspokojenie. Zapytałam, bo moja matematyczka zawsze bardzo zwracała uwagę na zapis i takie różne szczegóły - moim największym matematycznym bólem czasów liceum była utrata piątki za narysowanie krzywej paraboli. ;D Gdybym na lekcji nie zapisała P=L, to mogłabym się pewnie spodziewać konsekwencji...
przepraszam, odpisywałem tak szybko i nie spojrzałem na nick, a większosc forumowiczów to faceci jednak

-- 8 maja 2011, o 16:24 --
Jan Kraszewski pisze:Skoro policzył sinus, to jest on policzony, to odpowiedź jest podana... Wiem, co mówię, miki. Oczywiście, mówię na podstawie swoich doświadczeń, a jak by się nie starać ujednolicić ocenianie, to w skali kraju doświadczenia mogą być różne, ale nie wziąłem tego z powietrza. Choć nie jest wykluczone, że w przypadku rozszerzenia będzie większy rygor, niż na podstawie, którą ostatnimi czasy sprawdzałem.

Jednym słowem, max może być.

JK
a jeśli w zadaniu z sinusem, pomyliłem stosunek tej krawedzi bocznej do przekątnej podstawy.. w taki sposób że było chyba 6:5 a ja wpisałem 5:6 to odrazu 0 pkt? pytałem już w tym wątku o to, ale nikt nie odp. przekonująco -- 8 maja 2011, o 16:30 --
jax1992 pisze:Panie Janie, czy mógłby Pan spojrzeć na mój problem i wyrazić swoje zdanie?

Po pierwsze w pierwszym zadaniu przekształciłem tylko prawdopodobnie napisałem zły wniosek gdyż napisałem, że iloczyn kwadratów 3 kolejnych liczb jest podzielny przez 36. Ile mogę za to policzyć sobie punktów? Ile zostanie odjętych?
Po drugie w drugim zadaniu przekształciłem podaną tezę do postaci 0=0 z wnioskiem, że podane równanie zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej. Czy to zostanie uznane? Jeśli nie to czy to bedzie 0 czy jednak jakies punkty mi przyznają?
Proszę o odpowiedź:)
jeśli moge się wtrącic.. bo pytanie nie jest do mnie.

1) iloczyn kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych to to samo co kwadrat iloczynu trzech kolejnych liczb całkowitych. więc chyba OK. Ale moim zdaniem powinno jeszcze byc napisane że wśrod 3 kolejnych liczb całkowitych jest jedna podzielna przez 3, nastepnie ze jest też przynajmniej jedna podzielna przez 2 i ze ich iloczyn podzielny przez 6, stąd kwadrat przez 36.. <chyba że to masz>

2) to kończy dowód... dojscie do takiej postaci. Wiesz, jakbyś był na olimpiadzie, to ładnie by wyglądał dowód od lewej do prawej strony, albo od tyłu. No ale to tylko matura nie trzeba aż tak słodzić językiem matematycznym
pozdrawiam ;]
Ligia92
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Ligia92 »

Jest jakaś szansa, że dostanę pkt za zadnie w którym zamiast dla powierzchni bocznej liczyłam dla powierzchni całkowitej? Nie ułatwiło mi to zadanie w ogóle, a schemat rozwiązywania wyszedł taki sam jakbym liczyła dla powierzchni bocznej.
damiano12345
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: damiano12345 »

Mam wątpliwość co do zadania drugiego w którym,oczywiście sam nie wiem po co przepisałem na początku zadania to co miałem dowieść a następnie już poprawnie uzasadniłem,nie napisałem ze to jest teza czy coś w tym stylu...czy to wiąże się ze stratą punktów?bo już sam nie wiem
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

damiano12345 pisze:Mam wątpliwość co do zadania drugiego w którym,oczywiście sam nie wiem po co przepisałem na początku zadania to co miałem dowieść a następnie już poprawnie uzasadniłem,nie napisałem ze to jest teza czy coś w tym stylu...czy to wiąże się ze stratą punktów?bo już sam nie wiem
Tak, stracisz wszystkie punkty.
ODPOWIEDZ