Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 41 razy

Post autor: piti-n »

To zależy na kogo się trafi ale zazwyczaj oceniają na korzyść ucznia
Genseric
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Genseric »

A są już jakieś pewne informacje dotyczące tego czy w 26 b może być przedział obustronnie otwarty? Z tego co widzę, to na forum pojawiają się informacje sprzeczne.

Co trzeba napisać, aby dostać 1 punkt w zadaniu, w którym trzeba udowodnić, że kąt ma 90 stopni?
P4TRYK_91
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: P4TRYK_91 »

Genseric pisze:A są już jakieś pewne informacje dotyczące tego czy w 26 b może być przedział obustronnie otwarty? Z tego co widzę, to na forum pojawiają się informacje sprzeczne.

Co trzeba napisać, aby dostać 1 punkt w zadaniu, w którym trzeba udowodnić, że kąt ma 90 stopni?
1 pkt, czy 2? Bo to było na 2 pkt.

Szczerze, to zależy od klucza, pewnie będzie kilka różnych wersji odpowiedzi. Zadania na udowodnienie było i wiele prostsze niż z lat poprzednich i mi się podobało.

Ten trójkąt również zauważyłem, że jest równoboczny, ale szczerze mówiąc, tylko dlatego, że nie miałem innego pomysłu, jednakże poknociłem troszkę z długością krawędzi jego, ponieważ napisałem, że była to długość \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{} 3}{4}}\), i obliczałem z tego pole, a nie zauważyłem, że trzeba było jeszcze by uzyskać krawędź zrobić :
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{2} + \left( \frac{ \sqrt{} 3}{4} \right)^{2} = krawedz}\), ale mam nadzieję, że 2/4 pkt za to będą.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

Genseric pisze:A są już jakieś pewne informacje dotyczące tego czy w 26 b może być przedział obustronnie otwarty? Z tego co widzę, to na forum pojawiają się informacje sprzeczne.
już się pojawiła odpowiedź na to pytanie.. poprawne są cztery odpowiedzi: \(\displaystyle{ \langle-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ (-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ \langle-2,2)}\) i \(\displaystyle{ (-2,2)}\).
Genseric
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Genseric »

adambak pisze: już się pojawiła odpowiedź na to pytanie.. poprawne są cztery odpowiedzi: \(\displaystyle{ \langle-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ (-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ \langle-2,2)}\) i \(\displaystyle{ (-2,2)}\).
adambak to jest na 100% dobrze? Skąd wiadomo, że tak będą uznawać? To jest jakaś oficjalna informacja?
P4TRYK_91 pisze:1 pkt, czy 2? Bo to było na 2 pkt.
Chodzi mi o 1 punkt, bo nie skończyłem dowodu i zastanawiam się, czy dostane chociaż jeden punkt.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

Genseric pisze:
adambak pisze: już się pojawiła odpowiedź na to pytanie.. poprawne są cztery odpowiedzi: \(\displaystyle{ \langle-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ (-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ \langle-2,2)}\) i \(\displaystyle{ (-2,2)}\).
adambak to jest na 100% dobrze? Skąd wiadomo, że tak będą uznawać? To jest jakaś oficjalna informacja?
uwierz mi, że osoba która to napisała, bardzo, ale to bardzo zna się na rzeczy

jeśli klucz by dopuszczał tylko jedną odpowiedź - no to nie wiem czy byłoby to bardziej śmieszne czy smutne, tak czy siak byłoby jakąś krzywdą wyrządzoną matematyce..

z resztą, skoro sprawa wzbudza tyle kontrowersji to nie mógł być to haczyk bo to matura podstawowa..

co do wiadomości oficjalnych - z tego co wiem trochę musimy jeszcze poczekać..
robocop1992
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: robocop1992 »

Genseric, 1pkt to pewnie że to jest trapez i przy jednym boku suma katów jest równa 180, albo że suma kątów przyległych (czy jak to sie tam nazywa) =180 st.
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: adner »

Moja nauczycielka zawsze powtarzała: jeżeli jest sprecyzowane że przedział ma być maksymalny to trzeba domknąć, inaczej można pisać jak się chce.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: piasek101 »

Ale chodzi o polecenie :
co innego (tak tu było) - podaj przedział o maksymalnej długości,

a co innego (w innych tego typu) - podaj maksymalny przedział.

Z tym ,,maksymalny" muszą dawać, bo bez tego ktoś podałby kawałek całego i trzeba by mu uznać.
adner
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Post autor: adner »

O to właśnie mi chodziło przecież, o maksymalną długość(inaczej nie pisałbym o domkniętych i otwartych przedziałach).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: piasek101 »

W obu (podanych w moim poprzednim) poleceniach był ,,maksymalny" a odpowiedzi mogą być różne.

Ale dobrze, że myślimy tak samo.
Xoltro
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Xoltro »

Ja może wygłoszę swoje uwagi co do matury. Więc tak, matura do zdania na 30% rzeczywiście była prosta, nawet bardzo. Wg. mnie przesadzili trochę z trudnością, kiedy średni uczeń chciał mieć 70%, bo się trochę przylożył i chodził do klasy humanistycznej. Jak dla mnie ta matura to będą w większości wyniki 30-45%, albo 90%+, czyli wyniki albo średnich i słabych z matematyki, czy tych przysłowiowych humanistów, albo ludzi którzy zdawali potem roz. i ta matura była jako trening. Ja samo osobiście miałem problem z a+b=1 i dowodem w trapezie, myślałem nad każdym po 20-30 minut.
Patryk2403
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: Patryk2403 »

Czyli nie zaliczą mi tych otwartych przedziałów? Bo duzo osób twierdzi i w wielu podrecznikach podaje sie otwarte...
A z tym okregiem i styczną to juz wiem jak zrobic. Pomyliłem sie przy podnoszeniu promienia do kwadratu i juz poźniej nie wyszło dobrze.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

Patryk2403 pisze:Czyli nie zaliczą mi tych otwartych przedziałów? Bo duzo osób twierdzi i w wielu podrecznikach podaje sie otwarte...
Powinni zaliczyć. Pytanie nie dotyczyło maksymalnego przedziału, tylko przedziału maksymalnej długości.

JK
aagnieszka181818
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: aagnieszka181818 »

Czy mam szansę dostac chociaz częśc punktów przez błąd przy zadaniu ze stereometrii który popełniłam na początku? Pomyliłam się przy wyliczaniu przekątnej z pitagorasa, nie spierwiastkowałam mianownika ułamka tylko licznik, i dalej reszte liczyłam dobrym tokiem rozumowania, tyle że z tym błędem, bo całe zadanie oparło się na wyliczeniu tej przekątnej.
Słyszałam, że conajwyżej jeden, końcowy wynik może byc zły, jak całośc leży to 0 pkt. To prawda?
Ostatnio zmieniony 9 maja 2011, o 10:54 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono posty do właściwego tematu.
ODPOWIEDZ