Matura rozszerzona z matematyki.

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Felixis
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Felixis »

Nie mam zamiaru, bo zdaję oprócz tego 2 rozszerzona przedmioty, do których zbiory mają własnie po tyle zadań. ;] Tak, wiem, a jakaś książka z teorią?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 459 razy

Post autor: kamil13151 »

a w szkole jaki masz podręcznik? Sam podstawowy, bez rozszerzenia? Ten zbiór to 2 książki i bardzo dużo zadań.
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: TheBill »

Można wiedzieć jakie są te dwa rozszerzone przedmioty?
Felixis
Użytkownik
Użytkownik

Mam podręcznik i zbiór zadań do podstawy, ale zdarzają się elementy rozszerzenia. Dokładnie to jest Oficyna Edukacyjna i Pazdro.
Te dwa przedmioty to biologia i chemia, trochę materiału jest, szczególnie z chemii.
pixus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pixus »

Spokojnie dasz radę:> Ja w drugiej klasie byłam w biol-chem( też zdaję chemię R:>) i po pierwszym semestrze przenieśli mnie do mat-fiz. Wszystko co wtedy robiłam to chodzenie na lekcje i uważne słuchanie:>( nauczyłam się trochę optymalizacji i parametrów). Jak robiłam sobie próbną maturę na początku września to było baaardzo słabo(40% gdzieś, bo na podstawie nie uczyli rozwiązywania takich zadań a na większość z nich są po prostu schematy:>) ale wierzyłam że się uda jeśli tylko wreszcie włożę trochę wysiłku:> zaczęłam robić zbiór niebieski z OE oraz wszelkie arkusze jakie tylko znalazłam w internecie:> posiłkowałam się także Kiełbasą. Na listopadowej z operonu miałam 90% a teraz wychodzi mi 98-100. Na prawdę jeśli tylko się przyłożysz to masz szansę nawet na max:) Życzę powodzenia i miłej zabawy z zadaniami:>
Felixis
Użytkownik
Użytkownik

Dziękuję za wszystkie wskazówki. Myślę, ze jak na razie poszukam tego zbioru, przyjrzę się zadaniom i obiecam sobie solidnie to robić. Jesli we wrześniu poczuję się w miarę pewnie, to zadeklaruję maturę rozszerzoną. Gdyby ktoś miał jeszcze coś do napisania, to bardzo proszę.
pixus: zbiór niebieski, ten do klasy drugiej? Mam go teraz, ale jak tak mu się przyglądam to takie zadania przydatne są jedynie w powtórzeniach, a tak to więcej prostych, schematycznych przykładów.
pixus
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: pixus »

ehhh źle napisałam wydawnictwo:> tak to jest jak się od tygodnia nie spało więcej niż 4h:> Zbiór nazywa się "matura z matematyki od roku 2010" i jest z wydawnictwa Podkowa(zielona podstawa i niebieskie rozszerzenie). Z OE są arkusze rozszerzone też niebieskie i je także robiłam:>
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

i też są niezłe, wg mnie..
Felixis
Użytkownik
Użytkownik

No więc będe się musiała do księgarni wybrać. Może w wakacje uda mi sie zebrać i przejrzeć trochę materiału.
mmalgosiaa
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mmalgosiaa »

Ja również przerobiłam niebieski zbiór z OE i Kiełbasę. Moim zdaniem w zbiorze Pazdro są zadania nawet trudniejsze niż te, które występują zazwyczaj na rozszerzeniu. A jeżeli nie czujesz się zbyt pewnie i chciałabyś przerobić działami na początek, to polecam zbiór operona 2011. Łatwiejsze zadania, dobre do wstępnej powtórki z każdego działu+5 arkuszy na rozszerzenie, raczej przyjaznych uczniowi
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 11 razy

Post autor: TheBill »

Felixis, gdzie sie wybierasz na studia? Potrzebne Ci aż dwa przedmioty (chemia, biologia)? Lepiej zdać jeden dobrze, niż dwa średnio (oczywiście to zależy od rekrutacji).
Felixis
Użytkownik
Użytkownik

Do końca nie wiem, ale są mi potrzebne oba przedmioty i to dobrze zdane. Jeśli bede musiała coś odpuścić, to pewnie odłożę matematykę właśnie.
ODPOWIEDZ