O ile matematyka roz. z 2011 była trudniejsza od tej z 2010?

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

robocop1992 pisze:pawelsuz, dla mnie, czy dla ciebie to plus, ale dla ludzi którzy wykuli pewne schematy to znaczny minus.
I bardzo dobrze. Schematy niech będą oceniane na podstawie. A na rozszerzeniu przynajmniej jakieś namiastki myślenia, tak jak w tym roku.
miodzio1988

Post autor: miodzio1988 »

sonofdevil pisze:
night_owl pisze:Jako założyciel tematu dziękuje za odpowiedzi, niestety nie podbudowałem się.. Niestety na budownictwo na PW idą raczej ludzie, którzy są dobrzy z matmy, czyli tacy którzy wg was napiszą w tym roku tak samo dobrze maturę jak tą z poprzednich lat..
[/b]
Na budownictwo nie idą raczej ludzie których matematyka jest ogromną pasją, czyli ci którzy napisali ją najlepiej. Tacy pasjonaci matematyki wybierają raczej matematykę , informatykę czyli takie studia gdzie jest dużo maty, na budownictwie jest tylko na pierwszym roku. Też wybieram się na budownictwo na PK, maturę myślę że napisałem tak na około 70 %. Rok temu na PK trzeba było mieć około 80 % ale liczę, że w tym roku się progi obniżą.
Na PW na budownictwie chyba jest więcej matematyki niż tylko na pierwszym roku...( sprawdzić!! )

Btw na forum o grach komputerowych znalazłem link do tego tematu Wszyscy się kłócą o maturę. Nie ma co Panowie. Lepiej odpoczywajcie już
Xoltro
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Xoltro »

Ja to jeszcze muszę stoczyć bój z fizyką, nie ma odpoczywania, przeciwnik czeka xD.

Jeszcze w moje urodziny bezczelny mi na drodze staje ; d.
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: adner »

Ja oprócz fizyki mam jeszcze chemię i się zastanawiam co ciekawego nam dowalą w tym roku. Polski i matematyka były trudniejsze niż zwykle, angielski był łatwy - zobaczymy co wymyślą na przedmiotach dodatkowych.
night_owl
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: night_owl »

smigol pisze:Proszę cię, żeby napisać maturę na więcej niż 90% nie trzeba być żadnym pasjonatem. Nie uskuteczniaj swoich bredni.
Masz racje. Nie uważam się za pasjonata, a udało się napisać przyzwoicie.
miodzio1988 pisze:Btw na forum o grach komputerowych znalazłem link do tego tematu Wszyscy się kłócą o maturę. Nie ma co Panowie. Lepiej odpoczywajcie już
Jak się temat upowszechnił . Racja, trzeba brać się za fize, 3,5 dnia - dużo czasu. Myślę, że nie tylko ja tutaj jeszcze zdaje coś po za matmą.
adner pisze:Polski i matematyka były trudniejsze niż zwykle, angielski był łatwy
O matmie wystarczająco dużo zostało powiedziane, po prostu nieschematyczna. IMO Polski trudniejszy, angielski (podstawa) porównywalny, rozszerzenie było podobno łatwe, ale nie mi to oceniać.
adner
Użytkownik
Użytkownik

Nie ma co się oszukiwać, nieschematyczna = trudniejsza. Zawsze się znajdą jakieś wyjątki dla których nieschematyczna jest łatwiejsza, ale przecież mówimy o maturze ogólnie, w skali kraju(a nieschematyczne to były w sumie chyba trzy zadania z dwunastu - kąt pomiędzy stycznymi, ciągi i prawdopodobieństwo - na takie zadania w szkole się większej uwagi nie zwraca albo w ogóle nie robi).
miodzio1988

Ale to dobrze. OM-owcy chociaż nie śmieją się teraz z maturzystów ( albo śmieją się troszkę mniej ). Ludzie, którzy wybrali rozszerzenie ( podkreślmy wybrali) naprawdę nie powinni narzekać. Pomiędzy podstawami a rozszerzeniem powinna być przepaść ( teraz jest mała dziurka )
adner
Użytkownik
Użytkownik

Może i dobrze, ale wolałbym, żeby takich rozwiązań nie zaczynali testować od mojego rocznika Zrobić zrobiłem, ale stresu było co niemiara.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

adner pisze: Zrobić zrobiłem, ale stresu było co niemiara.
Za rok będziesz miło wspominał ten lekki niepokój na maturze...

JK
miodzio1988

Ale jakich rozwiązań? To było rozszerzenie, więc powinno być trudniej. Nie wiem na co narzekanie jest
adner
Użytkownik
Użytkownik

Jan Kraszewski pisze:
adner pisze: Zrobić zrobiłem, ale stresu było co niemiara.
Za rok będziesz miło wspominał ten lekki niepokój na maturze...

JK
Pewnie tak, ale trzy lata temu mówili mi to samo po egzaminie gimnazjalnym. Nie jest mi z tego powodu lepiej
miodzio1988 pisze:Ale jakich rozwiązań? To było rozszerzenie, więc powinno być trudniej. Nie wiem na co narzekanie jest
Chodzi też o to, że nie potrafisz spojrzeć na sprawę trochę szerzej. Matura z matematyki to nie żaden test doskonałości matematycznej tylko egzamin, który powinien sprawdzać umiejętności nauczane w szkole na lekcjach i tak jest. Nie ma co oczekiwać, że nagle wyniki bardzo dobre będą mogli uzyskiwać tylko olimpijczycy... bo od tego są olimpiady
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Wiem, ale jak spytałem moich pierwszoroczniaków na kolokwium w dniu matur, co jest gorsze, to tylko jęknęli, tęsknie wspominając egzamin dojrzałości.

JK
miodzio1988

Chodzi też o to, że nie potrafisz spojrzeć na sprawę trochę szerzej. Matura z matematyki to nie żaden test doskonałości matematycznej tylko egzamin, który powinien sprawdzać umiejętności nauczane w szkole na lekcjach i tak jest.
No to super. Jak tak jest to jaki jest problem? Po co temat? Po co dyskusja?
Nie ma co oczekiwać, że nagle wyniki bardzo dobre będą mogli uzyskiwać tylko olimpijczycy... bo od tego są olimpiady
Ja nie byłem olimpijczykiem i jakoś miałem super wynik. I ?
adner
Użytkownik
Użytkownik

miodzio1988 pisze:[
No to super. Jak tak jest to jaki jest problem? Po co temat? Po co dyskusja?
Dyskusja jest, bo od tego jest ten temat. Była trudniejsza bo była, ale gdzie ja napisałem że to jakaś katastrofa? Po prostu wyraziłem niezadowolenie, bo gdyby zadania były typowe jak w ostatnich latach to obeszłoby się bez stresu. Zwykłe, subiektywne odczucie.
miodzio1988 pisze:
Ja nie byłem olimpijczykiem i jakoś miałem super wynik. I ?
I nico. Sam zacząłeś temat olimpiad a nie ma co porównywać i nie dotyczy to tylko matematyki, ale innych przedmiotów również. Co finaliści czy laureaci olimpiad sądzą o maturze też mnie mało obchodzi bo ona dla nich stworzona nie została.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: pyzol »

adner pisze:Nie ma co się oszukiwać, nieschematyczna = trudniejsza. Zawsze się znajdą jakieś wyjątki dla których nieschematyczna jest łatwiejsza, ale przecież mówimy o maturze ogólnie, w skali kraju(a nieschematyczne to były w sumie chyba trzy zadania z dwunastu - kąt pomiędzy stycznymi, ciągi i prawdopodobieństwo - na takie zadania w szkole się większej uwagi nie zwraca albo w ogóle nie robi).
No to ja chyba do tych osób należę. Jeśli chodzi o rachunki to większość zadań można było rozwiązać w dwóch linijkach (dorzucając ewentualnie rysunek). Także straszne marnotrawstwo papieru.
ODPOWIEDZ