Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
A są już jakieś pewne informacje dotyczące tego czy w 26 b może być przedział obustronnie otwarty? Z tego co widzę, to na forum pojawiają się informacje sprzeczne.
Co trzeba napisać, aby dostać 1 punkt w zadaniu, w którym trzeba udowodnić, że kąt ma 90 stopni?
Co trzeba napisać, aby dostać 1 punkt w zadaniu, w którym trzeba udowodnić, że kąt ma 90 stopni?
1 pkt, czy 2? Bo to było na 2 pkt.Genseric pisze:A są już jakieś pewne informacje dotyczące tego czy w 26 b może być przedział obustronnie otwarty? Z tego co widzę, to na forum pojawiają się informacje sprzeczne.
Szczerze, to zależy od klucza, pewnie będzie kilka różnych wersji odpowiedzi. Zadania na udowodnienie było i wiele prostsze niż z lat poprzednich i mi się podobało.
Ten trójkąt również zauważyłem, że jest równoboczny, ale szczerze mówiąc, tylko dlatego, że nie miałem innego pomysłu, jednakże poknociłem troszkę z długością krawędzi jego, ponieważ napisałem, że była to długość \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{} 3}{4}}\), i obliczałem z tego pole, a nie zauważyłem, że trzeba było jeszcze by uzyskać krawędź zrobić :
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{2} + \left( \frac{ \sqrt{} 3}{4} \right)^{2} = krawedz}\), ale mam nadzieję, że 2/4 pkt za to będą.
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
już się pojawiła odpowiedź na to pytanie.. poprawne są cztery odpowiedzi: \(\displaystyle{ \langle-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ (-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ \langle-2,2)}\) i \(\displaystyle{ (-2,2)}\).Genseric pisze:A są już jakieś pewne informacje dotyczące tego czy w 26 b może być przedział obustronnie otwarty? Z tego co widzę, to na forum pojawiają się informacje sprzeczne.
adambak to jest na 100% dobrze? Skąd wiadomo, że tak będą uznawać? To jest jakaś oficjalna informacja?adambak pisze: już się pojawiła odpowiedź na to pytanie.. poprawne są cztery odpowiedzi: \(\displaystyle{ \langle-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ (-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ \langle-2,2)}\) i \(\displaystyle{ (-2,2)}\).
Chodzi mi o 1 punkt, bo nie skończyłem dowodu i zastanawiam się, czy dostane chociaż jeden punkt.P4TRYK_91 pisze:1 pkt, czy 2? Bo to było na 2 pkt.
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
uwierz mi, że osoba która to napisała, bardzo, ale to bardzo zna się na rzeczyGenseric pisze:adambak to jest na 100% dobrze? Skąd wiadomo, że tak będą uznawać? To jest jakaś oficjalna informacja?adambak pisze: już się pojawiła odpowiedź na to pytanie.. poprawne są cztery odpowiedzi: \(\displaystyle{ \langle-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ (-2,2\rangle}\), \(\displaystyle{ \langle-2,2)}\) i \(\displaystyle{ (-2,2)}\).
jeśli klucz by dopuszczał tylko jedną odpowiedź - no to nie wiem czy byłoby to bardziej śmieszne czy smutne, tak czy siak byłoby jakąś krzywdą wyrządzoną matematyce..
z resztą, skoro sprawa wzbudza tyle kontrowersji to nie mógł być to haczyk bo to matura podstawowa..
co do wiadomości oficjalnych - z tego co wiem trochę musimy jeszcze poczekać..
-
robocop1992
- Użytkownik

Genseric, 1pkt to pewnie że to jest trapez i przy jednym boku suma katów jest równa 180, albo że suma kątów przyległych (czy jak to sie tam nazywa) =180 st.
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Moja nauczycielka zawsze powtarzała: jeżeli jest sprecyzowane że przedział ma być maksymalny to trzeba domknąć, inaczej można pisać jak się chce.
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ale chodzi o polecenie :
co innego (tak tu było) - podaj przedział o maksymalnej długości,
a co innego (w innych tego typu) - podaj maksymalny przedział.
Z tym ,,maksymalny" muszą dawać, bo bez tego ktoś podałby kawałek całego i trzeba by mu uznać.
co innego (tak tu było) - podaj przedział o maksymalnej długości,
a co innego (w innych tego typu) - podaj maksymalny przedział.
Z tym ,,maksymalny" muszą dawać, bo bez tego ktoś podałby kawałek całego i trzeba by mu uznać.
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
O to właśnie mi chodziło przecież, o maksymalną długość(inaczej nie pisałbym o domkniętych i otwartych przedziałach).
-
piasek101
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
W obu (podanych w moim poprzednim) poleceniach był ,,maksymalny" a odpowiedzi mogą być różne.
Ale dobrze, że myślimy tak samo.
Ale dobrze, że myślimy tak samo.
-
Xoltro
- Użytkownik

Ja może wygłoszę swoje uwagi co do matury. Więc tak, matura do zdania na 30% rzeczywiście była prosta, nawet bardzo. Wg. mnie przesadzili trochę z trudnością, kiedy średni uczeń chciał mieć 70%, bo się trochę przylożył i chodził do klasy humanistycznej. Jak dla mnie ta matura to będą w większości wyniki 30-45%, albo 90%+, czyli wyniki albo średnich i słabych z matematyki, czy tych przysłowiowych humanistów, albo ludzi którzy zdawali potem roz. i ta matura była jako trening. Ja samo osobiście miałem problem z a+b=1 i dowodem w trapezie, myślałem nad każdym po 20-30 minut.
-
Patryk2403
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
Czyli nie zaliczą mi tych otwartych przedziałów? Bo duzo osób twierdzi i w wielu podrecznikach podaje sie otwarte...
A z tym okregiem i styczną to juz wiem jak zrobic. Pomyliłem sie przy podnoszeniu promienia do kwadratu i juz poźniej nie wyszło dobrze.
A z tym okregiem i styczną to juz wiem jak zrobic. Pomyliłem sie przy podnoszeniu promienia do kwadratu i juz poźniej nie wyszło dobrze.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Powinni zaliczyć. Pytanie nie dotyczyło maksymalnego przedziału, tylko przedziału maksymalnej długości.Patryk2403 pisze:Czyli nie zaliczą mi tych otwartych przedziałów? Bo duzo osób twierdzi i w wielu podrecznikach podaje sie otwarte...
JK
-
aagnieszka181818
- Użytkownik

Czy mam szansę dostac chociaz częśc punktów przez błąd przy zadaniu ze stereometrii który popełniłam na początku? Pomyliłam się przy wyliczaniu przekątnej z pitagorasa, nie spierwiastkowałam mianownika ułamka tylko licznik, i dalej reszte liczyłam dobrym tokiem rozumowania, tyle że z tym błędem, bo całe zadanie oparło się na wyliczeniu tej przekątnej.
Słyszałam, że conajwyżej jeden, końcowy wynik może byc zły, jak całośc leży to 0 pkt. To prawda?
Słyszałam, że conajwyżej jeden, końcowy wynik może byc zły, jak całośc leży to 0 pkt. To prawda?
Ostatnio zmieniony 9 maja 2011, o 10:54 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono posty do właściwego tematu.
Powód: Przeniesiono posty do właściwego tematu.