Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
-
Xoltro
- Użytkownik

Czyli co niestety nie ma co liczyć na błąd pomyłki? ; /
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
W życiu! CKE pierwszy raz opublikowała klucz chyba rok temu i to pod koniec czerwca. Na pewno nie zostanie opublikowany przed sprawdzaniem - każdy egzaminator zobowiązuje się do zachowania tajemnicy służbowej m. in. względem tego, jak wygląda klucz.Ligia92 pisze:Szkolenie nauczycieli, którzy będą sprawdzać nasze matury z matematyki rozpoczyna się w sobotę. Może wtedy CKE opublikuję klucz odpowiedzi.
JK
To jest matematyka:) Przeważnie dwoma ostatnimi podpunktami w schemacie oceniania są:Xoltro pisze:Czyli co niestety nie ma co liczyć na błąd pomyłki? ; /
(przykład na zadaniu za 4 pkt)
-Rozwiązanie zadania do końca, lecz z usterkami, które jednak nie przekreślają rozwiązania (np. błędy rachunkowe) np. 3pkt
-rozwiązanie pełne.....4pkt.
Zdający zapisze odpowiedź.....
Możesz sobie zeszłoroczny klucz odp przeanalizować.-- 8 maja 2011, o 01:36 --
W życiu! CKE pierwszy raz opublikowała klucz chyba rok temu i to pod koniec czerwca. Na pewno nie zostanie opublikowany przed sprawdzaniem - każdy egzaminator zobowiązuje się do zachowania tajemnicy służbowej m. in. względem tego, jak wygląda klucz.Jan Kraszewski pisze:Ligia92 pisze:Szkolenie nauczycieli, którzy będą sprawdzać nasze matury z matematyki rozpoczyna się w sobotę. Może wtedy CKE opublikuję klucz odpowiedzi.
JK[/quote
Napisałam może:) to było takie luźne przypuszczenie:)
-
Xoltro
- Użytkownik

Tak ale jest coś takigo jak błąd pomyłki, jak właśnie dla mnie jest to taki błąd. To nie są błędy stricte rachunkowe, rozumiem jeszcze gdybym źle użył wzoru którego nie ma na karcie wzorów, bo to oznacza że go nie znam. Jednak wszystkie wzory, tzn jaka wartość dla 45 stopni i wzór na wierzchołek funkcji są w karcie wzorów. Do tego w żadnym stopniu nie ułatwiło mi to zadania, ani w zasadzie nie zmieniło jego sensu.
To na prawdę wszystko zależy od klucza. Co CKE konkretnie chciało sprawdzić po przez te zadanie. Z tym pomyleniem a i b to jeszcze można się zastanowić czy to błąd pomyłki. Ze stycznymi to poobliczałeś tylko te odcinki i nic więcej? O które zadanie Ci chodzi z tym pierwiastkiem?Xoltro pisze:Tak ale jest coś takigo jak błąd pomyłki, jak właśnie dla mnie jest to taki błąd. To nie są błędy stricte rachunkowe, rozumiem jeszcze gdybym źle użył wzoru którego nie ma na karcie wzorów, bo to oznacza że go nie znam. Jednak wszystkie wzory, tzn jaka wartość dla 45 stopni i wzór na wierzchołek funkcji są w karcie wzorów. Do tego w żadnym stopniu nie ułatwiło mi to zadania, ani w zasadzie nie zmieniło jego sensu.
-
Xoltro
- Użytkownik

Z sinusami i cosinusami. Co do stycznych poobliczałem dlugosci odcinków i zaznaczyłem kąty proste, więc wychodziło, że są 2 równoramienne. Nie zaznaczyłem tma w zasadzie tylko kąta prostego ; d.
Ciężko powiedzieć... Z tą styczną to na pewno jakiś pkt odetną. Teraz się trzeba zastanowić ile, bo jeśli będą wymagali komentarza typu, dlaczego te dwa powstałe trójkąty są przystające to mogą Ci nawet 2pkt uciąć. Jeśli to są wszystkie twoje błędy to i tak masz dobry wynik:)Xoltro pisze:Z sinusami i cosinusami. Co do stycznych poobliczałem dlugosci odcinków i zaznaczyłem kąty proste, więc wychodziło, że są 2 równoramienne. Nie zaznaczyłem tma w zasadzie tylko kąta prostego ; d.
-
Xoltro
- Użytkownik

Niestety nie wszystkie, jednak dobrze licząc powinno być około 70-80%.
Co do stycznych. Jak dla mnie najtrudniejsze elementy to wyznaczenia promienia, wyznaczenie odleglości od promienia, wyznaczenie odleglości punktu styczności od punktu środka i potem to 90%, to by się zgadzało, bo jakby miały być 2 pkty za zauważenie trójkątów rownoramiennych i że tam jest kąt prosty to byłoby to lekko dziwne.
Co do stycznych. Jak dla mnie najtrudniejsze elementy to wyznaczenia promienia, wyznaczenie odleglości od promienia, wyznaczenie odleglości punktu styczności od punktu środka i potem to 90%, to by się zgadzało, bo jakby miały być 2 pkty za zauważenie trójkątów rownoramiennych i że tam jest kąt prosty to byłoby to lekko dziwne.
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Teraz ja z kolei mam pytanie: czy muszę udowadniać, że prosta łącząca środek okręgu i punkt przecięcia stycznych do tego okręgu to dwusieczna kąta pomiędzy tymi stycznymi?
-
sonofdevil
- Użytkownik

Jak myślicie? Czy jeśli w tym zadaniu optymalizacyjnym (8.) zamiast w podstawie umieścić sześciokąt umieściłem trójkąt a dalej liczyłem wszystko dobrze tak jak bym liczył dla sześciokąta dostane jakieś punkty ?
-
sonofdevil
- Użytkownik

Na pewno? Słyszałem różne opinie jedni mówili, że 0 inni (np. mój korepetytor, że odejmą mi 1 pkt. max 2). Nie można tego potraktować jako prosty błąd nierozwagi i odjąć pkt. ? :/
- akw
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
To nie jest błąd nierozwagi tylko brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Policzyłeś nie to o co cię prosili w zadaniu. Błąd nierozwagi to błąd rachunkowy albo zapomnienie o dziedzinie ale nie to.sonofdevil pisze:Na pewno? Słyszałem różne opinie jedni mówili, że 0 inni (np. mój korepetytor, że odejmą mi 1 pkt. max 2). Nie można tego potraktować jako prosty błąd nierozwagi i odjąć pkt. ? :/
-
adner
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Nie, to błąd rozwiązywania innego zadania niż jest w treści. Coś w stylu rozpatrywania ostrosłupa w zadaniu ze stożkiem.sonofdevil pisze:Na pewno? Słyszałem różne opinie jedni mówili, że 0 inni (np. mój korepetytor, że odejmą mi 1 pkt. max 2). Nie można tego potraktować jako prosty błąd nierozwagi i odjąć pkt. ? :/
-
sonofdevil
- Użytkownik

No tak, ale zadania nie są punktowane etapami ? Czyli za każdy etap masz punkt. I jeśli ja optymalizacjie przeprowadziłem poprawnie to może będą jakieś punkty...