Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Oceniany jest postęp w wykonaniu zadania. Ty nie zinterpretowałeś poprawnie jego treści, więc na tym się to kończy.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
To tak jakby w pewnym momencie przy rozwiązywania zadania trzeba by było rozwiązać równanie kwadratowe. Ty byś ni z gruszki nie z pietruszki napisał równanie \(\displaystyle{ 3x^2-2x+10=0}\) i je rozwiązał (mimo, że to równanie z treścią zadania nie ma nic wspólnego). Też kłóciłbyś się o punkty?
-
robocop1992
- Użytkownik

sonofdevil, myślę, że to jest 0 pkt, bo znacznie ułatwiłeś sobie zadanie. Jeśli by tak dawali pkt, to ludzie by dali do podstawy kwadraty czy trójkąty równoboczne i nie potrzebowali by żadnych informacji o sześciokącie foremnym
-
sonofdevil
- Użytkownik

No rozumiem, racja w sumie. Też od początku myślałem, że będzie 0 lecz po rozmowie z korepetytorem pojawił się promyczek nadziei, no ale cóż....Zły jestem na siebie bo mnóstwo głupich błędów porobiłem! Jak tak przejrzałem tę maturę to myślę że tak spokojnie pisząc to max 14% mógłbym z niej stracić a tu takie bugi jak ten na każdym kroku :/ Trzeba teraz liczyć na to, że się progi poobniżają...
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
To nie jest kwestia ułatwienia zadania, to jest zły model. Zły model = 0 pkt.robocop1992 pisze:sonofdevil, myślę, że to jest 0 pkt, bo znacznie ułatwiłeś sobie zadanie.
JK
-
Xoltro
- Użytkownik

@UP
Czy mógłbym dostać również odp. nt punktacji moich zadań? Z góry dziękuje.
Czy mógłbym dostać również odp. nt punktacji moich zadań? Z góry dziękuje.
-
Traumatic
- Użytkownik

jasne że max będzie. spokojnie. Przecież przeprowadziłeś normalny dowód... doszedłeś do 2. czyli tego co powinno wyjść.kachna pisze:Witam!
Jak sądzicie, czy to, że w drugim zadaniu wychodząc od lewej strony dowodu i po przekształceniach dochodząc na koniec do liczby 2 - prawej strony dowodu, bez zapisania L=P będzie skutkować stratą punktów? Nie wiem co mi odbiło, nawet nie jestem pewna czy zapisałam jakikolwiek komentarz, tylko o takie właśnie przekształcenia...
Ach, maturalny stres, okropność.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Twoje zadania już zniknęły...Xoltro pisze:Czy mógłbym dostać również odp. nt punktacji moich zadań? Z góry dziękuje.
I pamiętaj, że poniższe odpowiedzi to tylko mój punkt widzenia.
W optymalizacyjnym to nie jest "błąd pomyłki", tylko błąd, punkty utną. Ile - to zależy od tego, jak dokładnie wygląda to rozwiązanie.
W zadaniu ze stycznymi to mi raczej wygląda na 2/4 (ale informacja jest dość skąpa).
W trygonometrii zapewne jeden punkt mniej.
JK
-
Xoltro
- Użytkownik

Faktycznie również nie mogę ich znaleźć więc powtórze.
W zad z sinusami i cosinusami, nie wyznaczyłem odp. dla cosinusów to raz, dwa doprowadziłem, że \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2} \cup sin \alpha = -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\), jednak napisałem i zaznaczałem, że właśnie ta wartość przyjmuje dla 30stopni ( pierwsza ) i tak samo robiłem dla pozostałych 3 rozwiązań ze wzorów redukcyjnych. Jako, że tabelka jest podana w karcie wzorów i nie jest to anwet błąd rachunkowy mam szanse na błąd pomyłki?.
Drugie zad. optymalizacyjne. Doszedłem do postaci \(\displaystyle{ f)x) = 24a - 12^2a}\), gdzie podstawiłem do wzoru \(\displaystyle{ p = \frac{-b}{2a}}\), jednak za b podstawiłem 12, a za a 24. czy również może być to błąd pomyłki, bo wytłumaczenie co to jest a, b i c, jak i jak oblicza się p też znajduje się w karcie wzorów.
Zadanie ze stycznych. Wyznaczyłem punkt środka okręgu, jego promień, długość między punktem A a środkiem okręgu, długość między punktami styczności a punktem A, narysowałem 2 trójkąty równoramienne, tylko zapomniałem ( w zsadzie nie zauważyłem, ale ciiii), że tam jest kąt 90 stopni.
Zadanie z ciągami. Napisałem \(\displaystyle{ \frac{3^x _{n} }{3^x_{n-1}}}\) i potem dla kolejnego i słownie uzasadniłem, że łątow można zauważyć że ciąg Xn jest arytmetyczny o różnicy 3, potem policzyłem z sumy ciągu i odp. wyszła 1, czyli poprawna
Zadanie 1. Napisałem że \(\displaystyle{ (k-1)^2k^2(k+1)^2}\) zawsze są kolejno kwadratami liczb całkowitych z czego wynika, że są wielokrotnością 4 i 9, a więc są podzielne przez 36, czy takie uzasadnienie wystarczy?
W zad z sinusami i cosinusami, nie wyznaczyłem odp. dla cosinusów to raz, dwa doprowadziłem, że \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2} \cup sin \alpha = -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\), jednak napisałem i zaznaczałem, że właśnie ta wartość przyjmuje dla 30stopni ( pierwsza ) i tak samo robiłem dla pozostałych 3 rozwiązań ze wzorów redukcyjnych. Jako, że tabelka jest podana w karcie wzorów i nie jest to anwet błąd rachunkowy mam szanse na błąd pomyłki?.
Drugie zad. optymalizacyjne. Doszedłem do postaci \(\displaystyle{ f)x) = 24a - 12^2a}\), gdzie podstawiłem do wzoru \(\displaystyle{ p = \frac{-b}{2a}}\), jednak za b podstawiłem 12, a za a 24. czy również może być to błąd pomyłki, bo wytłumaczenie co to jest a, b i c, jak i jak oblicza się p też znajduje się w karcie wzorów.
Zadanie ze stycznych. Wyznaczyłem punkt środka okręgu, jego promień, długość między punktem A a środkiem okręgu, długość między punktami styczności a punktem A, narysowałem 2 trójkąty równoramienne, tylko zapomniałem ( w zsadzie nie zauważyłem, ale ciiii), że tam jest kąt 90 stopni.
Zadanie z ciągami. Napisałem \(\displaystyle{ \frac{3^x _{n} }{3^x_{n-1}}}\) i potem dla kolejnego i słownie uzasadniłem, że łątow można zauważyć że ciąg Xn jest arytmetyczny o różnicy 3, potem policzyłem z sumy ciągu i odp. wyszła 1, czyli poprawna
Zadanie 1. Napisałem że \(\displaystyle{ (k-1)^2k^2(k+1)^2}\) zawsze są kolejno kwadratami liczb całkowitych z czego wynika, że są wielokrotnością 4 i 9, a więc są podzielne przez 36, czy takie uzasadnienie wystarczy?
-
Didiwloski
- Użytkownik

Xoltro pierwsze zadanie zrobiłem dokładnie tak samo. Nie sądze aby był w nim jakikolwiek błąd. Iloczyn kwadratów to to samo co kwadrat iloczynu. Musi byc MAX
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Wylądowało w Koszu za beztexowość.
JK
Nie. Nieumiejętność poprawnego skorzystania z karty wzorów to nie "błąd pomyłki". To grzech.Xoltro pisze:W zad z sinusami i cosinusami, nie wyznaczyłem odp. dla cosinusów to raz, dwa doprowadziłem, że \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{2} \cup sin \alpha = -\frac{ \sqrt{2} }{2}}\), jednak napisałem i zaznaczałem, że właśnie ta wartość przyjmuje dla 30stopni ( pierwsza ) i tak samo robiłem dla pozostałych 3 rozwiązań ze wzorów redukcyjnych. Jako, że tabelka jest podana w karcie wzorów i nie jest to anwet błąd rachunkowy mam szanse na błąd pomyłki?.
Nie. Co z tego, że jest w karcie wzorów? Prawie cała matura jest w karcie wzorów...Xoltro pisze:Drugie zad. optymalizacyjne. Doszedłem do postaci \(\displaystyle{ f)x) = 24a - 12^2a}\), gdzie podstawiłem do wzoru \(\displaystyle{ p = \frac{-b}{2a}}\), jednak za b podstawiłem 12, a za a 24. czy również może być to błąd pomyłki, bo wytłumaczenie co to jest a, b i c, jak i jak oblicza się p też znajduje się w karcie wzorów.
No i co z tego, że wyznaczyłeś te długości i narysowałeś trójkąty, skoro nie wyciągnąłeś stąd żadnych umotywowanych wniosków? Wg mnie nie ma pokonania kluczowych trudności zadania i jest raczej 2/4.Xoltro pisze:Zadanie ze stycznych. Wyznaczyłem punkt środka okręgu, jego promień, długość między punktem A a środkiem okręgu, długość między punktami styczności a punktem A, narysowałem 2 trójkąty równoramienne, tylko zapomniałem ( w zsadzie nie zauważyłem, ale ciiii), że tam jest kąt 90 stopni.
"Łatwo można zauważyć" to nie uzasadnienie, tylko agitacja. Klucz może się o jeden punkt przyczepić (ale nie musi).Xoltro pisze:Zadanie z ciągami. Napisałem \(\displaystyle{ \frac{3^x _{n} }{3^x_{n-1}}}\) i potem dla kolejnego i słownie uzasadniłem, że łątow można zauważyć że ciąg Xn jest arytmetyczny o różnicy 3, potem policzyłem z sumy ciągu i odp. wyszła 1, czyli poprawna
Może wystarczyć, a może nie. Zadania dowodowe są oceniane za dokładność argumentacji. Zależy zatem, czy wymagane będzie uzasadnienie, dlaczego kwadraty kolejnych liczb całkowitych są wielokrotnością \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 9}\).Xoltro pisze:Zadanie 1. Napisałem że \(\displaystyle{ (k-1)^2k^2(k+1)^2}\) zawsze są kolejno kwadratami liczb całkowitych z czego wynika, że są wielokrotnością 4 i 9, a więc są podzielne przez 36, czy takie uzasadnienie wystarczy?
JK
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
A mógłbym prosić o odpowiedź na moje pytanie? Czy muszę jakoś dowodzić, że prosta przechodząca przez środek okręgu i punkt przecięcia się stycznych jest dwusieczną kąta pomiędzy stycznymi, czy wystarczy że to napiszę?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ponieważ to nie jest zadanie dowodowe, to może wystarczy to zauważyć, ale jasnowidzem nie jestem. Klucz, który właśnie nabiera swojego ostatecznego kształtu, to wyjaśni.
JK
JK
Przeprowadziłaś ))Traumatic pisze:jasne że max będzie. spokojnie. Przecież przeprowadziłeś normalny dowód... doszedłeś do 2. czyli tego co powinno wyjść.kachna pisze:Witam!
Jak sądzicie, czy to, że w drugim zadaniu wychodząc od lewej strony dowodu i po przekształceniach dochodząc na koniec do liczby 2 - prawej strony dowodu, bez zapisania L=P będzie skutkować stratą punktów? Nie wiem co mi odbiło, nawet nie jestem pewna czy zapisałam jakikolwiek komentarz, tylko o takie właśnie przekształcenia...
Ach, maturalny stres, okropność.
Dziękuję bardzo za uspokojenie. Zapytałam, bo moja matematyczka zawsze bardzo zwracała uwagę na zapis i takie różne szczegóły - moim największym matematycznym bólem czasów liceum była utrata piątki za narysowanie krzywej paraboli. ;D Gdybym na lekcji nie zapisała P=L, to mogłabym się pewnie spodziewać konsekwencji...
-
Xoltro
- Użytkownik

No niestety stres i zmęczenie... No trudno, trzeba będzie jednak bliżej 70% niż 80%, trudno. A co do zadania z uzasadnieniem, że odcinki są równoległe, czy możliwy jest punkt za poprawny rysunek? Bo zauważyłem, że niekiedy w zad. maturalnych za dość trudne rysunki są dawane punkty.
Wnioski wyciągnąlem ze stycznych, policzyłem wzory prostych stycznych, i potem podstawiłem do wzoru z karty wzorów na kąt pomiędzy prostymi.\(\displaystyle{ tg \alpha =1}\) mi wyszedł, co daje 45 stopni i jest nieprawdą.
Wnioski wyciągnąlem ze stycznych, policzyłem wzory prostych stycznych, i potem podstawiłem do wzoru z karty wzorów na kąt pomiędzy prostymi.\(\displaystyle{ tg \alpha =1}\) mi wyszedł, co daje 45 stopni i jest nieprawdą.