I bardzo dobrze. Schematy niech będą oceniane na podstawie. A na rozszerzeniu przynajmniej jakieś namiastki myślenia, tak jak w tym roku.robocop1992 pisze:pawelsuz, dla mnie, czy dla ciebie to plus, ale dla ludzi którzy wykuli pewne schematy to znaczny minus.
O ile matematyka roz. z 2011 była trudniejsza od tej z 2010?
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
-
miodzio1988
Na PW na budownictwie chyba jest więcej matematyki niż tylko na pierwszym roku...( sprawdzić!! )sonofdevil pisze:Na budownictwo nie idą raczej ludzie których matematyka jest ogromną pasją, czyli ci którzy napisali ją najlepiej. Tacy pasjonaci matematyki wybierają raczej matematykę , informatykę czyli takie studia gdzie jest dużo maty, na budownictwie jest tylko na pierwszym roku. Też wybieram się na budownictwo na PK, maturę myślę że napisałem tak na około 70 %. Rok temu na PK trzeba było mieć około 80 % ale liczę, że w tym roku się progi obniżą.night_owl pisze:Jako założyciel tematu dziękuje za odpowiedzi, niestety nie podbudowałem się.. Niestety na budownictwo na PW idą raczej ludzie, którzy są dobrzy z matmy, czyli tacy którzy wg was napiszą w tym roku tak samo dobrze maturę jak tą z poprzednich lat..
[/b]
Btw na forum o grach komputerowych znalazłem link do tego tematu Wszyscy się kłócą o maturę. Nie ma co Panowie. Lepiej odpoczywajcie już
-
Xoltro
- Użytkownik

Ja to jeszcze muszę stoczyć bój z fizyką, nie ma odpoczywania, przeciwnik czeka xD.
Jeszcze w moje urodziny bezczelny mi na drodze staje ; d.
Jeszcze w moje urodziny bezczelny mi na drodze staje ; d.
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Ja oprócz fizyki mam jeszcze chemię i się zastanawiam co ciekawego nam dowalą w tym roku. Polski i matematyka były trudniejsze niż zwykle, angielski był łatwy - zobaczymy co wymyślą na przedmiotach dodatkowych.
-
night_owl
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Masz racje. Nie uważam się za pasjonata, a udało się napisać przyzwoicie.smigol pisze:Proszę cię, żeby napisać maturę na więcej niż 90% nie trzeba być żadnym pasjonatem. Nie uskuteczniaj swoich bredni.
Jak się temat upowszechnił . Racja, trzeba brać się za fize, 3,5 dnia - dużo czasu. Myślę, że nie tylko ja tutaj jeszcze zdaje coś po za matmą.miodzio1988 pisze:Btw na forum o grach komputerowych znalazłem link do tego tematu Wszyscy się kłócą o maturę. Nie ma co Panowie. Lepiej odpoczywajcie już
O matmie wystarczająco dużo zostało powiedziane, po prostu nieschematyczna. IMO Polski trudniejszy, angielski (podstawa) porównywalny, rozszerzenie było podobno łatwe, ale nie mi to oceniać.adner pisze:Polski i matematyka były trudniejsze niż zwykle, angielski był łatwy
-
adner
- Użytkownik

Nie ma co się oszukiwać, nieschematyczna = trudniejsza. Zawsze się znajdą jakieś wyjątki dla których nieschematyczna jest łatwiejsza, ale przecież mówimy o maturze ogólnie, w skali kraju(a nieschematyczne to były w sumie chyba trzy zadania z dwunastu - kąt pomiędzy stycznymi, ciągi i prawdopodobieństwo - na takie zadania w szkole się większej uwagi nie zwraca albo w ogóle nie robi).
-
miodzio1988
Ale to dobrze. OM-owcy chociaż nie śmieją się teraz z maturzystów ( albo śmieją się troszkę mniej ). Ludzie, którzy wybrali rozszerzenie ( podkreślmy wybrali) naprawdę nie powinni narzekać. Pomiędzy podstawami a rozszerzeniem powinna być przepaść ( teraz jest mała dziurka )
-
adner
- Użytkownik

Może i dobrze, ale wolałbym, żeby takich rozwiązań nie zaczynali testować od mojego rocznika Zrobić zrobiłem, ale stresu było co niemiara.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Za rok będziesz miło wspominał ten lekki niepokój na maturze...adner pisze: Zrobić zrobiłem, ale stresu było co niemiara.
JK
-
miodzio1988
Ale jakich rozwiązań? To było rozszerzenie, więc powinno być trudniej. Nie wiem na co narzekanie jest
-
adner
- Użytkownik

Pewnie tak, ale trzy lata temu mówili mi to samo po egzaminie gimnazjalnym. Nie jest mi z tego powodu lepiejJan Kraszewski pisze:Za rok będziesz miło wspominał ten lekki niepokój na maturze...adner pisze: Zrobić zrobiłem, ale stresu było co niemiara.
JK
Chodzi też o to, że nie potrafisz spojrzeć na sprawę trochę szerzej. Matura z matematyki to nie żaden test doskonałości matematycznej tylko egzamin, który powinien sprawdzać umiejętności nauczane w szkole na lekcjach i tak jest. Nie ma co oczekiwać, że nagle wyniki bardzo dobre będą mogli uzyskiwać tylko olimpijczycy... bo od tego są olimpiadymiodzio1988 pisze:Ale jakich rozwiązań? To było rozszerzenie, więc powinno być trudniej. Nie wiem na co narzekanie jest
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Wiem, ale jak spytałem moich pierwszoroczniaków na kolokwium w dniu matur, co jest gorsze, to tylko jęknęli, tęsknie wspominając egzamin dojrzałości.
JK
JK
-
miodzio1988
No to super. Jak tak jest to jaki jest problem? Po co temat? Po co dyskusja?Chodzi też o to, że nie potrafisz spojrzeć na sprawę trochę szerzej. Matura z matematyki to nie żaden test doskonałości matematycznej tylko egzamin, który powinien sprawdzać umiejętności nauczane w szkole na lekcjach i tak jest.
Ja nie byłem olimpijczykiem i jakoś miałem super wynik. I ?Nie ma co oczekiwać, że nagle wyniki bardzo dobre będą mogli uzyskiwać tylko olimpijczycy... bo od tego są olimpiady
-
adner
- Użytkownik

Dyskusja jest, bo od tego jest ten temat. Była trudniejsza bo była, ale gdzie ja napisałem że to jakaś katastrofa? Po prostu wyraziłem niezadowolenie, bo gdyby zadania były typowe jak w ostatnich latach to obeszłoby się bez stresu. Zwykłe, subiektywne odczucie.miodzio1988 pisze:[
No to super. Jak tak jest to jaki jest problem? Po co temat? Po co dyskusja?
I nico. Sam zacząłeś temat olimpiad a nie ma co porównywać i nie dotyczy to tylko matematyki, ale innych przedmiotów również. Co finaliści czy laureaci olimpiad sądzą o maturze też mnie mało obchodzi bo ona dla nich stworzona nie została.miodzio1988 pisze:
Ja nie byłem olimpijczykiem i jakoś miałem super wynik. I ?
- pyzol
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
No to ja chyba do tych osób należę. Jeśli chodzi o rachunki to większość zadań można było rozwiązać w dwóch linijkach (dorzucając ewentualnie rysunek). Także straszne marnotrawstwo papieru.adner pisze:Nie ma co się oszukiwać, nieschematyczna = trudniejsza. Zawsze się znajdą jakieś wyjątki dla których nieschematyczna jest łatwiejsza, ale przecież mówimy o maturze ogólnie, w skali kraju(a nieschematyczne to były w sumie chyba trzy zadania z dwunastu - kąt pomiędzy stycznymi, ciągi i prawdopodobieństwo - na takie zadania w szkole się większej uwagi nie zwraca albo w ogóle nie robi).