O ile matematyka roz. z 2011 była trudniejsza od tej z 2010?
-
night_owl
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Jak myślicie, czy progi punktowe na uczelniach technicznych będą w tym roku po zaniżane? Zakładając takie budownictwo na PW, w tamtym roku 173 w II etapie rekrutacji, jak bardzo obniżą się progi wiedząc, że matma była trudniejsza o x%. (Załóżmy, że angielski był tak samo trudny jak w tamtym roku - i tak liczy się w małym stopniu. Oczywiście, ciężko powiedzieć cokolwiek o czwartkowej fizyce).
Ile wg was wynosi ten x %? O ile punktów więcej mielibyście z matury 2010 (wiem, że nie bedą to pewne wyniki, ale mimo to proszę o odpowiedź?
Proszę o odpowiedź w szczególności tych, którzy rozwiązywali maturę rozszerzoną z tamtego roku i sprawdzili ją bardzo obiektywnie.
Ile wg was wynosi ten x %? O ile punktów więcej mielibyście z matury 2010 (wiem, że nie bedą to pewne wyniki, ale mimo to proszę o odpowiedź?
Proszę o odpowiedź w szczególności tych, którzy rozwiązywali maturę rozszerzoną z tamtego roku i sprawdzili ją bardzo obiektywnie.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
W zeszłym roku matematyka była trudniejsza, w tym sensie, że w większej ilości miejsc można się było pomylić w liczeniu. Poziom zadań taki sam.
- Veilen
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Rozmawiamy o rozszerzeniu.. Wg mnie była dużo trudniejsza, i przeglądając opinie tegorocznych maturzystów, które rokują im marne wyniki, myślę że progi na Polibudy spadną. Sawiam nawet do 20-30%
ja mysle ze zdobylbym maksymalnie 5 punktow wiecej rok temu. teraz sie troche zamotalem, ale to chyba przez stres. w kazdym razie 10 i 1 na pewno nie doprowadzilbym do konca nawet bez stresu. matura chyba nie byla ogolnie taka zla, ale ilosc punktow za dane zadanie jest jak dla mnie nieco kontrowersyjna
-
robocop1992
- Użytkownik

powiem tak, dla dobrych gości to różnicy dużej nie zrobiło, ale dla tych słabszych, którzy w tamtym roku oscylowali 70-80% to teraz mają 30-40% . Tak po ziomkach odczuciach ziomków z klasy mówię.
- akw
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Myślę dokładnie tak samo. Matura była trudniejsza i nie ma co do tego wątpliwości z tym, że dla niektórych nie było różnicy a dla pozostałych ogromna.robocop1992 pisze:powiem tak, dla dobrych gości to różnicy dużej nie zrobiło, ale dla tych słabszych, którzy w tamtym roku oscylowali 70-80% to teraz mają 30-40% . Tak po ziomkach odczuciach ziomków z klasy mówię.
Dlatego progi mogą nieco spaść. Drugi skutek to większa przepaść między uzdolnionymi z matmy a tzw kujonami.
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Ponadto w mediach trąbią o jakimś niżu demograficznym, ale nie wiem czy to ma jakiś istotny wpływ na progi.-- 7 maja 2011, 11:39 --
to znaczy?Drugi skutek to większa przepaść między uzdolnionymi z matmy a tzw kujonami.
-
nwa2pac
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Jak dla mnie matma rozsz. w tamtym roku była łatwiejsza. Dodam , że jestem jednym ze słabszych uczniów i wynik powyżej 60 % był dla mnie nierealny. Ogólnie matma 2010 ROZSZ. - pierwsze 7 zadań było bardzo łatwe dopiero potem ok. 2 dowody trudniejsze. A matma 2011 rozsz.- od razu pierwsze zadanie dowód drugie chyba też.Ogólnie ja zrobiłem tylko 5 zadań i nie wiem czy dobrze.Reszty nawet nie zaczynałem.Liczę na jakieś 30 % niestety w tamtym roku miałbym pewnie coś koło 60%.
Za dużo dowodów, w tamtym roku pierwsze 7 zadań to łatwe równania z modułami/parametrem i jakaś łatwa geometria analityczna.A w tym dali jak dla mnie trudne dowody.
Za dużo dowodów, w tamtym roku pierwsze 7 zadań to łatwe równania z modułami/parametrem i jakaś łatwa geometria analityczna.A w tym dali jak dla mnie trudne dowody.
Chyba racja z tą przepaścią miedzy uzdolnionymi i kujonami. Ci ktorzy nie bardzo ogarniają a po prostu nauczyli sie schematycznych zadan ktorych mozna bylo sie spodziewac raczej nie uzyskaja wysokiego wyniku. matura nie byla taka trudna tylko mniej schematyczna niz zwykle
-
nwa2pac
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
akw pisze:
Dlatego progi mogą nieco spaść. Drugi skutek to większa przepaść między uzdolnionymi z matmy a tzw kujonami.
Z tym się akurat zgodzę do matmy na wysokim poziomie trzeba być po prostu uzdolnionym,ale takich osób na 100 jest może z 5.Większość to niestety kujony ,rozwiązujący zadania schematycznie. Wiem bo sam jestem kujonem
-
robocop1992
- Użytkownik

hmmm do tej matury trzeba było "umieć myśleć" zadania wcale trudne nie były, ale nie były też standardowe.
nwa2pac
ja raczej kujonem nie jestem, rozwiązuje dużo zadań na "chłopski rozum" zwłaszcza z kombinatoryki czy jednokładności. Po prostu nie pamiętam wzorów a wszytko idzie rozkminić bez tego. I się okaże jak będą to oceniali
nwa2pac
ja raczej kujonem nie jestem, rozwiązuje dużo zadań na "chłopski rozum" zwłaszcza z kombinatoryki czy jednokładności. Po prostu nie pamiętam wzorów a wszytko idzie rozkminić bez tego. I się okaże jak będą to oceniali
-
przemon
- Użytkownik

Ogólnie ze zdaniem można się zgodzić, ale należy pamiętać, że matura nie jest "matmą na wysokim poziomie"nwa2pac pisze:Z tym się akurat zgodzę do matmy na wysokim poziomie trzeba być po prostu uzdolnionym
-
robocop1992
- Użytkownik

co do progów, to myślę, że na tych kierunkach z mniejszymi progami, mogą spaść nawet o 40-50%, a na tych na które idą największe koksy, mogą być wahania ale nie wielkie i nie spowodowane trudnością matury. Na myśli mam np. AGH AiR