Matura rozszerzona z matematyki.
Witam.
Kończę w tej chwili drugą klasę liceum. Myślę o tym, aby w przyszłym roku zdawać matematykę na poziomie rozszerzonym. Aczkolwiek mam pewne wątpliwości po zobaczeniu tegorocznej matury, która po prostu wydała mi się trudna.
Fakultet z matematyki nie wchodzi w grę, gdyż mam już 2 przedmioty fakultetowe, których sama się nie nauczę.
I tu pojawia sie moje pytanie: Czy jest możliwe przygotować się samodzielnie do takiej matury? Ile musiałabym na to poświęcić? Wystarczy porządna nauka w weekendy i niektóre wolne popołudnia? Z jakich podręczników korzystać, jakie własności poznać, a które jeszcze rozwinąć? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Kończę w tej chwili drugą klasę liceum. Myślę o tym, aby w przyszłym roku zdawać matematykę na poziomie rozszerzonym. Aczkolwiek mam pewne wątpliwości po zobaczeniu tegorocznej matury, która po prostu wydała mi się trudna.
Fakultet z matematyki nie wchodzi w grę, gdyż mam już 2 przedmioty fakultetowe, których sama się nie nauczę.
I tu pojawia sie moje pytanie: Czy jest możliwe przygotować się samodzielnie do takiej matury? Ile musiałabym na to poświęcić? Wystarczy porządna nauka w weekendy i niektóre wolne popołudnia? Z jakich podręczników korzystać, jakie własności poznać, a które jeszcze rozwinąć? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
-
kamil13151
- Użytkownik

- Podziękował: 459 razy
Witaj, też jestem w drugiej klasie, jeszcze parę miesięcy temu matura rozszerzona wydawała mi się strasznie trudna, jednak po tym jak zacząłem pracować nad matematyką, tutaj na forum, robieniem zadań ze zbioru Kiełbasy, teraz sądzę, że za rok będę bardzo dobrze przygotowany i mogę nawet mieć nadzieję na te 100%, więc jak się weźmiesz i będziesz pracowita, przerobisz jakiś dobry zbiór, np. ten co ja podałem to z pewnością dasz radę napisać dobrze maturę rozszerzoną. Ja w szkole mam tylko 3 godziny tygodniowo matmy i żadnych fakultetów mieć nie będę, więc mam słabą sytuację w szkole, jednak pracą to nadrobię! Oczywiście trzeba mieć też jako taką smykałkę do matematyki, bo wiadomo, że ten co teraz piszę matematykę podstawą ledwo na 40% to raczej mu się nie uda.
Akurat podstawę napisałabym myślę w 100%, ponieważ wydaje się łatwa.
Widzisz, Ty zacząłeś rok temu, a ja dopiero teraz się obudziłam. ;] I po tegorocznej maturze mam wątpliwości, ponieważ wcześniej byłam zdecydowana ją zdawać.
Widzisz, Ty zacząłeś rok temu, a ja dopiero teraz się obudziłam. ;] I po tegorocznej maturze mam wątpliwości, ponieważ wcześniej byłam zdecydowana ją zdawać.
-
adambak
- Użytkownik

- Podziękował: 295 razy
zdecydowanie tak.. a jak jeszcze byś dorzuciła to że np lubisz ten przedmiot (czego nie wiem) to zdecydowanie napewno tak.. z punktu widzenia maturzysty, który już pierwszą nawałnicę matur przeżył stwierdzam że i tak prawdziwe uczenie zaczyna się w panice na miesiąc przed maturą i zazwyczaj człowiek uczy się wtedy (przeważnie też sam bo to co w szkole to nie wystarcza) więcej niż w przeciągu dwóch lat liceumFelixis pisze: I tu pojawia sie moje pytanie: Czy jest możliwe przygotować się samodzielnie do takiej matury? Ile musiałabym na to poświęcić? Wystarczy porządna nauka w weekendy i niektóre wolne popołudnia? Z jakich podręczników korzystać, jakie własności poznać, a które jeszcze rozwinąć? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
a tak na poważnie to w rok spokojniutko da się przygotować, ale musiałabyś poważnie to potraktować, skoro podstawa 100% to myślę że masz jakieś tam predyspozycje, a na rozszerzenie po prostu można natrzaskać zadań i być świetnie przygotowanym, bez jakiejś tam matematycznej finezji
-
kamil13151
- Użytkownik

Jak podstawę na 100% to nie wiem dlaczego Cię tak matura rozszerzona przestraszyła? Co w niej tam takiego trudnego było? Z materiału, którego już miałaś, bo prawdopodobieństwo i stereometria jest w trzeciej klasie.Felixis pisze:Akurat podstawę napisałabym myślę w 100%, ponieważ wydaje się łatwa.
Ja zacząłem bodajże 30 stycznia tego roku, więc nie rok, tylko 4 miesiące Dasz radę, masz jeszcze mnóstwo czasu.
No właśnie wiele rzeczy. Niby proste, ale niektórych działań nie rozumiem, bo na lekcjach nawet o czymś takim nie miałam wspomniane. Matematykę lubię, ale mam czasem cholernego lenia.
Pewnie, że nic mi nie szkodzi zdawać, ale jesli już, to wolę się przygotować i zdać to porzadnie, a nie trochę ruszyć i zdać byle jak, bo to strata czasu.
Pewnie, że nic mi nie szkodzi zdawać, ale jesli już, to wolę się przygotować i zdać to porzadnie, a nie trochę ruszyć i zdać byle jak, bo to strata czasu.
-
kamil13151
- Użytkownik

Ja wielu rzeczy nie miałem wspomnianych na lekcji, bo po prostu tego nie ma w planie nauczania dla uczniów, którzy są na podstawowej matmie, musiałabyś być w klasie o profilu matematycznym by się tego uczyć. Na przykład pierwsze zadanie z tegorocznej matury rozszerzonej, nigdy nie robiłem w szkole zadania na temat podzielności, a nauczyłem się tego tutaj na forum.
- akw
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Oczywiście że tak. Ja się sam uczyłem bo nie byłem w elitarnej szkole. Na lekcjach nic bo jedno zadanie robili przy tablicy całą godzine. A czy rok starczy? Musisz się spiąć. Ja zacząłęm w październiku robić kiełbasę. BTW 11 zadań dziennie. Ciężko ale byłem zdeterminowany. Jeżeli Ty też czujesz się na siłach to ja tylko mogę życzyć powodzenia i wytrwałości.
Jeżeli czujesz się na siłach to spróbuj w jakichkolwiek konkursach wystartować. Regionalnych, szkolnych wszystko jedno. Chodzi o to żebyś widząc zadanie próbowała skorzystać z arsenału narzędzi które masz a nie szukać zadań pasujących do utartego schemtau obliczania delty itd.
Jeżeli czujesz się na siłach to spróbuj w jakichkolwiek konkursach wystartować. Regionalnych, szkolnych wszystko jedno. Chodzi o to żebyś widząc zadanie próbowała skorzystać z arsenału narzędzi które masz a nie szukać zadań pasujących do utartego schemtau obliczania delty itd.
Właśnie, o tej podzielności przez 6 nigdy nie miałam wspominane, a skoro tego nie wiem, to nie rozwiążę, bo nawet nie wiadomo od czego zacząć.Z łatwiejszych to zadania z kątem między stycznymi do okręgu i z długością krawędzi graniastosłupa - to bez problemu idzie rozwiązać. Jesli chodzi o zadanie 3 to miałam podobne zadania na dodatkowej lekcji, ale były one prostsze, miały mniej założeń, i robiliśmy to bez rysowania wykresu. Do jednego zadania mieliśmy twierdzenia cosinusów - tego też nie mieliśmy. Dlatego wydaje mi się, że przydałaby się też jakaś książka z teorią.
- akw
- Użytkownik

Ja tak samo Ucz się i pomagaj na tym forum. Naprawe to rozwija.kamil13151 pisze:Na przykład pierwsze zadanie z tegorocznej matury rozszerzonej, nigdy nie robiłem w szkole zadania na temat podzielności, a nauczyłem się tego tutaj na forum.
Jaki dział i jakie tematy śledzić?akw pisze:Ja tak samo Ucz się i pomagaj na tym forum. Naprawe to rozwija.kamil13151 pisze:Na przykład pierwsze zadanie z tegorocznej matury rozszerzonej, nigdy nie robiłem w szkole zadania na temat podzielności, a nauczyłem się tego tutaj na forum.
-
kamil13151
- Użytkownik

Wszystkie związane z liceum Działy takie jak: Podstawy matematyki, Funkcje elementarne, Geometria, Analiza - tutaj tylko ciąg arytmetyczny i geometryczny oraz Probabilistyka.
- akw
- Użytkownik

Tylko?
Ten zbiór ma około 2000 zadanek podziel sobie przez 365 i spróbuj się trzymać planu mając inne zajęcia i matury do zdania. Nie bierz za dużo na bańkę bo nie dasz rady.
Ten zbiór ma około 2000 zadanek podziel sobie przez 365 i spróbuj się trzymać planu mając inne zajęcia i matury do zdania. Nie bierz za dużo na bańkę bo nie dasz rady.