Matura z matematyki 2011 - poziom rozszerzony
Jak w zadaniu 11 się pomyliłem i zamiast stosunki przekątnej do krawędzi bocznej, przeczytałem, że to ma być stosunek krawedzi podstawy do krawedzi bocznej to od razu 0pkt? Czy jest jakakolwiek szansa że choć 1pkt dostane?
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
dokładnie tak samo zrobiłem, tzn komentarz że dzieli się przez \(\displaystyle{ 3!}\), no bo chyba to jest oczywiste i wystarczy że iloczyn \(\displaystyle{ n}\) kolejnych liczb całkowitych dzieli się przez \(\displaystyle{ n!}\), nie widzę sensu jakoś tego udowadniać, z resztą chyba doprowadzenie do tej postaci było główną częścią zadania (z resztą bardzo prostą) a dalej to już tylko formalność..TheBill pisze:Ja napisałem, że jest to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, zatem dzieli sie przez \(\displaystyle{ 3!=6}\).
-
tojaczylija
- Użytkownik

No dobra zgadzam się z pierwszym przypadkiem.Zbyh pisze:Otóż dwa razy liczysz możliwość ustawień między sobą. Zamiast 7*6*5 powinieneś mieć kombinacje 3 elementowe zbioru 7 elementowego. No i w przypadku, gdy wybierzesz sobie 2 cyfry, gdzie jedna z nich się powtarza, a druga nie musisz całość pomnożyć przez dwa - wybierasz dwie cyfry jako kombinacje i wtedy albo pierwsza się powtarza albo druga. Wtedy wynik wychodzi poprawny, sam tak to rozwiązałem.tojaczylija pisze:Mam do was pytanie gdzie jest błąd w moim rozwiązaniu zadania z kombinatoryki.
5 cyfr jest pewnych a pozostałe mogą się zmieniać.
7*6*5 * \(\displaystyle{ \frac{8!}{2! 3!}}\) =705600 w tym przypadku te 3 dodatkowe cyfry są różne więc całość można przestawiać na tyle sposobów ( permutaca z powtórzeniami)
7*1*6 * \(\displaystyle{ \frac{8!}{2! 3! 2!}}\) = 70560 w tym przypadku 2 z 3 dodatkowych cyfr są takie same, a trzecia inna
7*1*1* \(\displaystyle{ \frac{8!}{2! 3! 3!}}\) =1960 w tym przypadku te 3 dodatkowe liczby są identyczne
705600 + 70560 + 1960 = 778120 i mam aż tyle kombinacji, gdzie jest błąd
\(\displaystyle{ {8 \choose 3} \frac{8!}{2! 3!}}\) = 117600
ale w drugim coś mi nie pasuje
2 \(\displaystyle{ {7 \choose 2} \frac{8!}{2! 3! 2!}}\) = 70560
117600+70560+1960 = 190120 czyli coś nie tak
Powinno być \(\displaystyle{ {7 \choose 3}}\) zamiast \(\displaystyle{ {8 \choose 3}}\).tojaczylija pisze:No dobra zgadzam się z pierwszym przypadkiem.Zbyh pisze:Otóż dwa razy liczysz możliwość ustawień między sobą. Zamiast 7*6*5 powinieneś mieć kombinacje 3 elementowe zbioru 7 elementowego. No i w przypadku, gdy wybierzesz sobie 2 cyfry, gdzie jedna z nich się powtarza, a druga nie musisz całość pomnożyć przez dwa - wybierasz dwie cyfry jako kombinacje i wtedy albo pierwsza się powtarza albo druga. Wtedy wynik wychodzi poprawny, sam tak to rozwiązałem.tojaczylija pisze:Mam do was pytanie gdzie jest błąd w moim rozwiązaniu zadania z kombinatoryki.
5 cyfr jest pewnych a pozostałe mogą się zmieniać.
7*6*5 * \(\displaystyle{ \frac{8!}{2! 3!}}\) =705600 w tym przypadku te 3 dodatkowe cyfry są różne więc całość można przestawiać na tyle sposobów ( permutaca z powtórzeniami)
7*1*6 * \(\displaystyle{ \frac{8!}{2! 3! 2!}}\) = 70560 w tym przypadku 2 z 3 dodatkowych cyfr są takie same, a trzecia inna
7*1*1* \(\displaystyle{ \frac{8!}{2! 3! 3!}}\) =1960 w tym przypadku te 3 dodatkowe liczby są identyczne
705600 + 70560 + 1960 = 778120 i mam aż tyle kombinacji, gdzie jest błąd
\(\displaystyle{ {8 \choose 3} \frac{8!}{2! 3!}}\) = 117600
ale w drugim coś mi nie pasuje
2 \(\displaystyle{ {7 \choose 2} \frac{8!}{2! 3! 2!}}\) = 70560
117600+70560+1960 = 190120 czyli coś nie tak
Ja wszystko właśnie przeliczyłem i mi wyszło 192080, może po prostu jakaś pomyłka?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Wątpię.TomaszWR pisze:Jak w zadaniu 11 się pomyliłem i zamiast stosunki przekątnej do krawędzi bocznej, przeczytałem, że to ma być stosunek krawedzi podstawy do krawedzi bocznej to od razu 0pkt? Czy jest jakakolwiek szansa że choć 1pkt dostane?
JK
W zadaniu 4 powinno wyjść 6 wyników, ja zapomniałem że pierwiastek z potęgi cosinusa może też być ujemny i wypisałem tylko 4 wyniki. Ile pkt mogę dostać za to zadanie?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Myślę, że trzy.TomaszWR pisze:W zadaniu 4 powinno wyjść 6 wyników, ja zapomniałem że pierwiastek z potęgi cosinusa może też być ujemny i wypisałem tylko 4 wyniki. Ile pkt mogę dostać za to zadanie?
JK
A jak w 3 napisałem że Delta>0 oraz wyliczyłem zbiór delty, a potem się pomyliłem z przekształceniem tego (x1-x2)^2 to wejdą ze 2pkt?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Dwa punkty są niewykluczone (jak dobrze policzyłeś).
JK
JK
Witam,
chciałbym prosić, żeby ktoś rozwiał moje watpliwości, gdyż chciałbym wiedzieć na czym stoję z tą maturą.
Po pierwsze w pierwszym zadaniu przekształciłem tylko prawdopodobnie napisałem zły wniosek gdyż napisałem, że iloczyn kwadratów 3 kolejnych liczb jest podzielny przez 36. Ile mogę za to policzyć sobie punktów? Ile zostanie odjętych?
Po drugie w drugim zadaniu przekształciłem podaną tezę do postaci 0=0 z wnioskiem, że podane równanie zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej. Czy to zostanie uznane? Jeśli nie to czy to bedzie 0 czy jednak jakies punkty mi przyznają?
Proszę o odpowiedź:)
chciałbym prosić, żeby ktoś rozwiał moje watpliwości, gdyż chciałbym wiedzieć na czym stoję z tą maturą.
Po pierwsze w pierwszym zadaniu przekształciłem tylko prawdopodobnie napisałem zły wniosek gdyż napisałem, że iloczyn kwadratów 3 kolejnych liczb jest podzielny przez 36. Ile mogę za to policzyć sobie punktów? Ile zostanie odjętych?
Po drugie w drugim zadaniu przekształciłem podaną tezę do postaci 0=0 z wnioskiem, że podane równanie zachodzi dla każdej liczby rzeczywistej. Czy to zostanie uznane? Jeśli nie to czy to bedzie 0 czy jednak jakies punkty mi przyznają?
Proszę o odpowiedź:)
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Wniosek jest dobry. Nie wiem tylko czy nie za mało dokładnie opisany. Myślę, że 1 punkt najwyżej stracisz za pierwsze zadanie.
Co do drugiego zadania, to zależy jak to przekształciłeś.
Co do drugiego zadania, to zależy jak to przekształciłeś.
z tezy przeszedłem do równoważności, kurde zawsze tak te dowody przeprowadzałem, pewnie błednie;/
jednak jestem ciekaw czy chociaz 1-2 pkt dostane
- Zimnx
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Ja tez mam pytanie co do pierwszego. Doszedlem do postaci : \(\displaystyle{ [k(k^2-1)]^2}\) i napisalem ze dla kazdego \(\displaystyle{ k}\) nalezacego do \(\displaystyle{ C}\) to wyrazenie w srodku jest podzielne przez \(\displaystyle{ 6}\), wiec caly nawias z kwadratem jest podzielny przez \(\displaystyle{ 36}\). Beda za to punkty? Pech chcial ze nie rozpisalem tego wzoru skroconego mnozenia.
A w zadaniu z prawdopodobienstwem poprostu napisalem formulke na ilosc liczb, bez zadnego komentarza dlaczego i co skad. Bedzie max?
A w zadaniu z prawdopodobienstwem poprostu napisalem formulke na ilosc liczb, bez zadnego komentarza dlaczego i co skad. Bedzie max?
- smigol
- Użytkownik

- Podziękował: 89 razy
Jeśli przekształcenia były równoważne (na przykład nigdzie nie dzieliłeś przez 0, nigdzie nie mnożyłeś przez 0) i napisałeś, że są równoważne, więc skoro ostatnia równość jest prawdziwa, to równość jej równoważna, tj równość z zadania też jest prawdziwa, to maks.jax1992 pisze:z tezy przeszedłem do równoważności, kurde zawsze tak te dowody przeprowadzałem, pewnie błednie;/
Zimnx, co do kombinatoryki, to kiedyś pytałem nauczycielki czy trzeba opisywać co i skąd, to powiedziała, że jak ktoś opiszę co się skąd wzięło to się bardzo cieszą przy sprawdzaniu matur. A jak nie napisze, a jest dobrze, to uznają.
a jak sie opisze a użyje błędnego sposobu?;d to jest zamiast kombinacji do wyboru miejsc dla dwójek i trójek użyłem wariacji bez powtórzeń oraz opisałem sposób w jaki nalezy wykonać zadanie. cyz za to beda czastkowe punkty?